Vantaa-Seura

Kieltolaki Vantaalla vuosikirjan teemana

Pirtuningas Gunnar Levander Malmilta komeilee autonsa kanssa Vantaa-Seuran uuden vuosikirjan kannessa. Kuva: Vantaan kaupunginmuseo.

Vantaa-Seuran odotettu ja uusin vuosikirja Helsingin pitäjä – Vantaa 2020 on jälleen monipuolinen, Vantaan historiaan sekä myös tämän päivän ilmiöihin sukeltava lukuteos. Kirjan teemaksi on alkavan 20-luvun myötä valittu 1920-luku sekä kieltolaki Vantaalla. Useissa artikkeleissa palataan kotikaupunkimme sadan vuoden takaisiin tapahtumiin.

Kirja koostuu usean eri kirjoittajan ja tutkijan artikkeleista. Kieltolaki on merkittävä teema myös siksi, että sen aikaisia tapahtumia Vantaalla ei ole aikaisemmin juuri tutkittu. Kieltolaista kirjoittavat kirjassa sekä Eero Haapanen että Riina Koivisto. Kirjan 1920-luvun teemaa tukevat Jussi Iltasen taajaväkisiä yhdyskuntia tarkasteleva artikkeli, Juha Seitajärven ja Pia Vuorikosken tutkimus Helsingin pitäjän kirkonkylässä kuvatuista elokuvista sekä Amanda Eskolan artikkeli maalaiskunnan 1920-luvun taloista. Kirjassa on yksi ruotsinkielinen artikkeli, jossa Astrid Nurmivaara kertoo Kårbölen eli Kaarelan historiasta.

Kaiken kaikkiaan kirja sisältää 15 artikkelia sekä useita muita lyhyempiä kirjoituksia. Yli 200-sivuinen kirja on kovakantinen ja nelivärinen. Teoksessa on käytetty runsaasti ennen julkaisemattomia valokuvia. Kirjan kannessa komeilee pirtukuningas Gunnar Levander Malmilta.

Valtakunnallisesti ainutlaatuinen

Kirja kuuluu Vantaa-Seuran julkaisusarjaan, joka alkoi jo vuonna 1963. Nyt julkaistu kirja on järjestyksessään 52. Vuosikirjaksi julkaisusarja muuttui vuonna 1980. Jatkumo on valtakunnallisestikin ainutlaatuinen.

Kirjan on päätoimittanut Andreas Koivisto ja taitosta sekä graafisesta ilmeestä vastaa Marianne Kivimäki.

  • Aidot tarinat, historiaelämykset ja Vantaasta tehdyt tutkimukset kiinnostavat tänä päivänä. Uusi vuosikirja jatkaa Vantaan pitkän ja monipuolisen historian tallentamista ja puhuttelee varmasti kaikkia kotikulmien historiasta kiinnostuneita, kertoo Koivisto.

Lisää päätoimittajan mietteitä voit lukea Vantaa-Seuran blogista https://koukussakotiseutuun.blogspot.com/2019/11/aidot-tarinat-vantaan-historiasta.html.

Kirja julkaistaan tiistaina 3.12. klo 17.30 Helsinggårdissa Tikkurilassa. Julkaisutilaisuuden yhteydessä kirjaan kirjoittanut tietokirjailija Eero Haapanen pitää esitelmän kieltolain ajasta Helsingin pitäjässä.

Kirjan ohjehinta on 25 €, jäsenhinta 20 €. Kirjaa voi ostaa julkaisutilaisuudesta tai tilaamalla Vantaa-Seurasta http://vantaaseura.fi/julkaisut/. Kirja tulee myyntiin myös hyvin varusteltuihin kirjakauppoihin.

 

Vantaa-Seura

Aikaisempia kirjoituksia

Vantaa-Seura

Vantaa-Seura-Vandasällskapet ry on kaikille vantaalaisille tarkoitettu kotiseutuyhdistys, joka tutustuttaa kotikulmiin järjestämällä retkiä, opastuksia, luentoja ja kulttuuritapahtumia. Julkaisemme myös kirjaa Helsingin pitäjä-Vantaa, olemme Helsingan keskiaikapäivän yksi järjestäjä ja kestikievari Övre Nybackan toimija.

Vantaa-Seura toivottaa kaikki Vantaan historiasta ja kulttuurista kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan yhdistyksen toimintaan. Vantaa on kotikaupunkimme, josta olemme ylpeitä. Kotikulmien tunteminen auttaa niissä viihtymään! Tule mukaan Vantaa-Seuraan!

Lue lisää kotisivuiltamme!

Uusimmat mielipiteet