Vantaa-Seura

Kukituksia Vantaa-Seuran syyskokouksessa

Kuvassa poseeraavat Vantaa-Seuran puheenjohtaja Andreas Koivisto sekä väistyvä varapuheenjohtaja Kati Tyystjärvi.

Riina Koivisto

Vantaa-Seuran lämminhenkinen vuosikirjan julkistustilaisuus, kieltolaki -luento ja syyskokous Helsinggårdissa Tikkurilassa tarjosivat tällä kertaa myös jotain uutta ja yllättävää.

Illan aluksi ja glögitarjoilun lomassa Vantaa-Seuran puheenjohtaja sekä vuosikirjan päätoimittaja Andreas Koivisto julkisti uuden ja tyylikkään, järjestyksessään jo 52. yhdistyksen vuosikirjan. Andreas esitteli myös paikalla olleet kirjoittajat ja kirjan sisällön. Kirjan teemoiksi on valittu aiemmin vähälle huomiolle jäänyt aihe, kieltolaki, sekä alkavan uuden vuosikymmenen kunniaksi 1920-luku. Kieltolain lisäksi kirjassa käsitellään mm. taajaväkisten yhdyskuntien syntyä, 1920-luvun rakennuksia ja Helsingin pitäjän kirkonkylässä kuvattuja vanhoja elokuvia.

Kirjaesittelyn jälkeen kuulimme tietokirjailija Eero Haapasen mielenkiintoisen luennon kieltolain ajasta sekä tapahtumista Helsingin maalaiskunnassa ja lähialueilla, erityisesti rannikolla. Luentoa seurasi Vantaa-Seuran sääntömääräinen syyskokous.

Vantaa-Seura julisti syksyllä jäsenhankintakampanjan ja tavoitteena oli ylittää 500 jäsenen rajapyykki. Kampanja onnistui ja syksyn aikana yhdistykseen liittyi yli 30 jäsentä. Kokouksessa palkittiin yhdistyksen 500. tai tarkemmin ottaen 500. ja 501. jäsen, sillä kyseessä oli pariskunta.

Yhdistyksen 500. ja 501. jäsen kukitettiin ja heille ojennettiin yhdistyksen kaksi uusinta vuosikirja. Palkitut Soile ja Jari Sivonen olivat hieman häkeltyneitä saamastaan huomiosta. Kimmoke liittyä yhdistykseen oli syntynyt Vantaan kaupunginmuseon järjestämällä bussiretkellä, jossa oppaana toiminut yhdistyksen puheenjohtaja oli kertonut Vantaa-Seurasta ja sen toiminnasta.

”Meitä kiinnostaa paikallishistoria ja -kulttuuri sekä paikalliset asiat ja ilmiöt. Päädyimme bussissa yhdessä siihen tulokseen, että tämä olisi meille hyvä yhteinen juttu ja harrastus”, kertoivat Sivoset.

Vantaa on yllättänyt Jokiniemessä asuvat Sivoset monella positiivisella tavalla.

Täällä lähistöllä on todella kauniita kulttuurimaisemia, jotka huokuvat tunnelmia menneestä ajasta. Etenkin Keravanjoen rantaseudut vetävät puoleensa ja usein siellä tulee pohdittua, miten täällä on ennen eletty ja asuttu. Liittyminen yhdistykseen antaa mahdollisuuden saada lisää tietoa Vantaan historiasta, osallistua tuleviin retkiin ja tapahtumiin ja omalta osaltamme tukea yhdistyksen tekemää tärkeää työtä”, tiivistää Helsingissä syntynyt Soile Sivonen.

 

Varsinaisessa kokouksessa hyväksyttiin esitetty toimintasuunnitelma sekä talousarvio tulevalle vuodelle. Se ei liene kenellekään yllätys, että kokousväki halusi laajaa kannatusta nauttivan puheenjohtajan, Andreas Koiviston, jatkavan tehtävässään myös ensi vuonna. Mutta moni yllättyi, kun yhdistyksen pitkäaikainen varapuheenjohtaja ja paljon yhdistyksen hyväksi toiminut Kati Tyystjärvi ilmoitti, ettei ole enää käytettävissä uusia johtokunnan jäseniä valittaessa.

 

Tyystjärvi intoutui muistelemaan vuosiaan yhdistyksessä. Hän tuli toimintaan mukaan 2000-luvun alussa ensin kirkonkyläoppaaksi Tuuli Sundellin houkuttelemana ja siitä pian seuran hallitukseen.

 

”Tänä aikana toiminta on kasvanut valtavasti: käynnistimme uudelleen kirkonkyläopastukset, muutimme seuran nimeä ja sen myötä jäsenmäärä on yli kaksinkertaistunut, aloimme saada kaupungilta toiminta-avustusta, vuokrasimme Övre Nybackan ja synnytimme sinne monipuolista toimintaa sekä loimme Helsingan keskiaikapäivän. Olemme saaneet palkintojakin, joista itse olen ollut noutamassa ainakin Vantaa-mitalia 2011 ja Vuoden kotiseutuyhdistys -palkintoa vuonna 2017.”

 

Tyystjärvi kertoo nauttineensa täysin sydämin työstään yhdistyksessä. Hän on ollut uskollinen apu mm. oppaana, myllyiltojen vetäjänä ja lettujen paistajana. Yhdistys kukitti Kati Tyystjärven ja haluaa vielä esittää nöyrimmät kiitokset Katille hänen yhdistyksen ja Vantaan historian eteen tekemästään työstä. Myös Tyystjärvi esitti omat kiitoksensa yhdistykselle.

 

”Kiitän lämpimästi koko Vantaa-Seuran väkeä näistä lähes 20 vuodesta, kaikkia ihania jäseniä, joihin olen vuosien varrella saanut tutustua, hallitusta ja erityisesti sen puheenjohtajia Jukkaa ja Andreasta, sekä meidän kaikkeen taipuvia työntekijöitämme Riinaa ja Karoliinaa. Kaikki nämä vuodet ovat olleet äärettömän mielenkiintoisia ja on ollut hienoa olla mukana tekemässä Vantaa-seuran kasvua. Toivotan onnea ja menestystä Vantaa-Seuralle, teemme tärkeää työtä vantaalaisten iloksi ja Vantaan kaupungin hyödyksi. En aio jättää yhdistystä vaan jään odottelemaan talkootyöpyyntöjä”, hymyili Tyystjärvi.

 

Tyystjärven tilalle Vantaa-Seuran johtokuntaan uutena jäsenenä valittiin Tuulia Pakarinen. Pakarinen liittyi Vantaa-Seuraan muutama vuosi sitten ikiaikaisen historiakiinnostuksensa ja yhdistyksen kiinnostavan tapahtumatoiminnan innoittamana.

 

”Tulevaisuuden kannalta olisi hyvä saada nuoria ihmisiä kiinnostumaan seuran merkityksestä ja toiminnasta. Siihen tarvitaan avoimia ovia, kohtaamisia ja historian hahmottamista tukevaa toiminnallisuutta ja yhteistyötä”, pohti johtokuntatyöskentelyä innolla odottava ja Vantaalla opettajana toimiva Pakarinen.

 

Vantaa-Seuran johtokunnan muut jäsenet ovat Matti Hilli, Hanna Keskinen, Paula Lehmuskallio, Annukka Lyra, Melker Olenius, Riitta Salasto, Marianne Träskman.

 

Vuosikokouksessa virallisesti julkistettu yhdistyksen vuosikirja Helsingin pitäjä – Vantaa 2020 on saatavissa suoraan yhdistyksestä, tilaukset: [email protected]. Kirjan jäsenhinta on 20 € ja normaalihinta on 25 €. Tässä vaiheessa kirjaa jälleenmyyjät Vantaan kaupunginmuseo Tikkurilassa, Tikkurilan kirjakauppa, Info kirjakauppa Martinlaaksossa sekä Coworking Myyr York Myyrmäessä.

 

Yhdistyksestä voit tilata myös vanhempia vuosikirjoja, alkaen 2 €/kpl. Tiedot vanhemmista vuosikirjoista löytyvät yhdistyksen nettisivuilta http://vantaaseura.fi/tilauslomake/

Vantaa-Seura

Aikaisempia kirjoituksia

Vantaa-Seura

Vantaa-Seura-Vandasällskapet ry on kaikille vantaalaisille tarkoitettu kotiseutuyhdistys, joka tutustuttaa kotikulmiin järjestämällä retkiä, opastuksia, luentoja ja kulttuuritapahtumia. Julkaisemme myös kirjaa Helsingin pitäjä-Vantaa, olemme Helsingan keskiaikapäivän yksi järjestäjä ja kestikievari Övre Nybackan toimija.

Vantaa-Seura toivottaa kaikki Vantaan historiasta ja kulttuurista kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan yhdistyksen toimintaan. Vantaa on kotikaupunkimme, josta olemme ylpeitä. Kotikulmien tunteminen auttaa niissä viihtymään! Tule mukaan Vantaa-Seuraan!

Lue lisää kotisivuiltamme!

Uusimmat mielipiteet