Mia LindströmKirjoittaja on Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Viimeinen vaihtoehto

(PÄÄKIRJOITUS) Osa sisäilmasta sairastuneista vantaalaisista oppilaista saa tänä vuonna mahdollisuuden opiskella koulussa, jossa sisäilman puhtaus on pyritty ottamaan huomioon niin hyvin kuin mahdollista.

Vantaan kaupunki kutsuu Simonkylän koulun kentälle pystytettyä rakennusta sisäympäristöpaviljongiksi, aiemmin puhuttiin myös puhdastilasta.

Kyseessä on koulurakennus, johon ohjataan ensisijaisesti ne 1.–9. luokan oppilaat, jotka eivät sisäilmaoireidensa vuoksi pysty opiskelemaan muissa Vantaan kouluissa (VS 4.1.).

Niin sanottua sisäilmaesteettömyyttä on toivottu muihin vantaalaiskouluihin. Joukko valtuutettuja vaati elokuussa aloitteessaan Hämeenkylän tänä vuonna valmistuvaan uuteen kouluun sellaisia kalusteita ja materiaaleja, joiden päästöt olisi minimoitu.

Perusopetuksen johtaja kuvaili jutussamme Simonkylän paviljonkia ”viimeiseksi vaihtoehdoksi”. Jos oppilas ei voi opiskella missään muualla, voi ratkaisu löytyä uudessa tilassa opiskelusta. Kuka uusiin sitten pääsee ja kuka ei? Tästä päättävät Vantaan perusopetuksen aluepäälliköt.

Vantaalla on vuosittain tehty erityisiä opetusjärjestelyjä korkeintaan 20 oppilaan kohdalla (VS 27.4. 2019).

Sisäilmasairastuneiden määrästä ei kuitenkaan ole kattavaa tietoa. Eikä altistuminen aina johda siihen, että oireilisi, saati sairastuisi.

Toisinaan voidaan taas selkeästi tunnistaa, että sisäilmaoireita tulee esimerkiksi juuri koulu- tai työpäivän aikana.

Vantaalla kokeillaan nyt joka tapauksessa mallia, jossa vakavimmin oireileville oppilaille on jatkossa oma puhdas tilansa.

Aika näyttää, onko 50 oppilaspaikkaa riittävä vai onko tarve tätäkin suuremmalle määrälle. Toivoa sopii, että viimeinen vaihtoehto on sellainen, joissa vaikeimmin oireilevat voivat opiskella huoletta, ja ennen kaikkea terveenä.

Mia Lindström

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet