Anna Kontula

Homekoulu

Joitakin vuosia sitten sain tietää, että neljäsluokkalaisen lapseni koulussa epäiltiin hometta. Vanhaa rakennusta ei kannattanut ryhtyä korjaamaan, ja kaupunki suunnittelikin koulun siirtämistä uudisrakennukseen. Valmistelu oli kuitenkin vasta arkkitehdin suunnittelupöydällä.

Meidän piti valita. Saatoimme odottaa uuden koulun valmistumista ja toivoa, ettei oleskelu sisäilmaongelmista kärsivässä rakennuksessa ehtisi vahingoittaa lapsemme terveyttä. Tai sitten voisimme anoa siirtoa toiseen kouluun, mikä kymmenvuotiaalle olisi merkinnyt monen ihmissuhteen katkeamista.

Päädyimme odottamaan. Asiaan vaikutti, ettei home-epäilyistä ollut tutkimusnäyttöä ja että viranomaiset vakuuttivat koulun turvallisuutta. Melkein kaikki muutkin lapset jäivät.

Tuon vuoden aikana lapsellani puhkesi astma, joka todennäköisesti rajoittaa koko hänen loppuelämäänsä. Emme saa koskaan tietää, olisiko toisenlainen ratkaisu estänyt sairauden puhkeamisen. Sisäilmatutkimukset kyllä tehtiin myöhemmin, mutta mikään ei todista, että astma olisi johtunut nimenomaan homeesta. Ehkä allergioihin taipuvainen lapseni olisi sairastunut joka tapauksessa.

Suurin osa koulutovereista selvisi odotusvuodesta muutamalla ylimääräisellä flunssapäivällä.

Joka vuosi tuhannet vanhemmat ovat saman valinnan edessä. Lähettääkö lapsensa kouluun, jonka tiedetään tai epäillään vaarantavan terveyden? Vai ryhtyäkö hankalaksi, kyseenalaistaa päättäjät ja tiukan paikan tullen jäädä kotiin opettamaan lastaan?

Kukaan ei tarkalleen tiedä, miksi muutenkin homeesta kärsivässä rakennuskannassamme ovat koulut yliedustettuina. Jotkut syyttävät tuuletusjärjestelmien sulkemista kesälomien ajaksi, toiset sotien jälkeistä rakennustekniikkaa. Se kuitenkin tiedetään, että säännöllinen oleskelu tällaisissa tiloissa voi aiheuttaa vakavia ja pysyviä terveyshaittoja. Siten lasten istuttaminen homekoulussa on suunnilleen yhtä vastuullista kuin viedä luokka moottoritielle pelaamaan jalkapalloa.

Tilannetta ei helpota, että viranomaisilla näyttää olevan taipumus salata koulujen kuntotietoja. Pahimmillaan olen vaatinut niitä hallinto-oikeuden kautta. Koulujen homeremontit ovat kalliita ja usein poliittisesti arkaluonteisia. Ja kuitenkin kyse on meidän lapsistamme, Suomen kansallisaarteesta.

Anna Kontula

Anna Kontula

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet