Luomun hyvistä ravintoarvoista on tutkimustuloksia

Luomuliiton toiminnanjohtaja Elisa Niemi

Marjo Koivumäki

Kirjoittajan mukaan luomun ravintoainepitoisuuksista on olemassa tutkittua tietoa.

Marjo Koivumäki

Jussi Tammisolan esittämien (HU 8.–9.2.) kokoavien tiedeselvityksien aikaan ei vielä ollut tiedossa luomun terveellisyydestä kertovat uudet tutkimukset, jotka kertovat paremmista rasvahappokoostumuksista sekä ravintoainepitoisuuksista.

Luomua on alettu tutkia yhä enemmän, koska se antaa kiinnostavan näkökulman ruoantuotantoomme. Suomessakin käynnistyy parhaillaan vuonna 2012 perustetun Luomuinstituutin ensimmäinen iso hanke.

Vaihtoehtojen etsiminen torjunta-aineille ja synteettisille lannoitteille on yksi luomun perustehtävistä. Fosfori, jota on kaivettu maaperästä lannoitteeksi, vähenee ja muuttuu käyttökelvottoman kalliiksi jo ennen öljyä. Siksi turvallisten kierrätyslannoitteiden kehittäminen on välttämättömyys, joka kiinnostaa synteettisten lannoitteiden korkeiden hintojen takia onneksi jo tavanomaisiakin viljelijöitä.

Geenitekniikka taas vaikuttaa vanhenneelta jopa sitä tekevien yrityksien mielestä, koska yhä enemmän hyödynnetään ennalta-arvattavampia menetelmiä, jotka eivät päästä muuntogeenejä luontoon.

Tammisolan mainitsema itutapaus ei liity erityisesti luomuun, vaan yhtä todennäköisesti tavanomaisella puolella olisi voinut käydä vahinko.

Raakamaitoa myydään enemmän tavanomaisena kuin luomuna. Luomuliitto haluaa puhua suoramyynnin puolesta, koska se mahdollistaa mielekkäämmän yhteyden tuottajien ja kuluttajien välille.

Eläinten hoidossa luomutuottajat ehkäisevät sairauksia pitämällä huolta eläinten vastustuskyvystä – perustan tälle luo jo lajinmukaisen ruokinta ja ulkoilu. Sairauksia hoidetaan lääkkeillä tarvittaessa. Yhä useampi kuluttaja valitsee luomun – ympäristön, eettisyyden, terveellisyyden tai maun takia.

Elisa Niemi

Luomuliiton toiminnanjohtaja

Kommentit (6)

Kommentit

Elisa Niemen puolustus luomulle ei toimi. Tottakai on aina löydettävissä tuloksia, uusiakin, jotka kertovat luomun paremmuudesta - myös, koska asiaan liittyy isoja aatteellisia ja kaupallisiakin intohimoja - mutta löytyy vastakkaisiakin tuloksia, eli nollatuloksia (eli ei olennaista eroa) joista kertominen ei ole Luomuliiton intressissä. Juuri tätä varten tarvitaan näitä yhteenvetotutkimuksia, joissa arvioidaan tutkimusten taso ja tehdään kokonaisarvio. Ja se on kyllä se, mistä Tammisola artikkelissaan kertoi: luomu ei ole mitenkään erityisen terveellistä.

Luomun ei sovi myöskään kerskailla kierrättämisellään, koska heti kun luomutuotteet ovat menneet myytäväksi isoihin kaupunkeihin (missä ne pääosin myydään), niiden sisältämien ravinteiden kierrättäminen takaisin peltoon on mahdotonta.

Viemärijätettä ei luomussa saa käyttää. Mutta ei myöskään viemärijätteestä tehtyä täysin turvallista lannoitetta, koska sen valmistamisessa on käytetty tätä luomun kiroamaa kemiaa. Esim. Helsingin kaupungin valmistamia fosforilannoitteita ei voi käyttää.

Jos ja toivottavasti kun fosforin kierto saadaan tulevaisuudessa lähelle 100 prosenttia, siinä käytetään kemiaa ja nanoteknologiaa. (Ja loogisena visiona: eräänä päivänä luomuviljely - tästä syystä - kielletään!)

Viittaus geenitekniikkaan on tämän hetken Suomessa taas Niemeltä törkeä harhautus kolmessa mielessä:

- tavanomaisessakaan viljelyssä ei ole täällä käytössä GM-lajikkeita (vrt. vanha vitsi: jos pelkääkin elefantteja, ei ole tarpeen napsutella sormiaan Esplanaadilla niiden karkoittamiseksi ... eikä varsinkaan vakuutella meille muille, että hei, tämähän toimii!)
- GM-jalostus on täsmällisempää ja siten ennustettavampaa kuin entinen, vaikkapa säteilytystä käyttävä (jonka luomu hyväksyy!)
- muutogeenisten kasvien ei ole havaittu leviävän luontoon, sen enempää kuin muidenkaan viljelykasvien (ja Suomessa ei tietysti tämä ei ole edes mahdollista, koska täällä ei viljellä GM-kasveja - vrt. tämä Esplanaadin elefantti)

Vaikka Saksan itutapaus periaatteessa olisikin voinut tapahtua tavanomaisenkin viljelyn yhteydessä, yhteys luomuun on. Kun itujen vaarat tiedetään, ne voidaan kemiallisella käsittelyllä ehkäistä. Paitsi luomussa.

Saksan tregedia liittyi silläkin tavalla luomuun, että yhteys luomuruokaan havaittiin varhaisessa vaiheessa - eikä uskottu asiaa, luomun imagon takia. Jos olisi ajoissa annettu väliaikainen määräys, että mitään luomua ei saa myydä, olisi luultavasti säästytty osasta kuolemantapauksia ja vammautumisia.

Raakamaitoa saatetaan myydä myös tavanomaisena, mutta sen kieltäminen, että se liittyy juuri luomuideologiaan, ei ole oikein rehellistä. Terveysriskin hyväksyminen sen takia, että se "mahdollistaa mielekkäämmän yhteyden tuottajien ja kuluttajien välille" ... hei, "kamoon", kuka tuntee kenkänsä valmistaneen tehtaan työntekijän ...?

Luomueläimiä hoidetaan lääkkeillä "tarvittaessa", eli käytännössä usein viime tingassa, vaikka syytä olisi muuhun. Merkittävä joukko eläintilojen pitäjistä on luopunut luomusta, koska ei ole kestänyt katsella eläintensä kärsimyksiä.

"Yhä useampi kuluttaja valitsee luomun [..]"

Ei oikeastaan enää käytännössä ole "yhä useampi", joka näin tekee. Kysynnän hetkellinen kasvu on nyt käytännössä pysähtynyt. Kasvua haetaankin nyt siitä, että julkisvalta pakottaisi päiväkodit ja koulut jne. lisäämään luomuraaka-aineiden käyttöä, ts. poliittisesti, ei kuluttajilta.

Ja taso on todella alhainen: 1,7% myynnistä merkitsee, että - noin kaksinkertaiset luomuhinnat huomioon ottaen - vain alle prosentti syötyä ruokaa on luomua.

"[...] ympäristön, eettisyyden, terveellisyyden tai maun takia."

Jos kuluttaja näin tekee, hän erehtyy siis kaikessa neljässä suhteessa. Myös maussa:

kaikki asiassa haastamamme luomun "hehkuttajat" ovat jättäneet vastaamatta (nk. "huippukokit" jne.) kun olemme kysyneet, suostuisivatko he sokkotestiin, jossa pitäisi erottaa mausta luomu tavanomaisesta.

Jaa, niin: suostuisitko Sinä, Elisa Niemi, tällaiseen (julkiseen) testiin?

Heikki Jokipii

puheenjohtaja
Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry
http://tuottavamaa.org/

Heikki Jokipii

Lisäksi täytyy olla tarkkana, mitä nämä tutkimukset tosiasiassa osoittivat:

[...] ei vielä ollut tiedossa luomun terveellisyydestä kertovat uudet tutkimukset, jotka kertovat paremmista rasvahappokoostumuksista [...]"

Nyt useakin tutkimus on viitannut siihen, että laitumella kasvatetun lehmän maidossa tällainen hiukan parempi rasvahappokoostumus olisi.

Mutta luulenpa, että ei ole osoitettu, että tässä asiassa keinolannoiteiden käyttö tai käyttämättömyys olisi mitään vaikuttanut.

Jos Niemen mielestä kuitenkin on, niin hän voisi antaa ko. tutkimuksen viitetiedot.

Heikki Jokipii

Luomu tarvitsee myös tuotantoeläinten lantaa. Jos siirryttäisiin pelkästään kasvissyöntiin olisi se nykyisenkaltaisen luomutuotannon loppu.

Ja luomutuotantoeläimet harvoin kokovat luonnollisen kuoleman vaan ne nekin tapetaan. Näin kerrotaan Vegaaniliiton sivuilla:
http://www.vegaaniliitto.fi/ukk.html

"Sonnivasikoilla on yleensä sama kohtalo kuin tehotuotantosonneilla, eli ne tapetaan alle parivuotiaana eivätkä luomulehmätkään kuole vanhuuteen.

Luomutiloilla vasikka vieroitetaan emostaan yleensä hieman myöhemmin kuin tehotuotannossa. Tämä on kuitenkin jopa tuskallisempaa vasikalle ja emolle, jotka ehtivät kiintyä toisiinsa enemmän kuin jos ne erotettaisiin heti. Luontaisissa olosuhteissa emo vieroittaisi vasikkansa sen ollessa noin 11 kuukauden ikäinen.

Luomueläimet kuljetetaan ja teurastetaan samoilla periaatteilla kuin tehotuotannossakin. Munijakanat teurastetaan kun niiden munantuotanto laskee eli noin 1,5-vuotiaina kuten tehotuotannossakin. "

Luomuton

Eikä tuo fosforiasia edes pääty edellä (15.2.2014) mainittuun.
Viime syksynä ilmestyneen ranskalaisen tutkimuksen mukaan ...

http://environmentalresearchweb.org/cws/article/news/56037

How much does organic farming rely on conventional agriculture?

... luomutilat saivat siellä 73% fosforistaan - tavanomaisilta tiloilta!

Oletteko Luomuliitossa valmiita kiristämään säädöksiä niin, ettei luomussa saa ottaa mitään tavanomaiselta tilalta, ei lantaa eikä muutakaan ravinteita sisältävää?

Ette ole!

Heikki Jokipii

Luomu on terveellistä. Mutta ennen kun se joutuu minun pöydälle, luomutuotteita on kemiakaalisesti käsiteltyä. Tässä tuore tarinani. Luomuliha, viimeinen käyttöpäivä 19.2.2014 oli muuttunut väriltä harmaa-musta-ruskeaksi. Kahden palan välissä liha oli punainen. Harmi, että tänne ei pysty laittamaan kuvia lihasta. Kotona maatilalla 40 vuotta teurastettu jouluksi sika, (luomusika) eikä liha koskaan muuttanut väriä. Vain silloin, kun liha otettu suolaliuoksesta sen väri ei ollut punasta, mutta liha oli silti kokona samanvärinen.

totuus

Lukijan areena

Tällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia. Oman lukijankirjoituksesi voit jättää tästä.

Tervetuloa Vantaan Sanomien blogeihin!

Vantaan Sanomat tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia vantaalaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin. 

 

Haluatko blogistiksi?

 

Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.