Matti Putkonen

Suomi hukkuu – hallitus nukkuu

”Fantastista, upeaa, vastuullista, ainutlaatuisen loistavaa” ovat laatusanoja, joita pääministeri Katainen ja valtioministeri Urpilainen muiden sixpack-hallituksen ministereiden kanssa viljelevät toiminnastaan.

Kaikki on tietysti totta, jos mittarina on maailmanennätyskisa siitä, kuinka nopeasti konkurssi tehdään. Näillä tuloksilla erotettaisiin minkä tahansa yrityksen tai urheilujoukkueen koko johto. Mutta mitä tapahtuu Suomi Oy:ssä? Itsenäisyyspäivän juhlissa hallituksen joukkue kokoontuu peilisaliin jakamaan toisilleen tekemättömän työn mitaleja.

Suomi horjuu konkurssin partaalla. Hallituksen poukkoilevalla talouspolitiikalla on kavennettu dramaattisesti teollisten toimijoiden luottamusta jatkaa ja rakentaa uutta tuotantoa Suomeen. Kustannuskilpailukykymme on heikentynyt Saksaan nähden 11 prosenttia ja Ruotsiin nähden 18 prosenttia vuoden 2008 tasosta.

Kataisen hallitus ei ole itsekeskeisen kehumistalkoiden kiimassa huomannut, että vienti hiipuu ja sitä myötä valtiontalous sakkaa. Vientituloistamme on hävinnyt 30 miljardia ja samalla valtionkassasta 10 miljardin verotulot vuositasolla. Julkisen talouden kustannusrakennetta on rakennettu niin kuin vienti olisi jatkanut kasvua vuoden 2008 talouslamaa edeltäneellä tasolla. Aikapommi tikittää kiihtyvällä vauhdilla.

Mikäli aiotaan estää julkisen sektorin massairtisanomiset ja palkkaleikkaukset tulevan kolmen vuoden sisällä, on vienti saatava vetämään. On otettava riski.

Tilanne on sama kuin jääkiekkomatsissa, kun kolmannessa erässä on 2 minuuttia jäljellä ja ollaan maalin tappiolla. Maalivahti pois ja kuudes kenttäpelaaja kentälle eli vero- sekä maksurasitteita on tuntuvasti helpotettava vientiteollisuudelle loppuvaalikauden ajaksi.

On irtisanouduttava sitoumuksista, joilla suomalainen vientiteollisuus on ajautumassa huonompaan kilpailuasemaan kilpailijamaihin nähden. Kun irtisanomme IMO:n rikkisopimuksen, vientiteollisuutemme välttyy miljardin euron vuosittaisilta logistiikkakustannuksilta.

Luopuessamme EU:n 20–20-20-ilmastosopimuksesta säästämme 200–300 miljoonaa euroa vuositasolla. Nämä säästyneet miljoonat ohjataan teollisuuden toimintaedellytysten parantamiseen ja pk- yritysten riskirahoituksen vahvistamiseen. Näitä viestejä tarvitaan nyt teollisuuden luottamuksen palauttamiseen.

Entinen kädenvääntökaverini ja nykyinen ystäväni Tauno ”Mato” Matomäki soitti minulle nykyisen hallituksen nimityksen jälkeen. Viesti oli selkeä: ”Kuule Matti, jos olisin vielä konserninjohtaja, niin tätä porukkaa en lähettäisi edes firman polkupyörää ostamaan omin päin.”

Matti Putkonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet