Matti Putkonen

Kuin Toivotaan, toivotaan -ohjelma

Kataisen/Urpilaisen hallituksen ministereiden huoneissa lienee olevan taulu kolmesta apinasta, joka symboloi hallituksen toimintaa – ei kuule, ei näe, ei puhu. Teeskennellään, että olemme onnistuneet fantastisen hyvin kaikessa, mihin olemme ryhtyneet.

Hallitusohjelmaa ei tarvitse muuttaa. Toivomme, että talouskasvu käynnistyy ja korjaa kaiken. Toivomme, että euron pelastamiseksi tehdyt miljardien tulonsiirrot patoavat vihdoin velkakriisin. Toivomme, että Kreikka maksaa velkansa myös meille. Toivomme, että muutkin maat ryhtyvät ilmastosopimuksen mukaisiin toimiin ja rahoitukseen.

Hallituksen työskentely on huono kopio vanhasta Toivotaan, toivotaan -ohjelmasta. Sillä erotuksella tosin, että aikanaan ohjelma toi kansalaisille mielihyvää. Hallituksen Toivotaan, toivotaan -ohjelma tuo kansalaisille vain tuskanhikeä ja kyyneleitä.

Nykyisten ministereiden on syytä pitää opintopiiri, jossa luetaan ja tentataan presidentti J.K. Paasikiven puheet. Paasikivi korosti, että viisaus alkaa tosiasioiden tunnustamisesta. Hallituksen on vihdoinkin ymmärrettävä, että katastrofi on väistämättä edessä. Se tulee kuin Juicen laulussa Viidestoista yö tuskanhikineen.

Suomen kuuluisin sotamies Möttönen totesi aikoinaan, että on tehtävä kokonaan uusi, koska korjaamalla se ei parane. Kysymys oli silloin sotilaan ohjekirjan mukaisesta asennosta. Sotamies Möttösen ohje kannattaa nyt soveltaa myös nykyisen hallituksen ohjelmaan. Hallitusohjelma on laitettava kokonaan uusiksi. Korjaamalla se ei parane. Jos uuden tekeminen ei onnistu nykykokoonpanolla, niin joukkue on uusittava tarvittaessa kapteenia myöten.

Vanha tv-ohjelma toi sentään mielihyvää.”

Toivomalla ei maamme talouskasvu käynnisty eikä vientiä saada vetämään. Tarvitaan todellisia tekoja ja päätöksiä. Päätöksiä joissa keskeinen sisältö on kristallinkirkas; ensin suomalainen työ ja yrittäminen ja, jos aikaa ja rahaa jää, niin maailman parantaminen.

Dohan ilmastokokouksessa olisi pitänyt myös suomalaisten päättäjien oivaltaa, että näin toimivat kaikki muut maat. Valitettavasti näin ei käynyt. Ympäristöministeri Ville Niinistö intoilee, että Suomen on yksipuolisesti pelastettava maailma. Voi voi! Niinistö on vihreän valheen vanki. Tällaisille kouhottajille ei pidä valtaa antaa. Historiassa on karmeita esimerkkejä aina itänaapuria myöten, kun yhden asian fundamentalistit pääsevät toteuttamaan vallankahvassa intohimojaan.

Matti PutkonenTyömies

Matti Putkonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet