Matti Putkonen

Samoksen saldo

Idyllistä Pythagoraan kylää aurinko hyväilee yli kolmenkymmenen asteen lämmöllä. On kesäkuun viimeinen viikonloppu. Osa suomalaisista yrittää parantaa normaalia juhannuskrapulaa ja muistella, mitä kokkojuhlissa tapahtuikaan. Suomessa on tältä osin kaikki ennallaan.

Ilta hämärtyy filosofian ja matematiikan suurmiehen nimeä kantavassa kylässä Samoksen saarella. Kaikki näyttää päällisin puolin olevan Samoksellakin kuin ennen. Tarkemmin tarkasteltaessa ei kuitenkaan.

Ennen niin vilkas pääkatu vaikuttaa hiljaiselta. Liian monen liikkeen ja kaupan ikkunat on vuorattu sanomalehdellä ja ovikyltti kertoo ”suljettu”. Satamabulevardin laiturissa kelluvat entiseen tapaan Saksan, Ranskan, Yhdysvaltain ja monien muiden maiden lipuin varustettu suuret huvijahdit.

Gregory tervehtii meitä entiseen tapaan iloisesti ja taikoo mielijuomamme frappet eli kreikkalaiset jääkahvit pöytäämme. Vaimoni Tiinan kysymykseen ”miten menee?” vastaus ”hyvin” tulee hymyn kera, mutta Gregoryn silmät ovat kuitenkin surulliset. Sama suru paistaa muidenkin kreikkalaisten silmissä.

Silmien suru selviää meille kahden seuraavan viikon aikana: huoli kuinka Kreikan käy. Milloin loppuu jo yli vuoden ajan jatkuneet elintason leikkaukset?

Epätietoisuus tulevaisuudesta sekä eurooppalaisten lehtien suorat ja epäsuorat syytökset kalvavat mieliä. Niin kuin peruskreikkalaiset olisivat aiheuttaneet eurokriisin. Eivät todellakaan ole, vaan poliittisen eliitin ja sijoittajien ahneus, jolle EU:n lepsu valvontajärjestelmä on antanut kasvualustan. Niin kuin aina, herrojen hölmöilyn maksaa kansa eli tässä tapauksessa peruskreikkalaiset.

Kreikkaa ovat hallinneet vuorovedoin Karamanlisin ja Papandreoun politiikkasuvut yli kolme vuosikymmentä. Tehneet itselleen muhkean tilin, kun ovat ohjanneet EU:n koheesio-, rakenne- ja muut tuet sukujensa valtaa pönkittäviin korruptiorakenteisiin eikä Kreikan elinkeinorakenteiden monipuolistamisiin.

Tämän ilottelun seurauksena syyttömiltä kreikkalaisilta on jo leikattu elintasosta 30 prosenttia takautuvilla palkka-aleilla ja verojen sekä maksujen korotuksilla.

Kreikkalaiset joutuvat ottamaan sairaalaan omat lakanat ja ostamaan katetrit sekä lääkkeet. Sairaaloiden määrärahat ovat loppu. Monet muut kauhutarinat ennen niin iloisessa Kreikassa ovat todellisuutta, kun Suomen hallituksenkin mainostamaa vastuullista euron pelastamisohjelmaa toteutetaan käytännössä.

Kreikassa kytee seuraavissa vaaleissa todellisen jytkyn ainekset. Kreikkalaisten toive toteutuu, uuden vanhan drakman paluun myötä palautuu myös oma itsenäinen päätösvalta.

Karamanlisit ja Papandreoukset lähtevät vallasta kuin hauet kaislikosta.

Kreikkalaiset surusilmät sädehtivät jälleen iloa ja toivoa.

Matti Putkonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet