Matti Putkonen

EKP Troijan puuhevosena

Euron tukipaketeissa ei ole mitään järkeä. Ei talouspoliittisesti. Eikä millään muullakaan perusteella. Tätä mieltä on laajeneva joukko johtavia ekonomisteja ja politiikan asiantuntijoita.

Enää on vain todellisuudessa kuusi AAA-vakuusluokituksen ehdot täyttävää euromaata. Tällä menolla varmuudella upotetaan koko euroalue. Miksi sitten jatketaan tällä järjettömyyden tiellä?

Perussyy on varmasti, ettei valtaeliitti pysty myöntämään virheitään. Todellisuudessa on kaksi muutakin syytä – raha ja valta.

Saksan suurimpiin lukeutuva Deutsche Bank julkisti 26.7. toisen vuosineljänneksen tuloksen, joka oli 1,2 miljardia euroa nettovoittoa. Hyvä näin.

Mutta, kun puretaan Deutsche Bankin tulosta tarkemmin, niin selviää, mikä yhteys sillä on veronmaksajien kannalta järjettömään euron tukipolitiikkaan.

Pankin taseissa oli kriisivaltioiden eli Irlannin, Kreikan, Espanjan ja Portugalin velkakirjoja enää 3,7 miljardin edestä. Näitä roskalainoja oli Deutsche Bankilla helmikuussa vielä yli 12 miljardin euron edestä. Oliko pankki löytänyt jostain todellisen myyntitykin, joka pystyy kauppaamaan roskat sädehtivinä timantteina joillekin hölmöille?

Yhtään uutta rekrytointia ei pankin ole tarvinnut suorittaa. Onhan meillä tarpeellinen määrä hyväuskoisia hölmöjä euromaiden johdossa.

Euroopan keskuspankki EKP on ollut roskaluottojen ostajina ja sitä kautta myös me. Sillä ei ole yksityistä sijoittajaa niin syvässä perunakuopassa, jotta ei olisi kuullut riskimaiden tilanteesta. Vai uskotteleeko joku tosissaan, että kriisivaltiot olisivat lunastaneet roskaluottonsa?

Deutsche Bankin tulos kertoo siitä todellisuudesta, miten toteutuu pääministeri Kataisen ja valtiovarainministeri Urpilaisen vaatima yksityisten sijoittajien vastuu. Näin toimii EU:n sosialismi.

Yhteisvastuu ja EU:n vahvistaminen sekä tiivistäminen ovat viime viikkoina olleet Saksan pääministerin Merkelin ja Ranskan presidentin Sarkozyn keskeinen viesti. EKP:n pääjohtaja Trichet myhäilee tyytyväisenä. Merkitseehän Merkelin ja Sarkozyn sanoma hänelle lisää valtaa. EU:ssa todellista valtaa pitävä Merkel ja Sarkozy ovat suunnitelleet EKP:lle roolin toimia liittovaltiohankkeen Troijan puuhevosena.

Mitä tekevät Katainen ja Urpilainen? Valmistelevatko kansanäänestystä? Eivät todellakaan. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien aamusulkeiset alkavat yhteisillä taisteluhuuto harjoituksilla. Ovien läpi kaikuu: ”Liitovaltio pelastaa Suomen työpaikat.”

Kansanedustaja Eero Lehti on köytetty nurkkaan ja protesti on hiljennetty vain mutinaksi ”Jeesus-teipin” sinetöimille huulille. Hurmoksessa jää huomaamatta Eeron takataskusta pilkottava Perussuomalaisten jäsenhakemus.

Matti Putkonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet