Mustien autojen matkassa

Eduskunta karhujahtiin

Pentti Oinosen (ps) ruuti on kuivaa.

Joke

Eduskunnan eräkerhon tuore johtaja Pentti Oinonen (ps) tekee heti historiaa ja vie kansanedustajat ensi syksynä karhujahtiin Lieksaan. Hirviä, peuroja, jäniksiä, lintuja ja pienriistaa on tähtäilty ennenkin, mutta nyt luvassa on todella uutta ja ainutlaatuista. Kutsujana on kerhon pitkäaikainen aktiivi, viime vaaleissa eduskunnasta jättäytynyt Lauri Kähkönen (sd).

Koitoista varten pidetään oikein ikioma karhukoe Santahaminassa. Eikä tässä kaikki: lainsäätäjille järjestetään myös kurssi metsästäjätutkinnon suorittamiseksi.

Vaikka eräkerholla näyttää olevan toimintakalenteri melko täynnä, kaikkia mahdollisuuksia ei ole vielä suinkaan käytetty. Miten olisi ampumaradan rakentaminen väestösuojatiloihin? Se voitaisiin toteuttaa parhaillaan tehtävän peruskorjauksen yhteydessä. Onhan siellä jo golfin harjoittelupaikkakin.

Demarit, kansanedustaja Matti Saarinen ja häntä säestänyt puhemies Eero Heinäluoma, vetivät vappuna esiin vanhan ajatuksen vasemmistopuolueiden yhdistämisestä. Odotettu vastaus tuli nopeasti vasemmistoliiton puheenjohtajalta Paavo Arhinmäeltä: Ei käy.

Se taisi olla hyvä vastaus myös Sdp:n kannalta, sillä puoluesihteerin paikan kohta jättävän Mikael Jungnerin kuultiin jo leimaavan puoluetoveriensa ehdotukset menneisyyden puheeksi.

”Byrokraattista ja vanhanaikaista. Joutuisin etsimään uuden puolueen”, Jungnerin kerrotaan voivotelleen.

Tilapäistä kaikki on vaan. Näin huokaavat Elinkeinoelämän Keskusliiton työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen ja järjestön aluetoimintaa vetävä Annaleena Mäkilä. Molemmat onnistuivat petaamaan itselleen paikat EK:n johtoryhmästä edellisessä organisaatiouudistuksessa.

EK:n päättyneiden yt -neuvottelujen tuloksena asemat murtuivat. Johtoryhmään Inkeroisella ei ole asiaa. Hän joutuu Jukka Ahtelan alaiseksi uuteen lainsäädäntö- ja työelämän yksikköön. Apulaisjohtaja Mäkilältä menee paitsi johtoryhmäpaikka myös aluetoiminnan johtajuus.

Tiukasti yrityskohtaisten palkankorotusten ajamiseen juuttuneen Inkeroisen alamäki näkyi jo syksyllä raamisopimusneuvottelujen yhteydessä. Neuvotteluja vetivät EK:n puheenjohtaja, vuorineuvos Ole Johansson ja toimitusjohtaja Mikko Pukkinen.

Lopullinen niitti Inkeroiselle kertoman mukaan tuli siitä, että hän ei irrottautunut teknologiateollisuuden raamisopimuksen vastaisesta kapinalinjasta.

Osansa Inkeroisen vastatuulessa taisi olla kuitenkin myös SAK:n ja Toimihenkilöjärjestö STTK:n puheenjohtajilla Lauri Lylyllä ja Mikko Mäenpäällä, joita ei tyydyttänyt puheenjohtajana yhteisessä työryhmässä toimivan Inkeroisen tyyli työmarkkinoiden pelisääntöjä uudistettaessa.

Kari Valtonen

[email protected]

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet