Mustien autojen matkassa

Laakso ekaluokkaan

Jaakko Laakson monet matkat eivät ole herättäneet kohua.

MUSTAT AUTOT

Eduskunnan kahden vuosikymmenen jälkeen jättävä kansanedustaja Jaakko Laakso (vas) suunnistaa vaimoineen jäähyväismatkalle Parlamenttien välisen liiton IPU:n kokoukseen Panamaan eduskuntavaalien aikaan. Mukaan tulee toinen luopuja Pekka Vilkuna (kesk) puolisoineen. Juhlamatkaa jatketaan viikolla omaan piikkiin.

Vilkuna kävi kahtenatoista lainsäätäjävuotenaan 36 maassa. Laakso on ollut matkan päällä lähes viikoittain, vaikka matkoista ei ole kohuttu yhtä paljon kuin Kimmo Kiljusen (sd) reissuista. Laakso ei tähän hätään pystynyt tekemään edes summittaista yhteenvetoa matkojensa luvusta.

Eikä Laakson reissaaminen lopu tähän. Laakso siirtyy kansainvälisiin konsultointitehtäviin ja samalla hän nousee eduskunnan viime vuosina suosimasta säästöluokasta busineksen puolelle.

Vakituisen Pohjanmaan junan asiakkaan, pääministeri Mari Kiviniemen (kesk), Pendolino juuttui viime lauantaina Jalasjärven Yli-Vakkuriin. Veturinkuljettaja teki kaikkensa hiekoittaessaan kiskoja ja kävi aina välillä raportoimassa tilanteessa. Mikään ei auttanut.

Ei tätä kannata ottaa henkilökohtaisesti, pääministeri esikuntineen lohdutti murheen murtamaa veturimiestä. Tunnin kuluttua Kiviniemi kahlasi hangessa IC-junaan ja jatkoi matkaa pääkaupunkiin.

Eduskunnan kuppilapörssin viimeisimmän arvion mukaan suurin puolue ei huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen ole keskusta, kokoomus eikä SDP vaan Perussuomalaiset, jotka uhkaavat nousta enemmistöksi.

Tähän tulokseen päästään, kun lasketaan persujen omaan eduskuntaryhmään valittujen lisäksi muihin eduskuntaryhmiin nousevat protestihenkisesti ajattelevat.

Perustuslakivaliokunnan kansanedustajat todensivat taas kerran väitteen, että jos kolme poliitikkoa tietää asiasta kuin asiasta, siitä kyllä kuulevat muutkin. Valiokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin (kok) tiukasta salassapitovetoomuksesta huolimatta valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen kanta, ettei entistä pääministeriä Matti Vanhasta (kesk) ole aihetta syyttää valtakunnanoikeudessa, pysyi salassa peräti kaksi tuntia.

Hallitus ei ole antanut eduskunnalle vieläkään esitystä törkeän rikoksen suunnittelun määrittelystä rangaistavaksi teoksi, vaikka kansanedustaja Juha Hakola (kok) on tehnyt tästä aloitteen.

Poliisi Hakola ehkäisi rikoksia jo presidenttiehdokas Riitta Uosukaisen (kok) turvamiehenä Itä-Helsingissä, kun humalainen mies yleisön joukossa huusi ”H—ra, H—ra.

Hakola otti miehestä lukko-otteen ja käski huutamaan kolme kertaa ”Huraa”.

– Miten miusta tuntui, että sieltä kuului jotain hävytöntä, presidenttiehdokas huokasi.

KARI VALTONEN

[email protected]

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet