Mustien autojen matkassa

Kakkonen ykköseksi?

Jouko "Joke" Innanen

Hallituksen kakkospuolueen Sdp:n pörhistelyssä ei ole mitään uutta. Viime vuosina ykköspuolueista vain Esko Ahon keskusta on hallinnut porvarihallituksessa julkisuutta. Pääministeri itse leimasi EU-jäsenyyttä kaikin keinoin tavoittelevat kokoomuslaiset politiikan amatööreiksi.

Kokoomus vei julkisuuspisteet Paavo Lipposen (sd) sateenkaarihallituksissa ja oli niskan päällä myös keskustalaisten Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen ministeristöissä. Nyt se on hätää kärsimässä demareiden kanssa.

Mielipidemittauksissa uumoillaan jopa, että Sdp nousee suurimmaksi kunnallisvaaleissa. Se ei kuitenkaan ole kirkossa kuulutettu. Holkerin hallituksessa kokoomusta kölin alta vetäneet demarit kärsivät sen perään rökäletappion. Korkea profiili ei auttanut pääministeri Ahoakaan. Oppositioon!

Vain kokoomus on onnistunut suunnilleen pitämään asemansa ja välillä jopa parantelemaan niitä riippumatta siitä, onko se ollut hallituksessa ykkösenä vain kakkosena.

Perussuomalaiset yrittivät näyttää varjobudjetillaan, että siitä on vastuunkantajaksi. Yrityksille palautettiin kelamaksu ja kehitysapua leikattiin. Puolue uhosi, että valtion lainanottoa voitaisiin pienentää 170 miljoonalla eurolla.

Kunnallisvaalipaineessa säästöt unohtuivat. Pirkko Ruohonen-Lernerin joukot värkkäsivät eduskunnan käsiteltävänä olevaan lisäbudjettiin peräti viisi ryhmäaloitetta, hinnaltaan 100,5 miljoonaa euroa.

Seksi oli pinnalla kansanedustajien välisissä suhteissa jo paljon ennen viime aikojen kohutapauksia. Takaisin Sdp:hen liittynyt presidentti Tarja Halonen paljastaa Hannu Lehtilän kirjassa Tarja Halonen, paremman maailman puolesta (Tammi), että etenkin hänen oman eduskuntaryhmänsä miehet yrittivät niin sanotusti syödä kuormasta jo 1970-luvulla.

Kieltävän vastauksen saatuaan miehet löivät Haloseen lesbon leiman.

Demarit menettivät korkean virkapaikan elinkeinoministeriössä, kun vapaa-aikoinaan Italiassa oliiveja viljelevä Raimo Luoma siirtyi töihin yksityiselle sektorille. Työelämä- ja markkinaosaston päälliköksi tuli oikeustieteen tohtori Pekka Timonen valtionyhtiöiden ohjausyksiköstä. Työministeri Lauri Ihalainen ei löytänyt tarpeeksi pätevää demaria.

Ainoana demarina neljän porvarin rinnalla jatkaa tieto-osaston johdossa Markku Wallin.

Kenetköhän elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok) löytää uudeksi kansliapäälliköksi? Erkki Virtanen on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle reilun vuoden kuluttua.

Veteraanikansanedustajat kokoavat kaskukirjaa. Markus Aaltosen (sd) lähetekirjeessä eduskunnan jo jättäneitä kehotetaan kaivamaan muistilokeroitaan.

Esimerkkinä on tarina Reijo Lindroosin (sd) vappupuheesta, jota kovaääninen mies häiritsi välihuudoillaan.

”Jos et lopeta, järjestän sulle töitä”, Lindroos iski.

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet