Mustien autojen matkassa

Tanssiva konferenssi

Kimmo Sasi pistää jalalla koreasti.

Pohjoismaiden neuvosto tanssi tällä viikolla 60-vuotisjuhlansa kunniaksi Finlandia-talolla neuvoston presidentin Kimmo Sasin (kok) vetoomuksesta. Tanssit lopetettiin aikanaan kymmenen vuotta sitten lehdistön irvailtua tanssivasta konferenssista.

Sasin mielestä itsetunnon pitää olla kuitenkin niin kohdallaan, että se kestää myös tanssimisen.

Mutta ei tässä vielä kaikki. Suomen hallituksen vastaanoton isäntänä toimi pohjoismaisen yhteistyöministerin tehtäviä hallituksessa hoitava Alexander Stubb (kok). Vielä vuosi sitten Stubb kuvaili pohjoismaiden yhteistyötä mieleenpainuvalla ilmaisulla ”v*ttu mitä p*skaa”.

Hallituksen tarjoama musikaalinen buffet-illallinen oli kokouksen ainoa yhteinen huvitilaisuus. Istunnon lyhennyttyä viikosta kolmipäiväiseksi, iltoja ei enää entisaikojen tapaan yksinkertaisesti riittänyt eduskunnan ja kaupungin järjestämille illallisille.

Uutta istunnossa oli elinkeinovaliokunnan tanskalaisten aloitteesta järjestämä pohjoismaisten vaatevalmistajien muotinäytös. Ekologisuuttaan mainostavat yritykset mainostivat tuotteitaan eduskunnan arvokkaassa valtiosalissa.

Muodista toivotaan vahvaa työllistäjää Suomeenkin. Suomalaisista estradille marssivat Ivana Helsinki, Marimekko, Nanso ja Lumi.

Uutta ei sen sijaan ollut siinä, että tapahtumana avajaispuhe pidettiin tanskaksi – eikä tuote-esitteestäkään muuta kieltä löytynyt.

Tanssilobbari Sasin palveluja kannattaisi käyttää laajemminkin. Eduskunta on tunnetusti kilpailuttanut Amerikan-lentonsa. Kalliita suoria lentoja ei käytetä. Kansanedustajat joutuvat tekemään yhden välilaskun mennen tullen. Hotellejakaan ei valita enää hintavimmasta päästä.

Sasipa venytti senttiä vielä enemmän pistäytyessään äskettäin perheineen rapakon takana. Perhe selvisi kaikkein halvimmalla tekemällä kaksi välilaskua Frankfurtissa ja Amsterdamissa. Eikä tässä kaikki, majapaikkana New Yorkissa oli Columbia yliopiston asuntola. Se oli Sasille tuttu jo hänen opiskeluajoistaan.

Kunnallisvaaleissa kävi niin metkasti, että lähes kaikki puolueet voivat kertoa voittaneensa joko viime eduskunta- tai kunnallisvaaleihin verrattuna. Vain tuoreilla hallituspuolueilla vasemmistoliitolla ja kristillisillä ei ole selittelyn varaa. Puolueet hävisivät näiden molempien mittareiden mukaan.

Puoluesihteeri Timo Laanisen (kesk) saavutus vaaleissa hipoo varmaan Suomen ennätystä. Lannistumattoman Laanisen valtuustopaikka Helsingissä heltisi vasta kuudennella kerralla.

Neljä vuotta sitten Suomenmaan päätoimittajana yrittäessään Laanisen saalis oli vaatimaton, 66 ääntä. Tällä kertaa hänelle antoi tukensa peräti 941 valitsijaa.

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet