Mustien autojen matkassa

Lipposen tupatarkastus

Paavo Lipponen on huolissaan kansanedustajien tiedon tasosta.

Entinen puhemies Paavo Lipponen (sd) ei katso pelkästään hyvällä silmällä hänen jälkeensä eduskunnassa tehtyjä säästötoimia. Liian pitkälle on menty ainakin siinä, että englantilainen talouslehti Financial Times on pantu tiskin alle. Sitä ei saa enää käsiinsä kansanedustajien lukusalista.

Jos FT:tä haluaa silmäillä, se on haettava talon tietopalvelusta. Lipponen on ihmeissään. FT on niin tärkeä lehti, että jokaisen kansanedustajan olisi luettava se joka aamu.

Saksalaisen kielialueen arvovaltaisin lehti Frankfurter Allgemeine on kokenut saman kohtalon. Saksankielentaitoisia eduskunnassa on kuitenkin niin vähän, ettei tietopalvelun eteen tämän takia tule pitkää jonoa.

Kaikesta huolimatta Arkadianmäellä ollaan tyytyväisiä eduskunnan kanslian palveluihin. Äskettäin tehdyn kyselyn mukaan eri palvelujen kokonaisarvosanaksi asteikolla 1–5 tuli 4,1. Täysistunto- ja valiokuntapavelut toimivat hyvin, mutta parhaat arvosanat sai talon terveydenhuolto.

Selvästi kehnoimmat lukemat tuli tietojärjestelmien toimivuudesta. Laitteistot vaikuttavat paikoitellen lähes antiikkisilta.

Parien vaalien takainen, suutariksi jäänyt keskustan työreformi on pulpahtamassa pintaan Atlantin syvyyksistä. Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen Olavi Ala-Nissilä (kesk) vaatii peräti Euroopan laajuista työreformia finanssikriistä selviämiseksi.

Ala-Nissilä julistaa pari päivää sitten ilmestyneessa Ulos finanssikriisistä -kirjansa toisessa painoksessa, että ulkomailla olisi muutenkin otettava oppia Suomen mallista.

Kysymyksessä ei ole entisen kansanedustajan vaalikirja eduskuntaan palaamiseksi. Sen sijaan sen tähtäin on seuraavassa hallituksessa, joka päättää ensi syksynä saako Ala-Nissilä jatkoa kuuden vuoden kaudelleen Luxemburgissa.

Niitäkin on, jotka arvelevat Ala-Nissilän talousviisauksineen pätevöityneen jo keskustan presidenttiehdokkaaksi.

Matti Putkonen ajoi aikoinaan niin kovalla vauhdilla uuden ydinvoimalan pystyttämistä, että hänelle pantiin suukapula, kun kaatunutta hanketta viriteltiin uudestaan. Tulos ei ollutkaan ollenkaan huono. Yhden voimalan sijasta saadaan kaksi.

Demareista persuksi loikanneen Putkosen suitsia vedetään taas kireämmälle. Ettei vain samalla menisi myös Putkoselle seuraavassa hallituksessa kaavailtu valtiosihteerin paikka. Niin huonoa mainosta persut saivat ympäristöohjelman paljastuttua Putkosen entisen työnantajan, Metalliliiton, papereiden kopioksi.

– Vähintäänkin Timo Soinin on tiedettävä, mitä Putkonen häärää, vaatii veteraanikansanedustaja Raimo Vistbacka.

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet