Mustien autojen matkassa

Kiuru ulkoministeriksi?

Krista Kiuru vaihtaa salkkua, tilalle Jouni Backman?

Jouko "Joke" Innanen

Sdp:n tulossa oleva ministerikierrätys on saanut lisävauhtia. Eduskunnan kahvilapörssissä lasketaan, että puoluejohtaja Jutta Urpilainen noudattaa virkaveljensä Jyrki Kataisen (kok) esimerkkiä eikä otakaan puhemies Eero Heinäluomaa ulkoministeriksi Erkki Tuomiojan tilalle. Katainen torjui Sauli Niinistön tulon edelliseen hallitukseen.

Heinäluoma vetää taustalla lähes kaikista naruista. Varapääministeri jäisi helposti kokonaan Heinäluoman varjoon, jos tämä nousisi ministeriksi. Urpilaisen mielessä saattaakin olla asuntoministeri Krista Kiurun kierrättäminen ulkoministeriksi. Urpilaisen suosikiksi tiedetyllä Kiurulla alan kokemusta on tosin vain ulkoasiainvaliokunnasta sekä Pohjoismaiden ja Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnista.

Asuntoministeriksi istutettaisiin puolestaan ryhmänjohtaja Jouni Backman, 53, jolla on hallituskokemusta sisä- ja ympäristöministeriöstä. Tuomiojasta tulisi Backmanin seuraaja tai sitten hän alkaisi Ben Zyskowiczin (kok) tapaan jäähdytellä. Ei ole varmaa, onko Tuomioja,66, ehdolla seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Työministeri Lauri Ihalainenkaan,65, tuskin jatkaa ensi vaalien jälkeen, mutta talous- ja työmarkkinatilanteen vakavuus pitää hänet ministerinä. Toinen ikämies, opetusministeri Jukka Gustafsson,65, saattaa joutua lähtemään.

Sdp:ssä osa ajattelee, että puoluejohtajan kello on pysähtynyt.”

Suomi liukuu sellaista vauhtia taantumaan, että talouskuria saarnaava valtiosihteeri Raimo Sailas (sd) patisti Helsingin Sanomissa hallitusta heti toimiin.

Puoluejohtaja Urpilaisen mukaan politiikkaa on tehtävä ajassa eli vasta talven kehysriihessä.

Sdp:n eduskuntaryhmässä kaikki eivät jaa tätä ajatusta. Heidän mielestään puoluejohtajan kello on nyt kyllä pysähtynyt.

Kansanedustaja Matti Saarinen (sd) ja huippupituushyppääjä Rainer Stenius voittivat lopulta hovissa Lohjan golfklubin. Iltapäivälehdissäkin sai laajaa julkisuutta se, että kuuden viikon pohtimisen jälkeen Saarisen ja Steniuksen suoritukset hylättiin golf-auton käyttämisen takia. Tuomiot jouduttiin perumaan golf-liiton sääntöjen vastaisina. Saarinen siis säilyttää seniorikisan pronssimitalin.

Säästötoimia ei ole unohdettu eduskunnassa puhemies Sauli Niinistön jälkeenkään. Uudessa joulukortissa painoväriä on käytetty niukasti. Eduskuntatalon pilarit näkyvät niin vienon harmaina, ettei niitä Marck Goodwinin suunnittelemasta kortista kunnolla erota.

Kansanedustajat eivät usko ennenaikaisiin vaaleihin. Joulukortteja on tilattu vähemmän kuin viime vuonna mutta kuitenkin sentään 145 000.

Suurin, monien tuhansien nimien allekirjoitusurakka on perussuomalaisten puoluejohtajalla Timo Soinilla, ryhmänjohtaja Pirkko Ruohonen-Lernerillä ja puoluesihteeri Ossi Sandvikilla. Kortti postitetaan jokaiselle puolueen jäsenelle.

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet