Mustien autojen matkassa

Pakkasen pauke pelottaa

Ben Zyskowiczin päätä palelee.

Vasemmalla laidalla monta vallankumousta on peruttu sateen sattuessa. Kokoomuksen vaalivoitto taas uhkaa kaatua paukkupakkaseen. Strindbergin terassin tähti Ben Zyskowicz viestitti jo hyvissä ajoin isännilleen Savon pääkaupunkiin, ettei hän pitkään kärvistele jäämaratonin maalipaikalla Kuopion satamassa, ellei vaalitelttaan saada lämmitystä.

Viime viikonvaihteessa Etelä-Savon puolella Zyssen kohtelu oli selvästi inhimillisempää. Äänten keruu tehtiin pelkästään sisätiloissa.

Kenraali-kansanedustaja Olli Nepponen (kok) latasi kovat piippuun. Tulilinjalla on asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok). Nepponen haukkuu puolueveljeään tärkeileväksi Vänrikki Nappulaksi Itä-Savo-lehdessä. Nepposen mielestä Vapaavuoren hyökkäys Etelä-Savon maakuntajohtajaa Matti Viialaista (sd) vastaan on suorastaan ala-arvoinen.

Nepposen kypärä kuumeni kun Vapaavuori nokitti Helsingin Sanomissa Viialaista myös tämän vasemmistoliittolaisen menneisyyden takia. Taustalla on Vapaavuoren halu siirtää kaavoituksen ohjaus – selkokielellä ideaparkkien pystyttäminen – maakunnilta ympäristöministeriön yksinoikeudeksi.

Perussuomalaisten edeltäjän Smp:n edellinen nousu 1983 hiipi yllättäen. Noiden vaalien alla eduskunnan kuppilassa pilkattiin nyt jo edesmenneen Urpo Leppäsen kampanjaa: Leppäsen vaalitilaisuuksissa ei käy juuri ketään, ja lieneekö hänen huonekalukauppansa ikkunassa Luumäellä komeileva keinutuoli edes kaupan.

Juuri pahemmin Arkadianmäen prognoosi ei voinut mennä pieleen. Leppänen nappasi peräti 15 000 ääntä, mikä vaalipiirin koon huomioon ottaen oli huikea suoritus.

Varapuhemies Seppo Kääriäisen (kesk) mukaan persujen nousu ei tälläkään kerralla välttämättä näy turuilla ja toreilla. Vallankumous tehdään kodeissa.

Ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk) on myöntänyt yhden virheen, luopumisensa puoluejohtajan paikalta 1990. Tuoreessa kirjassaan Huonomminkin olisi voinut käydä (Helsinki-kirjat) Väyrynen listaa myös yhden puutteen. Hän on kade ulkoministeri Alexander Stubbille (kok), joka saa minkä hyvänsä asian haluamallaan tavalla julkisuuteen.

Poliittisissa piireissä viime päivinä kohuttujen Wikileaks -paljastusten suorasanaisuus ei ole ollut kaikkien mieleen.

Samalla tosin on huokailtu, että myös Suomen ulkoministeriön raportointi saisi varmasti uusia ja ennennäkemättömiä sävyjä, jos suuret vaalirahoittajat Toivo Sukari, Kyösti Kakkonen, Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki amerikkalaiseen tapaan nimitettäisiin suurlähettiläiksi Washingtoniin, Berliiniin, Moskovaan ja Tukholmaan.

Kari valtonen

[email protected]

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet