Mustien autojen matkassa

Ollilan muistelmat jäissä

Tulevatko Jorma Ollilan muistelmat julki?

Jouko "Joke" Innanen

Valtion tiedonjulkistamispalkinnolla aateloitu liikemies Harri Saukkomaa on tehnyt Nokian entisen pääjohtajan Jorma Ollilan muistelmia kuin Iisakin kirkkoa, yli kymmenen vuotta.

Jo Ollilan aikoihin vastatuuleen joutunut Nokia on viime vuosina mennyt lähes pelkkää alamäkeä. On helppo sanoa, että kirjan sopiva julkaisuajankohta olisi ollut joskus tämän vuosituhannen alussa.

Nyt on vihdoin selvinnyt, miksi raamisopimuksen kylkiäisiksi liitetyt kolme koulutuspäivää eivät kelvanneet vuorineuvoksille.

Syy oli etelän median.

Etelänrannan työnantajapalatsissa karvat nousivat pystyyn, kun palkansaajajohtajat yksi toisensa jälkeen menivät ja puhuivat julkisuudessa kolmesta lisävapaasta.

Vaikka Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Mikko Pukkinen saikin kenkää, hänen vanhaa ystäväänsä, Saksan entistä Lontoon ja Moskovan suurlähettilästä Hans-Friedrich von Ploetzia ei sentään pyyhitty EK:n syyskokouksen seminaariohjelmasta.

Entisen puolustusvoimien komentajan, kenraali Kaarlo Leinosen tyttären Päivin kanssa aviossa elävä von Ploetz aloitti selvällä suomen kielellä esityksensä ”Globaali kilpailu – kuinka Eurooppa onnistuu?”

Tuottajahintaan lihaa ja muita maataloustuotteita Helsingin Narinkkatorilla myymällä ennätyslaajaa julkisuutta hankkineet MTK:n edustajat saattavat joutua jatkossakin turvautumaan mielenosoituksiin otsikoihin päästäkseen.

Ennen EU-jäsenyyttä toimittajat seurasivat henkeään pidätellen maataloustuottajien ja valtiovallan tuloneuvotteluja, mutta viimekesäistä Savonlinnan edustajakokousta ei noteerattu kokouskaupunkia laajemmalti. Alkuviikon valtuuskunnan kokous Hanasaaressa kiinnosti vain omaa lehteä Maaseudun Tulevaisuutta, vaikka EU:n maatalousneuvottelut ovat kuumimmillaan.

Eduskunnassa ehdittiin varapuhemies Pekka Ravin (kok) isännöimänä jo poksauttaa auki sampanjapullot kansanedustajien avustajien ensimmäisen työehtosopimuksen kunniaksi. Tilaisuudesta tuli kuitenkin mahalasku, kun kansanedustaja Lasse Männistön (kok) avustaja, eduskunnan akavalaisten edustaja Kalle Salava viime tingassa kieltäytyi allekirjoittamasta sopimusta.

Syynä oli kansliatoimikunnan kanta, jonka mukaan avustaja ei saa ottaa sivutyötä omin lupinensa.

Saattaa olla, että vierähtää toinenkin tovi, ennen kuin hallintojohtaja Pertti Rauhion johtama työnantajapuoli suostuu palaamaan sopimuspöytään.

Sama Salava yritti muuten lakikirjaan vedoten päästä eduskunnan saunaan. Kirjaviisaus ei auttanut, saunanhoitaja nosti käden pystyyn.

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet