Mustien autojen matkassa

Keskustassa pian langat kuumana

Puoluesihteeri Timo Laaniselle tulee jättiurakka.

Jouko "Joke" Innanen

Keskustan jäsenet kokevat kohta sokin, kun he saavat henkilökohtaisen puhelun, jossa kysellään jäsenyysasioita. Moista tuskin on tapahtunut missään puolueessa. Puoluesihteeri Timo Laanisen urakka on melkoinen: 155 000 puhelua.

Äkkinäinen luulisi, että tämän suurtyön suorittamiseksi kannattaisi perustaa ikioma operaattori. Entisenä yrittäjänä puoluejohtaja Juha Sipilä kattaa kuitenkin kustannukset puolueen ikiomilla myyntiartikkeleilla.

Soitot ulkoistetaan erilliselle yhtiölle. Tämä ei kuitenkaan ole ongelmatonta. Puolueen jäsenyys on niin delikaatti asia, ettei soittajiksi tietosuojaviraston mukaan kelpaa kuka hyvänsä. Pestin saavien on oltava puolueen jäseniä.

Jäsenkortisto halutaan keskustassa nyt puhtaaksi, sillä puoluetoimistossa on kyllästytty väärille henkilöille postitettujen arpanippujen palautuksiin.

Ei ole ihme, että jäsenluettelo kaipaa rukkaamista, sillä puolueeseen on liitytty perhekunnittain.

Kansanedustajien avustajat saivat kuin saivatkin ikioman työehtosopimuksen, vaikka ensimmäinen yritys karahti kiville. Eduskunnan akavalaiset vaihtoivat paperin allekirjoittamisesta kieltäytyneen Kalle Salavan uuteen mieheen.

Vaikka sampanjapullot eivät tällä kertaa poksahdelleetkaan, tilaisuus jää historiaan. Avustajien edustajat pyysivät työnantajaleiriltä anteeksi oikein kirjoitetun puheen voimin.

Juutalaiset kiukuttaneella puheellaan maailmanmaineeseen kohonnut ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok) voi kirjata voitokseen, että nyt hänen nimensä kirjoitetaan oikein Suomen rajojen ulkopuolellakin.

Toisin oli vielä Holkerin sinipunahallituksen aikaan reilut pari vuosikymmentä sitten. OECD:n kokouksessa Pariisissa International Herald Tribunen mukaan osallistuivat ministerit Petri Salainen, Erkki Likanen ja Toivoi Pohjala.

Parlamenttien liiton kokouksessa Salolainen ei kerran meinannut löytää osanottajalistalta nimeään olleenkaan, kun sinne oli kirjattu Neuvostoliiton naapurimaan edustajalle sopivasti Salo Lenin.

Ei sen puoleen, saksalaiset kirjoittivat pitkään presidentti Martti Athisaari. Nimi sai oikean asunsa, vasta kun Ahtisaari palasi suurena Kosovon rauhan tekijänä liittokansleri Gerhard Schröderin isännöimään EU:n huippukokoukseen Kölniin 1990-luvun lopulla.

Presidentin paikan menettänyt Sdp panee vahingon kiertämään. Kun demarit joutuivat Tarja Halosen kaudella varomaan sanojaan, puhemies Eero Heinäluoma (sd) on kertoman mukaan huomannut, ettei kokoomusjohto voi sanoa enää mitä hyvänsä.

Ei edes talouspolitiikasta, vaikka sen hoito ei kuulukaan presidentille. Sauli Niinistö pisti sordiinon kokoomuslaisten puheisiin lähes perussuomalaisella äänenpainoilla ihmettelemällä, miksi pohjoisten maiden pitäisi maksaa rikkaan etelän laskut.

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet