Mustien autojen matkassa

Viimeinen dinosaurus

Lasse Laatunen, vuorineuvosten viimeinen toivo.

Joke

Työmarkkinatilanne on niin vakava, että Elinkeinoelämän Keskusliitto EK heitti pelikentälle jo viimeisen dinosauruksensa, viidellä vuosikymmenellä sopimuksia tehneen Lasse Laatusen, 62. SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn (sd) onkin syytä muistaa, että jos koulutuspäiväriitaa ei saada raivattua, EK:lta loppuvat miehet.

Laatunen osaa kyykyttää työntekijöiden edustajia. Hakaniemessä kuitenkin lasketaan plussaksi, että hän on vanhan liiton miehiä ja sopimusyhteiskunnan kannalla.

Laatunen ei haihattele turhia. Hän tietää, milloin sopu on saatavissa ja kun sellainen on tehty, se pitää. Uudella työmarkkinajohtajalla on vuorineuvosten vankka tuki, kun 800 miljoonan euron työnantajien kansaneläkemaksu poistui hänen ansiostaan.

Kulisseissa lähes kaikkia naruja vedellyt Laatunen yrittää vielä uutta sulkaa hattuunsa: työrauhavelvoitteen tiukentamista ja lakkosakkojen nostamista.

Se olisi vuorineuvosten vuosikymmenten unelmien täyttymys. Viimeksi lakkosakkoja korotti Sorsan hallitus 1984.

Ei ole helppoa. Raamisopimuksessa sovittujen luottamusta lisäävien toimien pohdinta on syväjäässä. Edellisellä sopimuskaudella SAK:n hallitus käveli Lylyn yli hylkäämällä valmisteluryhmän toimeksiannonkin.

EK on nyt niin ärhäkällä päällä, että se kannustaa omaa väkeä viemällä tuhkatkin pesästä: Rukan ja Vierumäen korskeat kelohuvilat on pantu myyntiin.

Keskusta ei yhtynyt pyyteettömästi hallitusrintamaan perussuomalaisten torjumiseksi.

Puolue pelkäsi, että siltä menee tuntikausia viikonlopun tehokkaasta hallituksen haukkumisen peliajasta, jos pitää äänestää erikseen talous- ja rahaliiton vakauttamissopimuksen lähettämisestä jokaiseen valiokuntaan.

Presidentti Urho Kekkosen toimikauden jatkaminen poikkeuslailla hyväksyttiin eduskunnassa neljä vuosikymmentä sitten dramaattisin kääntein. Tuolloinen oikeusministeri Matti Louekoski (sd) paljasti äskettäin Kalevi Sorsa -säätiön tilaisuudessa, ettei valmistelukaan ministeriryhmässä ollut helppoa.

Lauseen mittaiseksi kaavailtu esitys ei tyydyttänyt puolustusministeri Christian Gestriniä (r). Gestrin marssi ulos, kun sisäministeri Heikki Tuominen (sit) esitti, että kirjoitetaan jatkoksi Maamme-laulun kolmas säkeistö.

Veteraanikansanedustajien kaskukokoelman kokoaminen kangertelee, mutta I.C. Björklundin (sd) muisti kantaa:

Eduskunnan pankkivaltuutetut matkasivat rapakon taakse. New Yorkissa vastassa oli Suomen pääkonsuli. Suomen pankin johtaja oli nauttinut virvokkeita niin, että tarvitsi kaksi taluttajaa. Pääkonsuli madalsi ääntään ja kysyi, kukahan tuo kansanedustaja mahtaa olla.

Pankkivaltuuston irvileuat kysyivät, mistä päättelet, että hän on kansanedustaja?

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet