Mustien autojen matkassa

Wallinheimo pelasti

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon potku ratkaisi pelin.

Eduskunnan urheilukerhon jalkapallojoukkueen niin sanottu saksankielisten maiden turnaus Dresdenissä ei mennyt aivan putkeen. Pronssikin olisi jäänyt saamatta, ellei vasta viimeiseen otteluun ehtinyt Sinuhe Wallinheimo (kok) olisi noussut ratkaisijaksi.

Wallinheimo teki voittomaalin Itävaltaa vastaan (1–0). Se jäikin ainoaksi kansanedustajan potkaisemaksi. Toisen kerran pallo saatiin verkon perälle Saksa-ottelussa (1–1), mutta sen vetäisi talon tiedotussihteeri Rami Kurth rankkarista.

Sveitsiä vastaanarkadianmäkeläiset pelasivat tasan 0–0. Turnaus oli niin tasainen, että yksi lisämaali missä hyvänsä kolmesta ottelusta olisi nostanut Suomen ykköseksi. Ehkä Wienissä ensi vuonna onni potkii paremmin.

Kokoomuslaisista monet hieraisivat silmiään lukiessaan puolueen pää-äänenkannattajasta Nykypäivästä kunniapuheenjohtaja Ilkka Suomisen haastattelua.

Kaiken nähneet keskustalaiset päivittelivät eduskunnan kuppilassa, että kyllä heidän kunniapuheenjohtajansa Paavo Väyrynen voi hyvinkin erottaa puoluejohtajan, mutta niin näyttää käyvän porvariston hillittyä charmia edustavassa kokoomuksessakin!

Suominen näytti käytännössä vihreää valoa Kataisen siirtymiselle EU:n komissaariksi. Hän antoi ymmärtää, että Katainen on kahdeksan vuoden puoluejohtajakaudellaan jo kantanut riittävän taakan.

Kun hyvä ystävä noin evästää, Kataisen lähtö Brysseliin näyttää selvästi todennäköisemmältä kuin aikaisemmin. Hän saattaa mennäkin.

Vaikka Suominen selvästi tahtoo Kataiselle hyvää, haastattelun ajankohtaa on puolueessa kummasteltu oikein porukalla.

Jos Katainen aikoo lähteä ensi kesän puoluekokouksessa, hänen tarvitsee ilmoittaa aikeistaan vasta tammi-helmikuussa. Näin Jan Vapaavuoren ja Petteri Orpon taistelu johtotuolista ei venyisi liian pitkäksi.

Alexander Stubb johtaa mielipidemittauksissa, mutta niin johti myös Marjo Matikainen-Kallström ennen Kataisen valintaa. Henna Virkkusen pääoma on pitkittyneen kuntauudistusriidan takia lähes syöty.

Kataisen lähdössä kesken kauden ei olisi ihmeellistä. Esimerkkiä näytti Matti Vanhanen (kesk). Tällä kertaa kokoomuksen puoluekokous pääsisi nimittämään uuden pääministerin vaalikauden loppukaudeksi.

Tv-väki pyrkii oikein joukolla diplomatian puolelle. Berliinin lehdistövirkamies, ex-kirjeenvaihtaja Leo Riski, menisi samoihin hommiin Brysseliin. Hänen paikkaansa hamuavat Yle:n Tapani Hannikainen, Jyrki Palo, Pertti Rönkkö ja Dan-Erik Ekholm sekä MTV:n Merja Sundström.

Susanna Turunen vaihtaisi kohta päättyvän kirjeenvaihtajuuden lehdistöneuvoksen paikkaan Brysselissä. Sinne tahtovat myös valtioneuvoston entinen viestintäpäällikkö Mikko Norros ja toimittaja Leena Brandt.

Kari Valtonen
Kirjoittaja pohtii palstalla viikoittain politiikan ilmiöitä. Tervetuloa mustien autojen matkaan!

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet