Mustien autojen matkassa

Pelastusjohtaja hakusessa

Pelastusjohtaja Pentti Partanen lähtee.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) pääsee nimittämään uuden pelastusylijohtajan, kun nykyisistä ministeriöiden osastopäälliköistä pitkäaikaisin, Pentti Partanen, 66, jää eläkkeelle syksyllä.

Välillä Punaisen ristin kansainvälisen toiminnan johtajana piipahtanut Partanen nimitettiin jo yli kaksi vuosikymmentä sitten, 1991.

Edesmenneessä Liberaalisessa kansanpuolueessa vaikuttanut Partanen kuuluu ns. lauttamaistereihin kuten myös muun muassa tohtori Lasse Lehtinen (sd) sekä sosiaali- ja terveysministeriön entinen kansliapäällikkö Heikki S. von Hertzen (kok).

Tuohon aikaan 1970-luvulla ei Upsalan ekonomeista tiedetty vielä mitään.

Kun Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa ei ollut välitutkintoa, muutamat politiikan parissa askaroineet suunnistivat arvosanoineen (vähintään kaksi cum laudea ja yksi approbatur) Tukholmaan ja tenttasivat suomen kielen approbaturin. Tuomisina oli hienolta kalskahtavat filosofie kandidat -paperit.

Partaselle ura tosin urkeni vasta, kun hän suoritti ylemmän, valtiotieteen kandidaatin tutkinnon.

Räsänen nosti ministeriönsä kansliapäälliköksi kristillisiä kannattavan Päivi Nergin.

Pelastusylijohtajaa Räsänen tuskin löytää omista riveistä.

Vahvimmilla on Partasen varamies, hallitusneuvos Esko Koskinen. Paikkaa kärkkynee myös onnettomuuskeskuksen johtaja, tekniikan tohtori Veli-Pekka Nurmi. Mahdollinen hakija on myös upseeritaustainen Pelastusalan keskusjärjestön toimitusjohtaja Kimmo Kohvakka.

Ei ihme, ettei eduskunnan täysistunnoissakaan viime aikoina ole aina tiedetty, mihin maa on menossa, kun suunnistajiakaan ei löydy. Jukolan viestiin Jämsään lähti vain yksi kansanedustaja, Ari Torniainen (kesk).

Koko muu urakka jäi talon virkamiesten harteille. Venlojen puolelle ei saatu edes joukkuetta.

Oppositio ei vieläkään päässyt hallituksen lihapatojen ääreen, vaikka kutsut oli määrä pitää torstaina.

Tilaisuus peruttiin juuri ennen kuin sen esteenä ollut eduskunnan kuntakeskustelu. Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) kalenteriin uusi päivämäärä mahtuu aikaisintaan syksyllä.

Keskustan piiristä letkauteltiinkin, ettei Kesärantaan taida päästä kuin vaalien kautta.

Hallituspuolueiden edustajilla kävi parempi viuhka.

Vaikka tiistai-iltaisissa ulkoilmapidoissa oli tosin hiukan viileää. Kohokohta oli pohjanmaalaisen stand up -koomikon Alfred Backan päivitetty Jyrki Katais -laulu.

Rkp:n ryhmänjohtaja Mikaela Nylander palkitsi pääministerin rannikkoseudulta peräisin olevilla perussuomenruotsalaisilla herkuilla, muun muassa silakoilla, makkaroilla, tomaateilla, leivillä, tyrnimarjahunajalla, Raaseporin snapsilla ja Ahvenanmaan Ålvadoksella.

Kylkiäisenä oli snapsilaulukirja.

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet