Mustien autojen matkassa

Mari mestariampuja

Mari Kiviniemi ei hevin ammu ohi.

Pääministerigallupeissa kokoomuksen puoluejohtajan Jyrki Kataisen ohi rynninyt pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) tavoittaa kykypuolueen johtajaa myös metsästäjänä.

Tulipalopakkanenkaan ei estänyt pääministerin fasaanijahtia viime viikonvaihteessa, kun se monien peruutusten jälkeen vihdoin onnistuttiin järjestämään. Pääministeri pudotti kolmen ajon tuloksena seitsemän fasaania.

Korkean tason metsästysseurue antoi sen verran periksi pakkaselle, ettei liikkeelle lähdetty aivan aamuvarhaisella. Kiviniemi paransi reippaasti tulostaan ensimmäisestä jahtikerrasta. Vuosi sitten hänen saaliinsa oli kaksi lintua.

Ryhmänjohtaja Timo Kallin (kesk) aloitteen pohjalta eduskunnalla hyväksytetään pikatahtia vielä ennen vaalilomaa laki, jolla virallistetaan eduskuntaryhmien asema. Vaikka ryhmät mainitaan perustuslaissa, niistä ei ole muuten säädelty.

Uudistus selkeyttää muun muassa ryhmien asemaa työnantajana. Eniten harmaita hiuksia esityksen valmistelijoille on aiheuttanut se, millaisia muotoiluja tarvitaan ryhmien lounas- ynnä muiden laskujen pitämiseksi pois julkisuudesta. Laki estää, ettei niitä levitellä lehtien palstoilla niin kuin eduskunnan taksikuitteja.

Mielipidemittaukset eivät välttämättä enää osu kohdalleen yhtä tarkkaan kuin aikaisemmin. Liikkuvien äänestäjien määrä on noussut 20 prosentista noin 50:een ja esimerkiksi kovassa nousussa olevien perussuomalaisten niin sanotuksi raakaluvuksi on eräissä kyselyissä saatu yli 30 prosentin kannatuslukemia, joita kertoimilla korjaillaan.

Ongelmia oli ennenkin. Kommunistien tukijoiksi ei hevin ilmoittauduttu. Taloustutkimuksen perustajan, kansanedustaja Eero Lehden (kok) mukaan kanta saatiin selville lisäkysymyksellä: Kumpi on edistynyt pidemmälle ydinvoiman rauhanomaisessa käytössä, USA vai Neuvostoliitto?

Ovatko suuret puolueet liian samanlaisia?

Ei pidä paikkaansa. Kokoomuksen ja Sdp:n eduskuntaryhmien samalta valmistajalta ostetut samanlaiset kuulakärkikynät ovat aivan eri värisiä, kykypuolueella sinivalkoisia ja demareilla punavalkoisia. Eivätkä puolueiden eduskuntaryhmätkään jaa samanlaisia karkkeja. Mariannet on kääritty kummankin omien tunnusvärien mukaisiin papereihin.

Suhtautuminen maamme suurimpaan maahanmuuttajaryhmään, venäläisiin, ei ole vieläkään täysin luontevaa. Venäjänkielisten Yhdistysten Liiton Petr Potchinchtchikov kertoi äskettäin Sdp:n eduskuntaryhmän seminaarissa itäsuomalaisesta kaupungista, jonka tervetulotoivotus on painettu kuudella kielellä.

Poislähtiessä matkalaisille teroitetaan viidellä kielellä, että tervetuloa uudestaan. Venäjäksi toivotetaan vain hyvää matkaa.

[email protected]

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet