Mustien autojen matkassa

Kolmet läksiäiset

Brysselissä kysellään, onko Suomessa siirrytty Jyrki Kataisen yksinvaltaan. Alkuviikosta hän piipahti Brysselissä valtiovarainministerinä ja loppuviikosta pääministerinä huippukokouksessa.

Hallitusneuvottelujen venyminen ylipitkiksi ei ollut pääministeri Jyrki Kataisen (kok) kannalta pelkästään huono asia. Euroryhmän valtiovarainministerit ehtivät järjestää Kataiselle peräti kolmet läksiäiset.

Ensimmäisen kerran hyvästeltäessä Katainen sai ruotsalaiskollegalta samppanjapullon ja EU:n puheenjohtajamaan Unkarin kassakirstun vartijalta sikäläisiä viinejä. Kaksi viimeistä tilaisuutta olivat niukempia. Katainen joutui tyytymään pelkkien puheiden kuunteluun.

Kesäranta muuttuu uuden pääministerin myötä taas kesämökiksi, sillä kaksilapsinen Kataisen perhe ei näillä näkymillä aio muuttaa Espoon rivitalosta virka-asunnon aitojen taakse. Myös pääministeri Matti Vanhanen (kesk) käytti Kesärantaa vain kesäasuntona, kun taas Mari Kiviniemi (kesk) perheineen asutti sitä vakinaisesti.

Vanhan hallituksen liikenneministeri Anu Vehviläiselle (kesk) koitui harmia ministeriöltään jäähyväisiksi saamastaan täytekynästä. Se särkyi ja sotki pahasti ministerin kalliin design-käsilaukun sisältä ja ulkoa.

Uuden ministeristön pystyttämisvaikeuksien takia Mari Kiviniemelle ehti kertyä peräti 366 pääministeripäivää.

Kaikkien aikojen tilastokakkoselta, ulkomaankauppaministeri Paavo Väyryseltä (kesk) jäi 6 000 päivän raja harmittavasti kolmen ministeripäivän päähän. Eduskunnasta tipahtamisesta huolimatta Väyrynen,64, ei ole vielä luopunut puolueveljensä Johannes Virolaisen (6 169) tavoittamisesta.

Kaikkien aikojen rökäletappion kärsineistä keskustalaisista Väyrynen on kertoman mukaan ainoa, joka kannattaa ennenaikaisia vaaleja.

Tulivatpa vaalit milloin hyvänsä, Väyrynen ottaa ne varman päälle. Perä-Pohjolasta valittua Simo Rundgrenia (kesk) on jo säikytelty, että hän saa kilpailijan.

Entistä pääministeriä Paavo Lipposta (sd) harmittaa, että EU:n arvostelu on jätetty perussuomalaisten yksinoikeudeksi.

– Kritiikkiä on esitettävä kun siihen on aihetta. Pienet maat ovat jäämässä toissijaiseen rooliin. Ei Suomi mennyt EU:n ytimiin vaikenemaan. Suuriakin maita on tarvittaessa arvosteltava, Lipponen puuskahti Ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa.

Neljän vuoden oppositiokaudella roppakaupalla valtion virkoja menettäneet sosiaalidemokraatit ovat saamassa korviketta. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen pääsee ensi töikseen esittelemään ehdokkaan Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin johtokuntaan Lontooseen.

Paikka vapautui maatalousministeriksi nousseelta Jari Koskiselta (kok). Norjan kanssa vuorotteleva Suomi pitää paikkaa vielä vuoden, mutta varajäsenyydestäkin kuitattava summa on huomattavasti suurempi kuin meikäläisen ministerin palkka.

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet