Mustien autojen matkassa

Klubilta kansan pariin

Sauli Niinistö jatkaa irtiottojaan.

Leena Koivisto

EU:n kriisimaiden rahoitusta arvostelevilla kannanotoilla sosiaalidemokraatteja myötäillyt Sauli Niinistö (kok) jatkoi samalla linjalla ilmoittautuessaan alkuviikosta presidenttiehdokkaaksi.

Omasta puolueestaan etäisyyttä ottava Niinistö hylkäsi hänelle tutuksi käyneen herraskaisen Suomalaisen Klubin ja siirtyi Cafe Ursulaan Kaivopuistoon. Tuon alkuaan ulkoilmakahvilana toimineen ravintolan perustivat olympiavuonna 1952 sosiaalidemokraattiset naiset ja heitä lähellä olevat yhdistykset.

Alkupääoma koottiin pulloja ja sanomalehtiä keräämällä. Tuotto käytetään yhä kuuden voittoa tavoittelemattoman yhteisön tukemiseen.

Entinen puhemies Niinistö ei taida hakea tukea kansanliikkeelleen eduskunnasta, sillä siellä huokaistiin vaalien jälkeen helpotuksesta. Taloudenpitoa pääsevät hallitsemaan taas vapaammat tuulet.

Käsitys oli ennenaikainen. Niinistö on kertoman mukaan jo luvannut opettaa varapuhemies Pekka Raville (kok), miten häneltä kesken jäänyttä kansanedustuslaitoksen hallinnon kehittämistä on jatkettava.

SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd) aloitti kansanedustajan työnsä huomattavasti vauhdikkaammin kuin Niilo Hämäläinen, joka myös ennen lainsäätäjän uraansa johti palkansaajien suurinta keskusjärjestöä. Ääneenpuhujana eduskuntaan valittu Hämäläinen ei aukaissut täysistunnossa suutansa kertaakaan.

Ihalainen käytti neitsytpuheensa jo viime tiistaina puolustellessaan tuoreena työministerinä Jyrki Kataisen (kok) hallituksen työllisyyslinjaa. Aivan putkeen ensiesiintyminen ei kuitenkaan mennyt.

Ihalaisen muistissa taisivat olla vielä työmarkkinaneuvottelut, sillä hän aloitti istualtaan. Paria sanaa pitemmälle hän ei päässyt. Puhemies Eero Heinäluoma (sd) komensi entisen esimiehensä pystyyn.

Ihalainen on harvinainen ilmestys hallituksessa. Hän on ainoa kaksinkertainen ministeri. Viime vuosikymmeniltä ei Ihalaisen lisäksi tule mieleen kuin Kekkosen luottomies Olavi J. Mattila (kesk), jolla oli ministerin arvo valmiiksi ennen valtioneuvoston jäseneksi tuloa. Jälkeenpäin kyllä muitakin tasavallan hallituksissa toimineita on palkittu ministerin tittelillä.

Miksi puoluejohtaja Paavo Arhinmäki (vas) valitsi painavamman liikenneministerin salkun sijasta kulttuuri- ja urheiluministerin tehtävät?

Syyt: jalkapallon MM-kisat Brasiliassa, saman lajin EM-kisat Puolassa ja Ukrainassa, kesäolympialaiset Lontoossa ja talvikisat Sotsissa.

Lähivuosien lätkän MM-kisoista tosin yhdet pidetään harmittavasti Suomessa ja toiset on jaettu Ruotsin kanssa. Myös yleisurheilun EM-kisoja Arhinmäki isännöi Helsingissä.

KARI VALTONEN

[email protected]

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet