Mustien autojen matkassa

Toivola keksi ruudin uudelleen

Koskahan Jani Toivola ehtii varsinaisiin valtiopäivätoimiin?

Vihreiden tuoreella kansanedustajalla Jani Toivolalla ei ole viime aikoina ollut pulaa julkisuudesta. Televisiohaastattelussa hän paljasti, ettei tiedä valtion ensi vuoden budjettiesityksen loppusummaa. Talousasioita kun puolueessa hoitavat Toivolan mukaan muut tahot...

Tanssii tähtien kanssa -kilpailija Toivola pääsi Iltalehdessä esille koko sivun leveydeltä kertomalla pystyttävänsä eduskuntaan tanssijaoksen. Olisikohan otsikkokoko jäänyt pienemmäksi, jos Toivola olisi paljastanut, että Arkadianmäellä on jo vuosikausia toiminut tanssijaos?

Pohjoismaiden neuvoston tärkeys on kutistunut Suomen EU-jäsenyyden myötä. Sen merkitys ei ole kuitenkaan niin pieni, etteikö kunnon riitaa saataisi aikaan siitä, kuka johtaa presidenttinä PN:n juhlaistuntoa ensi vuonna Helsingissä.

Luontevaa olisi, että paikan saisi Suomen valtuuskuntaa johtava, eduskuntaan palannut Simo Rundgren (kesk). Taitaa kuitenkin toiseksi suurimmalta oppositiopuolueelta mennä tämäkin tuoli ohi, sillä silmänsä siihen on iskenyt myös Kimmo Sasi (kok).

Sasilla ei olisi valtuuskunnan varajäsenenä ollut asiaa tälle paikalle, mutta Kalevi Hemmilä (kok) joutui tekemään tilaa.

Keskusta odotti Rundgrenille turhaan tukea suurimmalta oppositiopuolueelta perussuomalaisilta. Sitä ei tullut, kun perussuomalaisia ei hyväksytty PN:n keskustaryhmän jäseneksi. Puolue joutuu toimimaan omana villinä joukkonaan.

Ei sen puoleen, jo neljä vuotta sitten Erkki Tuomioja (sd) nousi PN:n presidentiksi syrjäyttämällä valtuuskuntaa johtaneen Claes Anderssonin (vas).

Keskinäisen nahistelun lisäksi neuvostossa riittäisi muitakin hommia Suomen aseman kohentamiseksi. Kööpenhaminan sihteeristössä ei ole enää yhtään suomenkielistä tiedottajaa. Siksi neuvoston nettisivuilta saa usein turhaan hakea suomenkielistä tekstiä tanskan-, norjan- ja ruotsinkielisten versioiden joukosta.

Suomalaista ei huolittu edes työryhmään, joka pohtii neuvoston työjärjestyksen rukkaamista. Esityksen mukaan työkielinä olisivat ruotsi, tanska ja norja, muttei islanti eikä suomi. Ei, vaikka Suomi maksaa 17 prosenttia neuvoston kuluista ja PN:n johtajana toimii Suomen Jan-Erik Enestam.

Perussuomalaisten edeltäjäpuolueen Smp:n johtaja Veikko Vennamo paheksui eduskunnan saunan ja uima-altaan rakentamista rötöstelynä.

Vaan ovat ajat muuttuneet. Saunavaliokunnan vallanneiden innokkaimpien perussuomalaisten valtiopäivämiesten on nähty pistäytyvän löylyssä kolmekin kertaa päivässä.

Näin on, vaikka lauteet ovat kiukaan toimintahäiriön takia välillä niin kuumana, että persu meinaa palaa.

Kari Valtonen

[email protected]

 

Vastine Kari Valtosen kolumniin ”Toivola keksi ruudin uudelleen”, 20.10.2011

Suomi on myös työkieli

Kari Valtosen kolumnissa ”Toivola keksi ruudin uudelleen” on Pohjoismaista yhteistyötä koskevia täysin virheellisiä väitteitä.

Ensinnäkin sihteeristössämme on suomalainen tiedottaja. Toiseksi nettisivuilla on runsaasti suomenkielistä tekstiä.

Pahin virhe liittyy Valtosen väitteeseen, ettei suomea ja islantia olisi kelpuutettu neuvoston työkieliksi, ”vaikka Suomi maksaa 17 prosenttia neuvoston kuluista ja PN:n johtajana toimii Suomen Jan-Erik Enestam”.

On totta, että Kööpenhaminan sihteeristön työkielet ovat norja, ruotsi ja tanska, koska ei voida ajatella, että virkamiehet keskustelisivat toistensa kanssa tulkkien välityksellä.

Sen sijaan sekä suomi että islanti toimivat Pohjoismaiden neuvoston työkielinä.

Suomenkieliset parlamentaarikot voivat siis puhua ja kuunnella äidinkieltään neuvoston kokouksissa, koska suomenkielinen tulkkaus järjestetään aina.

Kokousten niin sanottu kommentoitu päiväjärjestys käännetään myös aina suomeksi, samoin neuvoston kokouksissa käsiteltäviin virallisiin asioihin liittyvät mietinnöt ja jäsenehdotukset.

Tosiasia on se, ettei Suomen maksuosuus riitä kattamaan tulkkaus- ja käännöskustannuksia, vaan muut maat ”subventoivat” Suomea tältä osin.


Jan-Erik Enestam
Rådsdirektør

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet