Mustien autojen matkassa

Soini Valkoisessa talossa

Timo Soini ja Pertti Salolainen pistäytyivät Barack Obaman kotona.

Suomen valtion johto ei ole vuosikausiin voinut ylpeillä USA:n presidentin tapaamisella. Ulkoasiainvaliokunnan tuoreen johtajan Timo Soinin (ps) ei sentään tarvinnut palata rapakon takaa aivan tyhjin käsin.

Valiokunnan tiukasti rajattu ydinjoukko Soini, varajohtaja Pertti Salolainen (kok) sekä jäsenet Jouni Backman (sd), Christina Gestrin (r) ja Tom Packalen (ps) pääsivät suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronden johdolla tutustumaan Valkoiseen taloon.

Valtuuskunta melkein tapasi myös presidentti Barack Obaman, joka oli aamuvarhaisella tapahtuneen tutustumiskäynnin aikana yksityistiloissaan kerrosta ylempänä.

Sisäänpääsykarsinta oli niin kova, että Ilkka Kanerva (kok), Ben Zyskowicz (kok), Johannes Koskinen (sd) ja Marjo Lohela (ps) joutuivat jäämään ovien ulkopuolelle.

Soini tykästyi Yhdysvaltoihin niin, että palasi kotimaahan vasta loppuviikosta, eikä ehtinyt puolueensa varjobudjetista eduskunnan suuressa salissa käytyyn keskusteluun. Muut matkalaiset kotiutuivat viikon reissulta jo edellisenä viikonvaihteena.

Ryhmänjohtajien vetoomukset hallituspuolueiden määrärahalisäysten hillitsemiseksi kaikuivat kuuroille korville. Kärjessä olivat demarit 68 aloitteella ja toiseksi rynni pieni Rkp lukemalla 46. Päähallituspuolue kokoomuksenkin riveistä tuli 28 aloitetta, kristillisiltä 10 ja vihreiltä 5.

Opposition lukemiin hallitusrintama ei kuitenkaan yltänyt. Perussuomalaiset ja keskustalaiset tehtailivat yhteensä lähes 400 määrärahalisäystä.

Nähtäväksi jää, käykö lopulta samalla tavalla kuin edellisen hallituksen aikana. Silloin hallituspuolueiden edustajat noukkivat aloitteellaan julkisuutta kotiseuduillaan, mutta palasivat sitten riviin. Aloitteita ei lopulta tuotu suuren salin äänestyksiin asti.

Kohta presidentin virasta vapaalle vaihtava Tarja Halonen on joutunut viime metreillään vastaisiin puhureihin. Presidenttiä nokitaan Katri Merikallion ja Tapani Ruokasen kirjassa Matkalla, Martti Ahtisaaren tarina (Otava).

Kritiikkiä tulee myös Eveliina Talvitien teoksessa Matti Vanhanen. Mies, joka halusi olla asia (WSOY). Kriittistä linjaa jatkavat vuosikirjan Kuka Mitä Häh (Otava) tekijät Pekka Ervasti ja Timo Haapala.

Kovin vahvaa luottamuslausetta presidentille jäähyväisillallisilla Mäntyniemessä ei esittänyt myöskään kokoomuksen eduskuntaryhmä. Kiireiltään paikalle ehti vain puolet ryhmän jäsenistä eikä yksikään puolueen ministereistä.

Kokoomuslaisten lisäksi presidentin vieraina sankoin joukoin ovat jo pistäytyneet Sdp ja perussuomalaiset. Seuraavana on vuorossa keskustan ryhmä.

Kari Valtonen

[email protected]

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet