Mustien autojen matkassa

Herkkutakuut Kreikasta

Pääministeri Jyrki Kataisen henkilökohtaiset Kreikka-takuut laukesivat jo.

Joke

Pitkään EU-kriisiytymisestä harmaita hiuksia saanutta pääministeri Jyrki Kataista (kok) viriteltiin hallitusryhmien pikkujoulussa Smolnassa iloisempiin tunnelmiin. Pääministerille ojennettiin henkilökohtaiset ruokatakuut Kreikasta.

Toisen päähallituspuolueen ryhmyrin Jouni Backmanin (sd) saatesanojen säestämänä pääministerille annettiin kiitokseksi kutsusta kaksi korillista sekä kuivia että nestemäisiä Kreikan perinneherkkuja.

Viikko on muutenkin ollut yhtä juhlaa. Seppo Tiitinen kiipesi eduskunnan pitkäaikaisimmaksi pääsihteeriksi ohi 1936–1955 tuossa virassa toimineen E.H.I Tammion. Kun edellinen puhemies Sauli Niinistö (kok) ei yrityksistään huolimatta onnistunut riisumaan pääsihteerin valtaa, Tiitinen, 64, jatkanee kohta kaksi vuosikymmentä kestänyttä taivaltaan Arkadianmäen ehdottomana valtiaana vielä ainakin tämän vaalikauden.

Tiitisen komeaa uraa juhlistettiin puhemies Eero Heinäluoman (sd) tarjoamilla illallisilla.

Tiitiselle rakkaista puhemiehestä paikalle ehtivät Matti Ahde (sd), Riitta Uosukainen (kok) ja Paavo Lipponen (sd) puolisoineen. Paikalla oli myös viime vuosien pitkäaikaisin varapuhemies, Tiitisen puoluetoveri Mikko Pesälä (kesk).

Puhemiehen vieraanvaraisuudesta pääsivät osallisiksi myös veteraanikansanedustajat, joita vuotuiseen tapaamiseen ja sen päätteeksi järjestetylle vastaanotolle saapui peräti 150. Vetonauloina olivat entiset puhemiehet ja nykyiset presidenttiehdokkaat Lipponen ja Niinistö. Suljettujen ovien takana puhuttiin eduskunnan ja parlamentarismin suhteesta.

On elämää eduskunnan ulkopuolellakin. Kansanedustajan työt Espoon kaupunginjohtajuuteen vaihtanut Jukka Mäkelä (kok) hoitaa edustusajot paremmalla kalustolla kuin eduskunnan puhemies.

Arkadianmäellä Heinäluoma joutuu ministereiden tapaan tyytymään Audi A6:n kyytiin, kun Mäkelä sähköauton lisäksi nauttii uudenkarhean ja ylellisen, lähes viisilitraisen Audi A8:n mukavuuksista.

Eduskunnan puhemiesten kolme Audia on reilun 70 000 euron hintaluokassa, kun espoolaisille veronmaksajille uudesta edustusaudista tuli 135 000 euron lasku.

Lähes tonni hupeni vielä rekisterikilpeen ESP-72, joka ilmoittaa, ettei Espoo ole ollut kauppala enää neljään vuosikymmeneen.

Tiedossa ei ole, onko autoon varmuuden vuoksi hankittu lisäksi piikkimaton kestävät renkaat, kun Helsingin ylipormestari Jussi Pajunen (kok) ei ole katsonut hyvällä silmällä naapurikaupungin niskurointia liitoskysymyksissä.

Kari Valtonen

[email protected]

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet