Rahan Perässä

Valhe myy liian hyvin

Tosiasiat hylkäämällä voi muuttaa velat saataviksi. Näin uskovat epätoivoiset kreikkalaiset, suuruudenhullut ranskalaiset ja todellisuudentajunsa menettäneet suomalaiset. ”Nyt riittää säästäminen” kaikuu läpi Euroopan, mikä tarkoittaa, ettei ylivelkaantumista tarvitsisi pysäyttää, vanhoja velkoja ei tarvitsisi maksaa ja talous lähtisi nousuun palkkoja, eläkkeitä ja sosiaalietuuksia korottamalla. Näin voi tulkita Kreikan ja Ranskan vaalituloksia sekä useiden suomalaispoliitikkojen puheita. Kylmien tosiasioiden edessä kuritetut kansalaiset uskovat lämpimiin sanoihin, jotka hellivät luottamusta epätodellisiin asioihin. Jos ylivelkaantuneet valtiot ja kunnat luopuvat talouden tervehdyttämisestä, edessä on valtava inflaatio. Se syö säästäjien rahat ja tuhoaa talouskasvun vuosikymmeniksi. Valheen hinnan joutuvat maksamaan valehtelevien poliitikkojen omat lapset ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevat kansalaiset ikään katsomatta.

Kaikkein eniten talouden syöksykierteestä kärsivät ne, joiden asiat ovat jo nyt huonosti. Siksi on lyhytnäköistä ja valheellista, että kurjimmassa olevien äänillä ratsastavat poliitikot käyttävät valtapyrkimyksiinsä ahdingossa olevien ääniä.

Kun ylivelkaantuneet maat, kuten Kreikka ajautuu maksukyvyttömyyden tilaan, valtio joutuu lopettamaan kokonaan suuren osan sosiaalietuuksista ja julkinen terveydenhuolto vähenee minimiin.

Näin on käynyt Afrikassa ja kehitysmaissa, joissa valtion rahat ovat loppuneet eikä valtion luottokelpoisuus riitä ulkomaisen rahoituksen hankkimiseen. Suurimmassa kurjuudessa elävät vastasyntyneet ja sylilapset, joille ei voida hankkia lääkkeitä ja rokotuksia.

Maksukyvyttömät valtiot ovat täysin riippuvaisia ulkomaisesta hyväntekeväisyydestä ja ruoka-avusta, joka vain osittain tavoittaa köyhimmät kansalaiset. Näin on käynyt kaikissa kehitysmaissa.

Vastaava ilmiö koettiin 2000-luvun alussa myös Argentiinassa, joka lopetti ulkomaisten velkojensa maksamisen pariksi vuodeksi.

Hollande puhuu palturia

Ranskan uusi presidentti Francoise Hollande lupasi ennen vaaleja, että hän tulee purkamaan Euroopan unionin talouskuria käsittelevän sopimuksen.

Hollande uskotteli äänestäjilleen, ettei Ranskan tarvitse laittaa talouttaan kuntoon. Hänen lupausten perusteella Ranska voisi edelleen jatkaa velkaantumistaan, ylläpitää velan varassa olevaa sosiaaliturvaa ja luopua julkisen talouden tervehdyttämisestä. Äänestäjien enemmistö osti tämän ajatuksen.

EU-maiden keskinäiset sopimukset ovat monenkeskisiä ja edellyttävät useimmiten yksimielisyyttä. Ne ovat myös hallitusten solmimia valtiosopimuksia, joiden purkaminen ei ole pelkkä muodollisuus. Saksa on jo ilmoittanut, ettei se tule hyväksymään talouskurisopimuksen avaamista.

Hollande kuitenkin pystyi uskottelemaan äänestäjille, että Ranska on taloudellinen suurvalta, joka sanelee Euroopan talouden säännöt.

Todellisuudessa Ranska on korviaan myöden veloissa oleva teollisen kilpailukykynsä menettänyt valtio, jonka pankkijärjestelmä on romahduksen partaalla.

Säästäjät joutuvat maksumiehiksi

Velkaantumisen jatkuminen johtaa tilanteeseen, jossa valtiot eivät kykene lyhentämään velkojaan tai edes suorittamaan velkojen korkoja. Ainoa ulospääsy on inflaatio eli rahan arvon heikentäminen.

Inflaatio ei muuta vanhojen velkojen euromääriä eli numeromäärät pysyvät entisellään. Rahan arvon heikentyessä asuntojen, maan, kullan ja arvotavaroiden euromääräiset hinnat tulevat nousemaan. Tarvitaan siis aikaisempaa enemmän seteleitä, kun hinnat nousevat. Koska velkojen euromäärä ei muutu, uudella halvemmalla rahalla voi helpommin maksaa pois vanhoja velkoja.

Näin valtiot pääsevät veloistaan, omaisuuden haltijat rikastuvat ja tavalliset tallettajat menettävät pankkitileillä olevien rahojensa arvoa.

Inflaation kautta säästäjät maksavat velallisten velat. Edessä on jättimäinen tulonsiirto velallisille, jotka ovat tuhonneet talouden holtittomalla toiminnallaan. Tosiasiat hylkäävät poliitikot maksattavat jättivelat niillä, jotka eivät ole eläneet yli varojensa.

Näin on nyt tapahtumassa Kreikassa ja Ranskassa, mikäli vaalivoittajat todella toteuttavat lupauksensa olla tervehdyttämästä taloutta.

Rahan Perässä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet