Paikalliset

Joka viides vantaalainen maahanmuuttaja on työtön

Ulkomaalaistaustaisen väestön työttömyysaste on Vantaalla korkeampi kuin muulla Helsingin seudulla.

Vantaan kaupunki

Vantaalla asui vuoden 2010 lopussa hieman alle 20 000 ulkomaalaistaustaista ihmistä, joista 20,2 prosenttia oli työttömiä.

Samaan aikaan kantaväestöön kuuluvista työttömänä oli 7,1 prosenttia.

Vantaan luvut ovat samansuuntaisia kuin koko maassa keskimäärin, mutta selvästi suurempia kuin naapurikunnissa. Helsingissä vastaava luku oli 18,5 prosenttia ja Espoossa 13 prosenttia. Kehyskunnissa luku oli keskimäärin 13,9 prosenttia.

Ulkomaalaistaustaisilla naisten työttömyysaste oli vuoden 2010 lopussa neljä kertaa ja miesten yli kaksi kertaa suurempi kuin Vantaan kantaväestöllä.

Ulkomaista syntyperää olevilla naisilla ylipäätään työttömyys oli yleisempää kuin miehillä, kun taas kantaväestössä tilanne oli päinvastainen. Vain alle 25-vuotiailla ulkomaalaistaustaisten naisten työttömyys oli vähäisempää kuin miesten.

Vuoteen 2006 verrattuna ulkomaalaistaustaisia työttömiä oli lukumääräisesti 750 enemmän, mutta heidän työttömyysasteensa oli 1,4 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuonna 2010.

Luvut käyvät ilmi Vantaan kaupungin tuoreesta tilastokatsauksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (20)

Kommentit

Olisi myös mielenkiintoista

Olisi myös mielenkiintoista tietää, kuinka moni työllistetyistä maahanmuuttajista tekee työtä omissa yhteisöissään ja järjestöissään. Kansantalouden kannalta olisi myös mielenkiintoista selvittää, mitä tulevat maksamaan ne kaikki erikoispalvelut, joita heidän takiaan joudutaan luomaan.

Erikoispalvelut? Siis

Erikoispalvelut? Siis kielikoulutus ja perehdytys suomalaiseen yhteiskuntaan? Tämähän me kantasúomalaisetkin olemme saaneet ja takuulla huomattavasti perusteellisemmin kuin mitä aikuisille maahanmuuttajille on tarjolla. Esim minä kävin 60-luvulla kansakoulun ja oppikoulun. Lukion 70-luvulla. Aikaa meni koko perehdytykseen 12 vuotta. Sen päälle jatko-opinnot ja työelämään vakinaiseen työsuhteeseen vuonna 1980. En osaa sanoa paljonko tuohon uhrattiin yhteiskunnan varoja, mutta takuulla enemmän kuin kenenkään maahanmuuttajien perehdyttämiseen. Jostain luin että keskimäärin yhteiskunta satsaa jokaiseen lähes 200.000 euroa verorahaa. En ole ihan varma mitä kaikkea tuoho non laskettu mukaan. No nyt sitten maksan tuota velkaani yhteiskunnalle veroina ja eläkekin jo häämöttää... Saas nähdä kuinka paljon tuolloin vielä käytän yhteiskunnan verorahoja ennenkuin siirryn muihin kuvioihin täältä maapallolta. Työelämässä tulen olemaan kaikkiaan vajaa 40 vuotta. Toivottavasti tuona aikana olen ollut maksanut veroja niin paljon, että olen nettomaksaja tai edes maksanut omani koko elämäni huomioiden. Kukapa tietää... No mitä tulee aikuisiin maahanmuuttajiin verrattuna, niin ainakin tuo ensimmäiset 200.000 euroa on hyvä vertailukohta maahanmuuttajien aiheuttamiin perehdytys- ja kieliopintokustannuksiin. Mahtavatko he saada yhtä paljon?

Vielä tarkennus: Tuo 200.000,

Vielä tarkennus: Tuo 200.000, joka keskimäärin on satsattu jokaiseen suomalaiseen, on siis satsattu ennen 20 ikävuotta. Elämän loppupään keskimääräisistä kuluista/asukas ei minulla ole hajuakaan...

Olet kuitenkin ollut työssä,

Olet kuitenkin ollut työssä, mitä monet muualta tulleet tai oman maan prekariaatit ole tehneet eivätkä tule koskaan tekemään, kun he keskittyvät kokopäivätoimiseen oman identiteettinsä tukemiseen. Noista erikoispalveluista voisi mainita esimerkiksi tulkkauksen. Monet vammaiset eivät voi osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan, mutta maahanmuuttajia saatetaan Kelaan ja sosiaalitoimistoon. Kuka meistä saa henkilökohtaista ohjausta omasta sosiaaliturvastaan.

Totta, olen ollut jatkuvasti

Totta, olen ollut jatkuvasti töissä sitten opiskeluni ajan. Ja osin opiskeluaikananikin. Mutta ensimmäiset reilut 20 vuotta elin muiden tuloilla. Harva aikuinen maahanmuuttaja sentään näin kauan elää suomalaisten veronmaksajien kustannuksella. Jos tulkkauksen katsot kalliiksi, niin minua on kielellisesti valmistettu työelämää varten koko kouluaikani ylioppilaskirjoituksiin saakka. Tulkkia tarvitsevalla on joku muu äidinkieli eli ovat kielitaitoisia, kun oppivat suomenkielen. Minä ole joutunut myös hankkimaan kielitaitoni, ne eivät ole tulleet itsestään. Tulkkina oli opettajani koulussa ja muilla kursseilla, joita olen käynyt. Kouluni opettajien palkan maksoi veronmaksajat eli taasen siinäkin kulutin veronmaksajien rahoja ja varmasti enemmän kuin nuo tulkit maahanmuuttajia verten. Kielikurssit maksoin itse tai vanhempni nuorempana. Näin onnekkaita ei kaikki suomalaiset ole olleet eli monet ovat työttömiä valtavasta yhteiskunnan panostuksesta huolimatta. Reilusti suurin osa aikuisista maahanmuuttajistakin on töissä huolimatta hyvin niukasta suomalaisesta panostuksesta. Näiden osalta saamme siis työvoimaa huomattavan halvalla minuun verrattuna. Valitettavasti on totta, etteivät kaikki maahanmuuttajat saa töitä, onpa heidänkin joukossaan varmasti työhaluttomiakin. Miksei olisi, kun niitä löytyy meistä suomalaisistakin. Meillä sentään on huikeasti paremmat mahdollisuudet työelämään ihan millä mittarilla tahansa mitattuna.

"Kuka meistä saa

"Kuka meistä saa henkilökohtaista ohjausta omasta sosiaaliturvastaan." Ja vielä kommentti tuohon väitteeseen. Voin kyllä vastata, että jokainen meistä saa opastusta ja ihan henkilökohtaisestikin. Meistä useimmat osaa aivan varmasti mennä Kelaan/vakuutusyhtiöön tms apua hakemaan. Tiedämme, että meillä on oikeus sosiaaliturvaan ja sen mukaan toimimme. Ymmärrän, ettei tämä onnistu kaikilta suomalaisiltakaan monesta eri syystä. Se on oma tarinansa.. Maahanmuuttajalla voi olla tilanne entisessä kotimaassaan, ettei siellä ollut vastaavaa. Ei siis ymmärrä, että meillä erilaisia etuuksia pitää hakea ja yleensä suomen kielellä. Joskus ruotsin kielikin riittää. Ei voi olla vaikeaa ymmärtää, että ummikko tai vasta maahanmuuttanut tarvitsee apua, kun apua tarvitsee moni kantasuomalainen.

Näitä työttömiä

Näitä työttömiä koneinsinöörejä ja muita kulttuuri-ihmisiä näkee arkipäivisin mm. Myyrmannissa rikastuttamassa eläkeläisihmisten ja kotiäitien kaupassakäyntejä. On aika erikoista että terveitä nuoria miehiä istuu kauppakeskuksissa velttoilemassa ja norkoilemassa, vaikka voisivat tehdä työtäkin. Työttömät maahanmuuttajat ja maahanmuuttajataustaiset pitäisi velvoittaa työhön; ilman työtä ei tippuisi tukiaisiakaan. Kotimaisia juoppoja sosiaalipummeja on muutenkin tarpeeksi enkä halua maksamieni verorahojen menevän myöskään kotimaisen roskaväen elättämiseen. Inhoan syvästi semmoisia.

Oudointa maahanmuutossa on

Oudointa maahanmuutossa on se, että tänne tulee terveitä nuoria miehiä. Me lähetimme sodan aikana turvaan lapset. On todella hellyyttävää lukea lehdestä nuoresta miehestä, joka kaipaa kotimaahan jääneitä vaimoaan ja viittä lastaan, joita hän kyllä on käynyt tapaamassa kotimaassaan. Miten maa voi olla turvaton, jos sinne tehdään perhekunnittain lomamatkoja? Minä en pääse äitini kotinurkille Karjalaan edes rauhan aikana. Samaan aikaan Putin vaatii viisumivapautta. Maahanmuuttajia on usein verrattu karjalaisiin, joita tuli tänne peräti 400.000. He saivat palan maata ja siinä kaikki. Samalla toimintamallilla täällä ei olisi ainuttakaan pakolaista. Jostain syystä ruotsinkielisille alueille heitä ei otettu lainkaan. Amos Anderssonkin rupesi viljelemän omenia, jottei tarvitse luovuttaa maata evakoille. Nyt maahanmuuttajat kelpaavat koska heille opetetaan ruotsinkieli ja näin ylläpidetään kaksikielissyyttä.

Se, jos sinä pääse Karjalaan

Se, jos sinä pääse Karjalaan on Venäjän asia. Sillä ei ole mitään tekemistä Suomen maahanmuuttajien työttömyyden kanssa. Miksi haluat verrata karjalaisia evakkoja ja heidän kohtaloaan ja maahanmuuttajien työttömyyttä Suomessa. Eipä juuri ole mitään yhteistä. Välissä on lisäksi 60-70 vuotta, jolloin maailma on melkoisesti muuttunut. Sitä paitsi kulttuuriset erot, kielellisistä puhumattakaan, olivat mitättömiä, joten ei vartailu ole siltäkään osin järkevää. Kun otit tämän vertailtavaksi, niin muistellaanpa sitten vähän menneitä... Nyt mennään sitten herkälle alueelle, sen ymmärrän. Ja korostan, että mielestäni karjalaiset olivat ansainneet 'maapalansa', sitä en yhtään yritä kieltää tai muutenkaan väheksyä heidän onnettomuuttaan. Karjalaiset saivat siis 'palan' maata, ainakin maanviljelijäevakot. Kaupunkilaiset saivat ymmärtääkseni tontteja rakentaakseen talonsa. Yhtään väheksymättä evakkojen vaikeuksia, niin juuri noilla lahjoituksilla sai elämänsä alkuun ja mahdollisuuden alottaa alusta. Evakot 'sidottiin' maahan, turpeeseen. Se oli tuolloin melkoisen iso asiaja säästi Suomen melkoisilta pakolaisongelmilta. Karjalaiset olivat oikeutettuja aivan samoihin tuon ajan sosiaalipalveluihin kuin suomalaisetkin. Tätä ei kannata yhtään väheksyä, Suomeenhan ei tosiaan tullut pakolaisleirejä eikä pakolaisia lähtenyt muille maille. Tämä maanpalanlahjoitushan koski vain evakoita, oli tuohonkin aikaan jo valmiiksi huono-osaisia niilläkin asuinpaikoilla, josta 'maapala' ihan oikeutetusti karjalaisille lahjoitettiin. Taisipa silloinkin joku paikallinen huono-osainen hieman katkeroitua tästä asetelmasta. Ajelin lähes 90-vuotiaan isäni kanssa hänen lapsuusmaisemissaan maaseudulla viime kesänä, ja yhä edelleen hän muisti jokaisen karjalaisevakon talon kotikylässään. Aika hyvin muisti 60 vuoden takaa, vaikka muisti jo muuten heikentynyt. Ollut varmaan iso asia tuolloin 'otsikoissa'. Isäni kotitila oli tuolloin hyvin iso maapinta-alaltaan joskin pääosin metsää, mutta hyvin syrjässä kirkonkylältä heikkojen tieyhteyksien takana. Tilalta oltiin myös ottamassa 'maapaloja' evakoille, mutta syrjäisyyden vuoksi kukaan ei niitä halunnut. Kirkonkylän lähistöjen 'maapalot' kelpasivat oikein hyvin. Isäni kotitila sijaitsee n 70 km Tampereelta ja on nykyisin hyvien kulkuyhteyksien varrella. Ei yhtään liian syrjässä. No meidän lukuisten perillisten kannalta kävi tietysti hyvä onni, kesämökkejä onkin rannat pullollaan. Väität, ettei samalla toimintamallilla täällä olisi ainuttakaan pakolaista. Tarkoittanet, että annettu 'maapala' oli niin arvoton. Voi olla, tai sitten ei. Jos samoilta paikoilta, tai suhteellisesti yhtä arvokkaita 'maapaloja' lahjoitettaisiin, niin ei olisi ihan pieni juttu sekään. Nykyiset maahanmuuttajille annettavat palvelut on näihin verrattuna 'piinatseja', varsinaisia lillukan varsia. Ei mitään järkeä verrata eikä pidä verratakaan.

"Jostain syystä

"Jostain syystä ruotsinkielisille alueille heitä ei otettu lainkaan." No, tuo ei kyllä pidä paikkaansa. Sinänsä voi kyllä kysyä kuinka optimaalista on siirtää ihmisiä kielialueelta toiselle jo ihan siirrettävänkään näkökulmasta? On myös aika jännä huomata että tässäkin näköjään saadaan ongelmaksi maanomistajat joilta sen enempää kyselemättä voi lohkaista maata.

Panepa kokeeksi internetiin

Panepa kokeeksi internetiin ilmoitus vapaasta asunnosta. Takaan, että valtaosa vastaajista on maahanmuuttajia, joiden vuokran maksaa kunta myös takuuvuokra mukaanlukien. Tyypillistä on myös se, ettei useimmilla ole työtä, eikä kielitaitoa. Pitääkö tällaisia ihmisiä asuttaa maan kalleimppiin asuntoihin pääkaupunkiseudulla. Maaseudulla on lukemattomia tyhjiä asuntoja. Täällä taas on ihmisiä, joilla on työ, muttei asuntoa. Maa, jossa on yli 8000 pysyvästi asunnotonta, ei kohtele ihmisiä tasavertaisesti.

Miksi ratsastat Suomen

Miksi ratsastat Suomen historian yhdellä onnettomimmalla vaiheella ja käytät itsestäni evakko -nimitystä? Mitä kuvittelet evakkojen moisesta ajattelevan? Miksi alennut valehtelemaan? Miksi levität hommafoorumilta varastamaasi satua, että muka kunta maksaa (valtaosan vuokra-asuntoa hakevien) maahanmuuttajien vuokran takuuvuokraa myöten? Onko sinulla esittää jonkun kunnan talousarvio / tilinpäätös moisista maksuista? Ymmärrätkö kiintiöpakolaisen, turvapaikanhakijan, perheen yhdistämisen, työn tai rakkauden vuoksi tänne tulleiden erot? Mistä olet saanut päähäsi, että meillä on 8000 pysyvästi asunnotonta? Asumista koskevan virallisen tiedon tuottajan ARAn mukaan meillä oli vuoden 2012 lopulla vajaat 7900 asunnotonta, joista 2 630 pitkäaikaisasunnotonta. Tilapäisesti asunnottomat ihmiset saavat muutamassa kuukaudessa asunnon ja tilalle tulee taas uusia asunnottomia, sellainen on markkintaloudessa elämän meno. Pitkäaikaisasunnottomien eli vuoden verran asuntoa vailla olleiden ryhmä on se eniten huolta tuottava, sillä heille ei yleensä riitä pelkkä asunto. Heissä on alkoholisteja, mielenterveyskuntoutujia, vammaisia, sairaita ja syrjäytyneitä, joille on asunnon lisäksi järjestettävä palvelut. Hyvin usein kunta maksaa heidän asumiskulunsa eli vuokran ja asumista ja kuntoutumista tukevat palvelut. Heistä lähes kaikki ovat kantaväestöön kuuluvia. Maahan vapaaehtoisesti tulleet ja maaseudun rasismia pakenevat kiintiöpakolaiset sijoittuvat mielellään pk-seudulle ja kasvukeskuksiin, joissa on paremmat mahdollisuudet saada kielikoulutusta ja työtä kuin seuduilla, jonne jäävät vain perussuomalaiset.

En ole koskaan käynyt

En ole koskaan käynyt Homma-forumilla, joten en tiedä millaisia asioita siellä käsitellään. Huoneiston vuokraamista koskeva kommentti sen sijaan perustuu omaan kokemukseeni, kun panimme nettiin ilmoituksen, johon saadut vastaukset olivat edellä kuvatun kaltaisia. En kaksa uskoa sitä, että kaikki soittaneet maahanmuuttajat olisivat valehdelleet. Valhehan olisi paljastunut vuokrasopimusta tehdessä. Maaseudun rasismi ei taida pitää paikkaansa, kun televisio juuri esitteli pohjanmaalaiskuntaa, jossa maahanmuuttajat elivät työllistettyinä ja onnellisina. Karjalaisten lisäksi Suomeen tuli myös 50.000 inkeriläistä paluumuuttajaa. Jos he kuuluivat siihen ryhmään, joka sodan aikana siirrettiin Virosta turvaan, niin he eivät kuulu työvoimaan. Siksi heille pitikin laatia kansaneläkeläkiin täydennys. Miksi tämän päivän poliitikot ja varsinkin Osku Pajamäki ovat niin huolissaan vanhuusväestöstä, kun hänen puoluetoverinsa kutsui aikanaan tänne lisää eläkeläisiä.

Kiintiöpakolaisille järjestää

Kiintiöpakolaisille järjestää asunnon vastaanottava kunta, siihen velvoittaa jo laki. Lähtöolettamana siis on, että ”evakko” suoltaa aikuisviihdettä tavallisista maahanmuuttajista, joiden kieltä hän olletikin ymmärtää. Uskooko joku, etteikö evakkona esiintyvä vuokraisi oitis asuntonsa maahanmuuttajalle, jolla olisi piikki auki kunnan kassassa? Että jos kotoperäiseltä työssä kävijältä saisi perittyä jostain kopperosta 700 e/kk, ja samasta kopperosta työttömän maahanmuuttajan asumisesta korvausta kunnan avoimesta piikistä vaikkapa 2000 e/kk, niin kummanko kaa ”evakko” olisi vuokrasopimuksen tehnyt? Täyttä fuulaa tässä maassa, jossa Kela maksaa asumistuen, kunta toimeentulotuen ja kunta vuokraa suoraan asunnot, joihin asuttaa ne ongelmaiset, joista kunnan on huolehdittava viimeiseen tappiin. Tämmöisestä satuilusta tulee mieleen kaunaisten kantasuomalaisten jutut vuoden 1944 jälkeen. Meikäläisenkin syntymäkaupungissa vielä 1950-luvulla ilkeät ihmiset kierrättivät juttuja siitä, miten evakot valehtelivat rajan taa jääneen omaisuutensa määrän saadakseen isommat korvaukset. Herjaajat kivittivät ”ryssän kirkon” ikkunat, haukkuivat evakkoja, etteivät osaa edes ihmisten kieltä, että ne ovat liian äänekkäitä, haisevat ja levittävät syöpäläisiä. Eikä vielä siinäkään mitä, mutta kun ne nauravaiset neitokaiset veivät miehet ja tummakulmaiset vilkkaat miehet naiset! Aidot evakot muistavat kohtelunsa eivätkä heitä samaa saastaa nykyajan tulokkaiden päälle. http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Lieksaa+uhkaa+rasismin+tauti/a1305547186535 http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010110312633275_uu.shtml http://www.hs.fi/artikkeli/Kajaanin+uudet+kasvot/1135223135947 http://yle.fi/uutiset/rasismilla_pitkat_juuret_imatralla/5419264 jne. jne. Kyllä maalla on mukavaa, paitsi ei kiintiöpakolaisilla eikä muillakaan vähänkään ulkonäöltään poikkeavilla, erilaisilla.

Kovin olet ristiriitainen

Kovin olet ristiriitainen noissa näkemyksissäsi. Taitaa vahvasti varsin ikävä asenne olla ajatuksiesi ohjaajana. Eikös juuri noilla tukitoimilla ja tulkeilla ole tarkoitus hankkia näillekin työttömille työelämävalmiuksia, itsenäisen elämän edellytyksiä ja suomenkielen taitoa, joiden puutetta tässä nyt paheksut. Vastaavia tukitoimiahan annetaan kaikille kantasuomalaisillekin vastaavassa tilanteessa oleville sen lisäksi että takana on jo vähintään 10-vuotinen 'perehdytys' suomalaiseen yhteiskuntaan. Onhan suomalaisiakin kaikesta massiivisesta 'yhteiskuntaperehdytyksestä' huolimatta työttöminen n 10%, joten ei kai voi olla ihme, jos kielitaidottomia eri kulttuurista tulleitakin on työttöminä ja vielä enemmänkin. Asumistukea eri muodoissa saa suomalainenkin sitä tarvitseva, ei maahanmuuttajien tuet poikkean vastaavassa tilanteessa olevista suomalaisista mitenkään. Nuo maaseudun tyhjät asunnot ovat kaiketi kaikkien suomalaistenkin saatavilla yhtä helposti kuin maahanmuuttajienkin. Eikö sinusta ole yhtä lailla ihmeellistä, että ne eivät kelpaa suomalaisillekaan, vaikka väitteesi mukaan pysyvästi asunnottomia on 8000?

Asiaihminen on pihalla kuin

Asiaihminen on pihalla kuin lumiukko mutta silti pitää kommentoida. Persutkin piti taas mainita. Evakko on evakko.

Sirkkeli sahaa terävänä:

Sirkkeli sahaa terävänä: "Evakko on evakko." Evakko-käsitettä käytetään Neuvostoliitolle luovutetuilta alueilta evakuoiduista ihmisistä. Tässä keskusteluketjussa evakko-käsitettä nimimerkkinään käyttävä ratsastaa äitinsä muistoilla ja valittaa, ettei pääse rajan taa äitinsä asuinsijoilla käymään. Persut pitää mainita, siitähän niiden maine kasvaa. Ja jos minä en ennen sulamistani kommentoi, niin mitäs Sirkkeli sitten kommentoisi?

Asiaihminen mainitsi jossain

Asiaihminen mainitsi jossain kirjoituksessa olevansa entinen ay-aktivisti,selittänee oudot persuhuomautukset joka käänteessä.

Ei se aivan niin mennyt, että

Ei se aivan niin mennyt, että valtio olisi ilman antanut maata evakoille. Heille annettiin ns. sotakorvausobligaatoita menetetystä omaisuudesta. Noilla obligaatioilla saattoi mm. lunastaa maata. Obligaatiot olivat rahamääräisiä ja tietäen rahan kurssin putoamisen sodan jälkeen inflaatio söi niiden arvon hyvin pian. Meidän perhe hankki niillä samankokoisen palan hehtaareissa kuin mitä menetimme, mutta se oli huonoa kivistä metsämaata, jossa oli suoritettu luovuttajan(yhtiö) toimesta jo ns. aavistushakkuu). Annettuamme obligaatiot jäimme vielä velkaa silloista rahaa puolitoista miljoonaa. Mitään rakennuksia tilalla ei ollut ja aluksi asuimme kiireellä kyhätyssä saunamökissä. Yhteensä meitä oli kuusi henkeä ja täytimme koko mökin lattian kun kävimme nukkumaan. Aloimme raivata peltoa ja siinäpä se lapsuus ja nuoruus kului. Olen nyt vanha ukko, mutta jos joku tulee sanomaanminulle, että siirtolaiset(evakot) saivat ilman jotain niin lähellä on etten vedä turpaan. Vielä lisään, että kaikki rakennukset piti tehdä velkarahalla. Katkeraksi se lapsena veti kun toiset lapset leikkivät ja meidän piti pyhät arkeensa vääntää kiviä ja kantoja.

Evakkopoika saa kaiken

Evakkopoika saa kaiken sympatiani. Ei varmasti ole helppoa pakon edessä jättää kotiaan ja maataan, ja kotiutua nuivasti suhtautuvien joukkoon. Perheen elämä pitää aloittaa alusta niillä vähillä tavaroilla, jotka on kyennyt kantamaan mukanaan. Yksi erityisen katkera mies oli joutunut sotaleski-äitinsä kanssa kiertämään monta taloa, ennen kuin olivat saaneet yösijan. Miehen kasvot vääristyivät vihasta vielä eläkeikäisenä, kun hän evakkotaivaltaan muisteli. Katkeruus yllätti, sillä mies oli sittemmin menestynyt ja vauras. Kaupunkeihin sijoittuneilla evakoilla saattoi elämä olla helpompaa kuin kivisten tilojen raivaajilla. Kaupungeissa evakot saivat koottua myös omia yhdistyksiä ja tapahtumia, joissa saattoivat muistella ja mieltään eheyttää kovien kokemustensa jälkeen. Evakkopojan vanhempien maatilkun tapaiset lienevät suurimmaksi osaksi nyt kylmillään ja talot tyhjiä tai purettu. Pohjoisesta ja Itä-Suomesta on ymmärtääkseni kokonaisia evakkojen ennen asuttamia kyliä kadonnut kartalta. Oli se sekin asuttaminen Suomen historiassa yksi vaihe, joka johti toiseen 1960-luvulla. Maaseudun pikkutilkut eivät elättäneet ihmisiä, jotka joutuivat taas lähtemään, joko kaupunkeihin tai Ruotsiin, Amerikkaan, Australiaan. Meitä ja meidän perillisiä on kuulemma yli miljoona maailmalla.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu