Paikalliset

Graffitit palaavat Myyrmäen tunneleihin

Graffiti-projektin vetäjä Klaus Kojo Vaskivuorentien alikulkutunnelin edustalla. Tunneli kuvitetaan toukokuussa yhteistyössä koulujen kanssa.

Else Kyhälä

Myyrmäki-liike on ottanut asiakseen palauttaa värikkäät alikulkutunnelit Myyrmäkeen. Vaskivuorentien ja Virtatien alittavat tunnelit maalattiin laillisilla graffiteilla opiskelijatyönä 90-luvulla. Vuonna 2007 teokset maalattiin umpeen Myyrmäenraitin perusparannuksen yhteydessä.

– Vaskivuorentien alikulkuun suunniteltiin tuolloin valopaneeleita, mutta jostain syystä se ei toteutunut. Nyt tunnelit ovat harmaita ja töhrittyjä, harmittelee graffiti-projektin vetäjä Klaus Kojo Myyrmäki-liikkeestä.

Jotain pirteää ja värikästä on tarkoitus tehdä”.

Vaskivuorentien alikulku kuvitetaan toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna Kilterin yläasteen sekä Vaskivuoren lukion kanssa.

– Opiskelijoilla ei ole aiempaa kokemusta graffitista, mutta he ovat kyvykkäitä ja lahjakkaita. Haluamme viedä graffitiperinteen eteenpäin. Yhteistyö koulujen kanssa on projektissa olennaista.

Virtatien alikulku kuvitetaan kesäkuussa yhteistyössä Lasten taidetalo toteemin ja Vantaan kuvataidekoulun kanssa.

– Paikallisten maalaama tunneli saa ehkä olla enemmän rauhassa kuin jonkun muun kuvittama tunneli, Kojo pohtii.

Myyrmäki-liike on saanut laajan tuenmyyrmäkeläisiltä alikulkujen maalaamiseen. Myös Vantaan kaupungilta herui jouhevasti lupa taideteoksiin.

– Myös iäkkäämpi sukupolvi on kannustanut maalaamaan jotain kaunista, Kojo kertoo palautteesta.

Ville Sohlberg oli yksi nuorista opiskelijoista, joka oli mukana maalaamassa Vaskivuorentien ja Virtatien alikulkuja 90-luvulla.

– Graffiti oli ollut meille jo muutamien vuosien ajan harrastus, mutta emme olleet varsinaisesti päässeet maalaamaan kuin vanerille ja piirtämään paperille, Sohlberg muistelee.

On hyvä, että on tullut mahdollisuus harrastaa laillista graffitia”.

Tällä kertaa Sohlberg toimii graffiti-projektin mentorina. Hän on myös mukana maalaamassa samoja tunneleita, joita hän maalasi 90-luvulla, kun projekti toteutettiin ensimmäistä kertaa.

– Meidän vanha graffitiporukka osallistuu maalaamalla tunnelin toisen puolen. Toinen puoli on opiskelijoiden projekti, Sohlberg sanoo.

Sohlberg muistelee, että 90-luvulla tehdyistä kuvituksista tunnelin korkuinen nalle oli erityisen suosittu. Tällä kertaa vanha graffitiporukka on suunnitellut Myyrmäki-aiheista tekstiä ja kaupunkikuvaa tunneleihin.

– Jotain pirteää ja värikästä on tarkoitus tehdä. Koululaisten osalta ei ole vielä päätetty aihetta.

Projektiin osallistuvat koululaiset ovat olleet innoissaan maalausurakasta.

– On hyvä, että on tullut mahdollisuus harrastaa laillista graffitia. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kun ollaan vain puhdistettu pois laillisia graffiteja. On hienoa, että annetaan sekä vanhoille että nuorille mahdollisuus harrastaa.

Myyrmäen suuralueelta löytyy paljon harmaita betonipintoja.

– Aloitamme näiden kahden alikulkutunnelin maalaamisella. Jos tämä todetaan toimivaksi konseptiksi, alikulkuja täällä kyllä riittää, Kojo miettii.

Myyrmäki-liike

Myyrmäki-liike on perustettu lokakuussa 2012 Facebookissa.

Se on puoluepoliittisesti sitoutumaton yhteisö Myyrmäen alueella asuville, opiskeleville, työskenteleville ja harrastaville henkilöille.

Liike pyrkii luomaan Myyrmäestä viihtyisämpää ja eloisampaa aluetta.

Myyrmäki-liike on vapaamuotoista toimintaa, johon jokainen voi osallistua omien mahdollisuuksien mukaan.

Graffiti-projektin tavoitteena on viihtyisämpi asuinympäristö sekä laillisten työskentelymahdollisuuksien tarjoaminen graffititaiteesta kiinnostuneille nuorille.

Viime syksynä Myyrmäki-liike järjesti ehdokkaiden kuntavaalipaneelin ja asukkaiden asematyöpajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (14)

Kommentit

Olen pidemmän aikaa harkinnut

Olen pidemmän aikaa harkinnut sijoitusasunnon hankkimista Myrtsi-Martsari akselilta. Mielestäni alue on siistytynyt ajan saatossa. Tämän uutisen jälkeen kierrän kyllä Myyrmäen kaukaa. Erikoista, että asukkaat haluavat asua slummiympäristössä.

Voi V**** oot joko perus

Voi V**** oot joko perus provosoiva ku**päätukari tai sit ihan S******* tyhmä... Miksi graffitit tekevät mielestäsi alueesta "slummiympäristön" tietääkseni Suomessa ei ole yhtäkään slummia mutta graffiteja kyllä löytyy. Joo mut sitten oma asiani:"Opiskelijoilla ei ole aiempaa kokemusta graffitista, mutta he ovat kyvykkäitä ja lahjakkaita." miksei vaan tehdä tosta tunnelist laillista mestaa niin sais kunnon piissit jotka myös vaihtus välil ja tulis salee halvemmaks jollain tapaa...

Hienoa että kierrät

Hienoa että kierrät sijoituksiesi kanssa.Kannattaa harkita ja panna fyrkat fikkaan ja nauttia niistä.Alueella ei mielestäni ole merkitystä vaan omalla päätöksellä, mihin rahansa sijoittaja satsaa.Vantaalle ei kannata tulla jos ennakkoasenne on tuonlaatuinen. Ehdotan suursijoituksellesi esim.Talvivaaran osakkeiden ostamista.

Hienoa että kierrät ja

Hienoa että kierrät ja harkitset sijoituksiesi kanssa.Kannattaa funtsia ja panna fyrkat fikkaan ja nauttia niistä. Alueella ei mielestäni ole merkitystä vaan omalla päätöksellä, mihin rahansa sijoittaja satsaa. Vantaalle ei kannata tulla jos ennakkoasenne on tuonlaatuinen. Ehdotan suursijoituksellesi esim.Talvivaaran osakkeiden ostamista.Ne kannattaa ja niillä vuolee kultaa.

Graffitteja, sotkua ja

Graffitteja, sotkua ja huumepiikkejä löytyy Myyrmäestä varsinkin aseman vierestä ja Isomyyrin parkkihallista. Paljonko sotkuja tarvitaan lisää että töhrijät ovat tyytyväisiä?

Upeaa että saadaan sotketut

Upeaa että saadaan sotketut ja epäasilliset tunnelit kuntoon.Graffitti-taiteelle 10+. Hienoa on se että meiltä Vantaalta löytyy vapaaehtoista ja järkevää väkeä tekemään hienoja hommia.Hyvä Kojo ja koko porukka. Suomalaiset ja vantaalaiset kiittävät! Pelleilyyn kyllästyneeltä kysyn;Onko graffiitti-taide huonoa ja miten se liittyy sotkuihin ja huumepiikkeihin.Eiköhän nuorten osallistumisella järkevään toimintaan saada aikaan hyvää.Sitä minä ainakin kaipaan.Vanha äijä.

Kun ajelette Vantaan vaaralan

Kun ajelette Vantaan vaaralan suunnalla Valion tehtaan ohi ja huomaatte että Valiokin on teettänyt seiniinsä hienoa taidetta!! Teos peittää puolet tehtaan päätyseinästä. Vastaavia pitää saada lisää vantaalle!!

Kiitokset! Jo vuonna 2009

Kiitokset! Jo vuonna 2009 kaupunginvaltuustossa 43 valtuutettua allekirjoitti aloitteen, jossa esitettiin luvallisten graffitipaikkojen kokeilemista. Aloitteen perusteella kirjoitetussa jutussa Vantaan Sanomissa 29.4.2009 esitettiin juuri tuon tunnelin palauttamista luvallisesti graffiteille! Hienoa, kun lopulta toteutuu!

Kuka teistä

Kuka teistä töhryintoilijoista ottaa vastuun jos joku pieni lapsi menee laittamaan kätensä seinään joka on töhritty maalilla? Jos spray-maalia menee silmään tai suuhun lapsella, on edessä lääkärissäkäynti. Aivan sairaita ideoita ja rikolliseen toimintaan kannustajia näköjään löytyy joka paikasta. Jos tykkää töhryistä, sopii antaa töhrijöiden tulla sotkemaan vaikka omakotitalonsa seinät kun sotku on kerran taidetta. Spray-maalit ovat myös ympäristömyrkkyjä vaikka sitä ei haluttaisi myöntää. Jos on pakko töhriä betoniseiniä, käyttäisitte edes kalkkimaalia.

Lasten kätösten kohdalla

Lasten kätösten kohdalla suurempi ongelma lienee laittomat töhryt sekä niiden pesemiseen käytettävät myrkyt.

Eikö sille lapselle voi

Eikö sille lapselle voi opettaa ettei märkään maaliin kosketa???? Uskon että kun lapsi/lapsiperhe kävelee kohti tunnelia tämä "töhrijä" osaa katsoa minne lekalla osoittelee ja tietenkin ääritilanteessa voi maalauksen ympärille laittaa huomio teippiä jos sinä "pelleilyyn kyllästynyt" olet siellä tunneleissa kyttäämäsä kuin petri aikoinaan varmasti teki... Ja varmasti jokainen "töhrijä" tietää ettei omakotitaloihin tai muuhun yksityiseen omaisuuteen mennä väsäämän. Sitten korjaan vielä yhden "pelleilyyn kyllästyneen" kommentin: MITEN H*LVETISSÄ HUUMENEULAT LIITTYVÄT GRAFFITIIN JA MUIHIN "TÖHRYIHIN" ja muutenkaan se että porukka hortoilee stigut ranteessa asemalla ei liity mitenkään graffitiin. Sinun kannattaa perehtyä asiaan ennenkuin tulet tänne avautumaan PEACE!

Ainoa tapa tehdä

Ainoa tapa tehdä kaupunkiympäristöstä elävä on ottaa se haltuun. Laillisen graffitipaikan käsite kertoo, että joku muu (auktoriteetti) määrittelee, mihin voi maalata, mihin ei. Samanaikaisesti iso raha voi pilata kaupunkiympäristön alistavilla, typerillä, rumilla mainoksilla. Sairasta touhua. Jos mainoksia ei saa pois katukuvasta, myös graffiteille – olivat ne ”laillisia” tai ”laittomia” – on sanottava kyllä. Siis: lisää kyseenalaistavaa, ei-kaupallista, anarkistista taidetta rakennusten seiniin ja junien kylkiin!! jouko kämäräinen vantaa, pähkinärinne

Rikokseen yllyttäminen on

Rikokseen yllyttäminen on keskustelupalstan säännöissä kielletty. Sitä sinä juuri teet kun kannustat ihmisiä töhrimään paikkoja. Onnea vaan sitten kun junien korjauksista laskut tulevat maksettaviksi. Oletko ihan järjissäsi?

Minusta on hienoa, että tulee

Minusta on hienoa, että tulee sellaisia kauniita graffiteja kuten se jättinalle oli. Nuo tunnelit ovat muutenkin niin rumia ja masentavia ilman maalauksia.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu