Paikalliset

Finavialle ei syytettä Helsinki-Vantaan glykolijutussa

Mikrobikasvusto kupli kesällä kehäradan tunnelissa.

Liikennevirasto

Itä-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjä on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen jutussa, jossa Helsinki-Vantaan lentoasemaa hallinnoivaa Finaviaa on epäilty ympäristön turmelemisesta.

Asia koskee lentokoneiden jäänestossa käytettyä glykolia, jonka on epäilty pilanneen pohjavettä lentoaseman alueella.

Syyteharkinnan tehneen kihlakunnansyyttäjän Tea Kangasniemen mukaan esitutkinnassa on käynyt selväksi, että Finavia on toiminut voimassaolevien lupaehtojen mukaisesti.

Ympäristön turmelemisrikoksesta ei ole syyttäjän mukaan näyttöä, koska lupaehtoja ei ole rikottu.

Kangasniemi toteaa, että Finavian ympäristölupahakemus on vireillä ja glykolivesien käsittelyä ja pohjaveden suojelua koskeviin ongelmiin tultaneen kiinnittämään erityistä huomiota.

Kangasniemi sanoo, että tähänastisissa tutkituissa toimissa ei ole tapahtunut rikosta.

Asiantuntijaviranomaiset ovat esitutkinnassa todenneet, ettei pohjaveden voida osoittaa olevan pilaantunutta.

Lausuntojen perusteella pohjaveden laatuominaisuuksien vaihteluun lentoaseman alueella on vaikea osoittaa yhtä selkeää syytä. Ei voida yksiselitteisesti sanoa, että lentoasematoiminta olisi ainoa toiminta, joka vaikuttaa alueen pohjaveden laatuun.

Syyttäjän mukaan asiassa ei ole näyttöä rikoksesta epäillyn Finavian tahallisista tai tuottamuksellisista toimista, joten syytteitä ei nosteta.

Esitutkinnan tehnyt liikkuva poliisi siirsi glykolijutun kihlakunnansyyttäjän käsiteltäväksi viime vuoden tammikuussa.

Liikkuvan poliisin lentoaseman yksikkö sai Finavian toimintaa koskevan tutkintapyynnön Kylmäojan asukasyhdistyksen puheenjohtajalta Kari Aurimaalta ja vantaalaisvaltuutettu Timo Auviselta (ps., sit.) huhtikuussa 2008.

Tutkintapyynnön tekijöiden mukaan patoluukkujen avaaminen on lisännyt huomattavasti kentältä Kylmäojaan valuvien jään- ja liukkaudenestoaineiden määrää.

Auvinen pitää syyttäjän ratkaisua ”pöyristyttävänä”.

– On todettu, että pohjaveteen on laskettu haitallisia aineita Finavian omistamilla mailla. Ei voi olla niin, että tavallisten mökkiläisten on noudatettava lakia, mutta isot saavat tehdä millaisia ympäristörikoksia tahansa.

Auvisen mukaan tutkintapyynnön tehneet osapuolet tulevat valittamaan syyttäjän päätöksestä.

– Ihan varmasti valitetaan, seuraavaksi eduskunnan oikeusasiamiehelle ja sitten tarvittaessa EU:hun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (9)

Kommentit

Tällä päätöksellä on

Tällä päätöksellä on kansalaisille selvinnyt kaksi asiaa; - ympäristönsuojelulaki on heikompi kuin puutteellinen toiminnan lupa ja kansalaisella ei ole lain turvaa - syyttäjä Kangasniemi eikä kukaan muukaan Finavian haittojen valvonnasta päättävä henkilö ei kohtaa lentokentän haittavaikutuksia omassa elämässään Kiitos Suomi - oikeusvaltio !

Syyttäjän ratkaisu tarkoittaa

Syyttäjän ratkaisu tarkoittaa sitä, että hän ei ole löytänyt näyttöä jonkun syyllistymisestä asiassa rikokseen. Se ei tarkoita sitä, että kaikki olisivat toimineet moitteetta. Tosiasiassa ympäristöä on turmeltu ja virheitäkin on tehty. Ei tämä asia tähän jää. Hannu Kokko tarkastuslautakunnan puheenjohtaja

Kyllä tämä kuule vaan jää

Kyllä tämä kuule vaan jää tähän, rangaistuksia ei jaeta kenellekään. Virkamies, viranomainen ja Finavia saavat pilata ympäristöä ihan niinku tässä asiassa on tapahtunutkin. Eliitti porskuttaa ja kansa kärsii. Juuri tällaisista asioista johtuu kansalaisten lakiin luottamisen romahtaminen Suomessa.

Tämä EI varmasti jää tähän,

Tämä EI varmasti jää tähän, se nyt on aivan varmaa ! Tunnen ja tiedän jonkunverran asian "ajajia" ! Tsemppiä heille.

Joo ei todellakaan Suomen

Joo ei todellakaan Suomen kansalainen oikeuteen luota eikä sitä saa,isot firmat voi tehdä mitä vaan ja tuhota luontoa esim kivilouhos riipilään luonnonsuojelu alueita tuhoava hanke asutuksen viereen.

Näin se on

Näin se on Teollisuus,maatalous ym saa päästää paskaa maaperään ja vesistöön, minkä ehtivät.Mitään sankioita ei tule,mitään laitonta ei ole tapahtunut. Hyväveli verkosto valvoo.Hommat sovitaan ja setelinippu vaihtaa omistajaa. Näin tässä valtakunnassa hommat hoidetaan. Herrat ja narrit pääsevät,kun koira veräjästä ja kansa maksaa. Tavallisen mökinmummon pitää laittaa kalliit toimimattomat puhdistuslaitteet omaan viemärijärjestelmäänsä,ettei vaan tulisi ympäristöön paskapäästöjä. Ministeri Paula Lehtomäen PASKALAKI. Paljonkohan näiden toimimattomien puhdistuslaitteiden valmistajat maksoivat Lehtomäelle.??

Niin, ei tässä mitään rikosta

Niin, ei tässä mitään rikosta ole tapahtunut, kaikki on selvästikkin kunnossa ( hmm ? ). Lain mukaan pykälät on täytetty, asiat ovat kunnossa ja näyttöä ei ole, joten ei voida toimia. MUTTA jostain se glykoli on pohjavesiin ja ympäristöön joutunut... mitä ilmeisimmin. Mikähän se mahtaa olla merkittävin jäänestoaineiden käyttäjä ja päästöjen aiheuttaja? - ööh, en pysty arvaamaan. Teon tahallisuus ja välinpitämättömyys ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Toimintamallihan useimmiten on, että mitään ei tehdä ennen kuin on ihan pakko. Siis parantavia toimia ei tehdä, ennen kuin luvan menetys on esillä. Ja tätä periaatetta seuraavat useimmat herrat ja narrit. Hienoa, esitutkinta on todennut ettei pohjaveden voida osoittaa olevan pilaantunutta - sitähän voi sitten juoda turvallisin mielin. Olisiko siinä liikeideaa toimittaa lentokentälle kabinetteihin naapurin harjusta turvallisesti pullotettua OMAA pohjavettä... ? Tätä periaatetta voisi kyllä soveltaa yleisemminkin... >>Esitutkinnalla ei voida yksiselitteisesti osoittaa pohjaveden laadun vaihtelulle yhtä selkeää syytä.<< Oliko se Masa vai naapuren Peke, joka laski päästöjä ulkohuussissaan?

Kyllä Lehtomäen paskalaki

Kyllä Lehtomäen paskalaki tuli Kepulle todella kalliiksi.

Niin, ja tuossahan mainittiin

Niin, ja tuossahan mainittiin että pohjavedet eivät ole pilaantuneet, mites mahtaa olla pintavesien laita?? Kylmäoja, kirkonkylänoja, jne. vantaan purot ovat kuolleet täysin hapen puutteeseen (joka johtuu glykolista) ja haisevat lähinnä mädälle kananmunalle. Finavialla ei ole tilasto- tai tutkimustietoa siitä kuinka suuri määrä glykolia menee asianmukaiseen käsittelyyn, mutta löytämistäni tiedoista voisi äkkiseltään laskea, että >80% hki-vantaalla käytettävästä glykolista päätyy maaperään tai vesistöihin. Ja vaikka olisi vain 10%, niin se on aivan järkyttävän suuri määrä, katsokaapa hupiin kuinka paljon hki-vantaalla kuluu glykolia vuodessa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu