Paikalliset

Oppilaat vaativat kouluruokaan lisää lihaa: ”Kasvisruoka ei täytä”

Jussi Hirvelä ja Miika Soini laativat adressin, jossa vaaditaan koulun lounaslistalle lihavaihtoehtoa joka päivälle. Koivukylän yläkoulun yhdeksäsluokkalaisten poikien ideoiman adressin saatteena on raflaavia kuvia kasvisruuista.

Tiina Örn

Jo yli 200 Koivukylän yläkoulun oppilasta on allekirjoittanut adressin liharuoan puolesta. Adressissa vaaditaan, että koulussa on oltava joka päivä tarjolla liharuokavaihtoehto.

– Kasvisruokapäivinä on iltapäivällä nälkä, harmittelee adressia ideoimassa ollut Koivukylän yläkoulun yhdeksäsluokkalainen Miika Soini.

– Kun on nälkä, ei jaksa keskittyä oppitunneilla, komppaa luokkakaveri Jussi Hirvelä.

Kasvisruoka on liharuokaa ekologisempaa.”

Vantaan kaupungin tilaajapalvelujen talous- ja hallintojohtaja Vesa Urtti kiittelee oppilaiden aktiivisuutta. Lisää liharuokia ei koulun ruokalistalle ole kuitenkaan luvassa.

– Kaupunki laatii kouluille kuuden viikon runkoruokalistan. Se noudattaa valtioneuvoston periaatepäätöstä, jonka mukaan listalta täytyy löytyä kasvisruokaa, koska se on liharuokaa ekologisempaa.

Adressin puuhanneita nuoria vastaus ei tyydytä.

– Jos kasvisruoassa käytetään esimerkiksi soijaa, ei se ole yhtään ekologisempaa kuin liharuoka. Soija tuodaan kaukaa, toteaa Soini.

Adressin ideanikkarit tuntuvat olevan hyvin perillä ruoan ympäristövaikutuksista.

– Hyviä täyttäviä kanaruokia voisi olla enemmän. Ne eivät ole niin epäekologisia kuin naudanliha, tietää Hirvelä.

Kouluruoasta vastaa Vantaalla neljä eri palveluntuottajaa: Amica, Blue Service Partners, Sodexho ja Vantaan Tilapalvelut. Koivukylän yläkoulun ruoasta vastaavan Vantaan Tilapalvelut Oy:n toimitusjohtaja Liisa Sarjala muistuttaa, että kaupunginvaltuusto päätti muutama vuosi sitten, että kasvisruuan tarjontaa kouluissa lisätään ilmastomuutoksen torjumiseksi.

Tuon päätöksen pohjalta ideoitiin kouluihin viikoittainen kasvisruokapäivä. Adressin laatineita oppilaita päivä ihmetyttää.

– Miksei kasvisruokapäivästä kysytty oppilaiden mielipidettä, vaikka asiasta muutoin keskusteltiin paljon? kummastelee Hirvelä.

Kasvisruoat ovat usein niin pahoja, että ruoka jää syömättä.”

Kouluruoan suunnittelussa otetaan Sarjalan mukaan huomioon lautasmalli. Puolet lautasesta on kasviksia ja toinen puoli on jaettu tasan energialisäkkeen ja proteiinilähteen kesken. Kasvispäivinä proteiininlähteenä ovat esimerkiksi soija tai sieniproteiini.

– Kouluruoan tulee määräysten mukaan täyttää yksi kolmasosa oppilaan päivittäisestä ravinnontarpeesta.

Kaupungin laatima kuuden viikon runkoruokalista ja jokaisen palveluntuottajan sen pohjalta laatima viikkoruokalista käyvät ravitsemusterapeutin arvioitavana.

– Kasvisruokapäivinäkin tarjotaan ravitsemissuositusten mukainen täysipainoinen ateria, toteaa Sarjala.

Lihavaihtoehtoa joka päivälle vaativilla oppilailla on mielipide myös kasvisruoan mausta.

– Kasvisruoat ovat usein niin pahoja, että ruoka jää syömättä. Monesti kasvisruokapäivinä syömme vain näkkäriä, sanoo Hirvelä.

Soini nyökkäilee vieressä ja lisää:

– Ja vaikka kasvissosekeittoa söisi, tunnin päästä on taas kova nälkä.

Oppilaiden toiveita otetaan ruokalistan laadinnassa mahdollisuuksien mukaan huomioon. Vantaan kouluissa tulee jatkossa olemaan oppilaiden toiveruokapäiviä.

– Toiveruokapäivä on kerran kuudessa viikossa, kertoo Sarjala.

Vantaan kaupungin tilaajapalveluista korostetaan, ettei kasvisruokaa tarjota siksi, että se olisi liharuokaa halvempaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (53)

Kommentit

Ituhipit pelastaa

Ituhipit pelastaa maailman....ainiin,mut onneksi meillä on P-Korea,Kiina,Venäjä+muut mitkä hoitaa kanssa pelastuksen...onneksi en kuluta lihaa enkä käytä sähköä...äänestin vihreitä ja hups...ilmasto ei lämpene enää ja maailma pelastui....EIKU MITÄÄÄ

Kiitos SDP! Kiitos myös

Kiitos SDP! Kiitos myös Vihreät! Kyllä lapsista näin varhain aloitetulla asennekasvatuksella vielä tehdään kunnon vakaumuksellisia sosialisteja. Oikeistoaalto ja monikulttuurin vastustaminen on mennyt maassamme jo niin pitkälle, että oli jo aikakin, että näytitte lahtaripenskoille kaapin paikan.

Soijaa on ja maistuu pahalta.

Soijaa on ja maistuu pahalta. Lisäksi riisiä ei enää ole, vaan jotain ihme vehnänjyviä tilalla. Aivan sairasta. Välillä loppuu ruoka kokonaan viimeisiltä ryhmiltä, toisinaan mehukeitto puurosta. Syötiin viimeksikin pelkkää puuroa - tilalle ei saatu kanelia, ei sokeria...

Suussasi maistuu ihan

Suussasi maistuu ihan selvästi vasemmistolainen politiikka. Ei mikään muu.

Otetaankohan näissä

Otetaankohan näissä ruokalistoissa huomioon tyttöjen ja poikien eriävät energiatarpeet? Otetaanpa esimerkiksi kasvissosekeitto, oletetaan että koulussa tarjottava keitto on hyvin lähellä kaupan pakastehyllyltä löytyvää. Tällöin keiton sisältämä energia on 60-100kcal/100g. Lisukkeeksi saa näkkärin. Yhteenlaskettuna annos keittoa (250g)+näkkäri -yhdistelmän energia sijoittuu välille 185-280kcal, riippuen keiton energiasta. Koulunäkin sisältämä energia on noin 35-40kcal. En tiedä minkä koulutuksen kaupungin ravintoterapeutit ovat saaneet, mutta rohkenen olla eri mieltä siitä, että tuo ei täytä kolmasosaa yläasteikäisen päivittäisestä kulutuksesta. Kokonaiskulutus olisi tällöin 555-840kcal. Ei ole vaikea uskoa, että tunneilla ei jakseta keskittyä. Uskon, että ilmasto lämpenee, mutta olen ilmastonmuutosskeptikko. Maapallo kyllä lämpenee, mutta uskon sen johtuvan auringon lisääntyneestä aktiivisuudesta, en ihmisten aikaansaannoksesta, vaikkakaan en kiistä sitä että sillä olisi vaikutus. Ilmastonmuutos on vain yksi tapa tehdä rahaa ja se on nyt pesiytynyt koulumaailmaan. " Koivukylän yläkoulun ruoasta vastaavan Vantaan Tilapalvelut Oy:n toimitusjohtaja Liisa Sarjala muistuttaa, että kaupunginvaltuusto päätti muutama vuosi sitten, että kasvisruuan tarjontaa kouluissa lisätään ilmastomuutoksen torjumiseksi." Tässä, hyvät ihmiset, näette oivan esimerkin siitä kuinka ilmastonmuutoksella perustellaan pienempää budjettia kouluruoalle ja poljetaan suomen nuoria. Näille nuorille vielä: perustakaa blogi aiheesta, kuten eräs brittityttö teki.

Taas kerran hyvä osoitus

Taas kerran hyvä osoitus siitä kuinka Suomalainen kommunistien tyrannihallinto testaa rahvaan lapsilla omia utopioitaan. Minusta olisi hienoa jos oppilaat rohkenisivat kasvisruokapäivänä ihan kunnon ruokasotaan/mellakkaan. Heittelisivät koulun ruokalassa lautaset ja oksettavat kommarien itukeitot pitkin seiniä. Kun saadaan iso porukka kasaan, eivät kommari-tyrannien kätyrit (=opettajat) pysty tekemään mitään.

Hahahahaa! Nauroin. Sinulle.

Hahahahaa! Nauroin. Sinulle. Kyllä maailmaan näköjään sekopäitä mahtuu :D

No varmasti on nälkä jos ei

No varmasti on nälkä jos ei kasvisruokia syö, ei pelkällä näkkärillä kauan pärjää, mutta kasvissosekeitto + näkkäri = hyvää ja täyttävää. Sama juttu kun oli oikein hyviä kasvispyöryköitä, suurin osa ei edes maistanut, yököttelivät vaan. Itselleni maistuivat ja täyttivät, ei ollut nälkä iltapäivällä. Missä vika jos nuoret vaativat makkaraa vihannesten tilalle?? Kotona syödään kai pelkkiä eineksiä, jotka maistuvat aina samalle, ei olla totuttu tuoreisiin raaka-aineisiin, kasviksiin ja mausteisiin. Minusta kouluruoka on ollut hyvää ja riittävää, monipuolista ja runsasta. Kiitos siitä!

Yksi tuossa yllyttää

Yksi tuossa yllyttää ruokasotaan ja tässä toinen esimerkki. Kysehän on siitä, että lapsia ei ole opetettu kunnioittamaan ruokaa. Siis ihan peruskäytöstapoja. Yökkäillään ruualle? Järkyttävää!

Hyvä pojat! Ensin otitte

Hyvä pojat! Ensin otitte asioista selvää ja sitten nostitte ongelman tiskille. Kasvisruuat kouluissa ovat tosiaan niin pahoja (jo hajultaan!), että ruokailu jää näkkärin varaan. Ei ihme, että iltapäivällä potuttaa ja väsyttää. Voisiko edes ruokia valmistaville keittäjille pitää "kuinka valmistat maittavaa kasvisruokaa" -kurssin? Myös koulujen keittäjät, joiden osa on lähinnä lämmittää sörsselit mukaan kursseille. Hyvääkin kasvisruokaa on, mutta sitä ei kouluissa nähdä.

Yleensähän ruokalistalla on

Yleensähän ruokalistalla on sen kasvissosekeiton ja makkaran välissä vaihtoehtona jotain kiinteääkin kasvisruokaa mahan täytteeksi. Ei voi mitään, jos näsäviisaat kakarat eivät havaitse semmoista.

Milloinkas sinä, näsäviisas

Milloinkas sinä, näsäviisas seurakuntapastori, olet viimeksi käynyt syömässä koivukylän yläasteen ruokia?

Ai että otettiin kommenttini

Ai että otettiin kommenttini pois, koska katsoin sen olevan moraalisesti väärin, jos liharuuan valinneelle ei tarjota liharuoaka, vaikka jos sama tehdää vegeruuan valinneelle niin siitä nousee hirveä haloo. En antanut mitään perusteita kummankaan ruokavalion valintaan vaan sanoin että syystä tai toisesta toinen haluaa vegeä ja toinen lihaa. Tässä taas hieno esimerkki kuinka Suomessa saa syjrjiä enemmistöä, mutta ei vähemmistöä .. ja vähemmistön syrjimiseksi näimä riittää se, että vähemmistö on erimieltä. Millään tavalla en kumpaakaan ruokavaliota dissannut, joten mielestäni kommenttini poistaminen on vähintäänkin epäreilua. Toimitus nyt jotain rotia sensuuriin. Ymmärrän kyllä, että kommenteissa on linkissä nappula asiattomaksi katsomien viestien ilmoittamisene, mutta hieman voisi näitä linkkien naputteluja toimituskin katsoa. Tai kohta teen botin joka napsauttaa joka kommentin asiottomaksi.

KUNNON ruokaa kouluihin,

KUNNON ruokaa kouluihin, Vantaallakin esim Ylästön koulussa usein puuroa. lapsemme syö aamupalaksi puuroa ja sitä tarjoillaan taas koulussa lounaaksi. Ei näin. Missä paikoissa ihmiset syö puuroa lounaaksi, kuin kouluissa? Lapsetkin ovat kasvavia IHMISIÄ !

Tämä on vain herättelyä Taas

Tämä on vain herättelyä Taas huomataan kuinka ahdasmielisiä ollaan, jos isin pikku kultapossut eivät saa lihaa. Ja jos lihaa on, sen laatua haukutaan. Eli jonnet, mikä on logiikkanne.

Pari faktaa: 1. Kasvisruoka

Pari faktaa: 1. Kasvisruoka ei ole yhtä ravitsevaa kuin liharuoka 2. Kasvisruoka ei ole yhtä maittavaa kuin liharuoka ( adressin nimet puhuvat puolestaan) 3. Koululaiset eivät jaksa koulupäivää kasvisruoan voimalla, puhumattakaan koulun jälkeisistä liikuntaharjoituksista. 4. Suuri osa yläastelaisista ei syö kaupan eineksiä useammin kuin "tuoretta ruokaa" 5. Yläasteikäiset eivät ole enää näsäviisaita kakaroita vaan viisaita, tarkkaavaisia nuoria. 6. Jos lihan korvaava soija tuodaan Australiasta, USA:sta tai Kiinasta (suurimmat tuottajat), päästöt nousevat kyllä myös soijan osalla korkeiksi.

Nämä faktat ovat totta. Jos

Nämä faktat ovat totta. Jos haluamme todella säästää luonnonvaroja, niin eivätköhän opet voisivat sammuttaa valot luokista. Niin energiaa säästyy. Kasvisruoallahan halutaan vain SÄÄSTÄÄ. Tämä on fakta.

1. Kasvisruoka voi olla

1. Kasvisruoka voi olla täysin yhtä ravitsevaa kuin liharuoka, kunhan se on oikein koostettu. Suomessa tietotaito on vaan hakusessa. Yllättääkö tuo edes, kun siihen suhtaudutaan niin nihkeästi... 2. Kasvisruoka voi olla aivan yhtä maittavaa kuin liharuoka, jos se on tehty taidolla. Suomessa tietotaito on vaan hakusessa. Jne. Addressit ja gallupit ovat myös huonoja mittareita, koska niissä kysytään mielipiteitä, jotka saattavat perustua puutteellisiin tietoihin tai parkkiintuneisiin ennakkoluuloihin. Mikäli kyselyn tekijällä on "oma lehmä ojassa", pyrkii hän usein tekemään kyselyn niin, että vastaajan on vaikeaa olla eri mieltä. Esimerkiksi näissä poikien esittelemissä valokuvissa kasvisuoka näyttää kieltämättä aika surkealta. 3. Maailmasta löytyy kasoittain vegaani-huippu-urheilijoita. Esim. Joni Purmonen, Patrick Baboumian, Fiona Oakes, jne. googlaamalla esim. "vegan fitness" löytyy lisää. Kannattaa tsekata myös "famous vegans". 4. Tähän en osaa ottaa kantaa, mutta aika mutu-tuntumalta vaikuttaa. 5. Vasta myöhemmin ymmärsin itsekin, että opettajat ja vanhemmat eivät välttämättä ole kovin puolueettomia. Vaikka heidän tehtävänsä on opettaa faktoja, heillä saattaa olla faktoista hyvinkin kummallisia käsityksiä. He ovat oman aikakautensa kasvatteja, eivätkä he välttämättä ole päivittäneet tietojaan ja asenteitaan. 6. Vaikka soija tuotaisiin Kiinasta, on sen hiilijalanjälki silti pienempi kuin liharuoan. Kuljetukset kattavat noin 9-11% ruoan hiilijalanjäljestä. Kannattaa myös muistaa, että yli 90% Suomeen tuodusta soijasta menee karjan rehuksi. Rehuksi päätyy myös 60-95% Suomessa tuotetusta viljasta. Eläin syö lyhyenkin elämänsä aikana monta kertaa oman ruumiinpainonsa verran ravintoa. Sen lisäksi huomioitavana on kasvatushallien lämmitys, puhtaus, vesi, valaistus, ilmanvaihto, jne. Kuljetus teurastamolle, teurastamon sähkö, valaistus, vesi, jne. Lihan säilytys, kuljetus kauppaan, jne. Siis sen rehun lisäksi. Plus eläinten itsensä tuottamat kasvihuonekaasu- ja typpipäästöt, ja sitä rataa...

Voitko ystävällisesti esittää

Voitko ystävällisesti esittää - muun kuin oman henkilökohtiaisen mielipiteen - mihin esitetyt väitteet pohjautuvat, kiitos. Esimerkiksi > Mihin perustuu väite, että kasvisruoka [ määritä mitä tällä tarkoitetaan ] ei ole yhtä ravitsevaa [ määritä mitä tällä tarkoitetaan ] kuin liharuoka [ määritä mitä tällä tarkoitetaan ]? Ole hyvä ja jaa parhaat mahdolliset, mieluiten tieteellisesti validit, lähteet.

Perustelut ovat hataralla

Perustelut ovat hataralla pohjalla, kuljetus kun on hyttysen pieru sapuskan hiilijalanjäljessä. Pojat ovat tässä asiassa väärillä jäljillä, mutta olkoot. Ainahan 9-luokkalainen mieluummin kebabia ja makkaraa kuin parsakaalia söisi. Suurtalouskeittiöiden ruokalistoja valmisteleville sen sijaan soisi jonkinlaista koulutusta siitä miten tehdään syötävää kasvisruokaa jolla nälkä lähtee. On ihmeellistä, että asian opettelu on vielä kahden vuosikymmenen jälkeen kesken, kun se itseltäni vei reilun vuoden. En edes tee ruokaa työkseni.

jaaaa-a ite ainakin pidin

jaaaa-a ite ainakin pidin koivukylän koulun kasvisruuista kun siellä joskus aikoinaan olin. kasvisvaihtoehdot ovat mielestäni usein maukkaampia kuin lihavaihtoehdot. Liharuokana koulussa oli "lihatikkuja" jotka maistuivat pelkältä jauhelihalta ilman minkäänlaisia mausteita kun taas kasvisruoka maistuikin jollekkin.

Nimimerkki "koululainen" on

Nimimerkki "koululainen" on aivan oikeassa. Älä anna näille vanhoille pieruille periksi, jauhavat lämpimikseen tietämättä itse ongelmasta yhtikäs mitään. "Joskus aikoinaan" kouluruokaa syöneet eivät todellakaan tiedä mitä vihreää limaa kouluissa tarjotaan "kasvisruokana". Fakta on se, että kasvuikäisillä lapsilla on aina nälkä, eikä oppimisesta tule mitään vatsa tyhjänä. Tässä on meidän tulevaisuuden työntekijät, Suomen pinnallapitäjät, keikkuvassa veneessä. Rahaa tungetaan jos mihinkin jonninjoutaviin kohteisiin, mutta lasten pitäisi jaksaa tehdä työpäivänsä nälkäisinä. Mitä se hyvinvointivaltio tarkoittikaan? Sitä vissiin, että lapsista ja vanhuksista pidetään hyvä huolta!

Mitä jos kotona olisi

Mitä jos kotona olisi tarjolla kunnon aamiainen lihoineen ja makkaroineen.Kyllä tuhdilla aamiaisella pärjää lounasaikaan.Kasvisruokaa lounaaksi ja kotona taas illalla lihapata pöytään ja vielä lihakimpale iltapalaksi niin eiköhän tule lihakiintiö täyteen.Syöttääkää koululaiselle kotona se " ravitseva " ruoka niin kyllä pärjäävät yhteiskunnan tarjoamalla aterialla koulupäivän.

Oot kunnon trolli!

Oot kunnon trolli!

Kyseessä on osaamattomat

Kyseessä on osaamattomat kokit, jotka mitä ilmeisimmin ovat sitä vanhaa kaartia, joille kasvisruoka ateriana tarkoittaa juurikin jotain sosekeittoa. Sama kuin antaisi liharuokana oppilaille luita kaluttavaksi. Mietityttää tuo mystinen "sieniproteiini" sekin, ei taida olla mitään käsitystä oikeaoppisen kasvisruoka-aterian koostamisesta näillä henkilöillä. Ei näin. Eivät nuo "ideanikkaritkaan" näytä tietävän mistään mitään. Lihapullan ja makkaran kasvisvastineet ovat yhtä kaukana noiden kuvien salaateista kuin itse lihapulla ja makkarakin. Pisteenä i:n päälle ne 'ekologiset' liharuoat syövät rehukseen enimmäkseen juurikin soijaa ja vaativat proteiinikiloa kohti aina moninkertaisen määrän kasvisproteiinia. Surkea hyötysuhde isommilla logistisilla reiteillä. Uutisen kirjoittajakin voisi kasvattaa selkärangan ja käsitellä asiaa objektiivisesti ja pistää FAKTAT kuntoon. ;)

'Ekologisuus' ei voi olla

'Ekologisuus' ei voi olla ruoan tärkein valintaperuste kasvavilla koululaisilla vaan ruoan terveellisyys, maistuvuus ja energiasisältö! Koulussa ollaan kasvamassa ja oppimassa - ei laihtumassa ja väsymässä - Itse olen sitä mieltä että yhden 'ruokauskonnon' pillin mukaan ei pidä alkaa hyppimään, vaan lapsille tulee vaatia kunnon ravitseva ja maistuva kouluruoka joka päivälle. Satunnainen kasvisruoka silloin tällöin vielä menettelisi ajatuksena, mutta jatkuva 1/5 koulupäivistä jotka menevät monella lapsella käytännössä näkkileivällä - ei herranjestas... lopetetaan sitten saman tien koko kouluruokailu ja laitetaan normaalia hyvää kotiruokaa myyvä ravintola koulun pihaan.

Harmaamassalla hyvä pointti

Harmaamassalla hyvä pointti muuten, mutta jauhoilla jatketun tehotuotantoihran sijaan olisi paikallaan suosia kasvisvaihtoehtoja jos pyritään terveellisyyteen ja hyvään energiasisältöön! Maistuvuuden suhteen liikutaan samoissa kun on osaavat kokit. Vakavasti ottaen tässä ei nyt puhuta ollenkaan kasvis- ja liharuoan eroista, vaan ammattitaidottomien henkilöiden heikosta kyvystä koostaa kunnollista ruokaa. Siinä mielessä koko väittely liha- ja kasvisruoan eroista on täysin irrelevantti tämän kyseisen tilanteen osalta, pitäisi keskittyä siihen miksi tätä ammattitaidottomuutta vieläkin esiintyy jossain. Terveellisyyden suhteen suosittelen tutustumaan 7th Day Adventisteja käsittelevään eri ruokavalioiden terveellisyyttä koskevaan tutkimusaineistoon. Erityisesti tuoreet diabetesta koskevat havainnot ovat sangen mielenkiintoisia. Ja jos hetken ajan teeskenneltäisiin ettemme olisi kaikki psykopaatteja, pitäisi ekologisuuden ja terveyden rinnalle nostaa esille myös moraaliset seikat, mutta ehkä se on liikaa vaadittu.

Tässä verrataan makkaraa vs.

Tässä verrataan makkaraa vs. kasvissose keitto. Siis mitä? Kasvisruoka voi olla hyvää ja täyttävää, eikä todellakaan tarvitse olla mitään broccolia ja näkkäriä. Pitääkö minun ihan kirjoittaa tähän esimerkkejä kasvisruuasta jotka ovat kaloripitoisia ja hyviä, ovatko ihmiset suomessa todella niin tietämättömiä asiasta? Ok sitten, tässä tulee pari esimerkkiä: hernepapupihvit, falafelit, kasvispizza, kaikenlaiset laatikot, soijaruohe lasagne, friteerattu tofu, pähkinänugetit, seitan kasvispata, kasvispyörykät, jne. jne.

Jos kerran on niin vaikeaa

Jos kerran on niin vaikeaa syödä kasvisruokaa, niin te lapsukaiset, joille ei koulun ruoka maistu, voisitte tuoda kotoa omat eväät. Sieltä varmaan löytyy sitten tarpeeksi energiapitoista ravintoa, mitä te pojat tuntuvat kaipaavan, eli energiajuomia, suklaapatukoita ja hampurilaisia&lihapiirakoita..... Niillähän sitä pärjää ja saatte varmasti kaikki "vitamiinit" mitä teidän aivonne tarvitsevatkin! Ja jaksaa opiskella!

Ihan silkkaa harhaa, että

Ihan silkkaa harhaa, että koululaiset haluaisivat syödä "energiajuomia, suklaapatukoita, hampurilaisia ja lihapiirakoita". Koululaiset haluaisivat syödä kunnollista, tavallista, täyttävää kotiruokaa. Esim pottumuussi+kalapuikot, riisiä+lihapullakastiketta, kypsää puuroa+marjakiisseliä jne jne. Ja tietty se raaste/salaatti lautasen toiselle puoliskolle. "Saisinpa minäkin ilmaista ruokaa" & co ovat kateellisia lapsille ruuasta! Kai olette itsekin olleet joskus koululaisia. Suomessa on ollut maailmankuulu kouluruokailu jo niin kauan, että kaikki tolpillaan olevat ovat siitä päässeet nauttimaan. Laatu on nyt säästösyistä rojahtanut, eikä ruoka ole enää minkään mittapuun mukaan terveellistä ja täyttävää.

Silkkaa harhaa ja sitten

Silkkaa harhaa ja sitten listaltasi löytyy: pottumuusi, kalapuikot ja lihapullat. < ihan samaan eineskategoriaan menee hampurilaisten ja lihapiirakoiden kanssa. Vai kuvitteletko, että koulussa joku aamusta perunoita kuorii muusia varten? - mummon muusia pussista, kalapuikot ja lihapullat tuotiinko peräti Puolasta tänä päivänä. Ei edes Saarioisten äitien tekemää. Puuro ja marjakiisselit POP. Ovat hyviäkin. Onneksi tuoresalaattia yms. on vielä tänä päivänä. Mutta kuinkahan moni niitä lappaa lautaselleen? Ala-asteella vielä seurataan lautasen täyttymistä, mutta yläasteella ei siihen puututa kuin satunnaisesti. Olen ihaillen vierestä seurannut, että niin pienellä summalla emännät/isännät sen aterian loihtii. Kuinka moni pystyisi samaan kotona. Laatua pitäisi parantaa kaikinpuolin, myös liha - ja kasvisruokien puitteissa. Kotimaisia raaka-aineita ja lisää henkilökuntaa työstämään niitä. - vaatii niin paljon rahaa, että voidaan vaan unta nähdä. Siitä huolimatta valittajia löytyis. Kouluruoka on suomalaisten kestosuosikki - hyvässä ja pahassa. Onko ilmaista ateriaa? Eiköhän me aikuiset ne veroissa kustanneta nuokin sapuskat.

Voi en kuule kuvittele

Voi en kuule kuvittele mitään. Tiedän varsin hyvin, että kouluruuat tuodaan ties mistä, kunhan on halpaa. Tämä onkin seuraava askel ruuan parantamisessa. Takaisin oman koulun keittiössä hyvin tehdyt lähiruuat! Sitä odotellessa "einesruoka" tulisi olla edes sellaista, että se syödään ja se vatsan täyttää. Aikuisten kuvitelmat siitä, mitä lapset kouluissa HALUAISIVAT syödä ovat ihan tuulesta temmattuja.

Voi lapset, opiskelkaa

Voi lapset, opiskelkaa ekologiaa ja etiikkaa. Aikuisen taas pitää opetalla tekemään hyvää kasvisruokaa, vaikkapa intialaista, riisin tilalla ohraa. Ja sitä kasviöljyä tilkka sekaan. Tai linssilasgnea. Nuor-Persut asialla? Voi nolottaa 15 vuoden päästä.

Ensinnäkin ekologia ei ole

Ensinnäkin ekologia ei ole oppiaine. Turha tuollaisten sosiaalipummien on tulla huutelemaan.

GM-soija toimii estrogeenin

GM-soija toimii estrogeenin tavoin ihmisen elimistössä. GM-soijassa vaikutus on 50-kertainen normaalisoijaan verrattuna. Amerikkalainen Eurooppaan tuotava soija on GM-soijaa. Jos poikalapselle syötetään GM-soijaa, se on sama kuin hänelle syötettäisiin naissukupuolihormonia. Tulokset näkyvät sukuelinten surkastumisena, rasvakudoksen lisääntymisenä ja sperman laadun romahtamisena. Kasvava poikalapsi ja nuori mies tarvitsee tukevaa liharuokaa, sellaista, minkä tuotannossa ei ole käytetty GM-soijaa. Vetelälihainen soijalla ruokittu lypsykarja ja sen tuottamat maitovalmisteet haittaavat suomalaisten lisääntymiskykyä.

Kommentti GM-soijasta, luulo

Kommentti GM-soijasta, luulo ei ole tiedon väärti. Ihmisten syömä soija pääsääntöisesti ei ole GM-soijaa, kun taas täälläkin eläimille syötettävä soija on sitä. Monsanton GM-soijassa taitaa jotain ongelmia olla, mutta niiden lähde taitaa olla edelleen jokseenkin epäselvä. GM-soijassa sekä soijassa ei ole estrogeenia, vaan fytoestrogeeneja. Sanooko sinulle genisteini, daidzeini tai estradioli mitään? Jos et tiedä mitä nämä ovat, et voi puhua millään järjellisellä tasolla eri estrogeenien tai fytoestrogeenian kokonaisvaikutuksesta ihmisen hormonitasapainoon. Ei ole olemassa mitään yhtä "estrogeenia", kuten ei ole yhtä "proteiiniakaan", on lukuisia eri aminohappoja, on useita vaikutukseltaan joko antiestrogeenisia tai estrogeenisia aineita ja näillä on huimia eroja vahvuudessa. Soijan estrogeeniset vaikutukset ovat todella heikkoja sekä osaltavaan estävät huomattavasti potentimman estradiolin tuottamia vaikutuksia. Eikä olekaan yhtään yllättävää, ettei ihmisillä tehdyissä laajoissa tutkimuksissa ole soijan havaittu vaikuttaman miesten miehisiin ominaisuuksin ollenkaan. Vähemmän yllättäen nämä kasviperäiset fytoestrogeenit eivät ole lainkaan niin vahvoja kuin ihmisen oman elimistön tuottamat estrogeenit (estradioli, estrone, estrioli). Soijasta näitä ei löydy, mutta lihasta ja maidosta löytyy. Tässä vähän infoa maitotuotteista: http://www.news.harvard.edu/gazette/2006/12.07/11-dairy.html Lainaan vielä Wikistä fytoestrogeeneja sisältävien ruokien listan, jotta saadaan tätä foliohattuilua perspektiiviin siltäkin osalta: soybeans and soy products, tempeh, linseed (flax), sesame seeds, wheatberries, fenugreek, oats, barley, beans, lentils, yams, rice, alfalfa, mung beans, apples, carrots, pomegranates,[23] wheat germ, rice bran, lupin, kudzu, coffee, licorice root, mint, ginseng, hops,[24] bourbon, beer,[25] fennel and anise. Huom! Hops (humala), beer. Näissä on myös harvinaisen vahva estrogeeninen vaikutus.

Väittikö "Kommentti

Väittikö "Kommentti GM-soijasta" jossain kohdassa, että GM-soijassa tai soijassa olisi estrogeenia, kun siitä niin pontevasti aloit viisastelemaan? Hän totesi vain, että toimii estrogeenin tavoin. Laitapa lähteet niihin mainitsemiisi ihmisillä tehtyihin laajoihin tutkimuksiin joissa soijan vaikutuksia miehisiin ominaisuuksiin on tutkittu. Toivottavasti tutkimukset ovat edes uusia, vertaisarvioituja ja ainakin luotettavasta lähteestä, eikä mistään sanomalehdestä. Kiinnostaa nähdä, mihin luulosi perustat. Maidon osalta tilanne on Suomessa mielenkiintoinen. Ei nimittäin ole mitään lakia siitä, että maitoa pitäisi kuljettaa ainoastaan maidon kuljetukseen tarkoitetulla säiliöllä. Tästä seuraa se, että samassa säiliössä voidaan lain salliessa kuljettaa mitä tahansa kemikaalia, ihan vaikka ureaa, vuoronperään maidon kanssa. Säiliötä ei saada koskaan täysin puhtaaksi, vaan kemikaalijäämiä on aina saumoissa ja huokosissa.

"... falafelit, soijaruohe

"... falafelit, soijaruohe lasagne, friteerattu tofu, pähkinänugetit..." Onks nää jotain lähiruokaa?

Ne eivät ole miespuoliselle

Ne eivät ole miespuoliselle sopivaa ruokaa ollenkaan, vaan testosteronin tuhoajia. En syöttäisi noita omille pojilleni kuin nälkäkuoleman uhatessa. Sitä ennen syödään tapetit seinistä. Tytöille nuo voi sopia, pulskistuvat ja muodot siirtyvät oikeille paikoilleen. Se, joka tuollaisia määrää kouluruokana, pitää ensi tilassa siirtää muihin tehtäviin.

Ota Google Scholar -

Ota Google Scholar - http://scholar.google.fi - kauniiseen käteen ja kerro missä ovat ne kaikki tutkimukset, joiden mukaan soija tuhoaa testosteronin määrän. Soijalla on tasan tarkkaan yksi vaikutus mieshormoneihin erittäin runsain määrin käytettynä, proteiinilisänä kehonrakennuksessa, jolloin se laskee hieman DHT:n määrää. Hieman ironisesti tämä nostaa testosteronin suhdetta DHT:n lisäten snadisti teston vaikutusta. Että näin tällä kertaa.

Jos puhutaan vielä miehisistä

Jos puhutaan vielä miehisistä kyvyistä niin eläinperäisissä ruoissa ei ole arginiinia samaan malliin kuin kasvisperäisissä, kuten esimerkiksi juuri soijassa on, ja arginiinillahan on perin hauskoja vaikutuksia terveyden, erityisesti verenkiertoelimistön toiminnan suhteen. Eräänlainen miniviagra... :) Niin hieno aminohappo, että siihen liittyen on lääketieteen Nobelikin voitettu, typpioksidin merkitystä tutkimalla. Ja mikäs muukaan typpioksidin tuotannossa on oleellinen ainesosa kuin arginiini...

Hehheh,

Hehheh, satunnaispuppugeneraattori jauhamassa. Googlesta ja Wikipediasta löytämäsi "tiedot" on laitettu sinne ihan hyvästä syystä, maksimoimaan amerikkalaisten suurtuottajien tulot. Kyllä asiat varmaan sinullekin joskus valkenevat, jos ikää ennättää joskus tulla tarpeeksi ja alat ravintotutkijaksi. Kemistin tiedoilla kun ei ravintoasioissa pitkälle pötkitä.

Nirsojahan nuo muksut ovat.

Nirsojahan nuo muksut ovat. Ei se näkkärin olekaan tarkoitus täyttää iltapäivään saakka. Muistaakseni Koiviksessa on välipala- automaatti. Muistan omasta lapsuudesta, että olihan silloin jo kasvisruokapäiviä, eikä kukaan valittanut. esim puuropäivät, pinaattiletut, kasvispasta, kasviskeitto.. ja hyvin on täyttänyt. Jos yhdeltätoista ruokailee, niin toki nälkä kurnii kahden kolmen aikaa söi mitä vaan. Repussa voi olla hedelmää välipalaksi, jos automaatille ei taivu. Mitä mä olen Vantaan kouluissa ruokaillut ja aina valitsen sen kasvisvaihtoehdon (sekasyöjänä), hyvää laadukasta ruokaa. Jos kotona ei ole totuttu kasviksiin ja vihanneksiin, niin tuskin se keittiön vika on. Kouluruoka on vain yksi ateria viidestä per päivä. Eiköhän ne Koiviksenkin piltit sitten saa lihalla mässätä muilla aterioilla mielinmäärin.

Lapsilta kaikki ruuat pois

Lapsilta kaikki ruuat pois niin johan alkaa armeija maistumaan ja kunnioitusta löytymään Suomen Isänmaalle!

Keskustelussa kärjistyy

Keskustelussa kärjistyy liha-/kasvisruoka vastakkainasettelu. Poikien adressin tarkoituksena taisi olla vain vaatia liharuokavaihtoehtoa myös kasvisruokapäivänä. Aivan vastaavasti kuin nyt on jo kasvisruokavaihtoehto jokaisena liharuokapäivänä. Vaatimus tuntuu tasa-arvoiselta.

Olen syönyt elämässäni 12

Olen syönyt elämässäni 12 vuotta kouluruokaa (viimeisen kerran viime keväänä) ja voin kokemuksesta sanoa, että sen taso on noiden vuosien aikana laskenut huimasti. Ja mitä tulee kasvisruokaan - se on välillä niin huonotasoista, ettei kasvissyöjätkään sitä olisi suostuneet suuhunsa pistämään. Ei ole kyse siis siitä, että kasvisruoassa sattuu olemaan porkkanaa ja papua, vaan siitä, että sen ruoan laatu on huono. Liharuokienkin laatu on välillä aivan järkyttävää. Esimerkiksi "jauheliha chili con carne" ei ole nähnytkään jauhelihaa, chiliä tai con carnea, vaan se on papumössöä tomaattikastikkeessa. Hieno nimi saa ruoan tietenkin kuulostamaan paljon maukkaammalta, mutta tarkoitus ei ehkä ole se, että ruokalan jonotusajat kaksinkertaistuvat, kun ensimmäisenäkin ruokaa ottavat saavat kalastella jauhelihanpaloja ruoka-astian pohjalta. Ehkä pitäisi ajatella tätä asiaa näiden fiksujen yläastelaisten poikien näkökulmasta. Ei varmasti ole kamalan kannustavaa, jos ensimmäisiä kertoja yrittäessään vaikuttaa, ainoa asia jonka kuulee on se, että on "nirso" tai "kaikki ruoat pois jos ei kerran kelpaa". Nämäkin pojat kuitenkin ovat vastuussa meidän tulevaisuudestamme, joten on äärettömän hieno asia, jos he haluavat vaikuttaa asioihin, jotka eivät heidän mielestään ole kohdallaan. Lempiruokani oli lukiossa muuten soijakasvisnuudelipata. Ja siitä pitivät kamalan monet muutkin. Maut olivat kohdallaan, oli täyttävää, ja tietenkin se oli myös kasvisruokaa. (Voisin maksaakin siitä!) Ja no joo. Onhan se hieno asia, että meillä edes on ilmainen kouluruokailu. Mutta en ymmärrä sitä, minkä takia heti alkaa (yleensä vanhempien, "viisaampien" ihmisten) valitus, jos joku haluaa muuttaa asian, joka on pelkästään yhdessä koulussa häirinnyt noin montaa ihmistä.

Yksi hampurilais+ranskispäivä

Yksi hampurilais+ranskispäivä viikossa varmasti kelpaisi...

Ei kai se kasvisruoka täytä,

Ei kai se kasvisruoka täytä, jollei sitä ole suunniteltu niin, että siitä saisi tarpeeksi energiaa. Kasvisruoka oikein laitettuna on terveellistä ja täyttävää. Herää kysymys ovatko koulun keittäjät perehtyneet kasvisruokaan, jos se herättää koululaisissa näin "suuria tunteita"? "Jos kasvisruoassa käytetään esimerkiksi soijaa, ei se ole yhtään ekologisempaa kuin liharuoka. Soija tuodaan kaukaa, toteaa Soini." Tuo on kyllä täyttä puppua. Soijan tuottaminen vaatii huomattavasti vähemmän luonnonvaroja (mm. vettä) kuin karjan kasvattaminen. Soijaa ei myöskään tarvitse ruokkia rehulla, joten rehuntuotannolle varatut viljelysmaat voitaisiin käyttää suoraan ihmiselle sopivan ravinnon viljelyyn. Poika ei nyt tiedä mistä puhuu. Jotkut kommentoijat ovat kritisoineet sitä, miten soija ei ole lähiruokaa. Ei se lihakaan nykypäivänä ole. Kannattaisi lukea vähän enemmän uutisia.

Kyllä sitä kuulkaa joutuu

Kyllä sitä kuulkaa joutuu ihmettelemään, että mitenköhän me isot ikäluokat ollaan pärjätty ja ennätyksiä elon pituudessa aiotaan vielä tehdä. Kansakoulun ruoka oli maistuvaa ja riittävää, vaikka oli vain syvät lautaset, lusikat ja maitolasit käytössä. Puuroja, vellejä ja keittoja. Lihaa näkyi vain lihakeitossa, jota oli harvemmin kuin puuroja, vellejä ja maitopohjaisia keittoja. Vieläkin muistan kesäkeiton, perunavellin ja perunapuuron maun. Ei niillä nykynuoriso eläisi, mutta me laihat, hoikat ja solakat 50-60-lukulaiset elimme. Luokan muutamilla lihavilla oli joku sairaus. Heistä kahta olen hiljaa hyvästellyt kuolinilmoituksen nähtyäni.

Opetussuunnitelmaan voisi

Opetussuunnitelmaan voisi lisätä oppitunteja ruuan alkulähteiltä. Opintomatkoja lihasikalaan, teurastamoon, kasvihuoneille ja pelloille. Lapset voivat sen jälkeen protestoida liharuuan puolesta kasviksia vastaan.

Sivut

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu