Paikalliset

Vantaa myi tontin jonon ohi lainvastaisesti

Oikeusprosessin laittoi alulle vantaalainen Raimo Rapo. Korkein hallinto-oikeus antoi asiassa päätöksensä tiistaina. Sen mukaan Vantaan tonttikaupat olivat lainvastaisia.

Vesa Marttinen

Korkein hallinto-oikeus antoi tiistaina päätöksen, jonka mukaan Vantaan kaupunki on menetellyt lainvastaisesti myydessään erityisperustein tontin ex-kansanedustaja Hanna Markkula-Kivisillalle (kok) ja tämän miehelle.

Petikon Koivurinteessä sijaitseva tontti myytiin 90 000 euron hintaan jonon ohi ilman, että kaupasta järjestettiin minkäänlaista yleistä hakua tai tarjouskilpailua.

Kaupungin mukaan menettely perustui kaupunginhallituksen tammikuussa 2001 tekemään päätökseen. Sen varjolla muitakin tontteja on myyty merkkihenkilöille ilman yleistä hakumenettelyä tai tarjouskilpailua. Näitä tontteja on kutsuttu ”elinkeinopoliittisiksi tonteiksi”.

Markkula-Kivisillan tonttikauppa herätti vilkasta keskustelua jo valtuustossa vuonna 2008, jossa kauppa kuitenkin hyväksyttiin äänestyksen jälkeen reilulla äänienemmistöllä.

Vantaan Sanomat uutisoi päätöksen tuoreeltaan, jonka jälkeen Kuninkaanmäessä asuva Raimo Rapo tarttui asiaan.

– Luin asiasta lehdestä. Se soti minun oikeustajuani vastaan niin pahasti, että päätin tehdä kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Oikeusasiamies antoi kaupungille moitteet menettelytavasta. Rapon mukaan kuvio jatkui kuitenkin entiseen malliin, joten hän päätti viedä asian hallinto-oikeuden ratkaistavaksi. Helsingin hallinto-oikeus totesi kesällä 2009 antamassaan päätöksessä, että kauppa on lainvastainen.

Vantaan kaupunki ei tähän tyytynyt, vaan valitti Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. KHO antoi päätöksensä kuluvan viikon tiistaina. KHO hylkäsi Vantaan tekemän valituksen lievästi erilaisilla perusteilla kuin HO.

Vantaan vt. maankäytön apulaiskaupunginjohtaja Leea Markkula-Heilamo ei halua ennen maanantain kaupunginhallituksen kokousta kommentoida, miten päätös vaikuttaa Vantaan tonttienjakoperusteisiin tulevaisuudessa.

– Nopeasti arvioiden vaikuttaa siltä, että päätöksessä on kyse yksittäistapauksesta, hän suostuu sanomaan.

Tontin kaupungilta ostanut Hanna Markkula-Kivisilta on valtakunnallisesti tunnettu vantaalainen, pitkäaikainen valtuutettu ja kansanedustaja sekä Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri. Hän ei vastannut torstaina VS:n soittopyyntöön. Valitusprosessin myötä tontille kaavailtu omakotitalo on jäänyt rakentamatta eikä kauppaakaan koskaan solmittu.

Oikeusprosessin alulle laittanut Raimo Rapo on eläkkeellä oleva poliisi, joka kiinnostui asiasta yksityishenkilönä, koska asia soti hänen oikeustajuaan vastaan.

– Haluan innostaa muitakin tavallisia ihmisiä, että he olisivat aktiivisia ja puuttuisivat näkemiinsä vääryyksiin. Jos ihmiset seuraisivat asioita tarkemmin, päättäjät pysyisivät varpaillaan ja pirteämpinä.

Mitä johtopäätöksiä Vantaan pitäisi oikeuden ratkaisusta tehdä? Ota kantaa!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (12)

Kommentit

Seurauksena on ainakin

Seurauksena on ainakin olympiavoittajien jääminen ilman lahjatontteja kautta koko Suomen niemen. Kyseinen tontti on edelleen tyhjillään ja myymättä. Sama koskee myös naapuritontteja. Esimerkiksi valittaja Raimo Rapo ei ole halunnut itse ostaa tonttia. Myöskään kaupungin ns. virallisilla pientalotonttien myyntikierroksilla läheskään kaikki tontit eivät ole viime vuosina menneet kaupaksi. Tilanne oli toinen silloin kun tontteja tultiin Kielotielle makuupussi kainalossa jonottamaan. Niinpä voi oikeutetusti kysyä, loukkaako tonttien myynti halukkaille ostajille kenenkään oikeutta. Tilanne olisi toinen mikäli tonteista olisi kilpailua ja kiinnostuneita ostajia löytyisi useampia. Nyt kaupungilta jäi 90 000 euroa saamatta. Tuokin raha olisi voitu käyttää asukkaiden kipeästi tarvitsemiin palveluihin.

Ei Vantaalla ole jonotettu

Ei Vantaalla ole jonotettu tontteja pitkiin pitkiin aikoihin, ne on jaettu pisteytyksen perusteella tai myyty tarjousten perusteella tai yksittäin. Toimitaja voisi ensin ottaa asioista selvää ja kirjoittaa vasta sitten.

Jossakin vaiheessa tässä niin

Jossakin vaiheessa tässä niin rakkaassa kaupungissamme tonttipolitiikka muuttui dramaattisesti. Itsekkin heräsin asian laitaan kun tontteja ei enää jaetukaan ns. sosiaalisin perustein vaan tämän tuloperusteisen pisteytyksen peristeella. Nyttemmin monet näille tonteille rakennetuista taloista on myyty jo moneen kertaan, eli rikkaille on luotu uusi mekanismi varaullisuuden kasvattamiselle. Kysynpä vaan, että onko tämä oikein? Asia on erittäin ajankohtainen näinä aikoina kun kaupunkimme johtoon ollaan valitsemassa tälläisiä suhmiroinnissa ansioituneita johtajia!

Uljaalla on väärää tietoa

Uljaalla on väärää tietoa tonttien jakoperusteista eli hakijoiden pisteytyksestä. Hakijan tulot eivät ole moneen vuoteen olleet mukana pisteytyksessä. Pisteitä on saanut mm. hakijan ja puolison asuin- ja/tai työpaikasta Vantaalla, Vantaalla asutuista vuosista ja alaikäisistä lapsista. Yhtä paljon pisteitä saaneiden saman tontin hakijoiden kesken pidetään arvonta siitä,kuka saa tontin. Tontin saaneet velvoitetaan rakentamaan tontille talo, johon hakijan on muutettava asumaan. Muistaakseni talossa on asuttava tietty aika - olikohan 3 vuotta - ennekuin sitä saa myydä eteenpäin. Ei kai ole mitään lakia, jolla ihmiset voitaisiin sitoa lopuksi ikäänsä samaan taloon, sillä ihmisten elämäntilanteet voi muuttua, kuten työpaikka siirtyä toiselle paikakunnalle tai ulkomaile, voi tulla avioero, kuolemantapaus tms.

Suora lainaus VS:n

Suora lainaus VS:n uutistekstistä: "Tontin kaupungilta ostanut Hanna Markkula-Kivisilta on valtakunnallisesti tunnettu vantaalainen, pitkäaikainen valtuutettu ja kansanedustaja sekä Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri. Hän ei vastannut torstaina VS:n soittopyyntöön. Valitusprosessin myötä tontille kaavailtu omakotitalo on jäänyt rakentamatta eikä kauppaakaan koskaan solmittu." Miten Hanna Markkula voi olla ostanut tontin, kun kauppaa ei kuitenkaan koskaan solmittu? Toimittajalta on mennyt puurot ja vellit täysin sekaisin, kun ei ole ymmärtänyt lainkaan koko asiaa. Mutta toimittajathan saavat kirjoitella ihan mitä sattuu, he eivät ole vastuussa mistään kenellekään!

"Ei Vantaalla ole jonotettu

"Ei Vantaalla ole jonotettu tontteja pitkiin aikoihin, ne on jaettu pisteytyksen perusteella tai myyty tarjousten perusteella tai yksittäin." Eiköhän tuo pisteytyskin ole jonkinlaista jonottamista? Jos soitan johonkin asiakaspalveluun, niin jonotan melko varmasti ties kuinka kauan, vaikken jonotakaan makuupussini kanssa. Mitä tonttikauppoihin tulee, lainvastaiset tonttikaupat ovat lainvastaisia(!) riippumatta siitä, onko halukkaita ostajia tai ei. Vantaan kaupungin päättäjille: ei muuta kuin "lusikka kauniiseen käteen" vaan, kai noita tonttikauppojakin voi hoitaa laillisestikin. Eettisesti jokainen nykyinen ja tuleva vantaalainen on ihmisenä ihan yhtä arvokas kuin vaikuttajat tai julkkikset tai urheilijat. Kyllä kai silläkin tavalla voisi käydä, jos joku on tänään rikas, niin ensi viikolla hän ei enää ole. Olisiko hän silti kaupungin mielestä arvokkaampi veronmaksaja kuin tavalliset "pulliaiset"? Eiköhän Vantaa tarvitse jokaisen nykyisen veronmaksajan ja myös tulevia veronmaksajia riippumatta siitä millainen lompakko kenelläkin on.

Vantaa myy omakotitontteja 2

Vantaa myy omakotitontteja 2 kertaa vuodessa, toisella kerralla kiinteähintaisia tontteja ja toisella kerralla tarjouskilpailulla. Lisäksi nettisivujen mukaan ok-tontteja on koko ajan myynnissä kiinteällä hinnalla - nytkin on puolenkymmentä vapaata tonttia HIekkaharjusta. Kiinteähintaisia tontteja on haettava ja niiden ostajat valitaan pisteytyksellä, joka suosii vantaalaisia lapsiperheitä. Tarjouskilpailuun voi osallistua kuka tahansa - ei tarvitse olla vantaalainen, mutta ehkä rahaa pitää olla hiukan enemmän. Vantaan kaupunki myy vuodessa kai maksimissaan 50 tonttia, Helsinki varmaan yli 100 tonttia ja Espookin useita kymmeniä, tontinsaajat ovat pk-seudun asukasmäärään nähden hyvin pieni etuoikeutettu "rikkaiden" joukko. Tontti maksaa käsittääkseni alennetullakin hinnalla 140 000 - 160 000 euroa ja talon rakentaminen siihen vähintään puolitoista kertaa suon summan, joten täytyy todella olla varakas voidakseen rakentaa talon. MInua ihmetyttää se, miksivain omakotitalon rakentajia suositaan tarjoamalla markkinahintaa alemmille hinnoilla tontteja. Miksei niille, jotka eivät halua ok-taloa, tarjota esim. 20 prosenttia markkinahintoja halvempia kerrostaloasuntoja? KOhdellaanko meitä ihmisiä tässä asiassa tasa-arvoisesti? Voisiko Raimo Rapo ruveta valittamaan tästäkin - seuraus voi toki olla se, ettei kohta kukaan saa ostaa tontteja kaupungilta, mutta oltaisiinpa sitten tasa-arvoisesti kohdeltuja!

Voi voi jos olisi ollut

Voi voi jos olisi ollut kyseessä kuuluisa ja positiivista suosiota nauttinut urheilija, niin ei olisi kenenkään oikeustaju kokenut kolausta. On myös hauskaa, kun näiden tonttikauppojen yhteydessä kirjoitetaan "sosiaalisesta perusteesta". Koko pks-seudulla myydään tarpeeseen nähden kaupunkien toimesta vain murto-osa omakotitalotontteja. Tällöinkin aika kovalla hinnalla ja ostajan pitää sitoutua rakentamaan jne... Se vielä puuttuu, että tontit pitäisi luovuttaa niin persaukisille, että he eivät pystyisi niille rakentamaan.

"Voi voi jos olisi ollut

"Voi voi jos olisi ollut kyseessä kuuluisa ja positiivista suosiota nauttinut urheilija, niin ei olisi kenenkään oikeustaju kokenut kolausta." Silloinhan yhdenvertaisuus jäisi räikeästi toteutumatta räikeästi, jos kuuluisalle urheilijalle saisi myydä tontin, mutta lastensuojelutyölle omistautuneelle ex-kansanedustajalle ei missään tapauksessa.

Vantaan Sanomat se vain

Vantaan Sanomat se vain uutterasti uutisoi täyttä p---aa! Otsikossa komeilee, että "Vantaa myi tontin jonon ohi..." Todellisuudessa mitään tonttia EI ole myyty eikä ostettu. Eikä ole ollut myöskään minkäänlaista jonoa, jonka ohi tontti olisi myyty. Nytkin kyseinen tontti on myymättä eikä tietääkseni sen ostoon ole muodostettu edes naamakirjassa mitään jonoa. Myös Hiekaharjussa on kaupungilla myymättömiä ok-tontteja eikä niitäkään kukaan jonota. Näillä journalistisilla kyvyillä saadaan vielä Kekkonekin henkiin ja voittamaan seuraava olympiamaraton!

Kukapa jaksaisi kaivaa

Kukapa jaksaisi kaivaa perusteita yritystonttien myynteihin. Marginaalijoukkohan se kiinostaa mutta yritystonteilla tässä kaupungissa pelataan. Helsinki viisaasti vain vuokraa mutta Vantaa myy mutta kenelle... aika pieni joukko päättämässä!!! Yritystonttien myynnissä liikkuu aika miehekkäät rahat.

Muistamme tämänkin vantaa

Muistamme tämänkin vantaa kaupunki loukkaa lakeja systemaattisesti...muistamme myyrinkodin fyssarin tapauksen jonka vantaan kaupunki laittomasti irtisanoi 2012. ..vantaan kaupunki teki muistion myyrinkodin fyssarin uhkailusta ihmisarvoa loukkaavasta tapahtumasta 4.10.2012 myyrinkodissa...mutta unohti toimittaa muistion fyssarille kirjallisen varoituksen yhteydessä..muistio sisältää täyttä paskaa virkamiestyönä..vantaan sosteri voisi kertoa mistä 54 kurssia oli eksynyt käräjäoikeuden papereihin..mutta mistään todistelusta ei löydy tietoa tai tukea kurssimäärään..kuten sosterin demari lautakunnan jäsen toteaa selvittelyn jälkeen hänenkin mieleen tuli kostaminen...voisiko kari nenonen viedä jutun poliisille tutkittavaksi..virka asema väärinkäytöksen epäilynä...vai oli lupaus kaikki väärinkäytöksen epäilyt tutkitaan harhaajohtamista vai onko kaverin niiden lupausten ulkopuolella..

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu