Anna Kontula

Kunta kilpailutti mummosi

Pari viikkoa sitten neljä tamperelaishoitajaa syytti julkisuudessa työnantajaansa MedOnea vakavista laiminlyönneistä. Kyseessä oli Hatanpään puistosairaalan osasto U3, jossa hoidetaan erikoissairaanhoidosta kotiutuvia vanhuksia.

Attendo MedOne tarjoaa terveydenhuoltoa, päivystystä ja vanhusten palveluasumista yli 250 kunnassa, viime vuonna 192 miljoonan euron liikevaihdolla. Ylikansalliselle omistajalle MedOnen imuroimat kuntien tilaukset ovat turvallista ja helppoa rahaa, sillä vanhenevalla väestöllä riittää vaivoja. Yrityksestä onkin tullut 2000-luvulla kiihtyneen terveysbisneksen komeimpia lippulaivoja.

MedOne on kuitenkin saanut paljon kielteistä julkisuutta, tänä vuonna Tampereen Hatanpään lisäksi ainakin Espoon Kuusikodista ja Nokian Vastamajasta. Näissä tapauksissa on valitettu poikkeuksellisen tiuhaan toistuvista lääkejakeluvirheistä, tilojen huonosta hygieniasta, ongelmista palkanmaksussa sekä asioihin puuttuneen henkilöstön uhkailusta ja irtisanomisista.

Terveyspalvelujen yksityistämistä perustellaan kustannustehokkuudella. Epäselväksi jää, mistä säästön pitäisi syntyä, jos tilat ja laitteet osastolle tulevat kaupungilta ja henkilöstömitoitusten on oltava vähintään samalla tasolla kuin kunnan omassa toiminnassa. Yrityksenhän on lisäksi tuotettava myös voittoa omistajilleen.

On viitteitä siitä, että paikoin kuluja vähennetään nipistämällä henkilöstön määrästä ja työehdoista. Hoiva-alalla se tarkoittaa laadun huononemista: jos harvennettu hoitajakaarti päättää huolehtia lääkejaon kunnolla, ei aikaa jää potilaiden vaippojen vaihtoon. Jos siivoojia ei palkata riittävästi, pitää totutella elämään ötököiden kanssa.

Myyttiä yksityisen sektorin edullisuudesta tukee harhaanjohtava laskentatapa. Kun jokin terveyskeskus tai hoitokoti ulkoistetaan, kunnan hallintokustannukset säilyvät ennallaan, mutta niitä ei enää kirjata palvelun hintaan. Sen sijaan julkisessa tuotannossa hallinto on aina laskennallisesti mukana ja kasvattaa viivan alle jäävää lukua noin kymmenellä prosentilla.

Usein usko tehokkuuteen on niin vahva, ettei yksityisen edullisuutta edes yritetä osoittaa. Esimerkiksi Tampereella kaupunki tuottaa MedOnen osastoa vastaavaa toimintaa myös itse, mutta silti hintavertailua ei ole tehty. Tietoa ei tarvita, jos yksityistämistä kannatetaan periaatteesta, vaikka sillä sitten saataisiin huonompaa ja kalliimmalla.

Attendo MedOne ilmoittaa olevansa ”edelläkävijä pohjoismaisessa terveydenhuollossa”. Toivotaan, ettei niin huonosti sentään käy: jokainen yritysvoittoihin valuva veroeuro kun on pois kuntalaisten hyvinvoinnista.

Anna Kontula

Sosiologi

Anna Kontula

Kommentit (48)

Kommentit

Onpa tyypillistä, että kun

Onpa tyypillistä, että kun tällainen erinomaisesti nykytilannetta kuvaava juttu tulee esille, ei sitä kukaan kommentoi. Onhan kyse vanhuksista, jotka olemme säilöneet koteihinsa, sen kun on laskettu olevan perinteisiä vanhainkoteja parempi vaihtoehto. Ei valita vanhukset - vähän pitäisi löytyä vastuuta nuoremmilta puolustaa jo väsyneitä, jotka ovat melkoisen muutosten kirjon elämässään nähneet. Ovathan he todennäköisesti lapsuudenkodeissaan asuneet usean sukupolven kanssa samassa torpassa, jossa myös suvun vanhimmista pidettiin huolta. Pettymys lienee suuri, kun nykymenoa katselee. Mikä ihme oikeus meillä ihmisillä on ikäihmiset ensinnäkään heittää yhteiskunnan vastuulle - kyllä jokaisen lähimmäisen velvollisuus on auttaa avuntarpeessa olevia ja huolehtia lähimmäisistään. Ne, jotka eivät eri syistä, esim. siksi, että suku on jo haudassa, pyyteetöntä seuraa ja apua saa, tulisi olla valinnan vara, haluaako lokeroitua yksin kotiinsa tai voisiko hänet "saattaa sosiaaliseksi" hoitamalla kunnon vanhustenhoito esim. palvelutalossa, jossa on ainakin juttuseuraa ja virikkeitä. Nyt ei valinnanvaraa ole, kotona kuulema hoidetaan niin kauan kuin voi eli käytännössä kunnes on siinä kunnossa, että ei sängystä pysty nousemaan - ai niin, onhan niitäkin yksinään kotonaan - vaipoissaan. Ikärasismi ja piittaamattomuus alkaa olla jo äärimmäisen röyhkeää. Voi niitä aikoja, kun suvun vanhimmat olivat viisaina pidettyjä ja arvostettuja patriarkkoja ja matriarkkoja, jotka omalla persoonallaan rikastuttivat suvun elämää. Aika kauas ollaan niistä ajoista menty!

Aivan oikein, kotieläimiäkin

Aivan oikein, kotieläimiäkin kohdellaan paremmin kuin vanhuksia. Kotieläimille ostetaan kaikenmaailman herkkuja, niitä paijataan ja hoivataan, ulkoilutetaankin säännöllisesti. Vanhusta jos pitäisi mennä katsomaan, niin voi,voi kun ei millään kerkeä - on se koirakin pissitettävänä.

Kyllä näin on. Omistajat

Kyllä näin on. Omistajat hoitelevat koiriaan ja lemmikkejään paremmin kun omia lapsiaan. Koiria hoidellaan, paijaillaan ja viedään tarvittaessa lääkärin vastaanotolle. Koirasairaalaohjelmassa koiria ja lemmikkejä hoidetaan huolella ja kuntoutetaan hellin käsin ja voi voi jos koiraressua sattuu . Olisipa ihmissairaalassa samanlaista ja ihmisiä kuntoutettaisiin sairauksien jälkeen yhtä hyvin. Olen ohjelmaa katsellessani ajatellut ja ihaillut sitä hoivaa ja hoitoa mitä onnelliset lemmikit saavat. Voi jospa IHMISETKIN hoidettaisiinyhtä huolella ja kipupotilaatkin saisivat yhtä inhimillisen ja hyvän hoivan, kun koirat.

Kalani saavat niin hyvää

Kalani saavat niin hyvää huolta kuin osaan niille antaa. Eläinkauppojen mukaan erinomaista. Äitini on vanhainkodissa. Hänelle tuon nyt hedelmiä koska vanhainkodissa tarjotaan pirtelöitä. Vaihtelua. Tuon myös kirsikka- ja karhuvattuviiniä ja piirakoita. Jne. Hoitajat pyytelevät anteeksi että hoitajia on liian vähän tänään. Uskon.Näin on aina viikonloppuisin. Valitettavasti. Luulen, että useamman pitää liittyä näihin omaisjärjestöihin. Vaikka olen väsynyt aamusta iltaa, minun nähtävästi pitää liittyä niihin.

Jos jokin laki pakottaa minua

Jos jokin laki pakottaa minua ja perhettäni ottamaan appivanhempiani tai omaa äitiäni kotiimme asumaan ja hoidettavaksi niin goodbye Finland! Sen verran he ovat v-ttuilleet minulle ja vaimolleni ja me emme ole mitään kakaroita enää vaan nelikymppisiä ja meillä on oma elämä. Me maksamme veroa siitä etä he saavat asianmukaista hoitoa vanhainkodissa aikanaan. Jos se ei heille kelpaa niin se on heidän itsensä aiheuttama ongelma!

Maksat liian vähän.

Maksat liian vähän.

Miksi Suomessa ihmisten

Miksi Suomessa ihmisten vanheneminen otetaan niin raskaasti, että vanhusta ei arvosteta, vaan hänestä tekemällä tehdään jonkinlainen muumio. Kauniisti vanhentunut ihminen on kuin vanha viini ja paranee vain vanhetessaan.

Paska viini ei parane. Tiedän

Paska viini ei parane. Tiedän kokemuksesta. Mutta äitini on äitini ja paras ystäväni. Eikä häntä saa parhaalle tuulelle se, että hän joutuu odottamaan vessaan heittoa. Siis suomeksi pidättelemään. Minä itse olisin kussut jo housuuni neljästi kuin äitini. Hän ei juo paljoakaan - luultavasti koska ei halua kusta housuunsa odotellessaan hoitajaa. Huono juttu. Putkassakin pääsee kuselle. Jos omat jalat toimii. Vanhukset on jätetty viikonloppuisin ilman kunnon hoitoa. Se on noloa. Se on todettu moneen kertaan hyvän hoidon suosituksissa. Miksi viikonloppuisin hoidon tulee olla huonompaa kuin arkisin?

Vitsi numero yksi: Vanhempasi

Vitsi numero yksi: Vanhempasi pääsee asumaan missä tahansa. Siis monen kuukauden jonottamisen jälkeen. Siis johonkin vanhainkotiin jossakin kaupungissa. Muuttaisin Helsingistä heti jos äitini saisi paikan jostain lähikunnasta. Siis lähivuosina.

Olen samaa mieltä

Olen samaa mieltä aikaisempien kirjoittajien (paitsi gyllä gansa diedää) kanssa että on se kumma, kun kunnalta ja yhteiskunnalta vaaditaan omille vanhemmille milloin mitäkin, mutta ei olla itse valmiita ottamaan vastuuta omista perheenjäsenistä. Nyky-Suomessakin kyllä pidetään yhteiskunnan taholta vanhuksista asiallisesti huolta, hoitolaitoksissa varsinkin. Yksittäisiä tapauksia sitten nostetaan esiin oikein isoin lehtiotsikoin ja jeesustellaan jouhevasti koko valtakunnan surkeaa tilaa vanhustenhuollossa. Lakiakin väläytellään, jossa puhutaan kunnilta vaadittavasta subjektiivisesta hoidosta kaikille vanhuksille. Tämä se varmaan auttaakin, kun hoitolaitoksiin ei nytkään saada ihmisiä töihin tarpeeksi. Miksei kukaan puhu ikinä julkisesti ja isoin otsikoin lasten ja lastenlasten vastuusta omien äitien ja ukkien hoidossa? Miksei kukaan ala ajamaan lakia perheiden vastuusta omista perheenjäsenistään? Meuhkataan ja mesotaan vanhainkotien huonosta hoidosta, mutta ei silti vaivauduta menemään sinne vanhainkodille vaikka tunniksi töiden jälkeen juttelemaan ja työntelemään pyörätuolia.

Monelle yli 3500 euron lasku

Monelle yli 3500 euron lasku yksityisestä vanhempansa hoidosta on liikaa Helsingissäkin. Vaikka se olisi toki parempaa hoitoa. Parin vuoden vanha tilastotieto ja kyselytieto. Yksityisen vanhainkodin johtaja kritisoi nykyistä huonoa julkista vanhainkotihoitoa. On taatusti oikeassa. Toinen vaihtoehto on todellakin se, että jäät pois työstäsi ja hoidat vanhempasi. Siis jos olet siinä kunnossa. Ettei sinua huimaa kumartuessa. Kaikki eivät ole. Kaikki eivät tiedä kuinka hoitaa vanhempiansa. Itse asiassa moni hoitajakaan ei tiedä ilman ennakkotietoja miten kohdella potilasta. Liikaa pyydetty. Yhä useampi joutuu huonoon hoitoon jollei asialle tehdä jotain.

"... Me maksamme veroa siitä

"... Me maksamme veroa siitä etä he saavat asianmukaista hoitoa vanhainkodissa aikanaan..." Verot eivät ole mitenkään korvamerkittyjä, eikä veronmaksa voi vaikuttaa siihen miten kerätyt verot käytetään. Teksti oli muutenkin sen sisältöistä, että tuskin mitään menetetään jos tämän arvomaailman omaavat henkilöt muuttavat pysyvästi EU:n ulkopuolelle. Toivottavasti luopuvat myös lakiosuudestaan, eivätkä vaadi perintöä. Hyvä käytös perinnönantajia kohtaan pitäisi olla laissa edellytyksenä perintön saamiselle.

Helsingissä kuulemma menee

Helsingissä kuulemma menee vanhustenhoitoon alle 800 euroa kuukaudessa viimeisen tilaston mukaan. Siis vähemmän kuin menee.

Kyllä sitä on kunnalllisella

Kyllä sitä on kunnalllisella sektorilla myös vanhustenhuollossa PALJON korajttavaa. Niin se on ,etä hoitohenkilökuntaa, jotka hoitavat vanhuksia ,, on lian vähän työyhteisöissä. Hoitajilla teetetään myös oheistoimia liian paljon, joten ei jääa iakaa hoitaa hoidettavia. Ulkoilemaan ei vanhukset pääse lainkaan.Lääkkeiden annossa / lääkehoidon toteuttamisessa on paljon virheitä. Työnantaja tulkitsee liian usein lakia ja sopimuksia VÄÄRIN. On se vaan niin,että hoitjata ovat kovin uupuneita. Sairaslomia on paljon.Työnantaja leikkii henkilökunnan terveydellä. On fyysistä uupumusta ja on myös paljon henkistä uupumusta. Hoitajat ovat IHMISIÄ, täytyy muistaa työhyvinvointi ja työssä jaksaminen. Hyvin voiva henkilöstö on työnantajalle se voimavara, jolla saadaan paljon hyvää aikaan ja saadaan myös tulosta... vaikka kaikki tulos ei heti olekkaan euroilla mitattavissa. Kun on terpeeksi henkilökuntaa, niin voidaan vanhusten kuntoutustakin paremmin pitää yllä ja näin hoidettavat voivat olla pidempään myös sen kuntoisia,että nauttivat elämästään ja täten myös tiettyjen hoitojen tarve vähenee ja näin syntyy säästöjä kunnille. Järkeä nyt peliin...... asiat kuntoon vanhutenhuollossa.

Jokunen vuosi sitten

Jokunen vuosi sitten tutkittiin, että isovanhemmat asuvat keskimäärin noin 200 km päässä lapsenlapsistaan. Oma äitini asuu reilun 400 km päässä, samoin isäni asui ennen kuolemaansa. Olisiko rakennemuutos ja sen myötä muuttoliike aiheuttanut tällaisen ilmiön? Pitäähän töitä tehdä ja itsensä elättää. Niinpä' päätti isäkin päivänsä sairaalassa, kun ei samanikäisestä vaimosta ollut hoitajaksi. Ja eipä isä olisi kotopuolestaan meidän hoiviin lähtenyt.

Itse kipupotilaana en

Itse kipupotilaana en tosiaankaan haluaisi inhimillistä kohtelua, kuten koirat saavat kipuihinsa, siis sen viimeisen...

En arvaile. Minulla niska on

En arvaile. Minulla niska on aina jumissa. Kädet jumissa. Aivoverenvuodon jälkeen. Lääkärit epäävät lääkkeitä kun minulla on muka niin paljon keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Esim Panacod. Onneksi on olemassa Norflex. Onneksi on olemassa luontaistuotteita jatkeeksi. Jotka siis pidentävät Norflexin vaikutusaikaa. Jos tässä maailmassa joutuisi tyytymään vain lääkäreihin, olisi pulassa. Olisi todella pulassa. Vaikka täytyy sanoa, että kohdalleni on tullut suht järjissään olevia lääkäreitä. Ollessani Töölössä, siis sairaalassa, tunsin olevani täysin kusessa. Ne eivät tuntuneet ymmärtävän vähääkään unettomuuden hoidosta. Eikä ne ymmärtäneetkään. Ainakaan silloin kun minä siellä olin. Ne pelkäsi kovasti unilääkkeiden antoa nupinleikkauspotilaille. Siis "kovien unilääkkeiden" annon jälkeen. Siis leikkauksen jälkeen. En kuollut unettomuuten koska olin ottanut mukaani varmuuden vuoksi unilääkkeitä. Ja muita lääkkeitä. Parin unettoman yön jälkeen turvauduin normaalilääkitykseeni. Ja hyvin nukuin. Mutta jos olisin koululääketieteen uhrina - esim sairaalassa halvaantuneena - elämä olisi täyttä helvettiä. Kukaan ei hoitaisi kunnolla kipujani. Tai unettomuuttani. Saisin liian vähän lääkkeitä. Työpaikkalääkärini ainoa toive oli päästä eroon minusta työterveyspotilaana. Onnistui kaiketi. Olen saanut kuulemma potkut luottamusmiehen mukaan ISS:stä. Minulle vain ei ole tullut asiasta tietoa. Hän kuulemma soittaa minulle tänään. Älkää nyt luulko, että olisin hereillä sen vuoksi. Minä nukun miten sattuu. Minulle ei voisi olla turhempaa asiaa kuin lopputilin saaminen ISS:istä. Ihmettelen vain miksei minulle tarjottu muuta kuin siivousta, minkä Vakuutusoikeuskin totesi minulle täysin mahdottomaksi työksi hylätessään työkyvyttömyyseläkehakemukseni. Siis asia mikä työterveyslääkärien piti tietää. Ainakin jos ne osaa lukea suomea. Kelankin olisi pitänyt aikoja sitten tarjota minulle ammatillista kuntoutusta, koska olen ollut sairaslomalla 22.8. 2006 asti. Voin vastata näin ihan etukäteen ettei kiinnosta. Elämänlankani on kuulemma lyhyt. Enkä käytä sitä jonninjoutavuuksiin.

Toki kaukana asuvat vanhemmat

Toki kaukana asuvat vanhemmat ovat eri asia. Pyrkimyksenä on kuitenkin oltava ehdottomasti se että ainakin omasta perheestä pidetään huoli. Ihan samalla lailla pitää kunnioittaa muitakin ihmisiä ja varsinkin vanhuksia. Voihan aina mennä morottamaan vaikka naapurin vanhaa rouvaa ja kysäistä että tarviiko käydä esim. kaupassa.

Mikä on verojen tarkoitus

Mikä on verojen tarkoitus ellei hoitaa vanhuksia, sairaita, kouluttaa nuoria ja luoda puitteet hyvälle elämälle. Jos näistä asioista aletaan tuottajien eli kunnan ja valtion puolets tinkiä, pitää samassa mittakaavassa laskea veroja. Muutenhan me elätetään veroilla yhteiskunnan työntekijät ja kuitenkin maksetaan erikseen noista palveluista.

Oma vanhempi makaa

Oma vanhempi makaa Puolarmetsän sairaalassa pitkä aikaishoidossa ja se on kunnan laitos.Hoito on siellä hyvin lähellä ala arvoista niin ei sekään auta että on kunnan järjestämä,ettäs silleen.Yritän itse välttää kaikkia ylimääräisiä veron maksuja koska jos joutuu samaan jamaan niin rahaa pitää olla säästössä että pääsee yksityiseen hoitoon.Hyvä kysymys olisi että minne kaikki verorahat menee koska käyttössä on enemmän kun 70luvulla jolloin kaikki toimi hyvin kunnan palveluissa.

Luulisi olevan yksityisten

Luulisi olevan yksityisten hoitolaitosten etu pitää vanhukset vaikka väkisin hengissä mahdollisimman pitkään. Eikös ne maksusuoritukset pysähdy kunnilta kun vanhus kupsahtaa, esimerkiksi väärin annosteltuihin lääkkeisiin. Näin voisi ainakin kuvitella,voihan toki olla että kunnat jatkavat maksusuorituksia vielä kuolemankin jälkeen sehän sopisi "kuvioon" oikein hyvin!

Kyllä meidän kaikkien

Kyllä meidän kaikkien maksamat verorahat on tarkoitettu nimenomaan myös vahustenhoitoon kunnallisella puolella. Hoidettavat vanhukset maksavat myös eläkkensä kunnalle ollessaan kokoaikaishoidossa, että kyllä sitä rahaa on, kunhan vaan tiedettäisiin mihin ihmeeseen se menee, kun kaikilla sektorteilla vaan säästellään. Itse epäilen, että tällä hetkellä ihmeideoihin kuten esimerkiksi uusi MARJA VANTAA. Kun sormensa soppaan laittanut, ei voi enää perääntyä ja myöntää , että virhearviointi on tullut tehtyä ja sitä me vantaalaiset nyt maksamme. Omasta mielestäni kaikki henkilöstön ulkomaanmatkat ym. huvittelut ovat naurettavia, kun terveydenhuollosta ja vahustenhoidosta pihistellään. Valtionavut ym. pitäisi olla korvamerkattua rahaa, jotta se ei valu muualle ihmeideoihin.

Miksi ihmeessä asettaa

Miksi ihmeessä asettaa kunnallinen hoito ja omaishoito vastakkain kahtena ääripäänä, ikään kuin ne sulkisivat toinen toisensa pois. Eikö nyky-yhteiskunnan menoon sopisi nimenomaan yhdistää nämä asiat. Mummo olkoon vanhainkodissa - jos sellaiseen pääsee, minä tiedän monia, joille ei ole huonosta kunnosta ja omasta halusta huolimatta hoitopaikkaa järjestynyt. Kotihoitoa priorisoidaan viimemetreille asti, mikä tarkoittaa, että vanhus maksaa kulut itse ja makaa sängyssään yksin hoitajan piipahtaessa välillä vaipan vaihdossa. Kyllä siinä elämä aika karuksi käy ja ihmisarvo luokitellaan aika alas. Vaikka välimatkaa olisi omille isovanhemmille, niin eikös sitä voisi piipahtaa välillä auttamassa "lainamummia tai ukkia", jolloin ne omatkin vanhemmat voisivat siellä kotikonnullaan saada "lainalapset" välillä päivää piristämään. Ja jos omat vanhemmat ovat olleet niin hankalia, kuten täällä eräs kertoi, että välit on kutakuinkin poikki, niin ei kai se estä inhimillistä toimintaa muiden vanhusten osalta. Kuten sanottu, ehkä ne omatkin "hankalat" vanhemmat siten löytäisivät omat vierailijansa. Vanhuksia Suomessa riittää ja lisää tulee suurten ikäluokkien vanhetessa. Hoiva kuulukoon yhteiskunnalle, mutta inhimillisyys on kuuluu jokaiselle ihmiselle. Hoitajien puute ja säästötoimet tuntuvat myös olevan rajua todellisuutta. Yhtälö on mahdoton. Kyllä ihmiselämää pitäisi sen verran arvostaa, ettei ketään jätetä avuttomana oman onnensa varaan. Hoitajille tsemppiä, yrittäkää kiireestä huolimatta muistaa hymyillä ja kannustaa vanhusta - päivähän voi olla heidän viimeisensä.

Politiikastahan tässä on

Politiikastahan tässä on kysymys. Tampereella kokoomus ja keskusta ovat ulkoistamisvimmassaan päättäneet yksityistää terveyspalvelutkin monikansallisille pörssiyhtiöille. Attendo MedOne on jostain syystä lobbauksillaan onnistunutkin erittäin hyvin saamaan puolelleen tietyt päättäjät. Julkiset palvelut ajetaan järjestelmällisesti ja tietoisesti alas. Ei ihme, jos siellä mättää. Terveyspalveluiden pitäisi ehdottomasti olla julkisia palveluita, jotta pystytään tuottamaan kaikille kuntalaisille samanarvoista terveydenhuoltoa. Yksityisellä ja yksityiselläkin on suuri ero. Hankitaanko palvelut pieneltä paikalliselta yrittäjältä vai suurelta kansainväliseltä tuottajalta. Monikansalliselle yritykselle potilaat ja hoitajat ovat pelinappuloita, joilla taataan se suurin mahdollinen tuotto ulkomaisille sijoittajille. Rahat valuvat ulkomaille. Etiikka ja laatu ovat toissijaisia - ja inhimillisyys ja välittäminen. Kun valvontaa ei ole, niin Attendo käyttää tilannetta hyväkseen ja säästää kaikessa potilaan ja hoitajan kustannuksella. Attendolla on ollut vuosikausia lukuisia erilaisia epäselvyyksiä eri paikkakunnilla. Potilasturvallisuus on vaarannettu. Hoitajien koulutuksessa on puutteita. Palkkaepäselvyyksiä. Lääkevirheitä. On rakennettu ARA:n tuilla ja tehty mitä ihmeellismipiä sopimuksia rakentajan kanssa. Viimeisin oli AVI:n antama huomautus Nokian toiminnasta. Kun valtuutetuilla ei ole riittävää asiantuntemusta kilpailuttamisesta, sopimusten teosta eikä kykyä valvoa, niin voiko silloin edes olettaa, että tulos olisi laadukasta. Miten on mahdollista, että ei pystytä laskemaan kokonaiskustannuksia? Kuntalaiselle vain kerrotaan, että yksityinen on halvempaa. Piste. Missä todisteet? Missä valvontapöytäkirjat? Miten Attendo voi saada huimia tuottoja samoista toiminnoista, joita kaupunki tuottaa? Vai haluaako kaupunki näin todistaa osaamattomuutensa? Jos teet samaa työtä samalla lailla ja materiaali on kuitenkin sama? Yhtälö ei täsmää ja jossain täytyy olla melkoinen laskuvirhe ja porsaanreikä. Tukia, avustuksia, laadusta tinkimistä, ym. Jos julkisessa terveydenhuollossa on vain pönkitetty yläpäätä ja vähennetty käsiä sängyn viereltä, niin Attedolla ne kädet ovat usein vielä jatkuvasti vaihtuvien hoitajien (usein kouluttamattomien) käsiä, joita ei edes ole tarpeeksi. Jos Tehyllä ja Superilla olisi kanneoikeus ja halua tehdä asialle jotain, niin Attendo olisi ollut työtuomioistuimessa U3:nkin vuoksi jo useasti. Kuka ottaa vastuun? Mitä pitää vielä tapahtua? Silloin, kun omaiset tai hoitajat ovat tuoneet julkisuuteen näiden monikansallisten epäkohtia, on jo kysymys vakavista asioista ja varmasti vain jäävuoren huippu. Kukaan ei tule julkisuuteen tullakseen haukutuksi ja syytetyksi valehtelusta, jos asia ei ole todella sen arvoinen. Viime aikoina ovat Attendo MedOne, Mediverkko, MedGroup ja Esperi Care saaneet tätä kyseenalaista julkisuutta. Miksi hoitajia ja omaisia ei kuunnella vaan todetaan heidän valehtelevan ja yritetään tukkia heidän suunsa? Hehän ovat asiantuntijoita. Kuka päättäjä Tampereella todella välittää?

Hoitajien kokemuksia Attendo

Hoitajien kokemuksia Attendo MedOnesta: http://hoitajat.net/foorumi/topic/12112-attendo-medone/

Tuo Attendo Med One sai

Tuo Attendo Med One sai siellä Pirkanmaalla omalle pääomalleen tuottoa yli 400 % eli sijoittajille oiva business. Kohta nämä ovat pörssiyhtiöitä ja kuntalaisten(lue köyhien) peruspalvelut rapautuvat. Tällä hetkellä 2 miljoonaa suomalaista kuuluu työterveyspalvelujen pariin, Opiskelijoilla on oma terveydenhuolto ja 1,5 miljoonaa suomalaista on ottanut vakuutuksen. Kunnallisten palvelujen käyttäjiksi siis jäävät, työttömät, eläkeläiset ja pienituloiset. Ketä kiinnostaa ? Taisto Orre Hyvinkääläinen kansanedustajaehdokas

Porvari on tosi sosiaalinen,

Porvari on tosi sosiaalinen, silloin kun bisnestä verovaroilla tehdään.

Niin ja ne, jotka eivät

Niin ja ne, jotka eivät sairauksiensa vuoksi saa yksityistä vakuutusta, jonka ottaisin heti jos saisin!

Toivotaan että Mutta-Jutta

Toivotaan että Mutta-Jutta tai Sinnetännemäki eivät pääse sotkemaan valankumousta.

Jos kunnallisesta

Jos kunnallisesta terveydenhoidosta ja vanhustenhoidosta halutaan väkisin tehdä muodollisuus, joka ei palvele kenenkään tarpeita, niin eiköhän olisi reilumpaa lakkauttaa koko laitos ja rehellisesti sanoa, että enää emme halua vastata tasa-arvosta ja inhimillisyydestä. Näin säästyisi nekin verorahat ja veroalella voisi itse kukin sitten koittaa saada terveyttään ylläpidettyä. Positiivinen vaikutus voisi kaikkien köyhien kurjuuden keskellä olla se, että siinä voisi alkaa ihan toisenlainen panostus elintasosairauksienkin ja tupakoinnin osalta, kun tietäisi, että hoitoa ei ole jos lompakossa ei ole tuohta. Syöpäpotilaita kuolisi, mutta kuolee niitä nytkin jonoihin. Sydänkohtaus voisi viedä talon alta, mutta pääsisipä sitten ainakin lääkäriin - jos pääsisi. Siinä vapautuisi niin paljon lääkäreitä vapaille markkinoille, että hyvävaraiset ja ne terveet ihmiset, joille vakuutus vielä myönnetään, saisivat hoitoa. Vanhukset joutuisivat ostamaan yksityiseltä hoivapalvelun, mutta eipähän tarvitsisi märissä vaipoissa maata - jos olisi varallisuutta. Tulos olisi siis se, että osa kansasta hoidettaisiin todella hyvin, osaa ei ollenkaan. Voisi ulkomaiset pörssiyhtiötkin melko nopeasti kadota kuskaamasta varojamme ulkomaille kun kunnallinen lypsylehmä ei enää lypsäisi.

Maksa-arvoni nousivat taivaan

Maksa-arvoni nousivat taivaan tuuliin. Minut passitettiin Meilahteen eikä juoppohoitoon. Sappirakkoni oli tulehtunut ja se leikattiin. Oli toki jo aikakin. Joka toinen viikko olin kuumeessa ja joka toinen viikko nukuin yli 12 tuntia vuorokaudessa. Seuraavana vuonna ajattelivat että minulla oli itsetuhoisia ajatuksia kun olin soittanut hätänumeroon kun tuntui että nyt menee taju kankaalle. Oli kumma yhteisvaikutus jonka syyllisinä olivat mahdollisesti greippimehu, flunssa ja unilääkkeet. Taju meni kankaalle. Heräsin sairaalassa. Tota olin aluksi kiukuissani kohtelustani. Mutta lopuksi ajattelin, että varman päälle tässä pelattiin. Vaikka tarpeettomana itselleni ruljanssia pidin. Olen hieman suulas. Hitusen vain. Seuraavana päivänä näin naapurini ja kerroin hänelle tapahtuneesta. Hän sanoi, että jos minä olen masentunut, niin silloin on jokainen suomalainen. Häntä nauratti. Minua vitutti.

Ulkoistaminen/yksityistämisen

Ulkoistaminen/yksityistämisen säästöt syntyy pienemmästä- ja halvemmasta henkilökuntamäärästä ja teetetään pitempiä työpäiviä eikä sijaisia oteta. Sekä vähemmästä hoidosta säästyy tarvikkeita ja välineitä. Jotta tälläiseen saadaan henkilökuntaa niin tarvitaan maahanmuuttaja taustaisi työntekijöitä jota tosin on samoista syistä kyllä kunnallisellakin puolella. Ihan arkea on se että hoitajat on hoonosoomi kielitaitoisia, sen päälle vielä mahdollisesti huonokuuloisia- ja puheentuottamisvaikeuksista kärsiviä potilaita ja hoitajan pitäisi edes vähän vielä tajuta murteita joita nyt kantasuomalainen aina vähän ymmärtää. Tulee siinä tosiaan se että asiaa ei kyllä aina ymmärretä mitä sanotaan. Tästä kärsii muu henkilökuntakin eli kantasuomalaiset, eihän ole hyväksi työyhteisölle välttämättä jos kommunikointi on vaikeaa. Tulee mieleen vaan että millainen on koko lähihoitajakoulutus nykyään tai samahan se on aina ollut mutta tuon maahanmuuttajien koulutuksen suhteen. Ei kai hoitoalan koulutusta voi mitenkään läpäistä jos ei osaa suomenkieltä melko hyvin, eihän??

Juuri nuo edellä mainitsemasi

Juuri nuo edellä mainitsemasi seikat ovat niitä, miksi kunnallinen systeemi pitäisi säilyttää kunnallisena, ei ostopalveluina. Ihan syystä on julkisen sektorin työntekijöillä kuukausipalkat ja työajat. Vanhuksia ja sairaita ei pitäisi alistaa voittoa häikäilemättömästi tavoittelevien yritysten armoille! Myös suomalaista työtä pitäisi julkisen sektorin arvostaa siinä määrin, että on siitä valmis vähän maksamaan. Toimimattomilla palveluilla ei tee mitään - se on hukkaan heitettyä rahaa yhtäkaikki.

...niin ja tietty vakituiset

...niin ja tietty vakituiset työntekijät...ei tarvitse joka kerta miettiä, että kukahan se sieltä tällä kertaa ravaa kotiini...

AVI on antanut huomautuksen

AVI on antanut huomautuksen Attendolle Nokialla 21.3.2010 , jossa mm todetaan, että "Attendo MedOne Hoiva Oy:n toimenpiteet voivat tehostetussa palveluasumisessa vaarantaa asukas- ja potilasturvallisuuden." Toimitusjohtaja Karjalainen on jälleen eri mieltä eikä AVI:n suosituksia ole noudatettu. Kumma, kun se on taas ihan eri mieltä hoitohenkilökunnan kanssa eikä sen tarvitse noudattaa AVI:n päätöksiä. Eikä kyllä mitään muutakaan - sehän on helppoa, kun kukaan ei valvo. Kyllähän sitä rahaa säästää ja tuoto kasvaa, kun käytetään kouluttamatonta henkilökuntaa, teetätetään lainvastaisia pitkiä päiviä ja pätkäpäiviä, ei oteta sijaisia poissaoloihin, säästetään ja pihistellään kaikessa, jopa potilaiden tossuissa, palkoissa on epäselvyyksiä ym. U3:llakin teki eräs sijainen viikkotolkulla pitkää päivää - täysin lainvastaista. Tutkitusti jo muutaman prosentin humalassa. Samoja ongelmia kuin Nokialla. Potilasturvallisuudesta ei välitetä. Nokian hoitajat ovat toimineet todella hienosti ja uskaltaneet kertoa epäkohdista kaikesta painostuksesta huolimatta. Onneksi siellä on hoitajia, jotka tietävät, mikä on laillista ja mikä ei. Hienoa hoitajat! Hienoa AVI, että vihdoinkin on alettu tehdä jotain. Ei kuulu kovin hyviä uutisia Attendon uusistakaan paikoista Tampereella.

Hoitajiakin on kuunneltu:

Hoitajiakin on kuunneltu: http://blogit.mtv3.fi/epikriisi/

Tottahan tuo on. Minulle

Tottahan tuo on. Minulle soitti etelä-suomesta 47v. pyörätuolipotilas. Hän joutui sairaalaan, kun pää oli kovaa kipeä, oksensi eikä kyennyt enää juomaan eikä syömään. Sairaalassa laitettiin tiputukseen ja kun vointi alkoi hieman antaa periksi, otettiin tippa pois ja kukaan ei auttanut juomisessa, eikä syömisessä. 75 mg:n morfiinilaastari repäistiin kerralla pois ja kupissa tuotiin Buranaa tilalle - kukaan ei auttanut potilasta ottamaan edes sitä. 25 eri lääkettä mitä potilaalla oli kotikäytössä ei annettu, kun sairaalassa ei kuulemma ko. lääkkeitä ole. Hänelle laitettiin illalla vaippa ja aamulla päiväksi toinen. Yksi virolainen hoitaja auttoi ja hieman puhuikin hänelle, muuten kukaan ei hänestä ollut kiinnostunut. Pää oli ed. kipeä, mutta lääkäri ei määrännyt edes kuviin mahdollisen kasvaimen poissulkemiseksi tms. Alaosasto meni rikki hautovissa ja märissä vaipoissa (2 kpl:tta per päivä). Kukaan ei auttanut edelleenkään. Potilas pyysi omaisia hakemaan hänet kotiin, tai hänet tapetaan sairaalassa! Omaiset olivat ihmetelleet että monessa huoneessa oli sänky sängyn vieressä ja vanhuksia täynnä. Hoitajia määrällisesti oli kyllä näkynyt paljon, mutta heitä eivät potilaat tuntuneet kiinnostavan. Näin asia minulle kerrottiin ja tuli mieleeni, että onkohan nyt niinkin, että sairaalat laiminlyövät tahallaankin, jotta hoitajien määrä ja arvostus nousisi. Inhimillistä kohtelua ei tunnu saavan kuin rahalla! Sini Hirvonen

Minun naapurissani asuu lähes

Minun naapurissani asuu lähes 90 v mummu, joka haluaisi vanhainkotiin, koska liikkuu huonosti, ei enää pärjää edes roskakoria viemään ja näkökin on onneton, ei näe lukea, ei telkkaria ja omaise tasuvat kaukana. Mummu haluaisi jonnekin vanhainkotiin tai sairaalaan, mutta eipä pääse, vastaus on ollut kerta toisensa jälkeen, että nyt satsataan kotihoitoon - mummu kun on vielä niin hyväkuntoinenkin! Onhan siinä mummulle iloa kerrakseen puolisokeana yksin asunnossaan virua olemattoman kotihoidon putsatessa lompakon.

Lampsinpa tänään aamusella

Lampsinpa tänään aamusella paikalliselle Espoolaiselle terveysasemalla, kun ankaran flunssan kylkiäisiksi piti vielä jo jonkin aikaa kytenyt silmänärsytyskin äityä hankalalle mallille, ei auttanut apteekin reseptittömät silmätipat yhtään mitään. Totesin terveysasemalla, että ajanvaraus aukesikin vasta puoli yhdeksältä, kahdeksalta muistelin aukenevan. Reilun puoli tuntia olin etuajassa ja vuoronumerokonekin oli huppu silmillä. No, olihan ihan hyvää aikaa hieman huoahtaa. Sillä siunaamalla, kun kello tuli puoli yhdeksän, ajanvarauksen hoitajatäti avasi oven ja kysyi, kenellä mahtoikaan olla vuoro? Siinä sitten muutamaan mieheen arvuuteltiin kenellä vuoro mahtaisi olla, kun ei kukaan ollut uskaltanut vuoronumerokoneen huppua omin nokkinensa raottaa. Hoitajatäti totesi, että "tapelkaahan" nyt asia valmiiksi ja tulkaa sitten hänen puheilleen, kun on tullut vuorosta selko. No, minullehan sitten osui onni olla ensimmäisenä ajanvarauksessa. Kerroin, että silmä kiukuttelee ja olisi hyvä päästä lääkärin pakeille. Hoitajatäti totesi, että kaikki tämän päivän ajat ovat jo menneet! Siihen minä apeana, että minkäs sille sitten mahtaa, pitää alkaa lampsia takaisin kotia kohti. Siihen hoitajatäti; " olisi täällä iltäpäivän puolella yksi aika tuonne toiselle terveysasemalle, josko se sopisi...?" Ilostuin siitä, että johan toki, pääseehän sinne, eikä sinne montaa kilometriä matkaa. Täti kertoi kirjoitti lapulle tarkat ohjeet, lääkärin nimen ja jopa huonenumeron, jonka läheisyyteen kannattaisi istua odottamaan, kunnes lääkäri kutsuu sisään. Saattaa kylläkin hieman venyä annetusta ajasta.. No, olin paikalla hieman ilmoitettua ajankohtaa ennen. Kuinka ollakaan, aikataulu toimi minuutilleen. Vaan lääkärille pitää antaa vähintään kymmenen pistettä. Tutki tosi huolellisesti ja kyseli oireet hyvin tarkasti. Totesi, että hänen pitää kuitenkin konsultoida silmälääkäriä, kun halusi varmistaa, ettei tule väärää diagnoosia, koska oireiden perusteellla saattaisi olla kyseessä jokin vakavampikin ilmiö. Soitteli silmälääkärille ja tulivat yhdessä siihen tulokseen, että kokeillaanpa ensin niitä tippoja ja näitä voiteita. Jos ei auta, niin sitten kiireesti uudestaan vastaanotolle. Julkisen puolen lääkärin tukena oli aiemmat potilastiedot valmiina koneella. Tunsi historiani ja sairauteni todella pitkältä aikaa, vaikka ensi kertaa tapasi potilaan. Ei näin "fantastista" järjestelmää ole yksityisten läääkärifirmojen välillä. Päin vastoin, tietojaan pihtaavat toisiltaan, kovasti kun keskenään kilpailevat. Alusta asti joutuu aina selittelemään historiaansa yksityiselle lääkärille. Kerrankin lääkäri jo tokaisi, että "mikä vaivaa?" Mahtoiko olla kiire toisen firman bisnesapajalle? Pari kertaa olen tippoja ehtinyt laittaa. Olo tuntuu jo huomattavasti mukavammalta. Taisi mennä lääkärin työn tulos kerralla putkeen? No, tämäpä oli nyt vain yksi esimerkki julkisen terveydenhuollon toiminnasta. Kovasti sitä jostain syystä haukutaan ja morkataan. Lieneekö moittijoilla edes kokemuksia julkisen puolen toimivuudesta? Jos, niin pitäisikö edes joskus hieman vilkaista peiliin? Minun kokemuksieni mukaan ei julkisen puolen lääkärien motivaatiossa ja ammattitaidossa ole moitteen sijaa. On matkan varrella tullut sairasteltua muutakin kuin flunssaa. Saisipa vain järjestelmä poliittisilta päättäjiltä riittävästi rahaa, että toiminta jatkuisi. Minua epäilyttää mennä yksityiselle puolelle lääkäriin, siellähän taustalla on vain bisneksen teko, jolloin laatu saattaa jäädä toisarvoiseksi seikaksi. Suukirurgikin laskutti minua kerran tunnin ja kymmenen minuutin työstä 900 euroa! No, Kelahan siitä korvasi reilun 200, mutta sehän menikin "valtion piikkiin" ja eihän sillä mitään merkitystä.. Yksityisen puolen kokemuksia, työpaikkalääkärillä, kun tuli kymmeniä vuosia asioitua, en menisi kovasti kehumaan. Kinkkisempien juttujen sattuessa parannettavaksi, kirjoittivat lähetteen julkiselle puolelle. Siellä sitten hoitivat ryhdikkäästi kuntoon ja ei muuta kuin takaisin sorvin ääreen verorahoja keräämään. Ai niin, meinasi vallan unohtua; sattuu taas viikonloppuna olemaan hyvä tilaisuus vaikuttaa edellä kerrottuun asiaan, missä järjestelmässä haluatte tulevaisuudessa itseänne hoidattaa. Jaa, ettäkö olette täysin terveitä? Voin kyllä vakuuttaa, että jonain päivänä ette ole, vanhenette ihan yhtä nopeasti kuin minäkin.

Eilisessä Ylen vaalitentissä

Eilisessä Ylen vaalitentissä puheenjohtajat nostelivat kyllä-ei vastauslappujaan. Silmiin pisti, kuinka Kataisella oli aina punainen lappu pystyssä, kun puhuttiin mistä tahansa terveydenhuollon, eläkkeiden, kanneoikeuksien tai vanhustuenhuollon kysymyksistä. Joka ikiseen asiaan kielteinen vastaus. En todellakaan ymmärrä, miksi suomalaisien veronmaksan ja terveyspalveluja käyttävän pitäisi äänestää Kokoomusta, jolla ei ole tarjottavan mitään muuta kuin palvelujen kiristämistä ja supistamista. Ihan käsittämätön yhtälö.

Kataista ja Kokoomuslaisia

Kataista ja Kokoomuslaisia kiinnostaa vain ja ainoastaan omasta osakesalkusta saatavat osinkotulot. Siitähän on kysymys myös tässä EU:n tukirahapaketissa = Ranskalaisten ja Saksalaisten pankkien tukemisessa = oman osakesalkun tukeminen. Vanhukset on pelkkä miinusmerkki Kataisen papereissa. Ei siinä ole inhimmilisyydellä mitään tekemistä kun Katainen johtaa. Älkää vaan missään nimessä äänestäkö Kokoomusta, jos haluatte vanhustenhoidolle edes jonkilaisen inhimmillisen tason.

Kokoomusjohtoinen Espoo

Kokoomusjohtoinen Espoo rakentaa valtavaa tiestöä keskuspuisto 2:een. Arvokasta Harmaa-kallion maisemaa halkoo upouusi yli 5 m leveä väylä. Eikö kokoomuslaiset osaa enää kulkea metsässä luonnonpolkuja pitkin? Toisaalla oikeat tiet ovat aivan rapakunnossa ilmeisesti maasturikauppaa tukemassa. Onkohan prioriteetit ihan kohdallaan?

Espoossa kun kaikki rahat

Espoossa kun kaikki rahat menee metroon ja kohta muihinkin raitiokapistuksiin niin raha ei varmasti riittä vanhus ja terveydenhoitoon ja suurin syy on nämä ahneet itsekeskeiset etelärannikkon asukkaat Tapiolasta alkaen jotka vaativat turhia kuljetuspalveluja koko muun Espoon kustanuksella.Muualla Maailmassa täytyy olla oikean kokoinen kaupunki ennen kuin tälläisiä idiootti metroja rakenetaan.Suuruden hullu lilliputt Suomi joka jopa lulee että voi pelastaa koko maailman vaikka ei ole rahaa omien kansalaisten hyvinvointiin.

Lisää näkyvyyttä, keskustelua

Lisää näkyvyyttä, keskustelua ja avoimmuutta! Jokaiselta vaaditaan aktiivisuutta, koska päättäjämme eivät tee mitään vaikka lakeja rikottaisi, kuten MedOnenkin tapauksissa on selvästi tapahtunut. Päättäjät vastuuseen. Ammattiyhdistysliikkeille herätys - jotain pitäisi tehdä. Aamulehdestä löytyi blogi: http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blog/list?user=10vn0t0cww031

Hienoa Anna ja onnea matkaan

Hienoa Anna ja onnea matkaan Arkadianmäelle!

Tavalla tai toisella palvelut

Tavalla tai toisella palvelut pitää saada toimiviksi. Se, että syövän sairastanut, heikossa kunnossa oleva diabeetikko- äitini saa odottaa vatsatähystykseen 3-4 kuukautta on aivan liian pitkä aika. Kun ruoka ei maistu ja paino putoaa, silmissä mustenee kun verensokerit heittelee - niin hoitoon pitäisi päästä vähän nopeammin. Hoitotulokset paranisivat, jos hoito aloitetaan ajoissa. Kysymyshän voi olla tulehduksestakin. Kehoitin äitiäni menemään yksityiselle ja etsin sopivan hoitopaikan (hinta 300-500 e). Hinta on kansaneläkkeen verran. Mitäs sitten jos ei ole varaa hoitoon? Kuollaanko jonoon turhaan sairauksiin, joita voitaisiin hoitaa?

Radikaalit toimenpiteet

Radikaalit toimenpiteet käyttöön. Kun mikään ei toimi niin ulkoistetaan. Terveyttä ja toimintakykyä edistävä lautakunta kilpailutukseen apulaispormestareineen ja tilaajapäälikköineen. Tässä esimerkkiä: http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/04/1315141/harvinainen-tilanne-heinolan-valtuusto-erotti-lautakunnan

Ovatko arvoisat valtuutetut

Ovatko arvoisat valtuutetut käyneet valvomassa U3:n tilannetta? Mitä siellä nyt tapahtuu?

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet