Rahan Perässä

Vakuushuijaus jatkuu edelleen

Poliittinen peli tuli Jutta Urpilaiselle todella kalliiksi. Demarit saivat äänisaaliin eduskuntavaaleissa, kun he lupasivat Kreikka-lainoille vakuudet. Näin demarit yrittivät estää perinteisten kannattajiensa valumista perussuomalaisten leiriin. Urpilainen voitti ääniä, mutta kävelytti suomalaiset kaksin jaloin vakuusmiinaan. Suomen Kreikka-vakuudet ovat yhtä luotettavia kuin YYA-sopimus Neuvostoliiton kanssa. Saamme luotettavuutta, varmuutta ja uskottavuutta ihan niin paljon kuin itse jaksamme uskoa. Mikään muu EU-maa ei vakuuksiin luota. Tavara, jota vain yksi haluaa, ei voi olla erinomaisen hyvä. Vakuuksien kallein osa liittyy väärään uskoon Kreikalle lainaamiemme rahojen turvaamisesta.

Suomalaiset poliitikot nuravat makeasti Espanjan, Italian, Ranskan ja Puolan johtajille, kun nämä kiristävät EU-päättäjiä oman maansa sisäpoliittisin perustein.

Pääministeri Paavo Lipposen (Sdp.) ja Matti Vanhasen (Kesk.) aikana Suomen periaatteisiin kuului sisäpolitiikan ja europolitiikan pitäminen erillään. Näin Suomi hyväksyttiin EU:n sisäpiiriin ja painoarvomme päätöksenteossa oli väkilukuamme suurempi. Myös presidentti Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen ovat tukeneet samaa linjaa.

Tämä periaate on nyt hylätty. Sen seurauksena EU:n mallioppilaana ollut Suomi sai vakuuskiistassa kunnon näpäytyksen, joka osoitettiin ennen muuta luokanopettaja Jutta Urpilaiselle.

EU:n muut valtiovarainministerit kasvattivat kovalla kädellä kokematonta poliitikkoa ja taitamatonta ministeriä. Jos pelaa kovaa, myös muilla pelaajilla on lupa taklata.

Vakuusfarssi auttaa Kreikkaa

Urpilaisen vaatimat takuukset merkitsevät sitä, että Kreikan avustuspaketti toteutuu. EU voi nyt toden teolla yrittää kapseloida Kreikan pankkikriisin ja saada lisäaikaa Kreikkaa luotottaneiden saksalaisten, belgialaisten ja ranskalaisten pankkien pääomittamiseen.

Euroopan talouden todellisena uhkana on velkakriisin leviäminen Italiaan ja Belgiaan. Suomen vakuuspeli saattoi hidastaa näitä toimia useilla kuukausilla.

Vakuuskeinottelun hyväksymisellä pääministeri Jyrki Katainen (Kok.) sai demarit taivuteltua tukemaan Kreikan-tukipakettia ja auttamaan eurooppalaisen pankkikriisin ehkäisemisessä. Urpilaisen takuusvaatimus oli Kataisen hallituksen syntymisen tärkeimpiä ehtoja (http://www.vn.fi/hallitus/hallitusohjelma/pdf332889/fi.pdf ).

Suomen saamat vakuudet ovat kuitenkin vain yksi askel eurooppalaisessa rahapelissä. Seuraavaksi EU:n komissio ehdottaa ns. eurobondien käyttöönottoa. Niiden ajatuksena on koota EU-maiden lainatarpeet yhdeksi suureksi potiksi, joka myytäisiin arvopapereiden (bondien) muodossa sijoittajille. Kun eurobondien markkinat olisivat valtavat ja bondit helposti myytävissä ja ostettavissa, euromaiden rahantarve olisi nykyistä turvatumpi.

Hankkeen kääntöpuolena on yhteisvastuu veloista. Kaikki EU-maat vastaisivat yhdessä veloista. Jos Kreikka, Espanja, Irlanti tai Italia ei pystyisi tai haluaisi maksaa omaa velkaosuuttaan, muiden olisi pakko maksaa. Eurobondien myötä Suomelle tulisi lisää velkavastuuta, joihin ei liittyisi mitään vakuutta.

Pahinta eurobondeissa on yhteisvastuun periaate, jonka turvin Etelä-Euroopan maat saattaisivat jatkaa leväperäistä taloudenhoitoaan ilman pakkoa supistaa julkista velkaansa ja tuhlaamista.

Kreikka ei maksa velkojaan

Yhä todennäköisempää on, ettei Kreikka pysty maksamaan kaikkia velkojaan.

Tällöin Suomi joutuu joka tapauksessa Kreikan velkojen maksumieheksi. Tähän mennessä lainatut 1,4 miljardia euroa menetetään, sillä vakuudet koskevat vasta ensi vuonna myönnettäviä uusia lainaeriä. Jos vakuudet joskus saataisiin, niiden aika koittaisi 15-30 vuoden kuluttua. Vakuuksien tylyillä ehdoilla EU-maat rankaisivat Suomea ja tekivät samalla vakuudet käytännössä arvottomiksi. Käytännössä Suomi ei voi laskea mitään takuuksien varaan, koska takaisin saannin ajankohta on kaukana tulevaisuudessa.

Suomen saatavat muuttuvat entistä epävarmemmiksi, jos Suomi joutuu sitoutumaan eurobondeihin.

Käsittämättömät takuusehdot

Normaalisti velallinen maksaa kaikki vakuuksiin liittyvät kustannukset. Nyt sen tekee luotonantaja eli Suomi (http://www.talouselama.fi/uutiset/jotenkin+nama+suomen+vakuudet+eivat+ku... ).

Tämä on pankkiammattilaisten mielestä uskomaton silmänkääntötemppu. Siksi kyseessä eivät olekaan vakuudet, vaan Urpilaisen nimittämät takuukset. Urpilainen keksi takuus-nimityksen eduskuntavaalien alla, kun hän tuntenut taloustermejä eikä hallinnut vakuuksien ja takuiden ongelmatiikkaa.

Euroryhmän puheenjohtaja luxemburgilainen Jean-Claude Junckersin (http://fi.wikipedia.org/wiki/Jean-Claude_Juncker ) puheesta paistoi selvästi viesti kaikille eurooppalaisille perussuomalaisittain ajatteleville. EU ei tule hyväksymään mitään poikkeusjärjestelyjä, eikä varsinkaan Timo Soinin kaltaisesti ajatteleville poliitikoille. Junckers rinnasti näin Urpilaisen soinilaisten europoliitikkojen joukkoon, mikä tulee merkitsemään valtiovarainministeri Urpilaiselle yksinäisiä aikoja EU:n tärkeissä kokouksissa. Huomionarvoista on, että myös muiden euromaiden sosiaalidemokraatit tyrmäsivät Urpilaisen vakuushankkeen täysin järjettömänä.

Rahan Perässä

Kommentit (28)

Kommentit

A-P Pietilä taitaa työkseen

A-P Pietilä taitaa työkseen kirjoitella blogeja ja muita ns. vapaita mielipidekirjoituksia, piilovaikuttaa siis. Viimeisin bloginsa (”Vakuushuijaus jatkuu edelleen”) osoittaa, ettei Pietilä ole viitsinyt paljoakaan perehtyä itse asiaan, vaan mollaa oikein urakalla Urpilaista ja demareita. Hänen mollauksensa demareita kohtaan onkin patologista, jatkuvaa, täysipäiväistä. Miten poliittinen peli tuli todella kalliiksi Urpilaiselle? Onko siitä näyttöä? Mihin miinaan Suomi on astunut? Siitäkin voisi osoittaa konkreettisia näyttöjä. Suomi ja Urpilainen halusivat täysimääräiset vakuudet, mutta toiset euromaat eivät siihen suostuneet. Parempaa ei nyt saatu. Käänne lienee tapahtunut. Muutkin euromaat ovat seuraavan kerran, toivottavasti, tiukempia, eivätkä pelkästään finanssikapiutalistien (pankit, sijoittajat, spekuloijat ym.) juoksupoikia tai -tyttöjä. Eihän tuota vakuus-/takaussopimusta Kreikka II:n osalta voi liiaksi kehua, mutta on se parempi kuin aiemmin keskustapuolueen Vanhasen/Kiviniemen & co aikana Kreikka I:n, Irlannin ja Portugalin paketit, joissa ei ollut minkäänlaisia takuita. Sekös harmittaa Kiviniemeä. Sitä paitsi: eiköhän se ole koko hallituksen ja eduskunnan haluama vakuus/takuu. Pääministeri Katainen heinäkuussa käsittääkseni sai jonkinlaisen kirjauksen asiasta pöytäkirjoihin EU:n kokouksessa. Ei Suomen asema ole EU:ssa heikentynyt; päinvastoin. Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa, sanotaan. Suomalainen kiltisti ajattelee, että ”mitä meistä ajatellaan”. Nauretaan meille, perkele! Nehän pilkkaa meitä! Miksiköhän ja ketkä nauroivat? Nekö, jotka eivät ymmärtäneet koko asiasta mitään, vai ne jotka ovat finanssikapitalistien kätyreitä? Mr Juncker omista kytkennöistään johtuen, vai? Entäpä mitä teki talouskomissaari Olli Rehn? Halusi, että Suomi jatkaa kuten ennenkin Vanhasen/Kiviniemen aikana; eli annetaan rahaa ilman mitään vastinetta. Mitähän siitä olisi seurannut, jos Soinin (= perussuomalaisten) tahto olisi Suomen taholta ilmaistu; eli sanoudutaan irti kaikesta EU- ja tukijärjestelmävehkeilystä?

Kyllä tässä annettiin rahaa

Kyllä tässä annettiin rahaa ilman vastinetta mutta kun kirjoittaja on ilmeisesti täysi demari niin ei vaan voi sitä myöntää.Tämä järjestely on pistänyt Suomen naurun alaiseksi ja olisi ollut fiksumpi sanoa ei näin mittömille vakuuksille arvoltaan +- 0.Seuraavissakin mahdollisille neuvotteluissa annetaan tyhmille demareille tasan samanlaiset vakuudet jotka maksaa meille paljon ja muut maat ei huoli niitä.

Urpilainen linjasi kolme

Urpilainen linjasi kolme teesiä euron tulevaisuuskeskusteluun SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen haastoi puoluevaltuuston kokouksessa suomalaiset mukaan euron tulevaisuuskeskusteluun. – Nyt on aika keskustelulle siitä, minkälaisen euroalueen haluamme, kun kriisin pöly on laskeutunut. Puoluevaltuuston live-lähetys Voit seurata puoluevaltuuston kokouksen suoraa lähetystä demari.fi-sivuilta. Kokous jatkuu huomenna lauantaina noin kello 9.00.

Vakuuksia ei voi olla jos on

Vakuuksia ei voi olla jos on satojamiljardeja velkaa. Eikä se näin ole ja pidetään asiat yksinkertaisina eikä tehdä niistä monimutkaisia.

Suuren luokan sumutusta.

Suuren luokan sumutusta. Eiköhän kansalaiset tulevissa vaaleissa ilmaise, että mitä mieltä ovat näistä "vakuuksista".

“Vakuus”huijaus: Urpilainen

“Vakuus”huijaus: Urpilainen ja Katainen ostivat 880 miljoonan euron “vakuudet” kreikalta lainaamalla kreikalle ERVV:n kautta 800 miljoonaa euroa ylimääräistä! http://tinyurl.com/3cgmhpo Tässä mainio linkki.

Hesarissa vaatii 97

Hesarissa vaatii 97 eurooppalaista vaikuttajaa rahaliiton tiivistämistä. Mukana Nobelin rauhanpalkinnon saaja jne. USA:n valtionvarainministeri Tim Geithner vaati kuukausi sitten Euroopan vakuusrahaston pääoman nostamista 2000 miljardiin euroon. Sen verran varmaankin tarvittaisiin turvaamaan amerikkaiset ja englantilaiset sijoitukset Euroopan riskialueille. Englannin pääministeri vaati samansuuntaisia toimia eilen. Tänään siis vaikuttajat asialla vetoomuksineen. Keskeisenä allekirjoittajana George Soros

Soros on sijoittajakonkari,

Soros on sijoittajakonkari, joka tietää mikä on kansainvälisille sijoittajille hyväksi. Luonnollisesti sijoitustappioiden siirtäminen veronmaksajien piikkiin. Tämän prosessin aikana muuten on tullut selväksi, että saksalaisille EU on enemmän rauhan- kuin taloudellinen projekti. Sääli vain, että siinä sivussa suomalaisetkin veronmaksajat saavat maksaa itsensä näännyksiin, koska omilta ministereiltämme puuttuu täysi ymmärrys asiaan/kansallinen itsesuojeluvaisto. Kysyä vain täytyy, mitä tämä vaikuttaa yhteiskuntamoraaliin. Minä en ainakaan näiden käänteiden jälkeen ota tosissani yhtäkään palopuhetta siitä kuinka suomalaisten on pakko säästää. Kyllä raha näyttää tarvittaessa riittävän.

Kaikki mitä hallitus ehdottaa

Kaikki mitä hallitus ehdottaa tai päättää näiden vakuuksien jälkeen, "valtion taloudellisen tilanteen parantamiseksi" on vuosisadan vitsi.

Kreikan lainapapereilla

Kreikan lainapapereilla pyritään shorttauksen avulla saamaan tuottoa, jolla sitten hankitaan kolmen A:n velkakirjoja. Shorttaus onnistuu, jos Kreikan lainapaperien arvo tulevaisuudeessa laskee. Tämä on todennäköistä. mutta ei täysin varmaa. Shorttaus on arvopaperipeliä, jota ei kaikki hyväksy. Shorttauksesta tulee Suomelle tappiota, jos Kreikan lainojen arvo nousee. Jos näin käy, niin Kreikka pystyy paremmin maksamaan velkojaan eikä sekään Suomelle ole niin huono asia. Eli ei tämä niin yksinkertaista ole.

Kreikkaa voi shortata ilman

Kreikkaa voi shortata ilman lainan- ja takauksien antoakin. Jos siis sitä peliä haluaa pelata. Perusongelma koko jutussa on se, että emumaat ovat yleensäkään lähteneet lainoittamaan ja takaamaan toisiaan. Liittovaltiota rakennetaan näin keittiön kautta. Yksi tämän sekasotkun lopputulema on se, ettei EU:ssa ole enää yhtään AAA-reitattua maata.

Pahinta koko hommassa on

Pahinta koko hommassa on poliitikkojen päättämättömyys. Päämaksumaat ovat Saksa ja Ranska. Niiden pitäisi päästä yhteisymmärrykseen paljonko Kreikan lainoja annetaan anteeksi. Saksalla on varaa antaa enemmän anteeksi kuin Ranskalla ja siinä ongelman ydin. Saksa ei voi antaa anteeksi ensin esim. 60%, koska sitten Ranska voisi sanoa OK. meidän ei tarvitsekaan antaa anteeksi kuin esim. 40%, sillä sillähän Kreikka selviää. Yllä oleva on henkilökohtainen mielipiteeni ja ei perustu kenenkään lausuntoihin. Siis voin olla väärässäkin. Yleinen käsitys asiantuntijoilla, että anteeksi pitäisi antaa ainakin tämä 60%. Muuten kumpi on suurempi 'syyllinen', se joka pyytää vai se joka antaa lainaa liikaa.

Miksi puhutaan että Kreikkaa

Miksi puhutaan että Kreikkaa tuetaan. Eihän Kreikkalaisille jää tukirahaa, vaan se menee suoraan Keski-Eurooppalaisille pankeille. Tosin kreikkalaiset ovat syönneet omat rahansa viimeisten vuosien kuluessa. Nämä kulutusjuhlat ovat lainoittaneet Keski-Euroopan pankit ilman riittäviä vakuuksia. Nyt Suomipoika maksaa, ja maksaa siitä että saa maksaa.

Päivämäärä 17.4.2011 jää

Päivämäärä 17.4.2011 jää historiaan päivänä, jolloin äänestin viimeisen kerran epärehellistä ja petollista SDP:tä!

Tässä on kyse vain siitä,

Tässä on kyse vain siitä, että saadaan Kreikka jotenkin hallitusti pudotettua velkasaneeraukseen. Suomi parka sai niin hyvät vakuudet, että taitaa olla ainoa maa joka "kerkiää" maksamaan täydet maksut, joista osan saavat lapsemme takaisin. Todella taloustaituri tuo ope.

Tottahan tuossa Kreikkaa(kin)

Tottahan tuossa Kreikkaa(kin) tuetaan. Annetaan lainaa, jota maa ei tule koskaan maksamaan takaisin. Osan lainasta maa käyttää erääntyvien velkojensa maksuun, osan se kuluttaa mm. eläkkeiden ja virkamiesten palkkojen maksuun. Takaisinmaksettujen erääntyneiden velkojen osalta Kreikkatuki valuu pankki- ja muuksi sijoittajatueksi. Suuri ongelma ja epätasapainon aiheuttaja tässä on vyyhdessä ollut a) se, että jostakin syystä vain euromaat osallistuvat talkoisiin, vaikka ongelma on globaali b) se, että emumaiden välillä on suuria eroja siinä, minkälaiset saatavat kunkin maan instituutioilla on Kreikasta. Ranskan ja Saksan etu on ollut, että tukea annetaan euromaatasolla, koska näiden maiden pankeilla on suuret saatavat Kreikasta. Suomi edustaa taas toista päätä, saatavamme Kreikasta ovat vain pieni osa siitä osuudesta, jolla osallistumme Kreikkatukeen. Näin olemme ottaneet kantaaksemme mm. Ranskan ja Saksan riskejä. Mitä tulee demareiden kannattamiseen viime vaaleissa, saa valinnan tehnyt äänestäjä syyttää vain itseään. Puolue ei edes pyrkinyt lähetekeskustelussa salaamaan sitä, että sitä oikeasti harmitti Kreikkatuen antamisessa vain se, ettei hallitus ottanut demareita mukaan päätöksentekoon.

Taloussanomien

Taloussanomien analyysi: http://www.taloussanomat.fi/porssi/2011/10/12/suomen-vakuudet-ovat-kuin-synteettinen-kreikka-short/201114584/170

"Suomen tarpeisiin toteutettu

"Suomen tarpeisiin toteutettu "synteettinen Kreikka-short" tuottanee voittoa, jos vakuusjärjestelyn aluksi myydyt Kreikan valtion velkakirjat voidaan aikanaan ostaa takaisin vielä suuremmalla alennuksella nimellisarvosta kuin tällä haavaa vallitseva noin 70 prosentin alennus. " Eli siis vuosien päästä saatava takuus merkitseekin varsin todennäköisesti sitä, että Suomelle tulee silloin lisämaksuja.

Katsoiko joku Korkmania eilen

Katsoiko joku Korkmania eilen A-plussassa? Tuli muuten selkokieltä. Onkin pankkikriisi eikä Nallen ilmoittama (Talouselämä 2.9.11) velkakriisi. Nallehan sanoi, että 2010 Merkel olisi vielä selvinnyt 50 miljardilla eurolla, nyt siis maksaa paljon enemmän. No Sixten latasi, että Ranska ja Saksa eivät ole halunneet myöntää pankkiensa seikkailuja, joten nyt on pakko leikata Kreikan velkoja 50 % ja pääomittaa omat pankit sekä estää kriisin leviäminen terveisiin talouksiin. Mahtaako löytyä?

Korkman on tuuliviiri, joka

Korkman on tuuliviiri, joka vielä vähän aikaa sitten julisti televisiossa, että beilauspakettien vastustaminen on täysin edesvastuutonta. Hän kuuluu elinkeinoelämän lobbarikaartiin.

Politikkojen ajanpeluu tulee

Politikkojen ajanpeluu tulee joka päivä kalliimmaksi. Jos joku tukipaketti myönnetään, niin sitä ei saisi käyttää vanhojen velkojen lyhennyksiin, koska se on EU:n yhteisen rahan kierrättämistä ongelmapankeille. Rahaa pitäisi käyttää todellisiin tervehdyttäviin toimiin Kreikassa. Jos niitä nyt ylipäänsä on olemassa. Ellei ole, niin ei sitten tukeakaan. Kreikkalaisilla kadunmiehillä on edelleen vaikeuksia tunnistaa sitä asiaa, että "rikkaat" maat eivät lopuutomasti lähetä heille rahaa, jota he eivät aio maksaa takaisin. Aika kovaa koulua tarvitaan, mut minkäs teet.

CNBC:n uutisoinnin mukaan

CNBC:n uutisoinnin mukaan Strategy Economicsin analyytikko Matthew Lynn on tuoreessa katsauksessaan sitä mieltä, että Suomella on selvä taloudellinen kannustin lähteä eurosta . Jo yksinkertaisempikin jo tajuaa, että näin todellakin on. Hallituksen nykylinja on oman maan eduista piittaamatomta hölmöläisten toimintaa.

Pientähän tämä vakuus sotku

Pientähän tämä vakuus sotku on kun tuleva palkkaratkaisu maksaa Suomen valtiolle 700 miljoona euroa.Kyllähän Suomessa tuntuu valtiolla olevan yllin kyllin rahaa vaikka valtionvelka sen kun kasvaa,sanoisin jo Suomenkin kohdalta että ei ole enään mitään väliä mitä Jutta tekee koska konkurssi häämöttää.

Tuota... Suomen eurovastuut

Tuota... Suomen eurovastuut ovat SP:n vastuut mukaan lukien tällä hetkellä jo yli 30 miljardia euroa. Ja summa taitaa tuosta vain kasvaa. Ja sinä kuittaat asian mitättömäksi? Jotta asioihin saataisiin jokin perspektiivi, niin todettakoon, että palkankorotukset ovat olleet jo pari vuotta alle inflaatiotason eli reaalipalkankorotukset ovat olleet miinusmerkkisiä. Niin näyttää taas käyvän tälläkin sopimuskierroksella.

Suomi maksoi kiltisti

Suomi maksoi kiltisti sotakorvaukset ja osti Soneralle Saksasta raitista ilmaa, joten rahaa on aina ollut tarvittaessa. Annetaan nyt Kreikalle mahdollisuus - vaikka "suuri tukanleikkuu", mutta ensi kerralla ollaan viisampia niinkuin Nummisuutareiden Esko.

So much info in so few words.

So much info in so few words. Tosotly could learn a lot.

Palkkankorotus maksaa

Palkkankorotus maksaa Suomalaisille miljaardeja menetettyissä työpaikkoissa ja yritysten kiihtyvässä muuttoossa pois Suomesta.Ei mikään halpa diili ja ylittää tulevaisuudessa Kreikkan takuus hinnan,miettipä sitä ja seuraa tulevia irtisanomis uutisia ja loppuksi ahneella on aina p loppu.

Nyt kun kaikille Eu kansoille

Nyt kun kaikille Eu kansoille on selvinnyt lopullisesti (myös suomalaisille) keiden hyväksi tätä rahankeräysliittoa käytetään, voidaan lopettaa myös propaganda puheet "päättävistä pöydistä" ja "välttämättömyydestä" olla tässä rahankeräysliiton, yhtenä maksajavaltiona mukana - poliittisen eliitimme toimesta. Yli 30 miljardin kustannukset maksettavaksemme, paljastaa täysin miksi meidät tähän rahankeräysliittoon vietiin. Irti koko EU:sta ja konkurssi eurosta, jokainen päivä tässä porukassa tuo lisää maksettavaa.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet