Johannes KoromaKirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen.

Eloonjäämisvara

Amerikassa on myyty tämän syksyn aikana eloonjäämispakkauksia enemmän kuin koskaan. Asiakkaiden määrä on moninkertaistunut ja varsinkin varakkaat ihmiset ostavat tuhansilla dollareilla ruokapakkauksia, joilla koko perhe selviää usean viikon ajan. Kauppiaat kertovat ihmisten pelkäävän, he eivät tiedä, mihin maa ja maapallo ovat menossa.

Samantapaisia ohjeita antoivat pelastusviranomaiset suomalaisillekin äskeisen myrskyn ja sähkökatkosten seurauksena. Samoja ohjeita he antoivat jo aikaisempienkin myrskyjen jälkeen. Nyt siis voidaan vain ihmetellä, miksi suomalaiset eivät tottele heitä.

On vaikea ymmärtää, miten nyt koettu tilanne voi olla yllätys niin sähkö- ja puhelinyhtiöille kuin viranomaisillekin. Tietysti se kertoo vankasta uskosta nykyaikaisen teknologian haavoittumattomuuteen. Kansalaisilta sellaisen utopian voi hyväksyä, mutta yrityksiltä ja viranomaisilta se on osoitus kelvottomasta suunnittelusta ja virkavirhe, lähes rikollinen laiminlyönti. Turha kysyä, miten paljon pahempi tilanne olisi ollut normaalin pakkaskauden vallitessa.

Vain puolustusvoimat näyttää varautuneen kunnolla poikkeusoloihin. Niiden suunnittelussa täytyy aina lähteä poikkeustilanteista, jollaisesta nyt koetut sähkökatkot ovat vaatimaton esimerkki. Silti oli vaikea ymmärtää, että puolustusvoimien apuun turvauduttiin kovin myöhään, vasta kun ongelmat olivat sietämättömän suuria.

Mitä pelastustoimesta vastaavat viranomaiset ovat tehneet viime vuosien aikana, kun näin ilmeiseen ja yksinkertaiseen, eikä edes kovin laajamittaiseen häiriöön ei ole varauduttu. Entä jos myrsky olisi kulkenut koko maan läpi vielä vähän voimakkaampana ja lumisateen vahvistamana. Kaikissa tuntemissani valmiusharjoituksissa ensimmäisiä tehtäviä on viestiyhteyksien ja sähkönjakelun varmistaminen – jopa tahallisen sähköshokin varalta. Viesti siitä ei näytä kuitenkaan siirtyneen siviilipuolelle.

Yhteiskunnan täydellinen haavoittuvuus sähkönjakelun keskeytyessä ei pitäisi olla yllätys kenellekään. Silti se pääsi yllättämään. Kun tapaninpäivänä lähdin ajamaan Turunväylää ulos Helsingistä, valot loppuivat täydellisesti kehäkolmosella. Seuraavat valot heijastuivat taivaanrantaan Lohjan tienoilla ja vasta Salo oli valaistu. Toistasataa kilometriä eteläisintä ruuhka-Suomea oli täysin pimeänä taajamat mukaan lukien. Meidät kansalaiset on totutettu ajattelemaan, että aina on joku kauppa auki, kun lisäruokaa tarvitaan. Ja aina netistä ja matkapuhelimilla löytyy apu, kun sitä tarvitaan. Nyt ei avoinna ollut edes huoltoasemia.

Sähköyhtiöitä voi arvostella linjojen heikosta suojauksesta, puhelinyhtiöitä vaatimattomasta varautumisesta sähkön katkeamiseen ja viranomaisia valmistautumattomuudesta omien yhteyksien toimimattomuuteen. Kun tieto ei kulje, pelastus- ja korjaustoimet takkuavat. Poliitikotkin ovat vasta nyt heränneet arvostelemaan omia unohdettuja päätöksiään.

Ilmeisesti viranomaisten mielestä jokainen suomalainen talous pitää velvoittaa hankkimaan varavoimaa ja viikon kuivamuona- ja vesiannokset koko perheelle, kun sähkö- ja puhelinyhtiöitä ei ole voida velvoittaa parempaan varautumiseen. Jokaisen terveyskeskuksen ja vanhusten hoitolaitoksen pitäisi tehdä varasuunnitelma vuorokauden sähkökatkoksen varalta tilanteessa, jossa myös kunnan ja naapurikunnankin sähkönjakelu on poikki eikä apua sieltä saa.

Sisäministerin velvollisuus on nyt arvioida riittävän perusteellisesti miten tällaisiin tilanteisiin tulee jatkossa varautua, sillä tämä tuskin jää viimeksi puita katkovaksi myrskyksi Suomessa. Vai uskotaanko, että jää?

Johannes Koroma

Kommentit (14)

Kommentit

Jaan täysin Johannes Koroman

Jaan täysin Johannes Koroman näkemykset. Silti, kun ulkona hieman ympärillensä katsoo, niin voi tehdä mitä yksinkertaisimman havainnon, nimittäin: Lähestulkoon kaikkialla on maanpäällinen taajamakaapelointi siinä tilassa, että niiden ympärille on päästetty kasvamaan suorastaan luonnoton määrä puita, jotka voivat kaatuessaan katkaista linjoja. Eikö tätä vertaa edes viranomaiset pidä huolta ympäristöstä, että näinkään yksinkertaisessa asiassa kuin puiden karsiminen liian läheltä linjoja saataisiin suoritettua? Sama pätee myös asuinrakennusten läheisyydessä olevaa, jopa kunnan omistamaa metsikköä, missä on jo ajat sitten korjuukuntoon tullutta puustoa, joka voi kaatuessaan aiheuttaa merkittävää vahinkoa taloyhtiöille, asuinrakennuksille ja ennenkaikkea ihmisille, jotka noissa asunnoissa asuvat. Ei tarvita, kuin yksinkertaista geometriaa tajutakseen, että mihin saakka puun latvus - puhumattakaan raskaammasta rungosta - voi kaatua ja osua tuhoisin seuraamuksin sijaitessaan tietyllä etäisyydellä erilaisista maanpäällisistä kaapeleista ja esim. asuinrakennuksista. Geometria on jo keksitty, saha on jo keksitty, metsureita on olemassa tai sahan käyttötaitoisia henkilöitä on olemassa, vaan ei ole ilmeisesti keksitty yhtään potiitikkoa ja/tai viranomaista, joka olisi vielä keksinyt edellä mainittujen tosiasioiden olemassaolon.

Montako ihmistä on kuollut

Montako ihmistä on kuollut tässä myrskyssä? Paleltunut kuoliaaksi? Kuollut nälkään? Menettänyt pysyvästi kotinsa? Muualla maapallolla myrskyt ja tulvat tappavat kymmeniä tuhansia jopa satoja tuhansia ihmisiä, täällä kun sähköt on poikki jopa viisi vuorokautta niin ihan ministeritasolla nostetaan hirveä metakka että kaapelit on saatava maan alle ja jatkossa sähköyhtiöiltä tuntuvat korvaukset! Niin, kaikki puut vaan nurin talojen vierestä ja etenkin kunnon väylät sähkölinjojen viereen, myös pienempitehoisten. Oikeastaan voisi kaataa kaikki puut koska eihän niistä ole kuin haittaa. Fortum voisi ostaa kaikille asiakkailleen aggregaatit vastaavan varalta että pääsisi ainakin päivittämään Facebook tilinsä. Mitä jenkkien pelkoon tulee niin sehän on tuon kansan kirous, minkä kylvät sen niität.

Siinä tuli vastaus, miksi

Siinä tuli vastaus, miksi Suomessa edes yhtiöt ja viranomaiset eivät osaa varautua poikkeustilanteisiin. Valtaosa väestä on tuudittautunut "ei MULLE mitään voi koskaan sattua" -tilaan. Ja jos nyt reippaasti repäisen, niin ajattelutaidoiltaan ja tulevaisuuden visioilta heikonlaisia, jos en sanoisi suorastaan tyhmiä! Muualla maailmassa tottakai sattuu kaikenlaista, nyt vaan ei enää parane sulkea silmiään siltä tosiasialta, että niin tapahtuu täälläkin. Kai ns hyvinvointivaltiossa voi ja täytyy varautua myös tuhoaviin luonnonvoimiin. Kun asumme jääkauden jyräämällä graniittilaatalla, suht viileissä lämpötiloissa, on tsunamit, maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset pois luettuja. Voisi Suomenkin hyvinvointi olla edelleen hakusessa, jos täällä vuosittain koettaisi vaikka kaikki rakennukset sortavia maanjäristyksiä. Eräät luonnonvoimat koskettavat kuitenkin meitäkin. Valtavat tulvat ja koetunlaiset myrskyt tulevat (fakta) lisääntymään, kun KOKO maapallon keskilämpö nousee. Nämä ovat nyt niitä ÄÄRI-ilmiöitä, joita on jokaisen nokan alla pitkin maapalloa. Pientä sisäistystä ehkä vielä kaivattaisi! Suomessa riittää puuta, ja jos joku hörhö haluaa kaataa koko metsänsä tien vieressä kulkevien sähköjen vuoksi, niin siitä vaan. Muille pitäisi ensiapuna riittää se, että sähköverkkojen päälle kaatuessaan yltävät puut kaadetaan. Vähitellen sitten kaapelit maan alle. Sähköjen puuttuessa ei valtaosassa taloista toimi myöskään lämmitys, koska pelletti-, öljy-, yms laitteet tarvitsevat käynnistyäkseen sähköt. On siis kyse muustakin, kuin Facebookissa istumisesta. Jos haluaa vähätellä ja yksinkertaistaa, niin onnistuuhan se. Toimivat ratkaisut ja ongelmien minimointitaito löytyy kuitenkin ihmisiltä jotka uskaltavat katsoa tosiasioita silmiin ja ennakoida tulevaa.

Pointti oli että kun täällä

Pointti oli että kun täällä kerran kymmenessä vuodessa (?) sattuu tällaista niin meteli on hirmuinen, mutta kun Bangladeshissa kuolee 500 000 ihmistä tulvaan (1970) niin pieraistaan ja käännetään kylkeä. Ei toki vähätellä tätä asiaa kun kerran lotossa voitettiin tänne syntyessä, niin toki teemme kaikkemme että kaikkien olisi vielä parempi olla. nimimerkillä koko viikon ahertanut myrskytuhojen merkeissä, jotta ne "pelletit saataisiin taas palamaan".

Mikäpäs siinä, ei tarvita

Mikäpäs siinä, ei tarvita kuin muutama kymmenen miljardia euroa, niin homma saadaan hoidettua kuntoon. Mistä elintason lohkosta aletaan tinkiä, jotta saadaan tarvittavat rahat? Löytyykö vapaaehtoisia? Vai otetaanko ulkomailta lisää lainaa?

Ei olisi tyhmää pitää kauan

Ei olisi tyhmää pitää kauan säilyviä säilykkeitä varastossa ja kierrättää niitä syömällä pois aina joskus ja uutta sitten tilalle. Suurkatastrooffi ei vaadi kovin suurta tapahtumaa kun sellainen on todellinen. Tietotekniikka- ja sähköjärjestelmän tuhoituminen palauttaisi meidät 80 vuotta taaksepäin kehityksessä. Et voisi soittaa minnekkään, et saisi ruokaa mistään, et edes vettä välttämättä kovin helpolla, polttoaine loppuisi eli liikenne pysähtyisi ja vain välttämätön liikenne saisi kulkea kuten pelastus ja muu apu. Mistä sinä lähtisit apua hakemaan, olet täydellisessä uutispimennossa? Odotatko että kylille tulee apua jostain jotka tuo ruokaa ja vettä? Mikään tieto ei kulkisi niin kuin on totuttu. Lähikaupoista saa ruokaa yhdenpäivän ajan kunnes se on asukkaiden toimesta tyhjennetty. Tuo olisi jopa mielenkiintoista kokea, ehkä se voisi muuttaa meidän arvomaailmaammekin että aina se raha ja bisnes ei ole maailman tärkeimmät asiat joiden eteen uhrataan joka päivä ihmisiä häikäilemättömästi.

Minulla on aina

Minulla on aina varasuunnitelma olemassa: Pottukuopassa on sen verran evästä, että kevääseen saakka pärjää ja jää vielä siemenpotutkin. Rengaskaivosta voi veivata vettä ja omasta metästä saa lisää polttopuita, kun kuivat puut alkaa vajasta käydä vähiin. Ei tarvitse kuin suolaa ottaa matkaan, kun ajelen auton tankissa olevilla bensoillani maalle. Takarontissani on moottorisaha, jos sattuu tie olemaan matkan varrella tukossa. Teillä alkuperäisillä kaupungin asukkailla saattaa olla tukalaa, kun olette tottuneet, että asiat hoidellaan puhelimilla, tietokoneilla, osakekeinotteluilla ja muilla elämän turhuuksilla. Kärvistelette sähköttömissä kerrostalokämpissänne ilman ruokaa pakkasen armoilla. Minä laitan sillä aikaa puilla lämpiävän saunani tulille ja otan makoisat löylyt. Vaimo keittelee tuppipotut ja sitten on mukava syöpötellä saunan päälle ja mennä uunin pankolle maate pimeän ajaksi. Ihan niinkuin ennesvanhaan nuoruudessa, paitsi että silloin potut keitteli äitimuori.

Onhan se nähty kuinka ihmiset

Onhan se nähty kuinka ihmiset hamstraavat vaikkapa lakon uhan alla, suurempienkin kauppojen hyllyt miltei tyhjenee kun paniikissa haetaan kaapit täyteen ruokaa. Saattaahan sitä viikossa tällainen hyvintointivaltion pullea ja hyvinsyönyt kansalainen jopa haihtua olemattomiin. Raaka-aineista kun sitä sapuskaa ei osata enää valmistaa, että jos leivätkin uhkaavat loppua niin turha sitä on jauhoa ostaa kun ei tiedä mitä sillä tehdä, parempi hakea parikymmentä leipää kaupasta ja heittää sitten pois jos ei jaksanut ihan kaikkea syödä kun sitä lakkoa ei tullutkaan tai se kesti vain päivän tai kaksi. Suosittelen heti näin vuoden aluksi hakemaan nyt niitä säilykkeitä kaikki vapaa kaappitila täyteen, koska jos ei talvi tai kevätmyrskyt saa taas paniikkia ja nälkää aikaiseksi, niin viimeistään joulukuun 21. päivä tulee maailmanloppu kun Maya kalenteri päättyy...tai ainakin näin väitettiin JIM:llä (tv-kanava) joidenkin amerikkalaisten suusta :-/

Jos kaupat ovat suljettuina ,

Jos kaupat ovat suljettuina , niin ei sieltä jauhoakaan osteta. Ja Ei sähköuunilla niitä paisteta sähkökatkon aikana. Kaikilla ei ole mahdollisuutta asua maalla. Turhaa mollaamista. Kyllä sairaat, vanhukset ja pikkuvauvat eniten kärsivät. Kerrostaloista ei pääse mihinkään puusaunaa lämmittämään tai parunakelariin, kun ei nykyän ole edes kylmäsäilytystilojakaan ja nekin viilenisivät sähköllä. Puhelimet eivät toini, ainakaan maalla jos sairaustapaus tulee. Ambulanssia ei soiteta sieltä uunin pankoltakaan. Huoltoasemia ja terveyskeskuksia suljetaan. Vedenjakelu loppuu. Monissa paikoissa eivät puhelimet toimineet. Kaikki on paikallisia jos ei tänä vuonna rehvastelijoiden alueelle sattunut, niin ehkä ensi kerralla. Yhteiskunnan nykyinen tila on, että lähimmäisestä ei välitetä, toista oli ennen kauan kauan sitten, silloin oli vielä yhteisöllisyyttä. Ajatellaan vain omaa etua ja ahneutta. Miten tänä päivänä kohdellaan vanhuksia ja sairaita tai muita heikompiosaisia ? Kriisin tullen mikään ei muutu ja heikompiosainen saattaakin olla kuka tahansa meistä. Sen huomaat itsekin jos tarkemmin mietit.

Tosi on, melkoinen katastrofi

Tosi on, melkoinen katastrofi on sähkön katkeaminen. Tällä kertaa ei ollut onneksi kovia pakkasia. Muistan sellaisiakin jouluja, jolloin halla huiteli kolmessakympissä. Tuuria oli tällä kertaa, mutta joskus se koittaa huononkin tuurin aika ja se kannattaa pitää mielessä ja tehdä ainakin suunnitelma sekä pieni varautuminenkin pahan päivän varalle. Tuuria se on ollut minullakin, kun olen saanut syntyä maaseudulla - jota kaupunkilaiset ajattelemattomuudessaan paljon mollaavat - puutteellisiin oloihiin ja sen myötä saanut näppituntumaa, mitä on tulla toimeen lähes omavaraistaloudessa. Ei voi olla käymättä sääliksi nykyisiä kaupunkilaislapsia, jotka ovat päässeet tottumaan korkean elintason elämään (ei tosin kaikki, köyhyyttäkin on). Mitä korkeammalta putoaa, sen kamalampi on äkkipysäys. Yhteiskunnan haavoittuvuus sai taas hyvän muistutuksen, siksi minäkin kirjoittelin ehkäpä hieman provosoivankin arvuutteluni omasta eloonjäämisvarastani. Ehkäpä sieltä voi rivien välistä paistaa rehvasteluakin, mutta oli minunkin kotimökilläni 5 päivää ja 4 tuntia sähkötöntä aikaa lisäksi ja puhelinmotti. Ei ollut pienentäkään hinkua lähteä sinne kylmyyteen evakkoon lämpöisestä Espoolaisesta kerrostalon lokerosta. Mitä tulee heikompiosaisten puolustamiseen, sitä olen aina ja joka käänteessä yrittänyt tehdä. Rahalliset resurssini ovat vähäiset asiaa hoitamaan, mutta ainahan sitä voi edes sanan voimalla yrittää saada jotain aikaan. Jos ei muuta niin keskustelua. Liittykää mukaan, kellä energiaa ja "säähköä" piisaa!

Eipä hätää eläkeläinen.

Eipä hätää eläkeläinen. Otetaan rahat maakaapelin vetoon puusta. Ai puusta? Joo, just puusta. Ensin kaadetaan sähkölinjoihin yltävät puut ja myydään ne. Niillä maksetaan ko kohdan maakaapeleiden vedot. Kätevää. Jaa, ei taida metsänomistajat tykätä. Ihan sama, tykkäävät tai eivät, kuuluvat maan kermaan (joka ei todellakaan asu kerrostalossa pääkaupunkiseudulla). Pikku "lisävero" yhteiskunnan toimivuuden hyväksi ei haittaa. Samaan kolehtiin voivat sitten yhtyä Fortumit ja muut isot sähkölaitokset, jotka maksavat johtajilleen miljoonaosinkoja vuosittain. Pistävät vaan sen vuoden osingot maakaapeleiden vetoon. Kyllä ne pomot vuoden pärjäävät edellisen vuoden osinkojen varassa...

En tietenkään tykkäisi, jos

En tietenkään tykkäisi, jos tilani läpi kulkevaa keskijännitelinjan kulku-uraa levennettäisiin kymmenestä metristä viiteenkymmeneen. Todennäköisesti ei Pirkko-Pietarikaan pitäisi, jos hänen tontiltaan pakkokaadettaisiin kaikki puut. Sitten, kun tulevat sähköyhtiöstä ajoittain raivaamaan puut ettei ne kasva liian pitkiksi ja ota lankoihin kiinni, niin siihen paikkaansa jättävät mökkiläisen siivottavaksi. Ei niitä risuläjiä viitsi mökin ikkunasta kahvia juodessaan katella. Muuten siitä tonttini läpi vedetystä sähkölinjasta sain aikoinaan sähköyhtiöltä nykyrahaksi muutettuna 80 euron korvauksen. Samalla katkaisivat pylvästä asentaessaan pottukuopan salaojaputken, jonka seurauksena seuraavana keväänä kuoppa täyttyi vedellä. Sinne hukkuivat vuoden eväät, ei sähköyhtiö maksanut mitään korvausta, eivät edes salaojaani korjanneet. Itse sain kustantaa. On se linja vieläkin kiusanani olemassa. Päättyy sorayhtiön tyhjäksi kaivamalle santakuopalle. Ei ole linjalle enää edes tarvetta, kun on soranotto loppunut eikä seulakone tarvitse sähkövoimaa, kun sitä ei enää edes ole. Kaatoi Tapani-myrsky linjan päälle pari puutakin ja sai sähköt poikki koko kulmakunnalta. Ilmeisesti ei sähköyhtiö ala ilmaiseksi linjaa purkamaan eikä sorayhtiötäkään asia enää kiinnosta, kun ovat saaneet pantua lapsuusmaisemani lihoiksi ja marjastusmaat piloille. Sellaista on elämä ja isomman oikeus. Kiitoksia vaan, eipä kukaan ole ennen minulle sanonutkaan, että kuulun maan kermaan:) Siitäkin huolimatta, että asun kerrostalossa pääkaupunkiseudulla. Sitä pikku lisäveroa katson jo maksaneeni tarpeeksi. Yhteiskunnan tarpeiden tyydyttämiseksi menetin 700 kg pottuja, eivät edes itäneet seuraavana kesänä pellossa, tuli katovuosi ja sitten oli seuraavana talvena nälänhätä:) Ai että katokorvauksiako? No ei sitten pennin vertaa! Muuta ei jäänyt näppiin kuin v...tus tapahtuneen johdosta.

Ja vieläkö jotkut kuvittelee

Ja vieläkö jotkut kuvittelee ettei vuoria tarvita kuin kivi firmojen rahan tekoon köngistedtin vuori vantaan puolella joka taas näytti tarpeellisuuden hillitsemässä kovia tuulia.

Haastattelija kyseli

Haastattelija kyseli sähkökatkoksista, miten ne ovat vaikuttaneet ihmisten elämään. Nuori aikuinen (25 +) vastaa: "no minä asun ihan H:gin keskustassa, eli ne pulmat ei koske minua" "Katkaisijasta sen virran saa päälle, vai mitä"? -Voi pyhä yksinkertaisuus, huonosti on asiat jos moni elelee tällaisten aatosten / luulojen kanssa! Tuskin edes tietävät mihin ja millätavoin WC:n jätökset huuhteluvesineen joutuvat......

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet