Anna Kontula

Sammakot vaativat ajoitusta

Joillakin suvussani on ilmeisiä yhtäläisyyksiä Mika Kaurismäen Sammakoiden klaaniin: heille elämä on pärjäilyä pienten hämäräpuuhien varassa, ei koskaan kovaa rikollisuutta, mutta aina jotenkin epämääräistä päivästä toiseen junailua.

Näiden siteiden ansiosta olen saanut seurata läheltä ihmisiä, joita huoliteltu ja säntillinen Suomi nimittää ongelmanuoriksi. Löytyy koulupinnausta, päihderiippuvuutta, masennusta, työttömyyttä, teiniraskauksia ja hässäkkää poliisin kanssa. Kuka tahansa tilastotieteilijä olisi ennustanut, ettei näistä taustoista hyvää seuraa.

Ja kuitenkin kaikista noista kauhukakaroista on kasvanut verraten hyvin elämäänsä hallitsevia aikuisia. Eräs pahimmista kapinallisista on nyt aurinkoinen koti-isä. Toinen vaihtoi itsetuhoprojektin väitöskirjaan ja kolmas huumeet kansalaisjärjestöihin. Suurin sankari lienee poika, joka keskeytti ammattikoulun kahdesti mutta aloitti sen kolmeen kertaan – ja osoittautui tutkinnon taisteltuaan ahkeraksi ja pidetyksi työntekijäksi.

Mikä tällaisia ihmeitä saa aikaan? No ei ainakaan se kuri, jota nykynuorilla on kuulemma liian vähän. Kokeiltu on, eikä toimi.

Ulkopuoliseksi leimaamisen kierre alkaa alakoulujen jälki-istunnoista ja puhutteluista. Toisinaan sitä seuraa lastenkoti, joissa kilteinkin tenava oppii yhteiskunnasta vieraantumisen perusteet. Myöhemmin kömmähdykset opiskelussa tai työnhaussa johtavat pitkiin karensseihin eli toimeentulon hyytymiseen. Siitä onkin enää hiirenaskel kulutusluottoihin, joiden tähtitieteelliset perintäkulut viimeistelevät syöksykierteen.

Jokaisella yhteisöllä on marginaalinsa, mutta tämän ryhmän kokoon on mahdollista vaikuttaa. Harva meistä haluaa syrjäytyä pysyvästi, jos tarjolla on vaihtoehtoja.

Meillä kierteen katkaisu on saatu onnistumaan vain yhdellä reseptillä: apua pitää olla tarjolla täsmälleen silloin, kun nuoressa itsessään herää halu muuttaa elämäänsä. Ilman motivaatiota ei apu mene perille. Toisaalta monesti ongelmavyyhti ehtii mennä niin pahaan solmuun, että yksin siitä ei selviä, oli päätös kuinka vahva tahansa.

Auktoriteettien on vaikea niellä sitä, että vanhempien ja viranomaisten avun on tapahduttava nuorten ehdoilla, ei silloin, kun aikuisten maailmasta liikenee aikaa ja määrärahoja. Nuorten epämääräiset ja vaikeasti lokeroitavat tilanteet eivät sovi heidän säntilliseen maailmaansa. On helpompi syyttää nuorten kurittomuutta kuin tarkistaa omia toimintatapoja.

Ja siksi Sammakoiden klaani syntyy yhä uudelleen.

Anna Kontula

Kommentit (120)

Kommentit

Harvinaisen viksua tekstiä...

Harvinaisen viksua tekstiä...

Hairahduin otsikkoon, luulin

Hairahduin otsikkoon, luulin että kyse on Valviran pääjohtajan sammakosta, että hänen tonttinaapurikseen viitasammakoiden päälle ei saa rakentaa kehitysvammaisten hoitokotia, mutta lasten päiväkotirakennus kyllä kelpaisi. Anna kirjoittikin asiaa. Köyhyyden ylisukupolvistuminen (mikä mainio sana kielenkääntäjille!) on perus suomalaisuuden häpeänpilkku. Köyhyys ja sen myötä syrjäytyminen olisi rahalla poistetavissa ja siis poistettavissa. Vaan kun köyhyys haisee, niin kuka siihen viitsii koskea?

Hyvä aihe, mutta mitä ovat ne

Hyvä aihe, mutta mitä ovat ne oikeat lääkkeet köyhyyden ja syrjäytymisen poistamiseen? Suomestakin löytyy toisen polven työttömiä jota eivät ole koskaan olleet töissä, eivätkä heidän vanhempansa ole olleet koskaan töissä. Yhteiskunta on elättänyt puuttumatta asiaan sen enempää. Valitettavasti kotimainen sosialitukiviidakko mahdollistaa tämän - ymmärrän miksi tätä viidakkoa halutaan perata. Jokaiselle kuuluu toimeentulo mutta jokaisen pitäisi myös omien kykyjensä ja mahdollisuuksiensa mukaan myös osallistua toimeentulon hankkimiseen. Eli koulutusta, töitä ja sosiaaliturvaa - sopivana yhdistelmänä. Ei käy kateeksi niitä jotka yrittävät ajaa sosiaaliturvan uudistusta läpi - joka suunnasta tulee moitteita ja parannusehdotuksia, mutta kenellään ei tunnu olevan kokonaiskäsitystä asiasta. Pelkäällä rahalla tämä ei selviä - niin paljon rahaa ei ole millään maalla - eikä varsinkaan meillä. p.s Valviran johtajan toiminta kehitysvammaisten kohdalla oli todellakin asiatonta. Osa ihmistä ei todellakaan ymmärrä, että vammaiset ovat ihmisiä siinä kuin kaikki muutkin.Valviran johtaja voisi keskittyä hoitamaan virkaansa viran edellyttämällä tavalla.

Rahalla poistamisen tarkoitin

Rahalla poistamisen tarkoitin etuuksia + palveluja, jotka kaikki tuotetaan rahalla. Rahataloudessa kaikki on kiinni rahasta. MUTTA tietenkin palveluja puoltaa aina se, että niillä työllistetään palveluntuottajia, jotka taas pyörittävät palkkatyöyhteiskuntaa, raha- ja markkinataloutta. Rahaa tarvitaan etuuksiin: jos yksinhuoltaja pukertaa 2 - 3 silppua ja sälää joka arkipäivä, eipä jää aikaa vanhemmuudelle. Parempi olisi jos löytyisi yksi kokopäivätyö tai oikein mitoitetut toimeentulo- ja asumistuki. Rahaa tarvitaan palvelujen tuottamiseen: sosiaalityöntekijöitä, lähihoitajia, kouluihin tukiopetusta, terveydenhuoltoa, liikunnanohjaajia yms. yms. Kaikki liikkuu rahalla paitsi ne vapaaehtoistyöntekijät, jotka ovat tienanneet jo toimeentulonsa (eläkeläiset) ja upporikkaat hyväntekijät.

Olen Kontulan kanssa

Olen Kontulan kanssa harvinaisen samaa mieltä. Mutta todellakin keinot pitäisi löytää joilla ihmiset oppisivat ymmärtämään syitä ja seurauksia siten, että he pyrkisivät parantamaan elämäänsä positiivisilla ja rakentavilla teoilla. Nythän meidän yhteiskuntamme opettaa syrjäytyneille ja syrjäytymisen vaarassa oleville, että niin ei menesty. Menestyjät ovat toisten rahoilla pelaavia pankkiireja, optioilla y.m. kannustettuja epäinhimillisiä liikemiehiä. liikemiesten rahoilla porskuttavia poliitikkoja janiinedelleen. On ihme, että Kontulan kuvaamia itsensä ihmisarvoiseen elämään nostajia vielä löytyy. Silti olen optimistinen: jos pystymme osoittamaan, että yhteiskunnassa pystyy pärjäämään ja jatkossa pärjäämään paremmin saatavissa olevalla oikealla työllä, tekoja seuraa oikeudenmukaiset seuraukset nopeasti ja hyvä saa palkkansa niin sammakoista kuoriutuu jatkossakin tavallisia kunnon ihmisiä. (sillä elämmehän tasavallassa jossa prinssejä ja prinsessoja ei tarvitse paljastua eikä valtakuntien puoliskoja ole jaossa).

Mikä on oikea työ ja mikä on

Mikä on oikea työ ja mikä on mittarina pärjäämisessä?Onko Suomalainen positiivinen ylensäkään ja miten yleensä Suomi pyörisi ilman pankkiirejä ja pankkeja ja kapitalisteja ja yrittäjiä mitä jäisi jäjelle kirpputori ,ruoka jonot kuntatalous ja valtiontalous ilman veroja?Filmit on filmejä ja realitalous jossain muualla mutta idealismi ei yleensä toimi,mitä jää jäljelle raaka kapitalismi tai sosialsimi.Veikkaan että kapitalismi ja sammakoiden klaani jää jäljelle.

Yrittäjä kysyy mikä on oikeaa

Yrittäjä kysyy mikä on oikeaa työtä ja miten mitata pärjäämistä. Onko kysymys vastausta vailla laajemminkin yrittäjille (pienellä alkukirjaimella)? Minusta oikeaa työtä on kaikki sellainen työ jolla ihminen saa tarpellisen toimeentulon lakien ja hyvien tapojen puitteissa eikä joudu tekemään vahinkoa muille. Pärjäämistä voi mitata esimerkiksi sillä saako toimeentulon työnsä tuloksilla, pysyykö terveenä, pystyykö näkemään, että työnsä tuloksellisuuteen voi vaikuttaa ja se vaikuttaa toimeentulonsa ja elämisensä laatuun ja mahtuuko elämään muutakin kuin taistelua toimeentulosta.

Ei hassumpi ajatus mutta

Ei hassumpi ajatus mutta toteutuuko se sitten suurimalla osalla ihmisillä,en usko.Tässä huomaa kyllä eron työtätekevällä ja yrittäjillä,Yrittäjän on aina taivuttava kilpailuun ja halpuuteen ja gloobalisten asettamiin paineisiin missä yrittäjän maailman kuva ei ole enään samaa kun työtätekevän.Raaka on yrittäjän elämä missä sääli on sairaus ja kaikki pitää ostaa ja muutokset 180 astetta minuuttissa siinä ei jää aikaa miettiä työntekijöiden hyvinvointia.Monopooli aika oli kyllä parempi kaikkille osapuolille tämä globaalinen kilpailu missä vaan halvin voittaa ei ole hyväksi kenellekään ja työntekijä jota sitä halpuutta miellään lietsoo tulee olemaan suurin hävijää työmäärissä ja työstä tehdystä palkkasta.Yrittäjä keksiin aina kovempia kuvioita pysyäkseen hengissä jotkut jopa alentuu lapsityövoimaan.Tervehenkinen kulutus ja yrittäminen luo tervehenkisiä työpaikkoja ja se ei ole todellakaan suunta tässä halpamaa haussa että taas voisi myydä halvemalla.

Ymm. Voihan sitä

Ymm. Voihan sitä romanttisoida kaikenlaiset kauhukakarat, puolirikolliset ja narkkarit. Kaikille ei kuitenkaan käy hyvin. Kirjoittaja pelkää ja vierastaa auktoriteettejä. Kannattaisi käydä opintokierroksella vaikka yhdessä ala-koulun luokassa. Miten ryhmä erilaisista oloista tulleita lapsia toimii joukkona niin, että kaikki saavat opetusta ja tuntevat olonsa turvalliseksi? Auktoriteettiä ei siis tarvita, joten jätetään lapset yksin luokkaan? Veikkaan, ettei kukaan opi 9-vuoden aikana edes lukemaan. Yhteiskunnassamme vallitsee erittäin väliinpitämätön "mutkun MÄ haluun"-ilmapiiri. Jos edes varovasti yritetään puuttua "vapaiden persoonien" tapaan toimia ryhmässä, ollaan heti niskavillat pystyssä. Kirjoittaja voisi nyt listata vaikka viisi vaihtoehtoa, miten riehuvat ja möykkäävät kakarat saadaan oppimaan ja antamaan myös toisille työrauhan? Voiko kuulla mitään, jos oma suu suoltaa kokoajan mölyä? Tällähetkellä ainoat keinot ovat jälki-istunto ja puhuttelu. Ihan mieluusti joka ope varmasti ottaa vastaan tepsiviä keinoja. Luovuus ei ole huutamista. Fyysinen aktiivisuus ei ole luokkatovereiden hakkaamista, tuuppimista tai potkimista. Siitä sitten vaan, keinot peliin, odotan mielenkiinnolla! Kannattaa muistaa myös se, että "tavislapsilla" on yhtälainen oikeus oppimiseen ja koulurauhaan, kuin näillä sammakoillakin.

"Aikuisen" kommentti ei ole

"Aikuisen" kommentti ei ole aikuismainen. Jos Kontula älykkäänä naisena provosoi, niin tyhmän ei kannata provosoitua. Sille tietenkään ei voi mitään, jos nimimerkki "Aikuinen" pitää omia lapsiaan sammakoina ja ajattelee sen olevan romanttista. Tuolla tavalla lapsistasi tulee/on tullut niitä kauhukakaroita, puolirikollisia ja narkkareita.

Puoli-, täysrikollisten,

Puoli-, täysrikollisten, villien, vilkkaiden j.n.e. lasten ja aikuisten ohjaaminen yhteiskunnan kaikkien jäsenten, m.l. he itse, kannalta hyödylliseen tai ainakin haitattomaan ei saa olla kuriasia. Ulkoinen kuri ei johda omaksumiseen vaan väkivallan väistämisen ulkokohtaiseen opetteluun. Kasvatuksen pitää johtaa omaan oivaltamiseen ja se tapahtuu parhaiten oman hyödyn kautta: mitä hyötyä on, että yhdessä tehdään jotakin ja saavutetaan jotakin sekä toisien riistäminen vie lopulta itseltäkin. Tuollaisen oppiminen tietenkin edellyttää, että yhteiskunta toimii siten kuin opetamme eli että riistäjät eivät menestyisi.

Ristäminen on kyllä liian

Ristäminen on kyllä liian kova sana Suomessa,sanoisin että omien etujen ajaminen olisi lähempänä.Suomessa ei kyllä tiedetä mikä on riistokapitalismi on tämä silti sen verran jäjestäytynyt maa ehkä liikakin.En usko että mini Suomessa haluaisi jakaa jotain muille kyllä se oma etu tule ensin ja tavallaan se on mekanismi selviytymistä varten ,ihminen on eläin loppupeleissä ja vahvimmat jää.

Niin kauan kun Suomessa

Niin kauan kun Suomessa ihmisiä syrjäytyy toisen ja kolmannen polven työttömiksi kapitalistisen voitontavoittelun ja -ahneuden takia, kirjoitan ja puhun riistosta yhteiskunnallisena ilmiönä. Sen lisäksi tarkoitan riistämisellä yksityistä riistämistä jossa toiselta viedään fyysisesti suoraan käsistä. Meidän pitäisi päästä tilanteeseen jossa ihmiset näkisivät, että yhteinen hyöty hyödyttää myös henkilökohtaisesti. Se tarkoittaa kahta asiaa: yksilön pitäisi oivaltaa ja ymmärtää oma hyötynsä ja yhteiskunnan tulisi toimia oikeudenmukaisesti eli niin, että yhteinen hyöty on yhteistä eikä sitä riistetä vain pienelle piirille.

Liirum laarum teidän

Liirum laarum teidän "kapitalisti riistäjät" jorinanne. Antaa nyt vaan tulla niitä hyviä, tepsiviä keinoja, joilla saadaan 20-25 lasta oppimaan peruskoulun aikaiset asiat ja toimimaan ryhmänä ja olemaan vielä pelottomia lapsia. No? Realismia peliin. Ihan lyhyitä lauseita, ja heti tepsiviä keinoja. Suurin ongelma tällä hetkellä kouluissa tuntuu olevan se, että kukaan ei johda. Julma tosiasia vaan on, että ryhmässä on oltava jkl säännöt ja (Hui!) niitä pitäisi myös noudattaa. Ihan sivuseikkana lisäisin, että kolme lastani ovat ka 9 kieppeillä kaikki, sosiaalisia, pidettyjä kavereita ja osaavat ihan peruskäytöstavat. Eivät ole sammakoita, enkä näe mitään hohdokasta siinä, että pitäisi ollakkaan.

9 ka. ei tee lapsesta

9 ka. ei tee lapsesta älykästä, ja käytöstapohin kuuluu olennaisesti se, että ei pidä muita lapsia sammakoina. Sivistys ja älykkyys kulkevat käsikädessä. Kokonaisälykkyys ratkaisee kaiken. Se on biologinen ja geneettinen tosiasia- ja periytyvää.

Vouhotus sanoilla riisto,

Vouhotus sanoilla riisto, kapitalismi, optiot, tuloerot ja ahneus on jotenkin liikuttavaa. Näiden sanojen käyttäjät tyypillisesti eivät yhtään tiedä mistä puhuvat ja mitä em. sanat tarkoittavat. Eivät ahkerat ja hyvätuloiset ole syypäitä siihen ettei kaikilla pyyhi täysillä. Jos kansalaiset aletaan tasaveroistaa, eli otetaan paremmin ansaitsevilta ylimääräiset tulot pois ja jaetaan heikommille, niin aika pian suuret tulot lakkaavat kokonaan tai siirtyvät ulkomaille.

Riistäjiksi minä kutsuisin ne

Riistäjiksi minä kutsuisin ne jotka haluaa yrittäjältä,aina lisää etuja,lisää eläkettä joka nostaa maksuja,ainaiset lakkot,turhia sairaslomia,työtehtävien laiminlyöntiä ja muutenkin työnteosta pinnaamista,liialliset palkkankorotus vaatimukset,kaikkien riskien ja velvoitteiden siirtämistä yrittäjälle,valtion yli elämisen maksattaminen yrittäjille,työttymyysvakutusten maksattaminen niille yrityksille jotka työllistää ja mitä enemmän työllistää niin enemmän maksua,tuhansien piiloverojen keräämistä yrittäjiltä.Lista lopputon ja herää kysymys kuka riistä ketä .Suomessa yrittäjä on maksuauttomaatti ja loppuun riistetty keinotekoisilla maksuilla ja veroilla ettäs sellaista kapitalismia.Jos minä saisin tasavertaistaa työntekijöitä ja yrittäjiä niin kaikki olisi huutokauppatavaraa myös palkkat.Suomessa mahdoton ilmapiiri ja sen takia teollisuus lähtee lujaa vauhtia pois.

Mikset sitten lähde Suomesta,

Mikset sitten lähde Suomesta, yrittämään jonnekin muualle, jos täällä on niin vaikeaa. Vaikkapa sinne Ruotsiin.

Haluatko, "Ihmettelen vaan",

Haluatko, "Ihmettelen vaan", todella yllyttää? Suomi on hyvä maa vaikka missä suhteessa. Olot ovat vakaat ja tulevaisuuteen voi luottaa. Mutta se yrittäminen. Yrityksen saa perustaa ja kuuluu luoda työpaikkoja mutta tuotot kuuluu joko jakaa veroina, palkkana, hyväntekeväisyytenä tai minä tahansa mutta omaksi eduksi jos jotain jää niin sitten syytetään riistäjäksi, kapitalistiksi, optiomiljonääriksi, tuloerojen aiheuttajaksi ,ahneeksi ja ties miksi. Ei ole yritystoimintaa ilman riskiä. Jonkun se riski täytyy kantaa. Riski tarkoittaa sitä että voi käydä hyvin mutta voi tulla perikato. Valtionyhtiöissä riskin kantavat veronmaksajat mutta yksityisissä yrityksissä yrittäjä ja hänen perheensä. Voitot kuuluvat valtionyhtiössä koko kansantasavallalle ja tuntuu siltä että niin kuuluvat yksityisten yritystenkin hedelmät. Ole siinä sitten kasvuyrittäjä kun kateus vie kalatkin merestä.

Aikuinen kyselee

Aikuinen kyselee konkreettisia ja nopeita keinoja. Minusta aiempien kommenttieni tarkoittama konkreettinen keino on osoittaa kasvavalle nuorisolle, että yhteiskunnassa pärjää oppimalla koulussa opetettavat asiat. Se tosin edellyttää, että yhteiskunta toimii niin, että noilla opella pärjää ja ne opetetaan niin, että ne oppii. Aikuinen voi sitten kertoa miten nuo edellytykset täytetään per heti.

Erinomainen huomio tuo

Erinomainen huomio tuo vaatimus että yhteiskunta toimii niin että koulun opeilla pärjää. Haluaisiko sinä kertoa miten tuon edellytyksen saa täyttymään. Maailma muuttuu ja usein on helpompi jos ihmiset sopeutuvat ja muuttuvat mukana. Koulu pitää ilman muuta ottaa vakavasti, pitää oppia paitsi opetettavat aineet, myös se miten opitaan asioita.

Ajoin takaa sitä, että jos me

Ajoin takaa sitä, että jos me haluamme opettaa lapsosille, että opiskelkaa ja tehtää työtä älkääkä maatko laiskoina huijaamassa niin maailman pitäisi olla sellainen, että työnteolla todella pärjäisi. Siis ei sellainen jossa parhaiten pärjää finanssispekulantit ja heidän kaltaisensa. Maailma todella muuttuu kun sitä muutetaan. Maailmaa ihmisten ympärillä muuttavat ihmiset sillä ihmisestä riippumattomien luonnonvoimien vaikutus on niin hidas, että yksittäisten ihmisten ei siihen tarvitse reagoida. Mutta ketkä sitä muuttavat ja ketkä joutuvat sopeutumaan? Voisimmeko ja haluaisimmeko vaikuttaa siihen, keiden anamme muuttaa maailmaamme? Haluaisimmeko kenties itse vaukuttaa? Pitäisikö meidän opettaa lapsillemme miten muuttaa maailmaa siten, että nykyinen valta jakautuisi laajemmalle joukolle ihmisiä?

Kyllä nyt mielummin elään

Kyllä nyt mielummin elään mielenkiintoisessa ja laajassa maailmassa missä on työntekoa ja finanssi peliä ja yrittämistä ja pärjäämistä ja ei pärjäämistä.Myyryläisen malli pikkuisen yksi oikoinen ja tylsä ja Myyryläinen voisi itse olla finanssi spekulantti ja huomata että se vasta vaikeata ja riskinpitoista hommaa onkin.Ihmettelen vaan on kommentoinut että pitäisi lähteä Ruotsiin yrittäämään,miksi sinne koska se on samanlainen sosialistivaltio kun Suomi.Ei kuule eläkepäivät lähennee ja yrittäminen loppuu ja säälin tulevan polven yrittäjiä kun muille pitäisi pitkien päivien uurastukset antaa pois että he pääsisivät vieläkin helpomalla,ehkä kohta 3tunnin päivällä.Silloin on hyvin kun yrittäjä ei pärjää mutta auta armias jos se pärjää niin se on rangaistava teko sosialistin silmissä silloin työn tulokset pitää jakaa pois.

Yrittäjä erottaa veikeästi

Yrittäjä erottaa veikeästi työnteon ja yrittämisen toisistaan. Työnteko ei siis Yrittäjän (iso alkukirjain) mielestä ole työntekoa. No, se on yrittäjän (pieni alkukirjain) mielipide. Toivottavasti ei kuitenkaan kovin yleinen.

Joskus työnteko on tekemistä

Joskus työnteko on tekemistä ja joskus ei.Mutta suurin huolestuminen oli tämä tylsä elämän malli mitä myyrylänen edustaa.On sitä muunlaista elämää kun istua metrossa ja tehdä jotain tylsää työtä .On se sammakon klaani joku vaihtoehto tai pankkiiri tai pokeripelaaja kunhan saa toteuttaa itseensä ja olla tyytyväinen.Ei se elämä nyt niin vakavaa ole ja meitä on moneksi joka on elämän rikkaus ja suola.

Harvempi yrittäjiä työteon ja

Harvempi yrittäjiä työteon ja työnantamisen takia paheksuu. Paheksuntaa aiheuttaa "pokeri vieraalla rahoilla". Jos yrittäjä pelaa omilla rahoillaan, niin siitä vaan, mutta jos polttaa siinä pelissä muiden rahoja, niin vähintäin 15-vuotta liiketoimintakieltoa ja luotettavuus julkisuuteen.

Yrittäjä kuvasi aiemmin

Yrittäjä kuvasi aiemmin yrittäjän arvomaailman eläimen arvomaailmaksi. Varmaankin se hänen kohdallaan pitää paikkansa. Tästä syystä toivon, että hän on vain itsensä työllistävä yrittäjä ja muunkinlaisia yrittäjiä löytyy. Työnantajalle kuluu työntekijöiden määräysvalta ja vastuu lain säätämässä rajoissa. Olen joskus ehdottanut, että niille yrittäjille joilla ei ole eläimen arvomaailma ja on moraalista vastuuta, tulisi saada joku muu nimi. Hyvä olisi, että näillä olisi olemassa virallinen laatusertifikaatti, joka kertoo yrittäjän hallitsevan teknisen ammatillisen osaamisen lisäksi myös muut yrittämiseen kuuluvat vastuut.

Että on tylsää ja vakavaa

Että on tylsää ja vakavaa porukkaa tässä kirjoitus osiossa.Onko työntekijöiden moraalinen vastuu aina paikkallaan,ei todellakaan,onko työntekijät ammattitaitoisia sanoisin harvemmin.Mitä jää jäljelle.yrittäjä joutuu improvisoimaan että hommat etenisi.Mutta niin tai näin minä valitsin yrittäjäksi jo 20vuotiaana koska kyllästyin heti valtion virkaan missä työnteko oli kiellettyä ja siirryin moniala yrittäjäksi ja sijoittajaksi ja ensimmänen oppitunti 90luvun lamassa oli että älä koskaan yritä omalla rahalla vaan muitten rahalla jos et halua menettää kaikken.Työvoimaa välttän koska se on liian monimutkaista sisäistää työntekijöille että tulosta pitäisi tulla ja että rahat ei ole valmiina yrityksessä vaan ne luodaan ajan myöten.Ellikkä vuokraan työvoimaa tai ostan palveluja missä minä maksan siitä mitä minä tarviin ei turhasta ja tämä on tätä päivää ja niin tulee myös jatkumaan.Moraalinen vastuu on minun mielestä olematon sana Suomessa koska sitä ei noudata kukaan ei politiikkot,virkamiehet,työntekijät,yrittäjät,ei edes oikeuistuinkaan kaikkissa tapauksissa puhumatta verottajasta jolla on välillä ihan oma lainsäädäntö kun on liian paljon tulkkinanvaraa.Moraalinen vastuu toimii Suomessa vaan silloin kun viimeiset lainatut rahat lähetetään Kreikkaan että saisivat väärinkäyttää nitää rahoja taas kerran.Tyhmä ja moraali on tosiaan kaksi eri asiaa.

Loppuksi jokainen on

Loppuksi jokainen on todellakin oman onnensa seppä ja mitä se sisältää on jokaisen oma asia.

" 20vuotiaana koska

" 20vuotiaana koska kyllästyin heti valtion virkaan missä työnteko oli kiellettyä ja siirryin moniala yrittäjäksi ja sijoittajaksi ja ensimmänen oppitunti 90luvun lamassa oli että älä koskaan yritä omalla rahalla vaan muitten rahalla ". Kirjoituksesta voi paljon päätellä ja jokainen voi tehdä tämän perusteella omien arvojensa mukaiset johtopäätökset. Mitä tulee yrittäjiin ja työntekijöihin, niitä riittää joka lähtöön. Olen ehdottanut joskus, että jos työsopimuslaki ja työehtosopimukset rajoittavat, niin voi palkata tekemään työtä toisen samanhenkisen yrittäjän kuin mitä itse on. Yrittäjää itseänsä eivät rajoita työaikalait. En halua yleistää, mutta kaikkein heikoimmat työntekijät mitä olen nähnyt ovat narsistiset ihmiset jotka ryhtyneet yrittäjiksi. Heikoimmiksi heidät on tehnyt heidän itsekeskeisyys, yhteistyöhaluttomuus sopeutua ryhmätyöhön, kateus, sekä pelko, että joku heistä hyötyy. Heidän piirteisiin kuuluu itsensä yllentäminen toisia mollaamalla ja panettelemalla. Onneksi on suurempi joukko yrittäjistä on niitä jotka eivät kuulu edelläkuvailemaani joukkoon. Heille on ominaista pyrkiä täyttämään antamansa lupaukset, eikä välttelemään vastuitaan. Ominaista heille on arvostaa myös muita ihmisiä.

Noilla yllä olevilla

Noilla yllä olevilla yrittämisen eettisillä opeillako koulukkaista kasvaisi vastuullisia ja hyödyllisiä ihmisiä yhteiskunnassamme yhdessä elämään?

Oman onnensa seppiä

Oman onnensa seppiä putkahtelee köyhiin perheisiin. Sitä vastoin rikkaiden lapsille vanhemmat takoo tulevaisuuden jo sikiövaiheista alkaen: kehityksen kulkuun kun vaikuttaa suuresti se, minkälaisessa rauhassa sikiö saa lapsivedessä lillua ja minkälaista ravintoa saa napanuoran kautta imeä. Etenkin aivojen kehitykselle on erinomaisen tärkeää, ettei äiti kärsi missään raskausvaiheessa aliravitsemuksesta ja että äiti on terve ja hyvinvoipa. Pelastettais edes gravidit naiset!

Yrittämisessä pärjää harva ja

Yrittämisessä pärjää harva ja valittu,niin se jäi kiinnostamaan kun pähkälijä kertoi että narsistit ryhtyy yrittäjäksi niin pärjääkö ne myös koska yrittäjän täytyy olla melkoisen taipuisa joka suuntaan ja uskottava.Rahoituksella pyörii melkein kaikki sijoitus ja hankkeiden teko että en nyt tiedä että onko pähkälijä nyt ihan ajan tasalla mihin yrittää ottaa kantaa.Myyryläiselle toteaisin vaan että emme elää kommunistivaltiossa edellekään vaan täällä saa käyttää omia aivoja vaikka koulussa pitäisi hänen mielestä olla propaganda pohjainen opetus minkälainen työntekijä susta tulee tulevaisuudessa.Onneksi on saanut toteuttaa itsensä vapaassa maassa ja olla onnellinen yrittäjä joka on luovinnut sosialismistä taitavasti ohi koska sosialismi on sama asia yrittäjällä kun hiekkaa rattaissa.

Sairaat on "asiaihmisen"

Sairaat on "asiaihmisen" fantasiat. Minkäs teet, mutta toivottavasti lapsesi eivät ole eläneet tuollaisessa "maailmassa", kun tunnut niin hyvin tietävän lastesi kurjuuden. Me muut modernit naiset käymme säännöllisesti neuvolassa, jossa kaikki hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla - emmekä ole milloinkaan kuullet edes tuollaisesta.

Niinpä, mutta pois se, että

Niinpä, mutta pois se, että vain sammakoille syntyisi fas-perillisiä. On niitä välittömästi syntymänsä jälkeen huumevierotukseen joutuneita paremmissakin piireissä. Kun taas foolihappovajaus saattaapi hyvinkin kohdata sammakoita.

Mistäs Yrittäjä tähän

Mistäs Yrittäjä tähän kommunismin nappasi? Kyse kai on ollut lähtökohtana olleen kirjoituksen huolesta siitä miten nuorisomme kasvatetaan ja kasvaa itsestään ja muista vastuullisiksi yhteiskunnan jäseniksi ja nyt kommentissani Yrittäjän itsensä kommentit siihen. Yrittäjä ilmeisesti projisoi itselleen epämieluisan sosialismiin ja kommunismiin tietämättä itse mitä ne tarkoittavat.

Mitä ihmettä te papat oikein

Mitä ihmettä te papat oikein jauhatte? Yrittäjä jee, Myyryläinen joo, Hohhoijaa hoo! Taisitte kaikki pudota kelkasta pienenä, kun kirjoittamisen aihekin unohtuu kirjoittamisen aikana! Kyse oli tämän päivän lapsista ja siitä, pitääkö "sammakoita" ihannoida vai ei. Jos luette, ajatuksen kanssa, alkuperäisen kolumnin uudestaan ja lakkaatte jauhamasta jotain täysin asiaan kuulumatonta jorgonia. Lapset on niitä alta 18v vanhoja ihmisenalkuja, joita koulut pullistelevat. Ihan tiedoksi vaan.

Sammakoitakin pitää olla

Sammakoitakin pitää olla koska se on monelle ainut jäjellä oleva elinehto olla sammakko maailmassa missä lukeneet rohmuavat kaikki rahat ja virat itselleen,silloin ei jää jäljelle kun pienrikollisuus tai yrittäminen.Suomi on maa jossa vaan koulutettu on arvossaan muut joutuu sitten puliveivamaan erillaisia muita projekteja .Silti on unohdettu että elämänkoulu on paras ja tietoa asioista löytyy kyllä ilman koulutusta.Itse en ole koulutettu mutta silti pärjännyt kohtalaisesti yrittämisellä mutta sellainen tunne on että olen viimeinen mohikaani valitsemani tielläni.Valtavaa kateutta olen tavanut ihmisiltä jotka on korkeasti koulutettuja ja epäilystä kun teen kaikki paperi työt ja sopimukset itse .Täälläisiä meikäläisiä ei vaan saisi olla yhteiskunnassa missä koulutus on ensimmäisenä ja kun vielä pärjääkin niin se vasta kauheata onkin.Tavallaan eränlainen sammakko itsekin mutta ei pahassa mielessä.

Ei kai kyse ole sammakoiden

Ei kai kyse ole sammakoiden ihannoimisesta vaan siitä miten kukin heistä ja muista syrjäyttämisen kohteeksi joutumisen vaarassa olevista selviytyy vai selviytyykö. Elokuvan Sammakot pyrkivät säilyttämään ihmisyytensä ja selviytymään. Oma näkökulmani on, että jatkossakin heidän tulee selvitä ja selviäminen tulisi tehdä helpommaksi tai ei ainakaan kohtuuttomasti sitä haitata. Se taas minun mielestäni, edelleenkin, edellyttää, että selviytymisessä tarvittavia tietoja ja taitoja opetetaan koulussa niin, että koulukkaat näkevät opetettavista taidoista olevan heille hyötyä eli, että yhteiskunta on sellainen, että siinä kannattaa osata hyödyntää koulussa opetettuja taitoja. Jos edellä kuvattu on Aikuisen mielestä jargonia niin en mahda mintään. Minusta se on perusasetelma josta pitää lähteä tai muuten opetuksella ei ole mitään väliä.

Anna Kontula väitelleenä

Anna Kontula väitelleenä tohtorina ja arvostettuna tutkijana on käynyt niin valtavan aineiston läpi, että tietää mistä kirjoittaa. Sauli Niinistö oli koulussa huono oppilas eli ka. 5 . Samoin taisi olla aikamoinen villiviikari ja kepposten tekijä. Tänään hän on juristi, presidenttiehdokas, ent. ministeri, kirjailija jne. Kontula siis tarkoittaa juuri tätä. Nuoret miehen alut tarvitsevat aikaa ja ymmärrystä oman paikkansa etsimisessä ja vähemmän ympäristön leimaamista ja ahdasmielisyyttä. Itse feministinä olen huolissani siitä, kuinka pojilla ja nuorilla miehillä on valtavia paineita nyky-yhteiskunnassa. "Asiaihmisen" kannanotot ovat jossain hänen omassa todellisuudessaan, joilla ei ole mitään tekemistä Kontulan kirjoituksen sisällön kanssa. Foolihapon-vähäisyydet jne. kuullostaa jo täysin tuhonintentioilta omassa fantasiassa. Neuvolassa kyllä kaikille odottaville äideille kerrotaan foolihapon tärkeydestä vauvan hermostoputken sulkeutumiseen. Suosittelen kaikille nyt nimimerkki "aikuisen" kirjoitusten kohteliaaseen ohittamiseen. Tervetuloa taas, kun olet selvinnyt sinua vaivaavista asioista.

Nonnii. Toimii. Alkoi tulla

Nonnii. Toimii. Alkoi tulla ihan asiaan liittyviä kommentteja. Tätä voi pitää jo keskusteluna! Muutama epäselvyys vielä... "...väitelleenä tohtorina ja...." Kontula aloittaa kolumninsa: "Joillakin suvussani.." Ei liity titteliin eikä valtaviin aineistoihin. Oli romanttisen Kaurismäkeläistä ja hyvin kävi! No kaikille ei. "Ulkopuoliseksi leimaamisen kierre...". Ja missä - edelleen - on ne keinot, joilla kouluissa pitäisi järjestystä ylläpitää? Hienoa olisi, ettei rajoja olisi? Hienoa olisi, ettei auktoriteettejä olisi? Hienoa olisi, ettei kukaan tajuaisi koulun olevan paikka jossa opetellaan eränäisiä asioita? "Auktoriteettien on vaikea niellä.... siksi Sammakoiden klaani syntyy yhä uudelleen". Siis vika, syy ja vastuu on niillä, jotka pyrkivät olemaan auktoriteettejä lapsen tai nuoren elämässä? Miten tämän voi muuten ymmärtää? Poistetaanpa nyt virtuaalimaailmassa lapsilta ja nuorilta auktoriteetit kokonaan (siis vanhemmat ja opettajat). Miten käy? Kyllä opettajienkin tehtävä koulussa on lasten opettaminen, ei vain Facebookissa poissaolevana istuminen. Siihen työhön, kuten vanhemmuuteenkin kuuluu myös auktoriteettinä olo. Miten auktoriteettipelkoinen Anna Kontula hoitaisi homman (opetuksen ja kasvatuksen) koulussa ja kotona niin ettei jonkun pitäisi olla auktoriteetin roolissa??? Ei se tohtorin titteli kauheasti arkitilannetta suuren lapsilauman kanssa tunnu selkeyttävän.

Ongelmanuoriksi leimatuista

Ongelmanuoriksi leimatuista Anna wrote: "Löytyy koulupinnausta, päihderiippuvuutta, masennusta, työttömyyttä, teiniraskauksia ja hässäkkää poliisin kanssa." Hohhoijaa on horjahdellut neuvolaan, vaan entäs teiniraskas? Oikea-aikaisen täsmävaikuttamisen puolesta Anna wrote: "Jokaisella yhteisöllä on marginaalinsa, mutta tämän ryhmän kokoon on mahdollista vaikuttaa. Harva meistä haluaa syrjäytyä pysyvästi, jos tarjolla on vaihtoehtoja." Yksi lääke ei tepsi kaikille eikä yksi hyvä käytäntö toimi jokaisen kohdalla, mutta lääkettä tai käytäntöjä, niitä pyörittää raha. Pelastettais ensin gravidit sammakot!

Asiaihminen horjahti itse

Asiaihminen horjahti itse neuvolan puolelle kirjoittaessaan foolihapoista ja fas-lapsista. Kontulan painotti asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Kaikki virkeät nuoret miehenalut hölmöilyssään eivät todellakaan tarvitse suurta joukkoa sosiaali-terveydenhuollon asiantuntijajoukkoa ympärilleen paapomaan. Olen niin monien nuorten miestenalkujen humalatöppäilyjä selvitellyt ja kaikki ovat selvinneet elämässään eteen päin. ( ei minun ansiosta) Toiset ovat opiskelemassa ammattiin ja monet ihan akateemisilla poluilla ja voin taata, että pöydän ympärillä istuessa asiat näytti tuolloin lähes maailmanlopuilta. Kontula kirjoitti myös marginaalista eli pienestä osasta nuoria: päihderiippuvuutta, vakavia mielenterveyden ongelmia jne. Tässä yhteydessä hän puhuikin rahasta eli miten yhteiskunta panostaa näihin nuoriin, jotta heille löytyy omat raiteet. Kyse ei todellisuudessa ole rahasta vaan tahdosta ja arvoista. Mitä tulee teiniraskauksiin, niin niitähän on ollut aina kautta historian eikä ole mitenkään tämän ajan ilmiö. Onneksi valistus on tässäkin asiassa tehnyt tehtävänsä.

Kontula hoitaa lapsensa

Kontula hoitaa lapsensa mallikkaasti ei hänelle tai hänen lapsilleen ole mitenkään huonosti käynyt. 3 lapsen, väitöskirjan tehneenä ja arvostettuna tutkijana ja kansanedustajana puhuu painavaa asiaa. Kyse ei ole auktoriteeteistä vaan siitä, että yhteiskunnan pitäisi hyväksyä myös vilkkaammat pojat ja antaa aikaa löytää oma tiensä ilman, että järjestelmä tekee heistä "erityisnuoria", joita paapotaan laitoksiin, työllistämään koko joukon erityisasiantuntijoita, kuluttamaan verorahoja, kun voitaisiin käyttää vanhaa kunnon maalaisjärkeä. Sitä paitsi on ihan tutkittu asia: mitä kovempaa auktoriteettiä pojat kohtaavat kotona, sitä enemmän siitä syntyy kapinaa, jolloin nuo teini-iän hölmöilyt ovat potenssiin 2.

En tunne Kontulaa enkä

En tunne Kontulaa enkä Kontulan lapsia, vaikka kontulalaisista poikalapsista aikuisiksi miehiksi kasvaneita kyllä tunnen useitakin. Kunnon kansalaisia ovat! Olletikin ne heikoimmat Kontulan rauhaa 1970-80-luvuilla järisyttäneet vilkkaat häiriköt ovat jo sortuneet elon tiellä. Ei ole sattunut näköpiirini vilkkaiden poikalasten paapomista. Kun omat kersat olivat pieniä puhuttiin MBD:stä sun muista vähän rahvaanomaisemmillakin diagnooseilla, nyt ADHD:stä. Entisaikaan koulukodit ja nuorisovankilat olivat kaukana paapomisesta, nyt otetaan huostaan tai tainnutetaan ritaliilla ja concertanilla - liekö nekään paapomista. Mutta sen sanon, että jos ymmärretään häkkiolosuhteisiin pantujen kotieläinten ajoittainen hepuli ja tarve päästä juosta jolkuttelemaan pitkin metsiä ja mäkiä, niin pitäisi ymmärtää myös ihmislapsen vastaava. Terve ruumiis kaipaa koitoksia ja keuhkot raitista ilmaa, vaan mistäs niitä kaupungissa...

Aikuinen rakentelee itselleen

Aikuinen rakentelee itselleen ihan omaa olkiukkoa jonka mielipiteiden kimppuun hän käy. Vain hänhän on täällä kirjoittanut auktoriteettien poistamista. Kyse kun on oikeasti siitä mitä auktoriteetit tekevät ja mitä he asemastaan koulukkaille opettavat. Onko auktoriteetin asema ansaittu vai yritetäänkö se vain ottaa kun on virka tai toimi? Onko opetuksista hyötyä oppilaille heidän yrittäessään aikuistua? Opettaako auktoriteetti heille sellaisia taitoja joista on hyötyä? Vastaako opetuksessa yhteiskunnasta annettava kuva todellisuutta jonka nuori kokee ympärillään? Opettaako auktoriteetti niin, että hän on uskottava opetuksissaan vai perustaako hän opetuksensa vain asemaansa? Hohhoijaa on oikeassa, että ihmiset, jopa lapset, ovat erilaisia. Heitä tulee kohdella yksilöinä, heitä tulee kuunnella ja heidän kannanottojaan pitää pyrkiä ymmärtämään. Se tarkoita, että auktoriteettiä ei olisi vaan sitä, että auktoriteetinkin pitää pystyä perustelemaan sanomansa järkevästi niille joille viisauttaan jakaa.

Vaan jatkanpa vielä sen

Vaan jatkanpa vielä sen verran, kun näin pelkillä naispuolisilla perillisillä siunattu olen, että kyllä sammakoiden alamaailmaan voi pudota tai siellä ainakin hetken viivähtää myös tyttöpäät. Oli nimittäin perillisen luokalla parikin (yli)vilkasta murkkutyttöä, jotka joutuivat kahnauksiin lain ja esivallan kanssa ja yläaste jäi kesken. Toisen kohtalosta en tiedä, eläneekö edes. Toinen koki yhteiskunnallisen herätyksen ja on tarttunut työhön ja toimeen, hankkinut siinä sivussa koulutuksen ja elättää itse itsensä ihan aidolla ja rehellisellä ruumiillisella työllä. Ei häntä tietääkseni kukaan ole paaponut, vaan löysi kansalaistoiminnassa paapomattomat vertaistuet ihan itte. Oma motivaatio on a ja o, kuten Anna wrote: "Ilman motivaatiota ei apu mene perille." Onko perilliseni luokkakaverin tarinalla onnellinen loppu - varmasti, jos vertaa pahimpaan hänelle manattuun skenaarioon. Luulen kuitenkin, että perheettömyys ja yksineläminen ei ole sotkuisen menneisyyden jälkeen nimenomaan naisihmiselle vapaa valinta. Mies taas vastaavan kehityskaaren jälkeen on sankari-isä, ja mikäpäs siinä.

Ns. sinkkuna eläminen on

Ns. sinkkuna eläminen on monelle nimenomaan tietoinen valinta. Se ei tarkoita yksinäisyyttä tai perheettömyyttä. Sääli niitä naisia, jotka eivät kykene olemaan ilman miessuhteita ja joutuvat siten monenlaisen hyväksikäytön kohteeksi. Tämä ei ole ikäkysymys, sillä tähän surulliseen ilmiöön törmää enemmänkin vanhemman sukupolven naisien kohdalla, joille on häpeää olla yksinäinen nainen ja mitä vanhemmaksi eletään sitä sotkuisemmaksi tuo menneisyys käy. Monet tämän päivän sinkkuäidit pitävät tärkeänä sitä, että lapsen elämässä ei ole vaihtuvia äidin miesystäviä, vaikka en moiti tai ihmettele muiden ratkaisuja. Omassa yhden aikuisen ja nuoren miehenalun taloudessa ei kenekään tarvitse leikkiä sankari-isää.

Sankaria leikkivä äippä

Sankaria leikkivä äippä riittää teillä? ;-)

Riittää yllinkyllin ja on

Riittää yllinkyllin ja on riitettävä ;-)

Sivut

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet