
Jenni Väisänen ja Salla Ikonen ovat olleet mukana luomassa Myyrmäelle uutta ilmettä katutaiteen avulla.
Viime vuonna alkanut Myyrmäen katutaideprojekti kantaa jo hedelmää.
Myyrmäki-liikkeen aloittaman ja koordinoiman projektin aikana graffiteja on ehtinyt syntyä jo useisiin Myyrmäen alikulkutunneleihin. Lisäksi graffititaiteilijoille on perustettu kaksi luvallista seinää, joihin voi tehdä graffiteja vapaasti.
– Meille on tullut asukkailta pääsääntöisesti vain positiivista palautetta ja tähän olemme ollleet tyytyväisiä. Esimerkiksi graffitiseinän facebook-sivulla jotkut maalarit ovat kertoneet, että heille on tarjottu jopa skumppaa, kertoo Myyrmäki-liikkeen puuhamies Petteri Niskanen .
Niin kauan kuin nuoret ovat kiinnostuneita katutaiteesta, tunneleita maalataan.”
Graffitiprojekti lähti käyntiin kun Myyrmäenraitin alikulkutunnelin seinissä vuodesta 1994 olleet graffitit maalattiin valkoiseksi korjausten yhteydessä. Tilalle alkoi tulla töhryjä. Asukkaat totesivat Myyrmäki-liikkeelle, että vanhat graffitit näyttivät töhryjä mukavammalta ja jotain uutta olisi kiva saada.
Nyt graffiteista on tullut iso osa Myyrmäen katukuvaa. Ja lisää on tulossa.
– Ensi kesän projektina on muun muassa Jönsaksentien alikulkutunneli. Lisäksi taiteilijat pääsevät maalaamaan Myyrmäen aseman sisäpintoja töistä riippuen, jotta ne voidaan paljastaa yhdessä peruskorjatun aseman kanssa samaan aikaan. Kesällä pääsemme maalaamaan aseman ulkopintoja, Niskanen luettelee.
Alikulkutunnelien lisäksi katutaidetta voi mennä katsomaan hiljattain avautuneeseen Vantaan taidemuseon Meidän katu -näyttelyyn.
Mutta mikä tekee Myyrmäestä näin otollisen paikan graffititaiteelle?
– Myyrmäki sopii erittäin luontevasti tällaiseen. Se on kuitenkin lähiö, jossa on paljon betonipintoja, toteaa Multicolor Dreams -maalauskollektiiviin kuuluva Salla Ikonen .
– Ihmiset eivät vain kävele alueen läpi matkalla töistä kotiin, vaan tämä oikeasti koetaan kotoisaksi, Street Art Vantaata edustava Jenni Väisänen komppaa.
Sekä Väisänen että Ikonen ovat osallistuneet alueen alikulkuteiden maalaamiseen. Molemmat kokevat, että Myyrmäellä on potentiaalia nousta katutaiteen osalta kartalle myös kansainvälisesti.
Petteri Niskasen mukaan katutaideprojektille ei näy loppua.
– Niin kauan kuin nuoret ovat kiinnostuneita katutaiteesta, tunneleita maalataan. En näe, että tällä tarvitsee olla jotain loppupistettä.
Myyrmäessä asuva Anja Wiren kertoo aluksi ihmetelleensä graffiteja, mutta sen jälkeen tykästyneensä niihin.
– Onhan se kiva, että täällä on vähän värikkäämpää. Tykkään kyllä kaikista, mutta minuun vetoavat vähän enemmän sellaiset pehmeät linjat. Esimerkiksi tuolla yhdessä alikulkutunnelissa olevat puput ja oravat ovat mielestäni tavattoman söpöjä.
Täällä pääsee maalaamaan
Myyrmäessä on kaksi vapaata seinää, joilla kaikki voivat maalata.
Toinen on Myyrmäen urheilupuistossa ja toinen, suomen pisimpiin kuuluva 120 metrinen seinä, on Kilterin koulun vieressä.
Maalattuja alikulkutunneleita on Myyrmäenraitilla ja Pudaspolulla Vaskivuorentien alikulkutunnelissa ja Virtatien alittavassa tunnelissa, Ojapolun ja Noropolun Myyrmäentien alittavissa tunneleissa, Valkotiellä ja Viherpolulla Martinlaaksontien alittavassa tunneleissa, Virtapolulla Virtatien alittavassa tunnelissa sekä Virtapuistossa Raappavuorentien alittavassa tunnelissa.
Tunneleita maalaamaan voi päästä ottamalla yhteyttä Myyrmäki-liikkeeseen osoitteeseen [email protected]
Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.
Kommentit
Ottaako Petteri Niskanen
Katutaideprojekti muuttaa
Katutaideprojekti muuttaa
Mielestäni koko Myyrmäki
Ihan harmitonta porukkaahan
On se hienoa että saadaan
Myyrmäestä tulee niin kaunis,
Eikä vain katutaiteen mekka
Meteli tulee aseman
Ei kestäne kauan kun
Myyrmannissa liukuportaat
Myyrmannessa on vartijat,
Pyörii ne portaat Pasilan
Ei se mitään muutu.
Pasila on valtakunnallisesti
Hienoa jos Tikkurilassa
Tämä on kokonaan väärä paikka
Sosiaalisia haasteta ei