Paikalliset

Myyrmäessä ei graffiteja putsata – alueesta tuli katutaiteen mekka

GRAFFITIt   Maalarit ovat saaneet myönteistä palautetta asukkailta – joillekin on tarjottu jopa skumppaa.

Jenni Väisänen ja Salla Ikonen ovat olleet mukana luomassa Myyrmäelle uutta ilmettä katutaiteen avulla.

Toni Tervo

Viime vuonna alkanut Myyrmäen katutaideprojekti kantaa jo hedelmää.

Myyrmäki-liikkeen aloittaman ja koordinoiman projektin aikana graffiteja on ehtinyt syntyä jo useisiin Myyrmäen alikulkutunneleihin. Lisäksi graffititaiteilijoille on perustettu kaksi luvallista seinää, joihin voi tehdä graffiteja vapaasti.

– Meille on tullut asukkailta pääsääntöisesti vain positiivista palautetta ja tähän olemme ollleet tyytyväisiä. Esimerkiksi graffitiseinän facebook-sivulla jotkut maalarit ovat kertoneet, että heille on tarjottu jopa skumppaa, kertoo Myyrmäki-liikkeen puuhamies Petteri Niskanen .

Niin kauan kuin nuoret ovat kiinnostuneita katutaiteesta, tunneleita maalataan.”

 

 

Graffitiprojekti lähti käyntiin kun Myyrmäenraitin alikulkutunnelin seinissä vuodesta 1994 olleet graffitit maalattiin valkoiseksi korjausten yhteydessä. Tilalle alkoi tulla töhryjä. Asukkaat totesivat Myyrmäki-liikkeelle, että vanhat graffitit näyttivät töhryjä mukavammalta ja jotain uutta olisi kiva saada.

 

Nyt graffiteista on tullut iso osa Myyrmäen katukuvaa. Ja lisää on tulossa.

– Ensi kesän projektina on muun muassa Jönsaksentien alikulkutunneli. Lisäksi taiteilijat pääsevät maalaamaan Myyrmäen aseman sisäpintoja töistä riippuen, jotta ne voidaan paljastaa yhdessä peruskorjatun aseman kanssa samaan aikaan. Kesällä pääsemme maalaamaan aseman ulkopintoja, Niskanen luettelee.

Alikulkutunnelien lisäksi katutaidetta voi mennä katsomaan hiljattain avautuneeseen Vantaan taidemuseon Meidän katu -näyttelyyn.

Mutta mikä tekee Myyrmäestä näin otollisen paikan graffititaiteelle?

– Myyrmäki sopii erittäin luontevasti tällaiseen. Se on kuitenkin lähiö, jossa on paljon betonipintoja, toteaa Multicolor Dreams -maalauskollektiiviin kuuluva Salla Ikonen .

– Ihmiset eivät vain kävele alueen läpi matkalla töistä kotiin, vaan tämä oikeasti koetaan kotoisaksi, Street Art Vantaata edustava Jenni Väisänen komppaa.

Sekä Väisänen että Ikonen ovat osallistuneet alueen alikulkuteiden maalaamiseen. Molemmat kokevat, että Myyrmäellä on potentiaalia nousta katutaiteen osalta kartalle myös kansainvälisesti.

Petteri Niskasen mukaan katutaideprojektille ei näy loppua.

– Niin kauan kuin nuoret ovat kiinnostuneita katutaiteesta, tunneleita maalataan. En näe, että tällä tarvitsee olla jotain loppupistettä.

Myyrmäessä asuva Anja Wiren kertoo aluksi ihmetelleensä graffiteja, mutta sen jälkeen tykästyneensä niihin.

– Onhan se kiva, että täällä on vähän värikkäämpää. Tykkään kyllä kaikista, mutta minuun vetoavat vähän enemmän sellaiset pehmeät linjat. Esimerkiksi tuolla yhdessä alikulkutunnelissa olevat puput ja oravat ovat mielestäni tavattoman söpöjä.

Täällä pääsee maalaamaan

Myyrmäessä on kaksi vapaata seinää, joilla kaikki voivat maalata.

Toinen on Myyrmäen urheilupuistossa ja toinen, suomen pisimpiin kuuluva 120 metrinen seinä, on Kilterin koulun vieressä.

Maalattuja alikulkutunneleita on Myyrmäenraitilla ja Pudaspolulla Vaskivuorentien alikulkutunnelissa ja Virtatien alittavassa tunnelissa, Ojapolun ja Noropolun Myyrmäentien alittavissa tunneleissa, Valkotiellä ja Viherpolulla Martinlaaksontien alittavassa tunneleissa, Virtapolulla Virtatien alittavassa tunnelissa sekä Virtapuistossa Raappavuorentien alittavassa tunnelissa.

Tunneleita maalaamaan voi päästä ottamalla yhteyttä Myyrmäki-liikkeeseen osoitteeseen [email protected]

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Huipputekijät maalasivat graffitiseinän – peitettiin harmaalla maalilla12.9.2014 11.43
Myyrmäen juna-asema remonttiin – luvassa graffiteja ja kameravalvonta9.6.2014 08.00
Graffitit palaavat Myyrmäen tunneleihin18.4.2013 16.43
Myyrmäkeen lisää värikkäitä alikulkutunneleita23.9.2014 15.15
Synkkä tunneli sai värikylvyn Myyrmäessä – katso kuvat3.7.2014 11.30

Kommentit (18)

Kommentit

Ottaako Petteri Niskanen

Ottaako Petteri Niskanen kumppaneineen vastuullensa myös hajotetut bussipysäkit ja rikotut ikkunat Myyrmäen juna-asemalla? Lasinsirut maassa, huumeneulat ja virtsa juna-aseman hississä eivät ole taidetta. Eikä Isomyyrin (yksityisomistuksessa oleva) hajotettu parkkitalokaan töhryineen ole taidetta. Kuka on antanut tälle poppoolle luvan päättää mitä Myyrmäessä töhritään ja mitä ei?

Katutaideprojekti muuttaa

Katutaideprojekti muuttaa Myyrmäkeä viihtyisemmäksi ja turvallisemmaksi sekä vähentää sotkuja ja paikkojen rikkomista. Vastuu rikotuista bussipysäkeistä, huumeneuloista sekä hiussivirtsasta kuuluu edellisen kirjoittajan kaltaisille hahmoille jotka vastustavat kaikkia toimenpiteitä joilla paikkoja pyritään laittamaan kuntoon. Ilmeisesti vain koska oma elämänsisältö muodostuu ikuisesta ruikuttamisesta, katkeruudesta sekä kanssaihmisten vihaamisesta.

Katutaideprojekti muuttaa

Katutaideprojekti muuttaa Myyrmäkeä viihtyisemmäksi ja turvallisemmaksi sekä vähentää sotkuja ja paikkojen rikkomista. Vastuu rikotuista bussipysäkeistä, huumeneuloista sekä hiussivirtsasta kuuluu edellisen kirjoittajan kaltaisille hahmoille jotka vastustavat kaikkia toimenpiteitä joilla paikkoja pyritään laittamaan kuntoon. Ilmeisesti vain koska oma elämänsisältö muodostuu ikuisesta ruikuttamisesta, katkeruudesta sekä kanssaihmisten vihaamisesta.

Mielestäni koko Myyrmäki

Mielestäni koko Myyrmäki-liikkeen tekemiset, ei ainoastaan katutaide/graffitit vaan muutkin toimenpiteet, leffaesityksineen komisario Palmusta jne, kirppikset ja se että jotkut vaivautuvat tekemään hyvää uutta ja meille vantaalaisille erilaista tapaa toimia on hienoa, arvostettavaa ja perisuomalisille jankuttelijoille ja kaikkea uutta vastustaville esimerkillistä toimintaa.Tällaista toimintaa lisää!!!

Ihan harmitonta porukkaahan

Ihan harmitonta porukkaahan nuo Myyrmäki-liikkeen puuhamiet on.Ei pitäisi paljon muita haitata haittaa jos keskenään nahistelee? http://www.hs.fi/mesta/a1410246334694

On se hienoa että saadaan

On se hienoa että saadaan tuleva slummi maalattua valmiiksi. Jää enemmän aikaa huumeiden käytölle.

Myyrmäestä tulee niin kaunis,

Myyrmäestä tulee niin kaunis, että edellisen huumeisiin mieltyneen kirjoittajan on lopulta etsittävä slumminsa muualta.

Eikä vain katutaiteen mekka

Eikä vain katutaiteen mekka vaan myös monikulttuurisuuden ja muiden spurgujen mekka. Taitaa Myyrmäen asema toimia myös mamujen moskeijana. Metelistä päätellen.

Meteli tulee aseman

Meteli tulee aseman korjaustöistä, sinne asennetaan uusia liukuportaita!

Ei kestäne kauan kun

Ei kestäne kauan kun nuorisojoukkiot lähestyvät liukuportaita pahat mielessä ja rikkovat ne. Satavarmasti ovat rikki heti käyttöönottoa seuraavana päivänä.

Myyrmannissa liukuportaat

Myyrmannissa liukuportaat ovat pyörineet ongelmitta tänään 20 vuotta ja Iso-Myyrissä liki 30 vuotta. Mutta ehkä on parempi että kaltaisesi ilkivallan perään kerta toisensa jälkeen haikailevat pysyvät kotona!

Myyrmannessa on vartijat,

Myyrmannessa on vartijat, juna-asemalla ei ole kuin satunnaisesti. Juoppoja sitäkin enemmän. Ja rikollista nuorisoporukkaa. Vinkkaristahan saa kivasti aina uusia neuloja ja kamaa hankitaan lähiseuduilta varastetuilta tavaroita myymällä ansiottomasti ansaituilla rahoilla.

Pyörii ne portaat Pasilan

Pyörii ne portaat Pasilan asemallakin. Aseman tunnelma tulee muuttumaan, kahvin ja pullan tuoksukiirii alakerran kahvilasta ja iloiset maalaukset seinillä saavat kulkijat hymyilemään.

Ei se mitään muutu.

Ei se mitään muutu. Vartioimattomalle asemalle käy kuten vanhallekin: siitä tulee spurgujen päiväsaikainen juopottelumesta ja illaksi mesta täyttyy narkkareista sekä ryyppäävistä mannejengeistä. Kukaan ei uskalla eikä halua sisään. Ainoa toivo olisi rakentaa aseman kellariin valmis krematorio. Aina kun paskasakkia ilmestyy paikalle, ilman varoitusta toimitus krematorion luukusta sisään - ihonväristä katsomatta. Olet suomalainen narkki tai mustalainen puukonheiluttaja, samaan uuniin välittömästi. Mitään kuria tämä ei tietenkään lisää, positiivinen vaikutus tulee siitä että mellastava paskasakki yksinkertaisesti vähentyy.

Pasila on valtakunnallisesti

Pasila on valtakunnallisesti junaliikenteen solmukohta, joten on luonnollista, että palveluja ja vartiointia tarjotaan toisessa mittakaavassa kuin lähiöasemilla,joista ei ole muutenkaan mitään syytä rakentaa viihdekeskuksia ja hengailupaikkoja.Tikkurila on Vantaalla vastaavanlainen paikka kuin Pasila, tosin paljon pienemmässä mittakaavassa,joten sinne riittää R-kioski kahvitarjoiluineen.

Hienoa jos Tikkurilassa

Hienoa jos Tikkurilassa pärjätään R-kioskilla. Ja uskon että kahvilan ja kauniin tilan myötä Myrtsiin saadaan myös viihtyisä asema.

Tämä on kokonaan väärä paikka

Tämä on kokonaan väärä paikka keskustella sosiaalisista haasteista Myyrmäessä. Ne kuuluvat taholle jolla on oikeasti päätäntävaltaa alueiden kehittämisissä.Myyrmäki-liike on niin kutsutusti "pientä pintaremonttia" harrastava ryhmä ilman valtuuksia tai vastuuta, joten kannattaa kohdistaa valitukset, sekä toiveet niistä todellisuudessa vastaaville.

Sosiaalisia haasteta ei

Sosiaalisia haasteta ei kannata monopolisoida pelkästään päättäjille, virkamiehille tai tutkijoille, mutta roolit on hyvä tunnistaa. Asukasliike voi toimia aloitteentekijänä, keskustelunavaajana sekä asukkaiden edunvalvojana. Tämän lisäksi asukasliike on oikea toimija kanavoimaan asukkaiden osallistumista talkoo- ja vapaaehtoistyön muodossa niin asuinympäristön kohentamiseen kuin täydentävien palveluiden järjestämiseen. Palveluita ja infraa koskevat päätökset kuuluvat kuitenkin aina vaaleilla valituille kunnallisille päättäjille. Toivottavasti Länsi-Vantaan päättäjät tämän kopin myös ottavat.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat