Tuliterät tabletit saapuivat vantaalaiskouluun – näin niillä opiskellaan

3B-luokan oppilas Idil Hassan (kesk.) tutki yhdessä luokkatovereidensa kanssa uusien tablettien tarjoamia mahdollisuuksia maanantaina Rekolan koululla.

Juha Salonen

DIGIAIKAAN Uudet työkalut kannustavat tutkimaan ja oppimaan yhdessä.

Aino Kupsa viittoo karttakepillä sähköiselle näyttöseinälle ilmestynyttä Suomen sääkarttaa. Rekolan koulun 3B-luokka opettelee ilmansuuntia uunituoreiden tablettien ja avoimen verkon mahdollistamilla menetelmillä.

– Mitä tuolla tapahtuu, opettaja Markku Saarinen viittaa Suomi-neidon päälakea kohden.

– Pohjoisesta on luvassa tuulta kymmenen metriä sekunnissa, ja pakkasta, Kupsa ennustaa.

Tehtävään kuuluu, että luokkatoveri kuvaa Kupsan ennusteen tabletille. Ilmansuunnat siirtyvät kuin huomaamatta osaksi esitystä.

Koulupäivän päätteeksi luokka katsoo, minkälainen sääennuste opettajan tehtävänannosta on saatu kasaan.

Langaton ja digitaalinen koulunkäynti ottaa Rekolassa ensiaskeleitaan. Oppilaat saivat koululle jyvitetyt 150 tablettia käyttöönsä kaksi viikkoa sitten.

Opettaja Saarisen mukaan langattomat laitteet ovat olleet menestys.

– Into nousee aina kattoon kun kehotan ottamaan laitteet esiin pulpetista. Ja luulen, että se vaan jatkuu, kunhan keksitään oppimiseen uusia kujeita, hän sanoo.

Saarinen on hyödyntänyt tietotekniikkaa opetuksessa jo 1980-luvun lopulta. Langaton verkko ja liikuteltavat päätelaitteet tarjoavat silti aivan uusia mahdollisuuksia.

– Olennaista on silti se, että nämä laitteet ovat työvälineitä, joilla lapset kykenevät kirjoittamaan viestejä, kuvaamaan ja ottamaan videoita, hän sanoo.

Materiaali tuotetaan, kasataan ja arvioidaan ryhmissä.

– Se lisää yhteisöllistä tiedonkehittelyä. Samalla päästään vaihtamaan ajatuksia kun materiaalia käydään läpi näyttöseinässä, hän sanoo.

Saarinen kykenee omalta laitteeltaan seuraamaan jokaisen oppilaan tablettityöskentelyä. Ja jos netissä surffataan aivan väärille urille, eksynyt lammas ohjataan takaisin lähtöruutuun.

– Lapset tottelevat annettuja ohjeita hyvin – vielä tässä vaiheessa.

Käyttäjän Juha Salonen kuva

Juha Salonen

Kommentit (16)

Kommentit

"– Into nousee aina kattoon kun kehotan ottamaan laitteet esiin pulpetista." En ihmettele. Pienet on petoja oppimaan uusinta uutta ja toivottavasti jakavat oppejaan kodeissansa. Meikäläistäkin eläkkeelle jäämisen jälkeen ovat lastenlapset saaneet ohjata uusimmille urille. En tiennytkään aikaisemmin, miten paljon esim. kielten ym. opetusta netistä löytyy

erikoisasiantuntija

Vantaa hankki 16 000 tablettitietokonetta. Mitä se tarkoittaa?

Säteilyasiantuntija Hannu Rytilä: "Se tarkoittaa sitä, että jokaisessa Vantaan luokkahuoneessa tulee olemaan merkittävä radiosäteily, johon monet oppilaat/opettajat tulevat reagoimaan. Lähisäteily tulee pienessä tilassa (= yhdessä luokkahuoneessa) sijaitsevien tablettien suuren lukumäärän johdosta olemaan voimakasta.

Nuoret altistuvat rankkaan sm-säteilyyn ensin koulussa ja sitten kotona hupimielessä. Haluatteko, että nuorenne sairastuvat mikroaaltosyndroomaan ennen aikojaan? Ottakaa tämä vakavasti. Kannattaa lukea FT MIkko Ahosen tutkimus aiheesta."

X-RAY

WLAN-käyttämät tehot ovat pieniä. Niin pieniä, että vieressä vierellä seisovasta ihmisestä lähtevän laajakaistaisen mikroaaltosäteilyn tehotiheys on korkeampi (n. 3 mW/m2). WLAN-verkkojen aiheuttamaa altistumista radiotaajuiselle säteilylle on selvitetty laajasti Iso-Britannian terveydensuojeluviraston PHE:n (Public Health England) tutkimusohjelmassa. Tutkimusten perusteella altistuminen 0,5 metrin päässä WLAN-tukiasemasta on noin sadasosan verran enimmäisarvoista, vaikka tukiasema lähettäisi radioaaltoja jatkuvasti.

http://www.stuk.fi/sateilyn-hyodyntaminen/kodin_laitteet/fi_FI/wlan/

Säteilyn määrää on muuten helpompi vähentää jättämällä kännykät kotiin!

Ville Hurmalainen

Sitten laitteiden ohjelmistot opetuskäyttöön soveltuviksi.
Niiden päivitykset.
Mikä konsulttiyhtiö on valittu niitä hoitamaan ja mihinkä hintaan.
Mikä on laitteiden uusinta väli.
Onko ne ostettuja,vai leasing periaatteella hankittuja.
Onko hanke kilpailutettu.
Oliskohan tossa kuvassa Samsung tabletti,??

Anonymix

ACC:lle sanoisin vain, että jatka ihmeessä elämääsi kerrostaloyksiön wc:n kokoisessa tilassa. Sulje ovi ja vedä verhot mahdollisen ikkunan eteen. Älä näe maailmaa ympärilläsi! Toivottavasti postauksesi oli vain hölmö provo, koska muuten pidän sinua hölmönä. Jospa kerrankin oltaisiin iloisia siitä, että Vantaa haluaa olla ja on osa sitä todellisuutta, jossa elämme. Liitutaulu oli entisajan tabletti, nyt aika on toinen.

Liitutaulullakin opettanut

Kommenttini, jota kommentoit, idea oli tuoda esille median harjoittama piilovaikuttaminen uutis-, sana- ja kuvavalinnoin. Käsittääkseni ihmiset eivät pääsääntöisesti ajattele itse, vaan heille tarjoillaan mielikuvia ja tiedonmurusia useita eri kanavia pitkin. Kohteina olevat muodostavat näiden tietoalkioiden perusteella kuvansa todellisuudesta ja koska he ovat sen itse muodostaneet, he sitoutuvat hyvin voimakkaasti mielikuvaansa, joka on halutun kaltainen.

Olet varmaan miettinyt, miksi neuvostoliittolaiset uskoivat elävänsä maailman parhaassa maassa. Heidät oli manipuloitu uskomaan niin. Jokunen heistä heräsi, kun pääsi ulkomaille.
Aivan samalla tavoin suomalaiset elävät kontrolloidussa todellisuudessa, joka saadaan heidän aivoihinsa muun muassa median harjoittamalla manipuloinnilla. Älä usko lehtiä, älä usko poliitikkoja.

Oletko huomannut, että Suomessa on työttömyyttä ja leipäjonoja. Silti meille vakuutetaan, että maassa on työvoimapula jos ei nyt niin ihan kohta. Sinulle valehdellaan.

acc

Suomi Aaceecee on jälleen aistein avoimin normi-ihmisten nukkuessa vastaanottanut ikkunansa rahoista tulvivia valheita, pistorasiastaan puikahtaneita piilovaikutteita ja hämäränmiesten kontrollikäyntejä huoneensa nurkissa. Tabletti auttaisi häntä verenkierrossa enemmän kuin dosetissa.

Medialukutaito on poikaa, ja sitä varten Vantaan kouluissakin tulee opettaa netin käyttöä tarkoituksenmukaisesti erilaisissa tilanteissa. Lähteitä on aina hyvä tarkistaa eikä uskoa AaCeeCeen lähteiden eli hommafoorumien, takirautojen ja scriptojen yksiniitisiin, mutta monia kiihdyttäviin ja viihdyttäviin valheisiin.

Valistuneimmat tietävät, että jokaisessa yhteiskunnassa - jopa pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa - voi olla yhtaikaa työvoiman liikatarjontaa ja siitä pulaa, ylenmääräistä vaurautta ja ylisukupolvista köyhyyttä.

Luota asiallisiin uutisiin, lue monia lehtiä ja jäsennä maailmankuvasi omaa järkeäsi käyttäen. Tiedä enemmän, luule vähemmän, elä terveellisesti ja pidä kiinni normaalista vuorokausirytmistä.

erikoisasiantuntija

Ja kun sitten tablettioppilaan pitäisi esim. kirjoittaa oma nimensä eikä tulostin vastaa, on digitaaliopiskelu todella näyttänyt voimansa. Oppilas ei osaa enää käyttää kynää......kaunokirjoituksen motoriikasta vain haaveillen.

Ent tarkkislainen

Tässä ketjusta on poistettu alkupään puheenvuoroja. - Aloitin ketjun puheenvuorolla, jossa otin esille lehden yritykset piilovaikuttaa lukijoihin. Uutisen kuvassa oli keskeisenä henkilönä somalityttö tai muu vastaava. Vieressä oli ehkä pari luokkaa alemampana olevia suomalaislapsia. Mistä on siis kysymys? Onko varta vasten haettu kuvaan somali. Miksi? - Meille tuputetaan monikulttuuria ja vierasmaalaisia pyritään väen vängällä ujuttamaan uutiskuviin. Se on kuvapropagandaa.

Ehkä Lehtiyhtymä on antanut ohjeistuksen toimittajilleen sisällyttää uutisiin ja uutiskuviin tummaihoisia ja päänirtileikkauksista tunnetuista Lähi-idän maista kotoisin olevia muslimeja.

On tietysti pieni mahdollisuus, että tämänkertainen kuva oli idealistisen toimittajan oma maailmanparannusidea.

Kun näitä lehtiä lukee, kannattaa miettiä, missä kohden "uutisissa" on propagandaa. Toimittajia ei kannata kumminkaan mollata. Heidän työhönsä kuuluu tietoinen ihmisten ajattelun johdattelu ja siksi lehdet ovat väärällään menestystarinoita muslimeista. Ehkä siinä on ajatuksena pistää propaganda överiksi, jotta kaikki huomaisivat sen. Moni huomaakin, että puheet rauhanuskonnosta ovat ristiriidassa todellisuuden kanssa.

acc

Tyttönen on voinut syntyä Suomessa. Hän puhuu ja kirjoittaa suomea täydellisesti. Ja sekös Suomi ACC:n sai primitiivireaktion valtaan.

Toissailtana oli hiukka myöhään palaamassa kotikuntaan. Rautatieaseman R-kioskissa oli täydellisesti suomea puhuva somalineitokainen myyjänä. Vallan hurmasi vanhan ihmisen. Junassa oli somalinuorukainen konduktöörinä. Ei se hurmannut, mutta sai miettimään näitä Vantaan Sanomien sivuille kirjoittavia rasvaniskoja rasisteja. Mitä he hakevat jankutuksellaan ja vihankylvämisellään? Miksi?

erikoisasiantuntija

Uutiskuva vaikutti lavastetulta. Ihmiset eivät ehkä kaikki tajua, kuinka meihin yritetään vaikuttaa. Oletteko katsoneet amerikkalaisia tv-sarjoja. Niissä hyvin usein todellisuuden vastaisesti auktoriteettihahmot ovat mustia. On mustaa poliisipäällikköä, tuomarit ovat järjestetään mustia ja niin edelleen loputtomiin. Se on sitä Hollywoodin aivopesua. Meillä täällä Suomessa media "kantaa vastuunsa" ujuttamalla lehtiin sankarikertomuksia muslimimamuista ja käyttämällä uutiskuvituksessa mustia tai muslimimamuja.

acc

Hollywoodin elokuvien sankarihahmojen ihonväriä en ole tullut ajatelleeksi enkä sitäkään onko noissa jotain totuuden tai valheen siementä takana. Minulle sankarielokuvat ovat vain sankarielokuvia, eivät sen kummempia. Se nyt ei ole tullut mieleenikään, että niiden takana olisi tietoista rasismia tai antirasismia tai jotain vakavampaa sanomaa muutenkaan. Enkä ole tullut ajatelleeksi mikä on sankariroolien uskonto, saati onko sankareissa liian suuri osuus muslimeja, katolilaisia, protestantteja, mormoneja, juutalaisia, ateisteja, luterilaisia tms. Myöskään mieleeni ei todellakaan ole tullut sekään, että montako prosenttia elokuvien auktorihahmoista on mustia suhteessa muihin ihonväreihin ja vastaako tuo suhde reaalimaailman suhteita. Minähän vain katselen elokuvia silloin kun katselen enkä moisia hullutuksia ajattele.

Hyvänen aika sentään, onko nimimerkki ACC:llä vintillä nyt kaikki matot suorassa? Juttusi vaikuttaa melkein vainoharhaisilta.... Mitä ihmeen merkitystä elokuvaroolien ihonvärillä tai uskonnolla näet olevan? Ja miksi?
Rentoudu hyvä mies ja nauti vain elokuvista.

Löysää pipoasi

Jaahas ja siellä jo innokkaasti tutkitaan kelan päivärahahakemuksia ?
Kohta on tabeja halvalla myynnissä kauppojen edustoilla sano mun sanoneen..

Kaupunki sijoittaa viisaasti