Puheenaihe

Tästä rikoksesta äidit ja isät jäävät harvoin kiinni

Arkistokuva

Alkoholia alaikäisille lapsilleen ostavat vanhemmat eivät useinkaan jää teostaan kiinni. Näin toteaa Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen.

– Sitä tapahtuu, se on varma. Mutta asian toteennäyttäminen on vaikeaa ja tulee harvoin poliisin tietoon. Yleisin tapa, jota kautta alaikäiset saavat hankittua alkoholia, on omien vanhempien, itseään vanhempien sisarusten tai kavereiden kautta.

Alaikäiselle alkoholia välittänyt voidaan tuomita sakkoihin."

Kiinni jäädessään alaikäiselle alkoholia välittänyt voidaan tuomita sakkoihin. Mikäli toiminta on ammattimaista ja pidempään jatkunutta, voi rangaistuksena olla jopa vankeutta.

Alkoholin ostaminen alaikäiselle puhuttaa taas lapsiperheissä uudenvuoden tullessa.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden viime kesäkuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan 18–74-vuotiaista suomalaisista viidesosa ostaa alkoholia alaikäisille.

Kaksi kolmesta vastaajasta ei nähnyt asiassa mitään tuomittavaa. Tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia on valmis tarjoamaan omassa valvonnassaan vähäisen määrän alkoholia alaikäiselle.

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten alkoholiasenteita ja mietojen alkoholijuomien ostamista. Asenteet muuttuvat tiukemmiksi, mitä vanhemmat vastaajasta oli kyse.

Tulevaa uuttavuotta silmällä pitäen poliisi ei ole tehnyt erityistä toimintasuunnitelmaa päihtyneiden alaikäisten varalle.

Sekä poliisi että Helsingin evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän erityisnuorisotyön keskuksen, Snellun, vapaaehtoiset toimittavat humaltuneita alaikäisiä tarvittaessa sairaalaan tai suoraan kotiin. Helsingin Töölössä sijaitsevaan Kisahalliin kuljetetaan selviämään pääasiassa humaltuneita aikuisia.

Uudenvuodenaattona Snellun Saapas-ryhmä on muutaman vuoden tauon jälkeen liikkeellä Helsingin keskustassa.

Liikkeellä on erityisnuorisotyönohjaajan Sanna Parkkisen mukaan kymmenen päivystäjää, jotka kiertelevät keskustan alueella noin kello 19 eteenpäin aina aamukahteen tai -kolmeen.

Nuoria auttava Saapas-ryhmä on muutaman vuoden tauon jälkeen liikkeellä."

– Olemme muutaman vuoden tauon jälkeen liikkeellä Helsingin keskustassa katsomassa, tavoitammeko nuoria. Uudet vuoden ovat meidän silmissämme olleet melko rauhallisia, riippuu paljon myös säästä.

Tänä vuonna vuosi vaihtunee lauhassa säässä, joten katukuvassa on odotettavissa enemmän nuoria kuin kovilla pakkasilla.

Nuorten alkoholiasenteet ovat viime vuosina tutkimusten mukaan tiukentuneet. Ilmiön on havainnut myös poliisi. Taposen mukaan tämä näkyy katukuvassa, eikä satojen, jopa tuhannen nuoren kokoontumisia ole ollut enää havaittavissa.

Pussikaljottelijoita näkyy vähemmän kuin muutama vuosi sitten."

– Toki pienemmässä mittakaavassa kokoontumisia on edelleen. Kaupunkikuvassa pussikaljottelijoita näkyy vähemmän kuin muutama vuosi sitten ja nuorisoporukoiden aiheuttamat häiriöt ovat vähentyneet. Koulujen päättymisviikonloppuna usein muutama henkilö jää kiinni alkoholin välittämisestä. Näissä tapauksissa on usein kyse kavereista.

Myös Saapas-ryhmässä sama ilmiö on ollut havaittavissa.

– Nuoret eivät enää edes saa alkoholia niin paljon kuin muutama vuosi sitten. Tiedän, että on sellaisia vanhempia, jotka ostavat alaikäisille alkoholia, mutta se ei käsittääkseni ole kovin yleistä, Parkkinen toteaa.

Hyväksytkö alkoholin oston alaikäiselle?

En
64% (216 ääntä)
Kyllä
36% (120 ääntä)
Ääniä yhteensä: 335

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Äidin ja isän juominen tuo lapselle pysyviä vammoja – Yle: Haittoja jo kuusivuotiaalle29.12.2014 09.43

Kommentit (8)

Kommentit

Kai se nyt parempi on, että

Kai se nyt parempi on, että oma vanhempi ostaa varmasti turvallista janojuomaa kuin, että alaikäinen menee ostamaan joltain hämärältä jobbarilta sokeuttavaa metaania? Jokainen nykyään aloittaa alkoholin maistelun alaikäisenä, eikä sitä voi välttää. Yhtä hölmöä on kieltää prostituutio ja ajaa toiminta maan alle, epäselviin ja epäterveellisiin oloihin.

Jokainen nuori ei aloita

Jokainen nuori ei aloita juomista alaikäisenä. Mielikuvasi on varmaan peräisin omasta nuoruudestasi jos itse joit alkoholia nuorena, mutta ei alkoholin ostaminen lapsille ole normaalia käytöstä vanhemmilta. Myrkkyjuomia lapsillensa ostavia vanhempia voisi rangaista lasten huostaanotolla, isoilla sakoilla ja vankilatuomiolla. Kun nykynuorten menoa katselee, niin täysin päätöntä ja idioottimaista touhua jossa ei ole minkäänlaista järjen hiventäkään. Sitä se alkoholinkäyttö lapsuudessa teettää kun aivot ovat tärkeässä kehitysvaiheessa.

Mielummin totuttaa nuori

Mielummin totuttaa nuori alkoholinkäyttöön turvallisesti vanhempien seurassa, kuin tehdä siitä kielletty hedelmä. Ettei viinaa täydy sitten kiskoa kaksinkäsin, koska voi sen vihdoinkin tehdä.

Hölmöintä nimenomaan on tehdä

Hölmöintä nimenomaan on tehdä kielletyn hedelmän jano jo lapsille. Paljon parempi on vanhempien itse näyttää esimerkkiä ja turvallisesti järjestää mahdollisuus tutustua tähän aineeseen, niin ei tule himoa siihen.

Moni teini kokeilee juomista.

Moni teini kokeilee juomista. Parempi että vanhemmat ovat sen pullon ostaneet, tietää ainakin mitä lapsi juonut. Harvoin tulee silloin niitä sekamelska kännejä otettu jossa sekoitettu kaiken maailman halpja vinkkija, väkeviä ja kaljaa. Itse sain äidiltä juotavat, samoin ostanut omalle - nyt 22v pojalleni. Huom: emme kumpikaan ole juoppoja tai suurkuluttajia. Itse istun ratin takana suuremman osan duunipäivästäni ja lapseni on yliopistolla huippu arvosanoilla!

Mutta tämähän on maan tapa!

Mutta tämähän on maan tapa! Samat vanhemmat kouhkaavat sitten netissä ganjamiinistä ja sen alkoholiin verrattaessa marginaalisista vaaroista. Tai käyppä kallion suunnalla halpakalja-baarissa. Kovin on nuoren näköistä siinä flemarilla ja vasiksella asiakaskunta...

Ostaisin omille lapsille jos

Ostaisin omille lapsille jos sellaisia olisi.

10-20 päiväsakkoa onkin ihan

10-20 päiväsakkoa onkin ihan sopiva seuraamus alkoholin välittämisestä teineille, vankilatuomio aivan liian ankara. Alkoholi ei ole hyväksi kehittyville aivoille, mutta toisaalta suomalaisessa kulttuurissa absolutistit näyttävät jäävän usein sosiaalisten tapahtumien ulkopuolelle.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu