Asuntomessutalon pinnat saavat mexican-kuorrutuksen

Rodrigo Cervantesin mukaan Reinon lastenhuoneesta on tehty suuri, jotta sen voisi tulevaisuudessa jakaa useampaan osaan.

Don Lehtinen

Ulkoseinään tulee oranssin lisäksi kuvassa oikealla alhaalla näkyvää blanca mexicana -kivilaattaa. Värimaailma on luonnonläheinen, mikä sopii hyvin suomalais-meksikolaiseen tyyliin.

Don Lehtinen

<ingressi>MESSUT Rodrigo Cervantes tilasi messutalonsa pintamateriaalit suoraan kotimaastaan Meksikosta.</ingressi>

Rodrigo ja Anne Cervantesin asuntomessutalo huokuu hillittyä meksikolaisuutta lähes jokaisella sisä- ja ulkopinnallaan.

Pintamateriaalit päättää loppujen lopuksi Anne, mutta Rodrigo on vaikuttanut jokaiseen valintaan, vähintäänkin meksikolaisilla juurillaan.

– Sisustus ei ole aivan yhtä tärkeää minulle kuin se on hänelle, Rodrigo kertoo.

Sisätilojen pintamateriaalit ovat luonnonläheisiä, lähinnä puuta ja kiveä. Meksikolaisuus näkyy niiden viimeistelyssä: kun suomalainen hioo kivipinnan kiiltäväksi, meksikolainen jättää sen mattaiseksi, joskus jopa rustiikkisen karkeaksi.

Lähes joka nurkassa on osa meksikolaista kulttuuria.”

 

 

Cervantesit eivät tingi pintojensa autenttisuudesta. Rodrigo on tilannut suuren osan kivi- ja keramiikkamateriaaleista suoraan Meksikosta, useat niistä jopa mittatilaustyönä.

 

– Saan kotiin juuri mitä haluan ja hinta on sama kuin Suomesta ostettuna, hän sanoo.

Maahantuonti on vienyt sen verran paljon aikaa ja vaivaa, että Rodrigo on suunnitellut aloittavansa tuotteiden maahantuonnin muillekin. Kaikki palaset sivubisnestä varten ovat jo kohdallaan.

Suomalaisuus näkyy pintojen hillityissä väreissä. Valkoista ei nähdä, mutta seinissä ja lattioissa nähdään vaaleaa beigeä sekä muodikasta harmaanruskeaa.

WC-tiloihin on valittu perinteisiä meksikolaisia käsintehtyjä talavera -laattoja, joissa toistuvat kermanvalkoinen sekä koboltinsininen mitä villeimpinä kuvioina. Talavera-laatat muistuttavat jonkin verran marokkolaistyylisiä keraamisia laattoja, jotka sattuvat olemaan kovassa huudossa Fennoskandian sisustusintoilijoiden keskuudessa.

Kodin portaiden viereiselle seinälle maalataan jättimäinen maalaus kahdesta México Cityn lähellä sijaitsevasta tulivuoresta, Popocatépetlistä ja Iztaccíhuatlista. Tulivuoret ovat iso osa Rodrigon lapsuudenmaisemaa ja jäävät varmasti messuvieraiden muistiin.

– Lähes joka nurkassa on osa meksikolaista kulttuuria, jonka parissa kasvoin.

Rodrigolle on tärkeää, että meksikolaisuus on läsnä myös heidän poikansa Reinon elämässä.

– Talon ulkopuolella on kuitenkin Suomi, Rodrigo sanoo.

Parhaiten Casa del Limon erottuu muista asuntomessutaloista ulkoseinänsä värillä. Valkoisten ja harmaiden talojen joukossa maanläheisen oranssi casa on todellinen kummajainen.

Meksikolainen kulttuuri näkyy yllättävissäkin yksityiskohdissa. Esimerkiksi makuuhuoneen paikka on Casa del Limonin yläkerrassa, ovesta katsoen talon perimmäisessä nurkassa. Tavallisessa suomalaisessa omakotitalossa makuuhuoneet ovat usein lähimpänä ulko-ovea.

Erikoista on myös, että 180 neliömetrin talossa on kolme WC:tä. Kolmas WC takaa, ettei vierailevien vanhempien tarvitse tulla kuokkimaan yläkerran vessaan koko ajan. Toisaalta aamurutiinitkin sujuvat nopeammin.

Totta lienee, että harva suomalainen asunnonrakentaja ajattelee vanhempiensa hyvinvointia jo piirustusvaiheessa.

Casa del Limonin rakennusaikataulu pitää

Tällä hetkellä kaikki pinnat ovat betonia. Meksikosta tilatut kivilaatat ja keraamiset laatat tulevat tammikuun lopussa. Tasoittamisen jälkeen seinät ja lattiat ovat valmiita päällystettäviksi.

Kun pintamateriaalit ovat paikallaan, Cervantesit aikovat sisustaa talonsa keltaisen, vihreän ja oranssin sävyin.

Rodrigo Cervantesin mukaan meksikolaiseen tyyliin kuuluu myös suunnitelmien muokkaaminen lennossa. Alkuperäisistä suunnitelmista poiketen taloon on lisätty säilytystilaa muun muassa portaikon alle ja korkean olohuoneen kattoon. Talosta löytyy myös kaksi vaatehuonetta, joten säilytystila ei aivan heti lopu kesken.

Urakoitsijan vaihtaminen on hidastanut projektia, mutta Casa del Limonin on määrä valmistua hyvissä ajoin ennen asuntomessuja.

Vantaan Sanomat seuraa Cervantesin perheen talon rakentamista Vantaan asuntomessualueelle Kivistöön. Asuntomessut järjestetään heinä–elokuussa 2015.

Kommentit

Tulee olemaan mielenkiintoinen kohde. Viime vuosien asuntomessuilla omakotitalot ovat olleet pliisun valkoista pintaa ja lasia. Että jotakin vaihtelua.

Mielenkiintoisimpia tulevat olemaan kerrostalot, se kun kuitenkin on niin, että kerrostaloasuminen on sitä urbaania ja loppujen lopuksi käytännöllisintä. Haaveilla saa omakotitalosta järven rannalla, mutta moni tietää haaveen hölmöksi käytännössä.

erikoisasiantuntija

Asuntomessualueella on valitettu huonosta rakentamisen laadusta. Sutta ja sekundaa syntyy jatkuvalla syötöllä. Missä valvonta? Opiksi ja ojennukseksi olisi hyvä tietää, miksi tälläkin asuntomessualueen työmaalla jouduttiin vaihtamaan urakoitsijaa.

Sutta ja sekundaa

"meksikolaiseen tyyliin kuuluu myös suunnitelmien muokkaaminen lennossa."

Olisi kiva kuulla miten tuo on onnistunut käytännössä täällä Byroslaviassa. Omiin rakennusprojekteihin verraten kaikki mikä muuttuu ja vaatii virkamiesten käsittelyä on niin käsittämättömän vaikeaa että parempi tehdä ensin papereiden mukaan valmiiksi ja muuttaa sitten kun eivät enää kyttää.

Ranteet auki