Paikalliset

Oppilaat vaativat kouluruokaan lisää lihaa: ”Kasvisruoka ei täytä”

Jussi Hirvelä ja Miika Soini laativat adressin, jossa vaaditaan koulun lounaslistalle lihavaihtoehtoa joka päivälle. Koivukylän yläkoulun yhdeksäsluokkalaisten poikien ideoiman adressin saatteena on raflaavia kuvia kasvisruuista.

Tiina Örn

Jo yli 200 Koivukylän yläkoulun oppilasta on allekirjoittanut adressin liharuoan puolesta. Adressissa vaaditaan, että koulussa on oltava joka päivä tarjolla liharuokavaihtoehto.

– Kasvisruokapäivinä on iltapäivällä nälkä, harmittelee adressia ideoimassa ollut Koivukylän yläkoulun yhdeksäsluokkalainen Miika Soini.

– Kun on nälkä, ei jaksa keskittyä oppitunneilla, komppaa luokkakaveri Jussi Hirvelä.

Kasvisruoka on liharuokaa ekologisempaa.”

Vantaan kaupungin tilaajapalvelujen talous- ja hallintojohtaja Vesa Urtti kiittelee oppilaiden aktiivisuutta. Lisää liharuokia ei koulun ruokalistalle ole kuitenkaan luvassa.

– Kaupunki laatii kouluille kuuden viikon runkoruokalistan. Se noudattaa valtioneuvoston periaatepäätöstä, jonka mukaan listalta täytyy löytyä kasvisruokaa, koska se on liharuokaa ekologisempaa.

Adressin puuhanneita nuoria vastaus ei tyydytä.

– Jos kasvisruoassa käytetään esimerkiksi soijaa, ei se ole yhtään ekologisempaa kuin liharuoka. Soija tuodaan kaukaa, toteaa Soini.

Adressin ideanikkarit tuntuvat olevan hyvin perillä ruoan ympäristövaikutuksista.

– Hyviä täyttäviä kanaruokia voisi olla enemmän. Ne eivät ole niin epäekologisia kuin naudanliha, tietää Hirvelä.

Kouluruoasta vastaa Vantaalla neljä eri palveluntuottajaa: Amica, Blue Service Partners, Sodexho ja Vantaan Tilapalvelut. Koivukylän yläkoulun ruoasta vastaavan Vantaan Tilapalvelut Oy:n toimitusjohtaja Liisa Sarjala muistuttaa, että kaupunginvaltuusto päätti muutama vuosi sitten, että kasvisruuan tarjontaa kouluissa lisätään ilmastomuutoksen torjumiseksi.

Tuon päätöksen pohjalta ideoitiin kouluihin viikoittainen kasvisruokapäivä. Adressin laatineita oppilaita päivä ihmetyttää.

– Miksei kasvisruokapäivästä kysytty oppilaiden mielipidettä, vaikka asiasta muutoin keskusteltiin paljon? kummastelee Hirvelä.

Kasvisruoat ovat usein niin pahoja, että ruoka jää syömättä.”

Kouluruoan suunnittelussa otetaan Sarjalan mukaan huomioon lautasmalli. Puolet lautasesta on kasviksia ja toinen puoli on jaettu tasan energialisäkkeen ja proteiinilähteen kesken. Kasvispäivinä proteiininlähteenä ovat esimerkiksi soija tai sieniproteiini.

– Kouluruoan tulee määräysten mukaan täyttää yksi kolmasosa oppilaan päivittäisestä ravinnontarpeesta.

Kaupungin laatima kuuden viikon runkoruokalista ja jokaisen palveluntuottajan sen pohjalta laatima viikkoruokalista käyvät ravitsemusterapeutin arvioitavana.

– Kasvisruokapäivinäkin tarjotaan ravitsemissuositusten mukainen täysipainoinen ateria, toteaa Sarjala.

Lihavaihtoehtoa joka päivälle vaativilla oppilailla on mielipide myös kasvisruoan mausta.

– Kasvisruoat ovat usein niin pahoja, että ruoka jää syömättä. Monesti kasvisruokapäivinä syömme vain näkkäriä, sanoo Hirvelä.

Soini nyökkäilee vieressä ja lisää:

– Ja vaikka kasvissosekeittoa söisi, tunnin päästä on taas kova nälkä.

Oppilaiden toiveita otetaan ruokalistan laadinnassa mahdollisuuksien mukaan huomioon. Vantaan kouluissa tulee jatkossa olemaan oppilaiden toiveruokapäiviä.

– Toiveruokapäivä on kerran kuudessa viikossa, kertoo Sarjala.

Vantaan kaupungin tilaajapalveluista korostetaan, ettei kasvisruokaa tarjota siksi, että se olisi liharuokaa halvempaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (53)

Kommentit

Olipa kommentti opettajan

Olipa kommentti opettajan suusta, koskien Quornista valmistettuja ruokia. Itse olen ollut kasvissyöjä pitkälti yli 20 vuotta ja voin erittäin hyvin. Ikääkin on jo 64 vuotta, mutta kehollinen ikäni on 40+ Itse uskon tämän johtuvan ravitsemuksesta, liikunnasta ja positiivisesta suhtautumisesta elämään. Siksi onkin vaikea ymmärtää, millaisia intohimoja voikaan yhden (1) kasvisruokapäivän pitäminen herättää. Kotonahan voi pistellä lihaa niinäkin päivinä, jos muuten heikottaa. Itse olen aikoinaan jättänyt lihan pois täysin eettisistä syistä. En voi kannattaa omilla valinnoillani eläinten tehotuotantoa ja surkeita oloja, vain jotta lihan hinta saadaan alas eikä eläinten ymmärretä olevan tuntevia ja kärsiviä olentoja. Jokainen voisi tykönänsä miettiä, mikä on eläimen elinkaari ennen pataan joutumista. Mitä Quorniin tulee, se on ollut maailmalla jo pitkään käytetty ja mitä mainioin lihankorvike.

"– Jos kasvisruoassa

"– Jos kasvisruoassa käytetään esimerkiksi soijaa, ei se ole yhtään ekologisempaa kuin liharuoka. Soija tuodaan kaukaa, toteaa Soini. Adressin ideanikkarit tuntuvat olevan hyvin perillä ruoan ympäristövaikutuksista." Mitähän niiden "liharuoka" syö? Ei kai vaan sitä gmo soijaa tuotuna maapallon toiselta puolelta kerrottuna kymmenellä.. Eivät oo yhtään perillä asioista. Ja toki kasvisruoka ei täytä jos aterian hinta on 0,005e per ateria. Valiokin saa eniten yritystukia niin helppo lypsää koululaisille halpaa maitoa ja lihaa. Ongelmana on tosiaan nuo kouluruokaan laitetut varat. Sitä pitäisi huudella. Joukaisesta ruoasta saa täyttävää ja maittavaa jos vain osaa tehdä mutta osaamisesta on tuskin kyse vaan nimenomaan rahoituksesta. Ketäs siitä päättää. Pojat voisivat ottaa selvää..

Tehkääpä selvitys siitä,

Tehkääpä selvitys siitä, miten paljon päiväkoti-ja kouluruuista itseasiassa kokki keittiössä valmistaa. Tänä päivänä lähes kaikki tulee puolivalmiina eineksinä teollisilta tuottajilta. Niissä on paljon lisäaineita ja ne ovat pitkälle jalostettuja teollisesti tuotettuja tuotteita. Näitä sitten syövät lapsemme päiväkodista vahuksiksi kaikissa laitoksissa. Puuro on hyvää ravintoa, mutta jos päiväkodissa on jo aamupalalla monta kertaa viikossa puuroa, niin puurolounasta ei ehkä voi perustella muulla kuin halvalla hinnalla. Paljonko päiväkotilapsen tai koululaisen ateriaan raaka-aineet saavat maksaa tänä päivänä? Komppaan edellä olevaa: ruuan laatu on laskenut huimasti menneistä vuosista. Käytössä oleva raha on hyvin pieni ja einesten lisääntynyt käyttö ovat tähän keskeiset tekijät. Kokki ei ole enää kokki, vaan ruuan lämmittäjä, vakuumiperunoiden keittäjä ja salaatin kokoaja.

Sivut

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu