Tämä laite käräyttää liikennehuijarit – ”Yli 90-prosenttisesti oikein”

Sari Nuolikoski osoittaa kameraa, joka jatkossa hoitaa rekisterikilpien syynäämisen poliisin puolesta. Tähän asti poliisi on syöttänyt epäilyttävien autojen rekisteritunnukset käsin järjestelmään.

Sauvo Jylhä

Uusi laite on käytännössä videokamera, jossa on lisäominaisuutena rekisterikilpien tunnistus. Tekniikka on kehitetty Suomessa.

Sauvo Jylhä

Rekisterikilpiä lukevan uuden valvontalaitteen ansiosta poliisi pystyy entistä tehokkaammin poimimaan esimerkiksi varastetuiksi ilmoitetut ajoneuvot liikenteestä. Poliisilla on ollut vuoden verran koekäytössä uusi videovalvontalaitteisto, jossa lisäominaisuutena on rekisterikilpien lukulaite.

Poliisiautoon asennettava laite tarkkailee koko ajan sekä vastaantulevaa että samaan suuntaan liikkuvaa liikennettä. Se hälyttää välittömästi, jos jonkin havaitun auton tiedot on syötetty poliisin tietokantaan. Auto voi olla muun muassa varastettu tai katsastamatta, etsintäkuulutettu tai sitten auton vero on jäänyt maksamatta.

Laitekoulutuksesta Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella vastaava vanhempi konstaapeli Sari Nuolikoski arvioi, että laite pystyy lukemaan rekisterikilvet yli 90-prosenttisesti oikein.

– Työskentely muuttuu nopeammaksi ja tehokkaammaksi, koska enää poliisin ei tarvitse näpytellä käsin liikenteessä vastaan tulevia rekisteritunnuksia.

Laitteen uskotaan parantavan liikenneturvallisuutta, koska ongelmat tuppaavat kasaantua samoille ihmisille. Katsastamattomista autoista saadaan usein kiinni myös rattijuoppoja ja ilman ajokorttia ajavia.

Maanlaajuisesti poliisin tietokantaan on syötetty tuhansia ajoneuvoja, joista on niin sanotusti haku päällä. Mutta mitä sitten tapahtuu, jos vastaan tulee jatkuvasti katsastamattomia autoja? Jäävätkö poliisin muut tehtävät kokonaan tekemättä?

– Tehtäviä pitää aina priorisoida tilanteen mukaan, Sari Nuolikoski kuittaa.

Laite tallentaa liikenteessä myös jatkuvaa videokuvaa.”

Laite tallentaa liikenteessä myös jatkuvaa videokuvaa, jota voidaan käyttää todistusaineistona erilaisissa ristiriitatilanteissa.

Poliisi ei kerro uusien laitteiden täsmällistä määrää tai niiden tarkkaa käyttöönottohetkeä. Laitekoulutus on parhaillaan menossa ja tositoimissa laitteita käytetään ”lähiaikoina”.

Poliisiautoissa on nykyisin paljon erilaista tekniikkaa. Esimerkiksi Keski-Uudellamaalla uusi lisäys on myös autoissa mukana kulkeva tarkkuusalkometri, jonka ansiosta tien päältä yhytettäviä ja puhallutuksen perusteella epäiltyjä rattijuoppoja ei tarvitse kuskata erikseen kokeisiin. Mitähän insinöörit seuraavaksi kehittävät?

– Olemme odottaneet laitetta, joka kirjoittaisi sakkolaput automaattisesti valmiiksi, mutta sellaista ei ole vielä keksitty, Sari Nuolikoski naurahtaa.

Käyttäjän oskari.lehto@media.fi kuva
Oskari Lehto

Kommentit (12)

Kommentit

Milloinkahan otettaisiin käyttöön laite, joka tutkisi muitakin rikoksia kuin liikennerikoksia. Liikenteessäkin on keskitytty vain ylinopeuksien valvontaan, ajotavoista viis.

MDI

Nyt saadaan kiinni ajoneuvoverot maksamatta jättäneet. Nehän ovat pahimpia rikollisia.

Pelleilyyn kyllästynyt

Että autosta verot saa mielestäsi jättää verot maksamatta ja siihen ei saa puuttua?

Mitä mieltä olet sitten yritysten ja rikkaiden verosuunnittelusta?

Karjusen setä

Hieno asia, liikenneturvallisuus paranee oleellisesti kun rötöstelijöiden kiinnijäämisriski kasvaa, voidaan pysäytellä niitä joilla ei ole asiat kunnossa. Nykyisin kiinni ei voi jäädä jos ei aja kolaria, poliisien resurssit kun menevät lähes kokonaan alkoholinkäytön aiheuttamien ongelmien hoitamiseen. Jos joku tätä edistystä vastustaa on itsellä jotain salattavaa.

Edistystä ja turvallisuutta liikenteeseen

JumalaAUTA siis eikö ole mitään rajaa rahojen törppäämiselle tämmösiin epäolennaisiin "turvallisuus"-seikkoihin! Eiköhän oikeasti olisi tärkeämpä ohjata rahat vähän enemmän siihen suuntaan jotka ovat oikeita rikollisia - pankit yms finanssiyhtiöt!

RamiRez

kattokaas kansalaiset, nää yllä kirjottavat on siellä suojatyöpaikassa duunissa. vittu mitä juntteja, nyt alatte ymmärtämään näiden hauskoja juttuja...

Peetu

Pienyrittäjänä kysyn, että eikö mielestäsi kansalaisten tarvitse maksaa veroja jos ei viitsi tai halua?

Kenen ne sitten pitäisi maksaa?

Kenen pitäisi maksaa terveydenhuolto, teiden rakentaminen ja ylläpito, koulutus, työttömyyskorvaukset, fattan luukku?

Karjusen setä

Hienoa, lisää peltipoliiseja tuomaan tuloja valtiolle. Samoin muut tekniset valvontalaitteet, erittäin hyvä keino valvoa esim. varkauksia, pahoinpitelyjä jne jne. Poliiseja voidaan vähentää tätä menoa reippaasti. Säästöjä syntyy koko kansantaloudelle ja lain kunnioitus lisääntyy.

Hienoa!

Lähdetäänkö siitä, että verothan tulee perityksi autoilijlta ennemmin tai ulosottoteitse myöhemmin. Jos se huussi on leimaamatta, lähtee ne kilvet ennemmin tai myöhemmin aivan normaalissa liikennevalvonnassa.
Mitä varastettujen Autoja liikentessä liikkuu, saati varsinkaan miten nämä laitteet vaikuttaa johonkin liikenneturallisuuteen, jättäisin aivan omaan arvoonsa, mutta toki ne median uutisoimana typerimpiin kansalaisiin uppoaa.
Mielestäni kyseiset laitteet on hyviä ja niiden olemassa olo antaa jo riittävän pelotteen liikenteessä liikkuville harvoille maksuja ja autonsa kuntoa laiminlyöville.
Laitteiden kustantajina, pitäisi olla Pörssi yhtiöinä olevat Vakuusyhtiöt, jotka ovat jostain kumman syystä jo
aikoinaan saaneet Poliisin valvomaan eetuaan vakuutuksettomalla Autolla ajetttaessa. -ja ovat näin ollen ovat suurimpia taloudellisen hyödyn saajia tässäkin tapauksessa.
Näin teitä nuijat kansalaiset on viety ja viedään edellenkin kaikellaisten liikennettä parantavien työryhmien, sekä vielä hölmöytänne hyväksi käyttävien Poliisin, Laitetoimittajien ja Median toimesta.
PS. Alkupään nuijat kommentoijat ! Teillä on kuvan perusteella nätti lainvalvoja töissä, mutta jutut nyt on tähän arkisen asian kommentointiin aivan omanne tasoista .

suomen cyborg