Paikalliset

Jaakko Niinistöstä Vantaan uusi apulaiskaupunginjohtaja

Perussuomalaisten Jaakko Niinistö valittiin Vantaan uudeksi apulaiskaupunginjohtajaksi maanantaina.

Vesa Marttinen

Vantaan kaupungin uusi apulaiskaupunginjohtaja on perussuomalaisten Jaakko Niinistö. Niinistö voitti maanantaina suljetussa lippuäänestyksessä virkaa hoitaneen Heidi Nygrenin äänin 37-24.

Timo Saari sai kaksi ääntä, Tarja Lumijärvi yhden äänen, tyhjää äänesti kolme valtuutettua.

– Tiukka vaali, tarjolla oli hyviä edokkaita, Niinistö totesi vaalin ratkettua.

Uusi apulaiskaupunginjohtaja ei vielä osaa sanoa milloin toisitoimet alkavat.

– On olemassa tietty valitusaika, jonka jälkeen voin irtisanoutua nykyisestä tehtävästäni.

– Aion toimia koko Vantaan kaupunginjohtajana, en oman viiteryhmäni, Niinistö lupasi ottaessaan vastaan valtuustoverien onnitteluja niin oikealta kuin vasemmaltakin.

Niinistön puolesta äänesti valtaosa kokoomuksen ja demareiden valtuustoryhmistä. Nygrenin taakse ryhmittyivät puolestaan vihreiden ja vasemmistoliiton ryhmät.

Kyseiselle apulaiskaupunginjohtajalle kuuluvat maahanmuuttajien asiat sekä työllisyys- ja asukaspalveluasiat.

Vasemmistoliiton Antero Eerola esitti kokouksessa apulaiskaupunginjohtajan viran täyttämättä jättämistä. Vasemmistoliitto oli ilmoittanut menettelystään jo hyvissä ajoin ennen apulaiskaupunginjohtajan valintaa. Eerolaa kannatti keskustan Irja Ansalehto-Salmi.

Seuranneessa äänestyksessä Eerolan esitys kaatui lukemin 53–13. Tyhjää äänesti yksi valtuutettu.

Kaksi kokoomuslaista, yksi perussuomalainen ja yksi vihreä äänesti Eerolan ehdotuksen puolesta. Tyhjää äänesti vihreiden valtuutettu.

Valinnasta sikisi monipolvinen keskustelu, jossa poliittisia virkanimityksiä tarkasteltiin myös tarveharkinnan mukaan. Vihreiden valtuustoedustaja Vaula Norrena vetosi puheenvuorossaan Nygrenin pitkäaikaiseen ammatilliseen kokemukseen sekä näyttöihin kyseisessä virassa.

– Vantaalla on työttömyys torpattu paremmin kuin pääkaupunkiseudulla keskimäärin ja se on ollut innokkaan ja pätevän apulaiskapupunginjohtajan ansiota. Onko järkeä vaihtaa tällainen johtaja pois, Norrena kysyi.

– Kyseinen apulaiskaupunginjohtajan virka oli aikanaan vihreille paketoitu poliittinen virka. Jos poiittiset virkanimitykset ovat vihreille kauhistus, niin yhtykää mieluummin valtuutettu Eerolan ehdotuksen ja jättäkää virka kokonaan täyttämätä, kokoomuksen valtuutettu Sakari Rokkanen kehotti.

– Emme ole täällä tekemässä poliittista virkanimitystä vaan poliittista päätöstä apulaiskaupunginjohtajan nimittämisestä, perussuomalaisten valtuutettu Mika Niikon päätelmä sai valtuustosalin puhkeamaan spontaaniin nauruun.

Helsingin yliopiston epäorgaanisen kemian laboratorion tutkija, tekniikan tohtori ja dosentti Jaakko Niinistö on johtanut perussuomalaisten valtuustoryhmää vuoden 2013 alusta. Hän on toiminut myös kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajana.

Apualaiskaupunginjohtajan virka tuli avoimeksi lokakuusa 2014. Tuolloin Vantaan kaupunginhallitus myönsi eron viran varsinaiselle haltijalle Katariina Poskiparralle. Hänen pitkän virkavapautensa aikana virkaa on hoitanut ensin Timo Juurikkala ja viime vuodet Heidi Nygren.

Juttua korjattu kello 21.00. Eerolan ehdotuksen mukana äänesti kaksi, ei neljä kokoomuslaista.

 

Jaakko Niinistö

Toiminut kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajana

Vantaan perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtajana

Vantaan perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja

Kaupunginvaltuutettu

Yleisjaoston jäsen

Asuntomessutoimikunnan jäsen

Asuu perheineen Askistossa. Perheeseen kuuluu vaimon ohella 11-vuotias poika sekä 9- ja 6-vuotiaat tytöt.

Koulutus: Tekniikan tohtori, DI, dosentti

Ammatti: Kemian tutkija Helsingin yliopistossa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Johtajavalinnasta saattaa tulla tiukka25.1.2015 18.00
Vantaan johtajavalinnasta syntyi poliittinen riita10.1.2015 07.00
Niinistö tuplaisi tulonsa kaupunginjohtajana Vantaalla5.11.2014 15.23
Perussuomalaisten Niinistö nyt kahden nuijan mies18.11.2014 14.49

Kommentit (25)

Kommentit

Valtapuolueet ovat nyt

Valtapuolueet ovat nyt jakaneet poliittisin virkanimityksin kaikki johtajapaikat. Kannatuksen suhteen vahvassa alamäessä olevat persut pyrkivät valtakunnallisesti istuttamaan mahdollisimman monta edustajaa rahakkaille virkapaikoille. Demarit ja kokoomus hykertelivät salakihlauksesta rasistien kanssa flirttailevien persujen kanssa.

Katkeruutta...

Katkeruutta...

Poliittisten virkanimitysten

Poliittisten virkanimitysten vastustaminen on pelkkää katkeruutta! Perussuomalaisille kuuluu oikeutetusti osa kakusta joka valtuutetuille on annettu jaettavaksi.

Juu...

Juu... Nyt sitten persut eivät enää kyräile alta kulmien "vanhojen puolueiden" mädännäistä puoluepeliä poliittisissa virkanimityksissä.

Onneksi Olkoon Jaakko

Onneksi Olkoon Jaakko Niinistö,toivon että Vantaan mamu muuttoihin tule järkeä !

Häpeällistä! Niinistö on

Häpeällistä! Niinistö on täysin epäpätevä toimeen. Atomikerrosten kasvattamisesta hän saattaa jotain tietää, mutta kaupunginjohtajaksi hänestä ei ole. Toivon, että hän itsekin tajuaa oman tietotaidon olemattomuuden ja kieltäytyy ottamasta virkaa vastaan. Syvä häpeän varjo lankeaa hänen päällensä, jos hän ottaa viran vastaan. Vetoan sinuun, Jaakko Niinistö! Älä ole moukka vaan käyttäydy Vantaan edun mukaisesti! Pysy nykyisessä työssäsi.

Pitäisikö koko kaupungin

Pitäisikö koko kaupungin johtajisto potkia viroistaan? Jokaisen nykyisinkin olevan johtajan sopivuutta voidaan kritisoida aikaisemman työuran perusteella, jos joku haluaa. Siinä kuitenkin ovat nököttöneet vuosia viroissaan eikä kansalaisilla ollut oikeen mitään valittamista. Paitsi mitä nyt kouluasiat ovat pahasti rempallaan.......mutta se onkin oma juttunsa ja toinen johtaja.

Kyllä Niinistö on täysin

Kyllä Niinistö on täysin oikea valinta tehtävään. Nyt saadaan hommiin sitä kaivattua perusjärkeä.

Koko Asukaspalvelut on täysin

Koko Asukaspalvelut on täysin turha yksikkö Vantaalla. Apulaiskaupunginjohtajan viran olisi voinut hyvin lakkauttaa ja jakaa asukaspalveluasiat muiden toimialojen hoidettavaksi, mihin ne oikeasti kuuluisivatkin. Kyllä Niinistökin tulee vielä huomaamaan, että Asukaspalvelut on ollut tarkoituksella koottu vihreille ja Nygrenille.

Mitä tehtäviä tälle

Mitä tehtäviä tälle apulaiskaupunginjohtajalla käytännössä kuuluu? Eli siis, mitä tekee työkseen päivät pitkät? Palkka ainakin on ihmeen hyvä.

Hyvä valinta! Nappihomma.

Hyvä valinta! Nappihomma. Nyt ryhmäkurittomat uuden kulttuurin persut tekivät tyylipuhtaan poliittisen virkanimityksen. Miksei kukaan osaava hakenut? Koska Vantaan kulttuuri on sisäsiittoinen. Pääasia oli kuitenkin näyttää se, miten manna kelpaa persuillekin. Kemisti johtoon - tyylipuhdasta politiikan kemiaa!

Luojan kiitos, että päästiin

Luojan kiitos, että päästiin näistä poliittisista vihreistä ituhipeistä eroon.

Kyllähän vihreän maisterin

Kyllähän vihreän maisterin olisi pitänyt voittaa tekniikan tohtori. Selvä poliittinen nimitys.

Pääehdokkaat valtuustossa

Pääehdokkaat valtuustossa olivat Helsingistä vuosituhannen alkupuolella Vantaalle keskijohtoon rekrytoitu naishakija jolla on monipuolinen maisteritason koulutus julkishallinnon johtamiseen sekä nimenomaan apulaiskaupunginjohtajan toimeenkuvaan kuuluviin tehtäviin liittyen. Viitisen vuotta takaperin hänet rekrytoitiin kaupungin sisältä aluksi toimialajohtajan sijaiseksi sekä nimikkeen muuttumisen myötä apulaiskaupunginjohtajan viransijaiseksi. Puoluekannaltaan hän on vihreä, mutta ei ole koskaan toiminut yhdessäkään poliittisessa luottamustehtävässä Vantaalla. Valituksi tuli miespuolinen hakija, joka toimii parhaillaan perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtajana sekä kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana. Koulutukseltaan hän on tekniikan tohtori, joka tutkii orgaanista kemiaa Helsingin yliopistolla. Koulutus tai aikaisemmat työtehtävät eivät liity mitenkään apulaiskaupunginjohtajan toimenkuvaan eikä hänellä tiettävästi ole esimerkiksi kokemusta henkilöstöjohtamisesta. Haiskahtaa puhtaasti poliittiselta virkanimitykseltä, vaikka perussuomalaiset muotoilivatkin asian niin että nyt ei ole kyse poliittisesta virkanimityksestä vaan poliittisesta päätöksestä koskien viran täyttöä. Ilman aktiivista poliittista roolia Vantaan perussuomalaisissa hakija tuskin olisi päässyt edes haastatteluihin.

Nämä

Nämä apulaiskaupunginjohtajien nimitykset on aivan puhdasta poliittista korruptiota, ei edes yritetä esittää "parhaan ehdokkaan valinnan" leikkiä. Kemian tutkija yliopistolta, ei voi olla pätevin näihin tehtäviin, ei sitten mitenkään Vantaa tulisi liittää helsinkiin, näin saisimme edes osan näistä poliittisista syöpäläisistä pois verojamme tuhlaamasta. Lisäksi velkaosuutemme laskisi ja kunnallisverot myös.

Kertokaapas arvostelijat,

Kertokaapas arvostelijat, että millaisia konkreettisia asioita Niinistö joutuu päättämään, jossa hänen kokemuksensa tai osaamisensa EI voisi olla riittävää?

Anni Sinnetännemäki valittiin

Anni Sinnetännemäki valittiin Helsingin kaupungin kaupunkisuunnittelun apulaiskaupunginjohtajaksi. Meriiti: Runoilija, lauluntekijä, laulaja, kansanedustaja. Ei mulla muuta.

Sinnemäellä yliopistokoulutus

Sinnemäellä yliopistokoulutus, hän on ollut Helsingissä pitkään kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä. Hän on toiminut pitkään myös kansanedustajana ja myös ministerinä. Hän on myös toiminut eduskuntapuolueen puheenjohtajana ja aktiivisesti harrastanut yhteiskunnallisia asioita vuosikymmenien ajan. Mitä muuta Helsingin apulaiskaupunginjohtajalta pitäisi edellyttää? Ihan kelvollinen Anni Sinnemäki on toimimaan Helsingin apulaiskaupunginjohtajana. Niinistölläkin on yliopistokoulutus. Hän on ollut Vantaalla kaupunginvaltuuttuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä. Häneltä puuttuu vastaava valtakunnallisen tason kokemus kansanedustajana sekä ministerinä eikä hänellä ole puolueen johtamisesta kokemusta, mutta on (melkein yhtä) kelvollinen toimimaan Vantaan apulaiskaupunginjohtajana. Ihan varmasti poliittisia virkanimityksiä kumpikin, mutta suurten kaupunkien johtajat tekevät työkseen politiikkaa. Miksi poliittista johtamistyötä ei voisi tehdä poliittisin perustein tai osittain poliittisin perustein valittu virarkailija. Yksikään suuren kaupungin johtaja ei kykene asillisesti hoitamaan tehtäviään, ellei hän ole mitenkään kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista - siis politiikasta. Politiikassa hankittu kokemus on meritoitumista poliittisten tehtävien hoitamiseen. Kaupunkiemme korkein johto tekee poliittista työtä.

Olen ihmeissäni, mitä se

Olen ihmeissäni, mitä se Sinnemäen koulutus ja Jaakko Niinistön koulutus kuuluu Vantaa valintoihin?

Näinä aikoina, kun

Näinä aikoina, kun keskustellaan liian suuresta, kalliista ja tehottomasta julkisesta sektorista voisi olettaa olevan kuntalaisten etu, että johtoon valittaisiin henkilöitä jotka osaavat johtaa, organisoida toimintoja tehokkaasti ja järjestää toimialansa työt järkevällä tavalla. Kun poliitikot tekevät näin merkittäviä henkilöstävalintoja omien intressiensä mukaisesti ammatillisuuden sijaan, siitä ei seuraa mitään hyvää. Tämän tason tehtäviin pitäisi valita henkilöitä, jotka ovat osoittaneet osaamisensa ja saavuttaneet tuloksia käytännön johtamistyössä eikä sillä perusteella, että ovat harrastaneet politiikkaa. Myöskään minkään tason suojatyöpaikka poliittisella mandaatilla saadussa johtotehtävässä ei automaattisesti pätevöitä tehtävään. Poliittisesti valitut johtajat eivät edes yritä johtaa toimialojaan tehokkaasti, vaan pyrkivät lähinnä miellyttämään valitsijoitaan. Onnistumista johtamistyössä tulisi arvioida aivan eri perustein kuin poliittisin irtopistein. Ihmisiltä tuntuu unohtuvan, että kunnat ovat tuhansien ihmisten työpaikka joissa tuotetaan hyvinvointia kunnan asukkaille. Osaamattomasta johtamisesta kärsii jokainen työntekijä ja viimekädessä kunnan asukkaat.

Oliko tämä nyt sellainen

Oliko tämä nyt sellainen poliittinen virkanimitys, joita persut ovat tähän asti vastustaneet?

Niinistölle kovasti onnea ja

Niinistölle kovasti onnea ja voimia uuteen tehtävään! En näe yhtään syytä, miksei hän pärjäisi virassa! Ihmetyksen aihe mielestäni on se, miksei perussuomalaisille suotaisi tätä yhtä ansaittua apulaiskaupunginjohtajan paikkaa asetelmassa, että tämä olisikin ollut poliittinen virkanimitys? Perussuomalaiset saivat vantaalaisilta veronmaksajilta ääniä ja ovat vantaan valtuuston kolmanneksi suurin ryhmä. Henkilökohtaisesti näen Niinistön taustan vantaalaisena myös ominaisuudeksi, jota soisin virkanimityksissä vaadittavan laajemmaltikin kaupungin organisaatiossa. Liiaksi on haalittu vantaan ulkopuolelta eriasteisia virkamiehiä, lähes poikkeuksetta huonolla menestyksellä, yhtenä esimerkkinä tilakeskus. Kun ei olla sitouduttu työhön muutoin, kuin hyvän palkan vuoksi, ei näytä kiinnostavan tekemänsä työn jälki. Nygrenille kiitokset viran erinomaisesta hoidosta. Fiksu ja oppinut daami saa varmasti hyvän työn yksityiseltä sektorilta tai valtiolta. Michail "Miska" Fokin

Kyllä Jaakko hommassa pärjää

Kyllä Jaakko hommassa pärjää ja paikka kuului perussuomalaisille kolmanneksi suurimpana ryhmänä. Persujen on kuitenkin myönnettävä että olivat valmiit hyväksymään poliittiset virkanimitykset kun mahdollisuus tuli omalle kohdalle. Väite että Niinistö tuli valituksi muilla kuin poliittisilla ansioilla, on hurskastelua.

Myönnetään avoimesti, että jo

Myönnetään avoimesti, että jo SMP teki poliittisia virkanimityksiä. Ainakin YLEen nimitettiin rakennusmestari jonkun asteiseksi johtajaksi ja ylioppilas Pekka Vennamo Postin pääjohtajaksi. Ei mulla muuta.

Kun puolue järjestää viran

Kun puolue järjestää viran nin kaipa se hoitaa myös pätevyyden ?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu