Puheenaihe

"Huonommat olot kuin vangeilla" – Lääkäri avautuu SK:ssa "nykyajan huutolaisista"

Vuoden vanhuslääketieteen osaajaksi valittu geriatri Laura Viikari kritisoi suorasainaisesti suomalaisten vanhusten hoitoa. Viikarin mukaan vanhuslain myötä voimaan astuvat 300 miljoonan euron säästöt laitoshoidosta tarkoittavat käytännössä sitä, että moni vanhus joutuu elämään kodissaan huonommissa oloissa kuin vangit vankilassa.

– Heitä kohdellaan kuin huutolaislapsia, kun kunta kilpailuttaa, kuka hoitaa heidät halvimmalla. Se on meille kaikille suuri häpeä, Viikari sanoo Suomen Kuvalehdessä.

Viikari kyseenalaistaa viime vuosina poliitikkojen suussa mantraksi muuttunutta väitettä, että laitoshoito on kallista ja kotihoito edullista. Hänen mukaansa jo neljä kotikäyntiä vanhuksen luona maksaa yhtä paljon kuin vuodeosastohoito.

Hänen kritiikistään saavat osansa etenkin THL ja sosiaali- ja terveysministeriö, joiden luvut vanhushoidon tarpeesta "on tempaistu ilmasta".

Turussa matalankynnyksen julkista geriatrista klinikkaa pyörittävä Viikari huomauttaa, ettei myöskään yksityistämisen nimiin voida vannoa yksioikoisesti. Paikka yksityisessä hoivakodissa voi maksaa vanhukselle palveluineen jopa 5000 euroa kuussa, ja jos kunnilla ei ole rahaa ostaa palveluita vanhusten puolesta, yksityisiä voi uhata konkurssi.

Viikarin mielestä Suomi tarvitsisi radikaalejakin ajatuksia, jotta vanhushoidon katastrofilta säästytään. Hän kertoo ehdottaneensa Tehyn ex-puheenjohtajalle Jaana Laitinen-Pesolalle muutama vuosi sitten, että eläkkeellä olevat hoitajat voisivat viikoksi pariksi ja ansaita palkan verottomana. Tehy-pomo ei koskaan vastannut viestiin.

Yhtenä vaihtoehtona hän pohtii myös rahastoja, joista jokainen kansalainen voisi ostaa vakuutuksen, ja julkinen puoli toisi palveluja.

- Voisiko yksityisen ja julkisen puolen kombinaatio palvella kaikkia?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (26)

Kommentit

Kannattaisi varmaan, kunhan

Kannattaisi varmaan, kunhan tässä lisää raihnaantuu käydä rullattorin kanssa .viimeisillä voimillaan kulmilla ryöstelemäässä ja murhaamassa. Pääsisi ehkä kunnon laitoshoitoon loppuvuosikseen

Olisiko tässä liikeidea

Olisiko tässä liikeidea uudelle suicidaalisten nettisaitille? Win-win!

Vanhusten kannattaa tappaa

Vanhusten kannattaa tappaa ennen vanhainkotiin joutumistaan esim joku somaleita palvova mädättäjä.

EK:n mielestä vanhus ei tuota

EK:n mielestä vanhus ei tuota ja on siten arvottomampaa kuin lietelanta pellolla.

Kannattaisikohan Restonomin

Kannattaisikohan Restonomin selvittää, mitkä puoleet ajoivat vangeille parempaa asemaa, eivätkä koskaan hallituksessa ollessaan, edes taloudellisesti hyvinä aikoina, ole puolustaneet vanhusten oikeuksia?

Edellinen hallitus sai aikaan

Edellinen hallitus sai aikaan vanhuspalvelulain, mutta oikeisto vastusti mitoituksia. Laki on niin tuore, ettei päästä tutkimaan sen hyötyä, sillä todennäköisesti EK asettaa yhteiskuntasopimuksen ehdoksi vanhuspalvelulain kumoamisen.

Kun eläke on pieni (alle 2200

Kun eläke on pieni (alle 2200,00€/kk) niin eihän ole varaa paljonkaan ostaa mitään, mitä kaipaa, vaikka siivousta, saati jalkahoitoja, joten ei tuottoa kerry. Muistisairaudet ne vielä lisäävät menoja ja tuovat tappiota kaupungille, jos ei omaishoitajaa ole.

Vanhukset Espanjaan

Vanhukset Espanjaan hoitokotiin. Siellä hinta n. 1600-2700 e/2 henk. riippuen asunnosta. Bungalov kalliimpi. Kaikki palvelut sis. hintaan.

Näin entisenä omaisena

Näin entisenä omaisena hymyilyttää vinosti se, että kinataan, onko yksityinen vai julkinen vanhustenhoito kalliimpaa. Kun päätyy hoidettavaksi - kotona tai laitoksessa, kunta vie automaattisesti 80% hoidettavan tuloista. Jos hoidon sisältö on enemmän "hoitoa", hoidettavalle ei jää rahaa täydentää palveluja ostamalla niitä yksityiseltä. Pahimmillaan tuo kotihoito on nykyään sitä, että ovelta kurkistetaan, onko se asiakas vielä hengissä ja lähdetään pois.

Lisänä ensin viedään koko

Lisänä ensin viedään koko omaisuus, kun kaikki on kupattu mitä voi alkaa vasta tuet juosta

Oli vanki tai vanhus, tämän

Oli vanki tai vanhus, tämän hallituksen aikana kaikki heikommat jäävät hoitamatta ja heidän kykynsä toimeentuloon ja kuntoutukseen tuhotaan. Vanhuksilta viedään kaikki elämisen edellytykset ja tuskin vangeilla tulee olemaan sen paremmat olot, saati vammaisilla ja muilla erityisryhmillä. Hallitus pakenee vastuutaan huolehtia heikoimpien elinolosuhteista , mutta maksaa siitä tulevaisuudessa kalliin hinnan. Eläkeläisten, jotka vielä kynnelle kykenevät, tulisi nousta vaatimaan kahta kattoa, eli eläkekattoa Ruotsin malliin ja vuokrakattoa valtion tuella rakennettuihin ja rakennettaviinasuntoihin. nythän niitä ei saa myydä 40 vuoteen, tätä pykälää ollaan rassaamassa siten, että 10 vuotta olisi enää myyntikielto. ylikansalliset firmat ovat hyvin kiinnostuneita suomen asuntomarkkinoista, joten pahalta näyttää. Puolustakaa oikeutta asua muuallakin kun kuusen alla.

Pahin kyykyttäjä on aina

Pahin kyykyttäjä on aina ollut sossujen puolue, myös 90 -luvun lamassa, niin kuin nytkin. Nyt joudutaan sossupolitiikan tuloksia paikkaamaan ja nostamaan maan talous, vaikka Jurpilainen oli jakanut kansallisvarantomme ulkomaiden riskipankkiireille.

Eipä näköjään Arja tiedä

Eipä näköjään Arja tiedä asioista kovinkaan paljoa. Miksi tulet huutelemaan asioita joista et ymmärrä? Ajattele mieluummin sitä, että SDP oli valmis paperittomien terveydenhoitoon, jota SDP koitti suljettujen ovien takana ajaa läpi viime kaudella. Olisi Suomalaiset eläkeläiset ja vanhukset jääneet Etelä. ja Itä-Eurooppalaisten jalkoihin. Onneksi yhdellä SDP:n kansanedustajalla oli isänmaallisuutta tuoda tämä kavala hanke esiin ja kaataa se. Eipä olisi rahat riittänyt Suomalaisten hoitaan, mutta eihän se oikeasti kiinnosta?

Tosi on, Arja Tappola.

Tosi on, Arja Tappola. SSS-miehet hokevat, että Suomi pelastuu vain ryöväämällä viimeiset sotaveteraanit, vanhukset, lapset, vammaiset ja pitkäaikaissairaat. Kun ei kuulemma voi ottaa niiltä, joille ei verovaroista anneta elikkä työssäkäyviltä ja yrityksiltä. Tätä vartenko meidän isät taistelivat nuoruutensa, parhaimmillaan 5 vuotta, osa päätyen mullan alle. Miten ne kehtaavat - ja kyllähän ne kehtaavat!

Siksi ei sallitakaan kuin

Siksi ei sallitakaan kuin korkeintaan kolme käyntiä päivässä.

Hyvä Eu ja euro missä kaikki

Hyvä Eu ja euro missä kaikki suomalaisten rahat menee takauksiin ja Kreikan kaltaisten maiden auttamiseksi ja missä loput Eu maksuihin.Suomi köyhtyy euron ansiosta pohjamutiin ainoana pohjoismaana toista se on kruunu valtioissa.Kolme vuotta sitten jos Suomessa olisi tehty markkadevalvaatio 30% niin meillä olisi 4-5% kasvu taloudessa menossa ja mistään ei tarvitsisi säästää.Mutta niin kuin nyt on niin ruokajonot kasvaa ja niillä jolla vähän rahaa vielä on suuntaa Lidliin ja Tokmanniin ja siinä se elintaso pyörii ja Kiialla ajetaan.Suomi on menestystarina vailla vertaansa Eu,ssa ja eurossa.Entisessä Neuvostoliittosakin oli asiat paremmin.

Timo Soini, jonka päähän

Timo Soini, jonka päähän mahtuva lippalakki ei kreikkalaisen vesimeloonin päähän mahdu, lupasi hoitaa nuo. Meni pupu pöksyyn eikä valtiovarainministerin salkkua uskaltanut ottaa.

Helsingissäkin on koko ajan

Helsingissäkin on koko ajan leikattu suorittavasta portaasta säästöjen nimissä. Pomoista ei ole karsittu yhtäkään. Pajunen vielä kehtasi kehua onnistuneista säästöistä. Phyi hitto.

Juttu todistaa yksinomaan sen

Juttu todistaa yksinomaan sen, ettei kyseinen geriatri tiedä maamme vankiloiden terveydenhoidosta mitään. Ei muuta.

En tiedä, mikä puolue pitäisi

En tiedä, mikä puolue pitäisi saada hallitukseen, että asetelma palaisi mallilleen. Niin, ettei vankila olisi leirikoti, eikä vanhainkoti olisi rangaistuspaikka. Sivistysvaltio, oikeusvaltio, hyvinvointivaltio, ovat sanoja, jotka tarkoittavat sitä, että kaikista heikoimmassa asemassa olevalla ovat lakimiehesten ja yhdenvertaisuusvaltuutetun silmäteränä. Mielestäni vanhus, joka on koko elämänsä ajan rakentanut yhteiskuntaa ja maksanut veroja, ansaitsee arvokkaan vanhuuden. Nyt sosiaalitoimiston rahat kuluu siihenkin, että ne vanhukset, joilla sattuneesta syystä on pienet eläkkeet, sosiaalitoimisto kustantaa heille samat laadulliset standardit kuin duunarivanhukselle, jonka eläkekertymät riittäisi standardipalveluihin. Tämä yhtälö nakertaa yhteiskustannuksia. Tulevaisuudessa yhä enemmän, koska 1990 vuoden jälkeen yhteiskuntaamme tuli uusi vaikeasti työllistyvä kansanosa. Heidän eläkepäivänsä alkaa pian. Rikosseuraumuslaitoksen säästöt eivät ikinä riitä kustantamaan tätä tulevaa vajetta.

Hienoa, että joku jaksaa

Hienoa, että joku jaksaa nostaa asiaa esiin. Terveydenhuolto on muutenkin kriisissä, akuuttiosastoja myöten. Osaamattomat kandit esim. Haartmanin päivystyksessä päivystävät vain yhden seniorilääkärin tukemana, viikonloppuisin palvelua äidinkielellään saavat vain mamut, suomen kieltä osaavat lääkärit ovat harvassa. Hgin kaupungin sairaaloissa ohjeistetaan käyttämään joitakin tarvikkeita uudestaan, hygieniasta välittämättä. Työilmapiiri on huono ja sitä ohjataan pelolla, eikä omaa järkeilyä saa käyttää, vaikka ohjeistus suorastaan sotii järkeä ja potilaan hyvinvointia vastaan. Vanhuksia kotiutetaan yksinäisyyteen jopa viikonloppua vasten, jolloin kotihoitoa ei ole saatavilla, koska Hgin Kaupungin sairaaloissa on tehokkuusvaatimukset joita mitataan mm. kotouttamisnopeudella. Sama vanhus saatetaan tuoda takaisin jo seuraavana päivänä, mutta onpahan kotiutettu välissä ja osaston tehokkuus näyttää paperilla hyvältä.

Ja ajattele mikä tilanne on

Ja ajattele mikä tilanne on sen jälkeen, kun persut ovat ajaneet ne lääkärimamut ulos koko Suomesta. Seuraavaksi menee Soinin nilkeiksi nimeämät sairaanhoitajat. Sen jälkeen et viikonloppupullon haavereihin saa hoitoa olleskaan.

Jos vanhuksella on oma asunto

Jos vanhuksella on oma asunto, hän voi ottaa pankista käänteistä lainaa. Sillä saa hulppeat olot loppuelämäksi.

Ihmetyttää jatkuva valitus

Ihmetyttää jatkuva valitus vanhustenhoidosta. Äitini saa kotihoitoa 4 kertaa päivässä, kaksi, toisinaan jopa 4 hoitajaa kerralla. Yksikin pystyisi hyvin tyhjentämään pissapussin ja avustamaan sänkyyn siirtymisessä. En enää vuoden tätä katselleensa usko puheisiin huonosta hoidosta. Äiti asuu pääkaupunkiseudulla.

Samaa mieltä, kun en ole

Samaa mieltä, kun en ole törmännyt huonoon hoitoon. Useampi hoitaja on ollut miestäni hoitamassa silloin, kun on oppilaita mukana ollut. Ehkä äidilläsi myöskin on siksi?

Kannattaa käydä raiskaamassa

Kannattaa käydä raiskaamassa ja tappamassa joku lapsi ennen kuin joutuu vanhainkotiin.Soitto vielä imaamille ennen rikastamista että on palannut islamiin niin saa palvontaa joka suunnasta koska muuttuu välittömästi valtavaksi rikkaudeksi.Lehdistäkin voi sitten lukea kuinka yhyhyyyhyy on niin vaikeaa ollut että joutui taistelemaan rasismia vastaan.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat