Puheenaihe

Työttömän karu kohtalo: Lyhyt työpätkä uhkaa viedä kaikki tuet

TYÖTTÖMYYS Helmi ansaitsi viidessä kuukaudessa 600 euroa. Kela karhuaa etuuksia takaisin 2 730 euron edestä.

– Toivon, että voisin käyttää aikani työnhakuun enkä tähän byrokratiaan, Helmi toteaa. Hän kertoo etsivänsä nyt osa-aikatyötä, jotta ei joutuisi jättämään lastaan päiviksi yksin kotiin tämän kesäloman aikana.

Sirkku Aalto

Noin viiden kuukauden työpätkä uhkaa viedä Helmiltä usean kuukauden työttömyysetuudet.

Helmi aloitti viime lokakuussa työn kiinteistöalalla. Koska työstä maksettu palkka perustui myynnistä saataviin provisioihin, toimeentulo näytti työstä huolimatta epävarmalta.

– Työ- ja elinkeinotoimistosta kerrottiin, että voin hakea soviteltua työmarkkinatukea. Niin minä sitten hain, Helmi kertoo.

Soviteltu työmarkkinatuki tarkoitti, että Helmi saisi tienata enintään 300 euroa kuukaudessa ennen veroja ilman, että tulot vaikuttaisivat hänen työttömyysetuuksiinsa.

Helmi ei kuitenkaan voinut tehdä työtä kunnolla, koska hänellä ei ollut varaa ostaa autoa ja työssä oli liikuttava paljon paikasta toiseen. Siksi hän lopulta irtisanoutui.

Irtisanoutuminen ei tuonut karenssia eli määräaikaista työttömyysetuuksien menetystä Uudenmaan TE-toimistolta, koska se katsoi auton puutteen olleen pätevä syy irtisanoutua.

Huhtikuussa Helmi sai Kelalta kirjeen. Siinä Kela ilmoitti, että sen aiemmat päätökset Helmille myönnetyistä työmarkkinatuista ovat virheellisiä. Toukokuussa Helmi sai Kelalta toisen kirjeen, jossa Kela ilmoitti perivänsä Helmiltä noin 2 730 euroa tukia takaisin.

– Olisin täysin konkurssissa. Ja kaikki vain siksi, että uskalsin mennä johonkin duuniin, Helmi sanoo.

Hän ehti ansaita noin viiden kuukauden pätkällä 600 euroa.

– Käytännössä kaikki työttömyysrahat touko–syyskuulta otettaisiin takautuvasti pois, mitään suojaosaa ei jätetä, Helmi sanoo.

Kela perustelee tukien takaisinperintää TE-toimiston lausunnolla. Sen mukaan Helmin työpätkä ei ollut osa-aikatyö eikä Helmi siksi ollut oikeutettu tukiin loka—tammikuussa. Helmin työtunnit vaihtelivat paljon, koska kyseessä oli myyntityö.

– Minua on käsitelty TE-toimistossa kuin olisin ollut kahdeksasta neljään työssä ja saanut siitä kuukausipalkkaa. Työsopimus on ollut koko työsuhteen ajan Kelan ja TE-toimiston tiedossa, Helmi ihmettelee.

Uudenmaan TE-toimiston palvelupäällikön Ari Sormusen mukaan toimiston lausunnot perustuvat työsopimukseen.

– Mikäli työnantaja ei ole määritellyt suoraan osa-aikatuntimäärää provisiotyötä koskevassa työsopimuksessa, kyseessä on käytännössä kokoaikatyö, Sormunen sanoo.

Helmi on yhden lapsen yksinhuoltaja. Perhe saa kuukaudessa eri tuista noin 700 euroa kuukaudessa verojen jälkeen.

– Kaikki ylimääräinen on karsittu. Lapsi ei voi harrastaa, emmekä käy missään.


Helmin nimi on muutettu.

Työttömyysetuuden saaja voi tienata 300 euroa

Työttömyysetuuden suojaosa tarkoittaa, että työtön voi tienata ennen veroja kuukaudessa 300 tai neljässä viikossa 279 euroa ilman, että ne vähentävät työttömyysturvaa.

Ylimenevät työtulot sovitellaan etuuden kanssa. Sovittelun perussääntö on, että jokainen palkkana maksettu euro vähentää työmarkkinatukea 0,5 euroa.

Tuen ehtona on tilapäinen, enintään kaksiviikkoinen kokoaikatyö tai osa-aikatyö, jossa työaika on sovittelujaksolla enintään 80 % alan kokoaikatyöajasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Suomen talouden veturi? Työttömyys kolkuttelee pian 100 000:n rajaa Uudellamaalla1.5.2015 10.20
Työttömyys paisui Uudellamaalla – avoinna silti liki 18 000 työpaikkaa24.3.2015 11.15
Näin työttömyys rassaa yksinhuoltajia – 16,3 prosenttia20.3.2015 17.47
Korkeasti koulutettujen työttömyys kasvoi rajusti – tuhansia työpaikkoja katosi17.5.2014 05.00
Lama jatkuu, pitenee – korkeasti koulutetut menevät takaisin korkeakouluun12.2.2015 12.41

Kommentit (5)

Kommentit

PeruSS, Keskusta ja kokoomus

PeruSS, Keskusta ja kokoomus poistaa kaikki tuet lääkkeeksi, ei ole enää uhkaa että tuet tynkätyöstä menee - sitä saa mitä tilaa-

Liisa Hyssälä hoitaa homman.

Liisa Hyssälä hoitaa homman. http://www.iltasanomat.fi/tyoelama/art-1432026166266.html

Ja sitten nämä loisijat.

Ja sitten nämä loisijat. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1432172309665.html

Älä tee työttömänä yhtään

Älä tee työttömänä yhtään mitään! Älä ole liian aktiivinen! Äläkä ikinä, missään tapauksessa, yritä hankkia itse itsellesi koulutus- tai työpaikkaa!! Yksikin väärä sana työsopimuksessa tai puhelussa työnantajan/TE-toimiston välillä voi aiheuttaa katastrofin. Huomasin sen itsekin, kun olin työtön...

Ei todellakaan saa olla

Ei todellakaan saa olla aktiivinen,siinä menee tuhkatkin pesästä, jää vaan tuulen huuhtoma perse. Näin taas kyykytetään. 340€ lisätuloista 1850€ lasku. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1432599285020.html

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu