Puheenaihe

"Maailman suurin voimavara on väärässä käytössä" – tekniikan tohtorin vetoomus kerää nimiä

Eero Paloheimo yhdistäisi maailman armeijat ekokatastrofin torjumiseksi.

Anton Soinne

– Armeijat ovat maailman suurin väärässä käytössä oleva voimavara, täräyttää tekniikan tohtori Eero Paloheimo.

Hän yhdistäisi ne torjumaan ekokatastrofia, eli ytimekkäästi ilmaistuna: pelastamaan maapallon.

Ajatus on odotetusti kohdannut kritiikkiä. Sitä pidetään foliohattujen epärealistisena haihatteluna.

– Tällaisen hankkeen toteutuminen vuodessa tai kolmessa ei ole epärealistista. Se on täysin mahdotonta. Realistista on ajatella, että jos keskustelu nyt lähtisi käyntiin, parhaassa tapauksessa 10–15 vuoden kuluttua olisi konkreettisia tuloksia, Paloheimo uskoo.

– Saharan metsittäminen maksaisi kuudesosan maailman varustelumenoista.

Saharan metsitysurakan lisäksi on ratkaistava monet ympäristöongelmat. Armeijoiden valjastamista hankkeisiin Paloheimo perustelee sillä, että ekokatastrofin torjumiseen tarvitaan valtava määrä työntekijöitä.

– Ensimmäinen askel on maailmanlaajuisen keskustelun aikaansaaminen nopeasti.

Nettiin ilmestyi marraskuussa unite-the-armies.org-sivusto, jossa armeijoiden yhdistämistä ehdotetaan ja perustellaan. Vetoomuksen virallinen taustataho on syväekologinen Vihreä Elämänsuojelun liitto, jonka perustajajäseniä Paloheimo on.

Vetoomus pyritään saamaan maailmanlaajuiseen jakeluun maailman yli 3 000 ympäristöjärjestön kautta. Sivusto on tähän mennessä käännetty YK:n kuudelle pääkielelle.

Paloheimo testasi YK:lle suunnattua aloitetta ystäväpiirissään marraskuussa.

– Ideaa pidettiin fantastisena, mutta kun pyydettiin nimiä vetoomukseen, tekosyitä alkoi kertyä. Osa näistä vellihousuista alkoi aristella.

Vellihousuja ei kiinnosta."

Paloheimon mukaan eräs ”merkittävässä asemassa” asemassa oleva sanoi tekevänsä itsensä naurunalaiseksi, jos hänen nimensä yhdistetään täysin epärealistiseen hankkeeseen.

– Ymmärretään. Ei merkittävässä asemassa oleva henkilö voi pilata uraansa hömpötyksillä, hän kirjoitti sarkastiseen tyyliinsä kolumnissa Keski-Uusimaassa (12.11.).

Osa vellihousuista on Paloheimon mukaan sittemmin rohkaistunut allekirjoittamaan vetoomuksen. Testikierroksen jälkeen siinä on 130 nimeä. Se ei vielä riitä maailman armeijoiden yhdistämiseen.

Prosessin etenemistä ja aikataulua Paloheimon vertaa päästörajoituksiin tähdänneisiin ilmastokokouksiin.

– Pariisin ilmastokokous oli hyvä, mutta siinä ei käsitellä koko ongelmaa eli käytännön toimia. Siksi hyvinkin radikaaleja toimenpiteitä pitäisi pohtia nopeasti. Mutta jos konkreettisten tulosten saavuttamiseen menee 30 vuotta, on kyseenalaista, onko se riittävän nopea aikataulu.

Mikä on mielestäsi suurin uhka maapallolle?

Liika väestönkasvu
51% (1270 ääntä)
Ilmaston lämpeneminen
18% (443 ääntä)
Ihmisten eriarvoistuminen (talouskasvun epätasapaino)
15% (378 ääntä)
Sodat ja konfliktit
13% (322 ääntä)
Jokin muu, kerro kommentissa
4% (103 ääntä)
Ääniä yhteensä: 2499

Aavikot metsiksi, vettä kaikille

Unite-the-armies.org -sivuston mukaan yhdistetty armeija toimisi YK:n valvonnassa.

Sen tehtäviin kuuluisi muun muassa varmistaa juomaveden saanti kaikille, siivota meret ja rannat miljoonista muovijätetonneista turvata luonnonsuojelualueiden koskemattomuus ja metsittää aavikot.

Metsät sitovat itseensä hiilidioksidia, joka ilmakehään päästessään kiihdyttäisi kasvihuoneilmiötä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (13)

Kommentit

Maailman suurimman voiman

Maailman suurimman voiman pitäisi olla pakottamassa rauhaan ja vaikka väkisin niin pakolaistulvat loppuisi heti siihen paikkaan

Toihan on just sivarien ja

Toihan on just sivarien ja reservin kieltäytyjien hommia, tuo maailman pelastaminen jossa ei tarvita rynkkyä. Väestönkasvuun sillä voisi kyllä vaikuttaa.

Puhukaa, mitä puhutte te

Puhukaa, mitä puhutte te kaiken tietävät, MUTTA: LIIKA VÄESTÖNKASVU ON TÄMÄN MAAILMAN SURMA, NÄIN SE VAIN ON:( Kuluttavat aivan liikaa ihan, ihan kaikkea:((

Suurin uhka on rahatalous ja

Suurin uhka on rahatalous ja jatkuvan talouskasvun harha, jatkuva tuloksen teko. Maapallon resurssit ovat kuitenkin rajalliset ja niistä tulee pitää hyvää huolta, kaikille riittää tarpeeksi, mutta ei ahneudelle. Nytkin ruokaa heitetään valtavia määriä hukkaan kun samaan aikaan toinen osa näkee nälkää, kaikille meille riittäisi yllin kyllin kun tällaiset epäkohdat korjattaisiin. "Talouskasvu" ja rahatalous eivät kuitenkaan tällä "eläisi" sillä ne vaativat niukkuutta toimiakseen. Runsaus on rahatalouden suurin uhkatekijä sillä silloin voitot jäisivät saamatta. Maailmassa on kuitenkin runsautta vaikka millä mitoin mutta rahatalous estää sen. Rahataloudella ei ole varaa olla eettinen eikä ekologinen. "Talouden" tulisikin perustua resursseihin, ei johonkin abstraktiin raha-käsitteeseen. Yksi rahatalouden suoltamista harhoista onkin juuri liikaväestön kasvu, mutta tilanne ei ole niin. Mikäli talous perustuu resursseihin kaikille riittää eikä riistotaloutta tarvita.

Aivan loistava idea, mutta

Aivan loistava idea, mutta ihmiskunta on liian myöhään puusta alas kavunnut, että tämän ymmärtäisi. Kaikki muut "uhat" ovat pieniä sen rinnalla, että tämä sininen pallo ei enää ole elinkelpoinen. Omaan napaan tuijotus ja yli 2000 vuotta vanhoista riidoista kiinni pitäminen tuhoaa tämän pallon. Yhdellä sanalla ITSEKKYYS.

Pakolaisinvaasio EU-maihin on

Pakolaisinvaasio EU-maihin on pahin ongelma nyt ja vastaisuudessa, jollei invaasiota estetä lopullisesti.

Aseteollisuus on maailman

Aseteollisuus on maailman tuottavin toimiala, jonka jälkeen huumeet seuraavat heti kakkosena. Itsekkään tuskin allekkirjottaisin minkäänlaista saharankaan metsitysohjelmaa minkäänlaisena vaihtoehtona, mutta muutamien teknologioiden kehittämisen ja varsinkin niiden käyttäminen olisi syytä lopettaa maailmaanlaajuisesti. Aivan ihmiskunnan parasta ajatellen, -niihin kun ei pelkkä foliohattu riitä. Harrastajiakin löytyy jo ihan koto Suomestakin ja täällä Presidenttiä myöten julistetaan muka jotain oikeusvaltiota jossa saa elää rauhassa.

Poliisit, vankilat ja

Poliisit, vankilat ja tuomioistuimet ovat se pahin rahareikä. Ihmiselle ei ole mitään oikeutta rangaista toista ihmistä, jos olette kristittyjä, niin antakaa jumalan rangaista ja älkä leikikö itse jumalaa pistämällä muita vankiloihin. Ja jos olette ateisteja, niin olkaa suvaitsevaisia, ryöstö tai raiskaus se ei ole rikos, se on avunhuuto!

Suurin uhka on maailmassa

Suurin uhka on maailmassa viherterroristit ja vasemmiston anarkistit.

Oliskohan näillä poliisien

Oliskohan näillä poliisien kumiluoteja ampuvilla aseillakin järkevämpää käyttöä kuin se, että ammutaan omia kansalaisia + että kaikista valtiovallan kanssa eri mieltä olevista voidaan käyttää anarkisti-nimitystä, joka oikeuttaa ampumisen. Ennen riitti "nokialainen" kumipamppu, mutta nyt kaivataan kovempai aseita - ei hyvältä näytä....

Oliskohan näillä poliisien

Oliskohan näillä poliisien kumiluoteja ampuvilla aseillakin järkevämpää käyttöä kuin se, että ammutaan omia kansalaisia + että kaikista valtiovallan kanssa eri mieltä olevista voidaan käyttää anarkisti-nimitystä, joka oikeuttaa ampumisen. Ennen riitti "nokialainen" kumipamppu, mutta nyt kaivataan kovempai aseita - ei hyvältä näytä....

Suurin uhkahan on ihminen

Suurin uhkahan on ihminen itse. Länsimaiseen kulutukseen koko elämänsä perustuksensa luonut ihminen. Tämän lajin tulisi herätä unestaan välittömästi ja tehdä kokonaan ajattelutavan muutos: Lakata kuluttamasta, kertaheitolla stoptykkänään. Muutoinhan se haluaa luoda loputtomiin uutta uuden perään, esimerkkinä nyt vain kännykkä. Luomisen lisäksi tämä laji haluaa aina sen uusimman, joten tie on loputon, tuhoon tuomittu. On tuominnut itse itsensä toimillaan. Jatkaa tätä niin kauan kunnes maapallolla ei ole yhtäkään tervettä kohtaa. Mutta jos ymmärrys aukeaa, tie on: täyskäännös parempaan.

Paloheimo esittelee ajatuksen

Paloheimo esittelee ajatuksen jo hänen kirjallisuuteensa pohjaavassa scifi lyhytelokuvassa Dystopia. http://www.aivoaaltotuotanto.com/dystopia.html

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu