Puheenaihe

Ovatko bussit täynnä rasismia? Onko uskonto syy väkivaltaan? Imaami ja kirkkoherra vastaavat

Heikki Hakamies ja Jamil Jamal uskovat, että epäluulo saa alkunsa mielikuvista. Sen sijaan olisi tärkeää kulkea vierekkäin vihaa, pelkoa ja väkivaltaa vastaan riippumatta siitä, onko kristitty, muslimi ja vai jokin muu.

Juha Perämäki

Kun kaksi oman, erilaisen uskontonsa johtohahmoa istuu saman kahvipöydän ääreen, ei oikein tiedä, mitä odottaa.

Kuluneen talven puheenaiheet, jatkuva pakolaisvirta ja terroriteot koskettavat kumpaakin syvästi.

– Tietynlainen yhteisöllisyys on ihmisiltä hukassa, Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Heikki Hakamies pahoittelee.

– Jokainen ihminen vaikuttaa siihen, millainen paikka maailma on. Kukaan ei voi vetäytyä vastuusta ja jäädä seuraamaan sivusta, Porvoon islamilaisen yhteisön imaami ja islamilaisen kulttuurikeskuksen puheenjohtaja Jamil Jamal jatkaa.

Islam on saanut osakseen runsaasti huomiota terroristijärjestö Isisin tekojen vuoksi.

Uskonto on tekosyy terrorismille."

– Uskonto ei liity terrorismiin millään tavalla. Se on tekosyy. Kyse on vallanhimosta, rahasta ja bisneksestä, Jamal sanoo.

Hakamies myötäilee.

– Olen lukenut koraanin. Siinä kirjassa puhutaan paljon viisaita sanoja, jotka sopivat hyvin myös tähän päivään.

Silti, kun terroristit iskevät, suuren yleisön katse kääntyy muslimeihin.

– Isis on islamin suurin vihollinen. Tässä sodassa islaminuskoiset ovat suurimpia häviäjiä, sillä islam on saanut niin huonon maineen ja se vain pahenee. Se on todella huono asia, koska sillä ei ole tekemistä todellisuuden kanssa, Jamal sanoo.

Hakamies ja Jamal toteavat, että uskonnon syyttäminen maailman tapahtumista on järjenvastaista.

Hitler ja Stalin olivat ateisteja, mutta eivät he kovin moraalisesti hyviiin ratkaisuihin päätyneet."

– Miksi joku ihminen tekee tietynlaisia ratkaisuja? Vaikka ihminen olisi kuinka älykäs, hän ei silti välttämättä tee oikeita ratkaisuja. Hitler ja Stalin olivat ateisteja, mutta eivät hekään kovin hienoihin ja moraalisesti oikeisiin ratkaisuihin päätyneet.

Miehet vertaavat koraania ja raamattua. Molemmista löytyy kehoitus armollisuuteen, oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoon. Kumpikaan kirja ei kehota tappamaan.

Jamil Jamal on pahoillaan, että tasa-arvo ei näy tällä hetkellä kaikkialla islamin piirissä.

– Isis noudattaa omaa lakiaan, ei jumalan lakia, vaikka he sen nimeä käyttävätkin.

Suvaitsevaisuudelle olisi nyt tilausta. Mutta mitä suvaitsevaisuus oikeasti tarkoittaa? Suvakistahan on tullut haukkumasana.

– Suvaitsevaisuus tarkoittaa sitä, että antaa toisen elää omalla tavallaan. Se edellyttää hyvää itseluottamusta ja itsetuntemusta. Sitä, että tuntee oman asiansa, mutta myös vastapuolen asian, eikä perusta näkemystään kuulopuheisiin, Hakamies määrittelee.

Suvaitsevaisuus ei miesten mielestä tarkoita kuitenkaan rajatonta hälläväliä-meininkiä. Jamal on korostanut tätä Pariisin iskuista asti.

– Isis levittäytyy ympäri Eurooppaa. Pitää olla varovainen ja valvoa tiukemmin rajoja. Pitää tietää, kuka pyrkii maahan ja miksi.

Jamil Jamal ei tarkoita sitä, etteikö pakolaisia pitäisi ottaa vastaan, vaan se pitäisi tehdä hallitusti.

– Isot ongelmat ovat vasta edessä, jos tätä asiaa ei oteta nyt vakavasti. Avainsanat ovat varovaisuus ja valvonta.

Hakamies sanoo koko maahanmuuttokeskustelun olleen jossakin määrin turhauttavaa.

– Kaksi vuotta sitten sai sanoa ääneen korkeintaan, että monikulttuurisuus on rikkaus. Kriittisesti asiaa ei ole saanut pohtia ilman, että on leimattu rasistiksi. Tulee mieleen aika, jolloin Neuvostoliitosta sai sanoa ääneen vai hyviä asioita, kuinka ystävyys laajenee, kehittyy ja syvenee. Nyt tulee miettineeksi, olisiko asiasta pitänyt keskustella laajemmin aikaisemmin.

– Ei ole rasismia pohtia, mitä ongelmia vapaasta maahanmuuttopolitiikasta voi kehittyä ja miten sitä voisi hallita, Jamal lisää.

Molemmat miehet ovat sitä mieltä, että asioita pitäisi purkaa tehokkaammin auki ja avoimesti keskusteltaviksi.

Suvaitsevaisuuteen liittyy läheisesti myös rasismi. Sitä Hakamiehen ja Jamalin mukaan Suomessa ei onneksi juurikaan ole.

Olen ajanut bussia 10 vuotta. En ole kohdannut rasismia."

– Aihe on pinnalla. Se on ehkä kuitenkin vain fasadi, julkisivu, jonka takana ei oikeasti ole juuri mitään. Poikkeus on helpompi nähdä kuin tavallisuus. Somessa on helppo saada vihalle näkyvyyttä. Tavalliset ihmiset ovat kuitenkin maltillisia, Hakamies uskoo.

Jamil Jamal on samaa mieltä. Hän on päivittäin tekemisissä kantasuomalaisten kanssa ajaessaan leipätyökseen Porvoon Liikenteen kaukoliikenteen linja-autoja.

– Olen ajanut jo kymmenen vuotta. En ole kohdannut rasismia. Joskus joku on ehkä sanonut jotain, mutta se ei tee Suomesta rasistista maata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (5)

Kommentit

Ollaan kaikki oikein

Ollaan kaikki oikein suvaitsevaisia ja kunnioitetaan erilaisia kulttuureja, ihmisiä, uskontoja ja tapoja! Meidän ei pitäisi opettaa maahanmuuttajia suomalaisten tylsille tavoille, vaan kuten Jamal fiksusti jutussa toteaakin: aitoa suvaitsevaisuutta on se, että annamme toisten elää heidän omalla tavallaan!

Suomessa on rasismi

Suomessa on rasismi kärjistynyt seuraavista syistä hallitus leikkaa suomalaisilta köyhiltä lähes kaiken avun työttömyys on katossa ja silloin alkaa kapina meillä on jo ikuisesti työttömäksi jääviä nuoria.Suvaitsevuus on tässä tilassa lähes nolla.

Kas kun täällä ei uskallettu

Kas kun täällä ei uskallettu julkaista Pauli Vahterasta kertovaa uutista kuten paperiversiossa. Ehkäpä laskelmissa oli totuus lähempänä kuin kukaan edes arvasikaan. Siitä olisi ollut mukava keskustella, mutta kun ei niin ei uskalleta. Tuskin tätäkään julkaistaan.

"Uskonnon kanssa tai ilman

"Uskonnon kanssa tai ilman hyvät ihmiset tekevät hyviä tekoja ja pahat ihmiset tekevät pahoja tekoja. Mutta siihen, että hyvät ihmiset saadaan tekemään pahoja tekoja, tarvitaan uskonto" - Steven Weinberg Ja eipä nyt vääristellä todellisuutta Hitler/Stalin kortilla. Hitler oli kristitty ja Stalin oli koulutukseltaan katolinen pappi. “Besides that, I believe one thing: there is a Lord God! And this Lord God creates the peoples.” [1] ~Adolf Hitler “We were convinced that the people need and require this faith. We have therefore undertaken the fight against the atheistic movement, and that not merely with a few theoretical declarations; we have stamped it out” [2] ~Adolf Hitler Viittaukset raamatun ja koraanin "kivoihin" juttuihin on kirsikanpoimintaa jättämällä ne sairaat ja veriset yksityiskohdat pois vaikka niiden pitäisi kokonaisuudessaan olla "jumalan sanaa". Esim. edes Jeesus ei kieltänyt orjien pitämistä, kunhan ne eivät ole omaa kansaa. Mikä uskovainen sellainen on, joka valitsee Jumalan sanasta itselleen vain mukavimmat kohdat? Onko hän yhtään "parempi" uskovainen kuin nämä "oikeaa sanomaa" vääristelevät terroristit?

Tässä jutussa on taas

Tässä jutussa on taas ohitettu tärkein pakolaisaallon seuraus, eli kaikenväristen naisten ja tyttöjen rauhan häiriintyminen yhteiskunnassa. Erityisesti vaaleammat ja länsimaisittain pukeutuvat tytöt ovat tällaisen rasismin kohteina. Kyllä, se on myös rasismia, seksismin lisäksi. Jos ahdistelun uhri (vieläpä tekijää heikompi) valikoituu ihon ja hiusten värin mukaan, on kyseessä yksiselitteisesti rasismi. Ei (hölmön) hyväntahtoiseen maahan voi mennä ilmaiseksi elämään ja sitten vaatia, että ko. maa sopeutuu kutsumatta tulevan vieraan kulttuuriin ja tapoihin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat