Hyvinvointi

Terveyskeskusten asiakasmaksuissa isoja eroja – "Osa maksaa palvelusta, joka on muualla ilmaista"

Kuvituskuva

Arkisto/Lotta Åberg

Terveyskeskusten asiakasmaksuissa on isoja eroja eri puolilla Suomea, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselytutkimuksesta.

Joissain kunnissa terveyskeskuksen lääkärin vastaanottokäynnistä ei tule laskua lainkaan.

– Kunnat päättävät maksukäytännöistä ja maksujen suuruudesta myös terveyskeskusten lääkärivastaanottokäyntien osalta.

– Tällä hetkellä osa suomalaisista joutuu maksamaan julkisesta palvelusta, joka on maksutonta muualla, THL:n ylilääkäri Tiina Hetemaa toteaa.

Kyselytutkimuksen mukaan yli kaksi kolmasosaa suomalaisista asuu kunnissa, joilla on käytössä käyntimaksut.

Asiakas maksaa siis kalenterivuodessa käyntimaksun kolmelta ensimmäiseltä kerralta terveyskeskuksessa asioidessaan, loput kerrat ovat maksuttomia. Näin toimitaan erityisesti suurissa, yli 100 000 asukkaan kunnissa.

Käyntimaksujen suuruus vaihtelee kunnissa 16,10 ja 20,90 euron välillä.

Viidesosa suomalaisista asuu kunnissa, joilla on käytössä vuosimaksu.

Vuosimaksu on suositumpi pienemmissä kunnissa ja yhteistoiminta-alueilla, THL:n mukaan mahdollisesti sen vuoksi, että se vähentää maksujen perimiseen liittyvää hallinnollista taakkaa.

Vuosimaksujen suuruus vaihtelee 32,10 ja 41,70 euron välillä.

Suomalaisista 11 prosenttia asuu kuitenkin kunnissa, jossa maksua ei peritä lainkaan virka-aikaisesta terveyskeskuslääkärin vastaanotolla asioimisesta. Vastaavasti 44 prosenttia asuu alueella, jossa maksu peritään täysimääräisenä.

THL:n raportissa ei ole eritelty kuntia yksittäin.

Asiakasmaksut yhtenäistyvät sote-uudistuksen myötä maakunnan sisällä. Hetemaan mukaan kannattaisi kuitenkin harkita maksujen poistamista peruspalvelujen osalta.

– Valinnanvapauden piiriin ensivaiheessa tulevat niin kutsutut omatiimien antamat palvelut voisivat olla maksuttomia, Hetemaa ehdottaa.

– Asiakasmaksuista saatava rahoitusosuus on niin pieni, että maksujen perinnästä aiheutuvaa ylimääräistä hallintoa on vaikea perustella, hän jatkaa.

THL:n terveyskeskusten avosairaanhoidon järjestelyjä selvittänyt kyselytutkimus kohdistettiin Manner-Suomen 151 terveyskeskukselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (2)

Kommentit

Kumma että mediaa ei

Kumma että mediaa ei kiinnosta iso periaatteellinen ristiriita Vantaalla: kaupunginjohtaja esittää jälleen budjetissa soten asiakasmaksuihin kovia korotuksia vaikka demokraattisesti valitun kaupunginvaltuuston nimeämä sote-lautakunta on ne jo tyrmännyt. Miten tämä voi olla mahdollista? Olisi demokratiavajetta ja virkamiesylivaltaa koskevan ison keskustelun ja pohdinnan paikka. Nyt ollaan perimmäisten kysymysten äärellä.

Kun laki kuntien

Kun laki kuntien terveyskeskuksista tehtiin niin terveyskeskusmaksua ei määrätty. Tuusulassakin olen useana vuonna tehnyt kuntalaisen aloitteella siitä luopumiseksi. Nytkin on aloitteeni kunnassa "odottamassa" käsittelyä. Vallassa olevat kuntapuolueet eivät ole asiasta innostuneet - miksi ? Sitä en ymmärrä, ovat ilmeisesti niin hyvätuloisia, ettei se heitä (terveyskeskusmaksu) heiluta. Jori P

Etusivulla nyt

Uusimmat: Hyvinvointi

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu